Nu poţi urmări cu privirea ce se întâmplă etapă cu etapă, cert e că la capătul benzii apar deodată cutii gata ambalate, cu doze homeopatice de Oscillococcinum (medicamentul antirăceală şi gripă care se bucură şi în România de mare succes). La rândul lor, acestea dispar în alte cutii mai mari, de carton, care se stivuiesc automat pe paleţi ce vor fi trimişi în întreaga lume. Poate că unele vor ajunge chiar la farmacia de la mine din cartier, de unde obişnuiesc să le cumpăr, la primele semne de guturai... Secţia de fabricaţie în care mă aflu e punctul terminus al unei vizite "de lucru" în Laboratoarele Boiron din Messimy, Franţa. Împreună cu alţi şapte jurnalişti români, am dat curs invitaţiei companiei Boiron de a cunoaşte "secretele" homeopatiei chiar la ea acasă. De fapt, la Boiron - aveam să aflu - nimic nu e secret; totul e pe faţă, la vedere. După un lung tur prin toate secţiile de producţie, unde ni s-a explicat fiecare etapă a fabricării medicamentelor homeopatice - de la extracţia tincturilor mamă, din plante medicinale, la fabricarea granulelor şi globulelor homeopate, înţelegem nu numai complicatul flux tehnologic, ci şi importanţa pe care specialiştii francezi o dau muncii lor, pentru a oferi lumii întregi remedii de top, cu certă valoare terapeutică. Şi nu spun acest lucru doar ca să-mi răsplătesc în laude "excursia", chiar am rămas impresionat de ceea ce am învăţat despre homeopatie, pas cu pas, în fiecare secţie a colosului farmaceutic, ce se întinde pe câteva sute de hectare.
***
La Boiron, se produc medicamente homeopatice în mai toate formele de condiţionare: unguente, soluţii, siropuri, pastile, tuburi cu globule şi granule, chiar şi pastă de dinţi homeopatică!
Toate etapele de producţie îndeplinesc standardele GMP în domeniul fabricării medicamentelor, iar calitatea produselor este controlată încontinuu pe fiecare linie de fabricaţie, conform drasticelor standarde FDA. Laboratoarele Boiron au peste 2500 de angajaţi, dintre care 140 de farmacişti specializaţi în homeopatie, al căror singur scop este acela de a aduce inovaţie în tradiţia fabricării remediilor homeopatice. Iar dacă judecăm după investiţia masivă din ultimii cinci ani "pentru dezvoltarea capacităţii de producţie şi bunăstarea angajaţilor" (!), de 500 milioane de euro, putem avea încrederea că homeopatia este o ramură viabilă a medicinei, care se va bucura în viitor de un binemeritat succes.
CHRISTIAN BOIRON
"Homeopatia este viitorul medicinei"
- Domnule Boiron, în unele părţi ale lumii, homeopatia încă este considerată "vrăjitorie", iar mulţi medici o ignoră, dacă nu pornesc, chiar, războaie împotriva ei. Cum este privită homeopatia în Franţa?
- În Franţa, homeopatia se bucură de un real succes, fiind folosită inclusiv în spitale. Ce-i drept, n-a fost deloc uşor să ajungem aici! A trebuit să lucrăm continuu cu medicii, să demonstrăm cu studii clinice eficienţa fiecărui produs, să punem mereu în evidenţă lipsa de efecte adverse a remediilor homeopatice, mai ales în cazul bolnavilor cu boli cronice sau afecţiuni foarte grave, care nu pot urma un tratament medicamentos clasic... Avem un departament special care se ocupă de relaţia cu medicii: le prezentăm cele mai noi studii de specialitate şi organizăm dezbateri în mediul academic, pentru a fi mereu la zi cu informaţiile din zona homeopatiei! Iar câştigul nu e neapărat al lor, ci al pacienţilor de care se ocupă!
Într-adevăr, până acum ceva vreme, homeopatia a fost aspru criticată de adepţii medicinei clasice, peste tot în lume, din cauza dozelor infinitezimale de substanţe active folosite în fabricarea remediilor. Cum să aibă efect un medicament obţinut dintr-un gram de plantă, să zicem, diluată într-o tonă de apă... Exagerez, desigur, pentru a fi înţeles. De altfel, eu cred că principiile după care funcţionează homeopatia nu au fost bine înţelese, însă progresele înregistrate în domeniul fizicii cuantice şi dovezile clinice care atestă eficienţa homeopatiei au dezamorsat treptat conflictul care a marcat istoricul acestei discipline. Dar în medicină şi în farmacologie, nu doar remediile homeopatice sunt puse la zid. Există încă multe medicamente alopate, ce au dat naştere la controverse, chiar în rândul medicilor care le folosesc în practică, chiar dacă sunt considerate, în esenţă, realizări ştiinţifice pentru sănătatea umană: vaccinurile, antibioticele, medicamentele hormonale sau terapia antitumorală - ca să dau numai câteva exemple...
- Puteţi explica, pe înţelesul publicului larg, care sunt principiile homeopatiei?
- Medicamentul homeopatic s-a născut prin 1800, odată cu primul vaccin şi a fost, practic, primul medicament ştiinţific modern. Hahnemann, fondatorul homeopatiei, a avut o sclipire de geniu când a descoperit "legea similarităţilor", care exprimă paralela dintre toxicitatea unui medicament şi proprietăţile sale terapeutice, răul şi binele la un loc, la fel cum fiecare otravă este propriul ei antidot, dacă e utilizată în doze foarte mici. Deşi principiul similarităţii era cunoscut încă de pe vremea lui Hipocrate, cu 2000 de ani înainte, este meritul lui Hahnemann că l-a revalorizat şi a construit o metodă coerentă de tratament. Diverse experimente realizate de el, acum mai bine de două secole, l-au convins că o substanţă capabilă să producă anumite simptome neplăcute la un om sănătos poate eradica simptomele similare ale unui om bolnav - acesta este principiul similarităţii. Acest nou mod de prescriere a medicamentelor le-a îmbunătăţit mult eficienţa, însă nu le-a suprimat total toxicitatea. Văzând acest lucru, Hahnemann a redus treptat concentraţiile de substanţe active, descoperind astfel potenţialul fantastic al substanţelor active diluate până la doze infinitezimale, alese în conformitate cu legea similarităţilor. Explicaţia este foarte simplă: remediile homeopatice induc o boală "artificială", asemănătoare celei de care suferă pacientul (dar mai puternică), pe care astfel o suprimă. Având o durată limitată de acţiune, "boala artificială" (remediul homeopatic) se elimină, iar împreună cu ea dispare şi boala naturală.
- Ne puteţi da un singur argument pentru utilizarea remediilor homeopatice în locul medicamentelor alopate?
- Primul argument care-mi vine în minte este următorul: în prezent, piaţa farmaceutică ne pune la dispoziţie foarte multe medicamente diferite pentru aceleaşi boli, ceea ce înseamnă că fiecare prezintă avantaje şi inconveniente. Remediile homeopatice, chiar dacă fac parte din ansamblul medicamentelor, nu au atâtea contraindicaţii şi efecte secundare ca medicamentele alopate. Desigur, este datoria medicului homeopat să stabilească dozele terapeutice şi eventualele combinaţii în care pot fi utilizate, astfel încât schema terapeutică să aibă doar efecte pozitive asupra pacientului. Eu, unul, nu m-aş lipsi de medicamentele alopate, dacă ştiu că-mi fac bine, într-o situaţie de criză, când sănătatea mi-e pusă în pericol. Şi nu mă hazardez să afirm că remediile homeopatice pot vindeca orice afecţiune! Totuşi, există cazuri în care homeopatia este absolut necesară, sunt persoane care supravieţuiesc graţie medicamentelor homeopatice, ceea ce nu-i puţin lucru!
- Conduceţi un imperiu farmaceutic, aţi investit miliarde de euro în fluxuri tehnologice moderne, în chimişti şi farmacişti de top şi v-aţi câştigat un binemeritat loc fruntaş în rândul producătorilor de medicamente homeopatice. Cum se vede viitorul homeopatiei din biroul dvs., domnule Boiron?
- De felul meu, eu sunt un om optimist şi cred în tot ce fac. Nu-mi pun întrebări despre viitorul homeopatiei pentru că, într-un fel sau altul, particip activ, în cel mai bun mod posibil, la crearea acestui viitor. În adâncul sufletului cred că homeopatia va avea un viitor strălucit, pentru că este şi va rămâne o veritabilă ramură farmaceutică şi medicală, dar lipsită de toxicitatea şi efectele adverse ale medicamentelor alopate. Aşadar, homeopatia poate reprezenta posibilul viitor al medicinei! Când va fi înţeles pe deplin mecanismul de acţiune al infinitezimalei homeopatice, este foarte probabil ca homeopatia să devină cel mai însemnat domeniu farmacologic în întreaga lume! Eu pe asta mizez şi consider că merită orice efort!
- Boiron este o afacere de familie. Copiii dvs. s-au pregătit, la rândul lor, în domeniul farmacologiei?
- Sunt un tată fericit. Am o familie numeroasă, copii mai mari şi mai mici. Fiica mea cea mare, Anabelle, este directoarea de dezvoltare a Laboratoarelor Boiron în Franţa; Stephanie şi Virginie fac parte din consiliul de administraţie al companiei, al cărui preşedinte este fratele meu, Thierry. Sora mea, Michelle, predă cursuri de homeopatie farmaciştilor din lumea întreagă. Cea de-a patra fiică a mea, Marie-Isabelle, are 20 de ani şi pare mai interesată de artă decât de homeopatie, dar cine ştie, poate într-o zi se va ocupa de unul dintre departamentele companiei, dacă va dori acest lucru... Fiul meu, Benjamin, are doar 18 ani, s-a născut în Italia, iar anul acesta va începe acolo cursurile Facultăţii de Farmacie. Deci, Boiron rămâne o afacere de familie, în care aproape toţi suntem implicaţi mai mult sau mai puţin.
"Fără fericire, nu poţi evolua ca om"
- Şoferul taxiului cu care am venit de la aeroport v-a descris ca fiind foarte modest şi... veşnic în căutarea fericirii! Cât de importantă este fericirea pentru dvs., domnule Boiron?
- Pentru mulţi oameni, fericirea e un concept abstract. Pentru mine, nu. Suntem creaţi pentru a fi fericiţi. Avem un scop pe această lume, iar fericirea ne ajută să ne îndeplinim misiunea. M-am luptat permanent să înţeleg, mai întâi, apoi să dezvolt acest ideal filosofic, care încununează şi binele, şi mulţumirea, şi stima de sine, şi bunăstarea. Mai mult de atât, încerc să aduc fericire şi celor din jurul meu - ceea ce nu e deloc uşor! (Râde) Am înţeles un lucru: fără fericire, nu poţi evolua ca om. Dar pentru acest lucru trebuie să fim, mai înainte de toate, noi înşine - fără măşti, fără ipocrizii. Apoi, să căutăm adânc în noi sursele fericirii, pentru că le avem cu toţii. Nu e de ajuns să ai, ci să fii! Nu e o miză să posezi, ci să simţi! Trebuie să-ţi accesezi continuu scânteia divină din tine şi s-o împarţi cu toţi cei din jur, mai ales cu cei care cred că scânteia lor s-a stins! Sunt profesor la Facultatea de Medicină din Lyon - dar nu predau farmacologie, aşa cum v-aţi imagina, ci filozofie. Încerc să-i învăţ pe studenţii mei, viitori medici, ce este fericirea. Să nu o confunde, Doamne fereşte, cu plăcerea. Pentru că oamenii fericiţi ajung mai uşor la plăcere, pe când cei ce caută doar plăcerea foarte rar ating fericirea! Iar fericirea te mobilizează să ai idealuri şi să le îndeplineşti. Le spun studenţilor că nu e deloc absurd, că poţi să fii fericit chiar şi atunci când eşti bolnav, iar medicul are un rol important în modelarea psihicului pacientului. Pentru că, uneori, empatia medicului, un cuvânt bun şi-o mângâiere vindecă 50% din boală. Şi nu costă nimic!
Mai mult, eu încerc să-mi conduc afacerea într-un mod diferit - din prisma bucuriei pe care pot s-o ofer colectivului de cercetători, farmacişti şi angajaţi, implicaţi în realizarea produselor homeopatice Boiron. Acum 40 de ani, am pornit de la convingerea că o companie poate să fie condusă altfel: fără opoziţia tradiţională dintre conducere şi angajaţi, ci adunându-i pe toţi în jurul unui proiect unificator. Am introdus conceptul de "bunăstare socială" - o atitudine complet diferită faţă de angajaţi, tradusă prin comunicare eficientă, ascultare, consideraţie, participare la luarea deciziilor. Dincolo de remuneraţie, există multe alte multe pârghii pentru mobilizarea echipelor. Am construit pas cu pas compania, fiind convins că dimensiunea socială şi cea economică sunt inseparabile. Succesul proiectului nostru în homeopatie a început odată cu dezvoltarea personală a angajaţilor - o sursă a motivaţiei şi, prin urmare, a performanţei. Acum 40 de ani, habar n-aveam cum să conduc o companie; acum ştiu că principalul rol al managerului este acela de a oferi un proiect comun echipei şi un sens acţiunilor fiecăruia. În acest moment, eu, practic, nu mă mai ocup concret de companie; avem manageri pe fiecare segment de producţie, toţi specialişti în domeniile lor de activitate, capabili să conducă mai eficient decât mine, pentru că nu pot să le ştiu pe toate! Am acordat mereu o atenţie deosebită pregătirii oamenilor, iar acest lucru se vede în rezultatele companiei. Sunt mulţumit că pot să le ofer acestor oameni minunaţi ceva în plus. Pentru că fără bunăstare şi bucurie, nu există mulţumire, iar fără mulţumire, fericirea rămâne, cum spuneam, un concept abstract. Iar mie îmi pasă de fericirea oamenilor mei!
- Cât am vizitat Laboratoarele Boiron, am observat că, pe sub măştile de protecţie, toată lumea zâmbeşte, iar atmosfera de lucru e cordială, deci se pare că aţi reuşit să strângeţi întregul colectiv într-o mare familie!
- Nu mi-a mai spus-o nimeni până acum, dar dacă într-adevăr se vede din exterior, înseamnă că mi-am atins cel mai important obiectiv! Vă mulţumesc! Nici nu vă daţi seama cât de mult contează pentru mine!
(Le mulţumesc reprezentantelor Boiron România, Silvia Măinescu şi Mihaela Navrea, fără de care acest articol n-ar fi văzut lumina tiparului!)