Perioada de trecere dintre iarnă şi primăvară este momentul cel mai potrivit pentru post. Atâta timp cât zilele sunt încă scurte şi posomorâte, avem condiţii optime pentru a ne concentra asupra universului nostru lăuntric, a ne elibera de poverile vechi şi a deveni receptivi la tot ce e nou. Acesta este, de fapt, rolul postului: el ne ajută să conştientizăm cele trei dimensiuni ale existenţei - relaţia cu Dumnezeu, cu noi înşine şi cu semenii noştri. În plus, postul este şi un medicament cu efecte uimitoare. Dacă ni-l "administrăm" mai des, ne vom prelungi viaţa şi vom fi mai sănătoşi.
"Treimea" care vindecă
În multe părţi ale lumii, unde trăiesc populaţii cu o longevitate impresionantă, oamenii mănâncă doar "cât le trebuie". Regula ayurvedică sună astfel: umple-ţi o treime din stomac cu lichid, o alta cu alimente şi ultima las-o goală. Iar specialiştii contemporani confirmă înţelepciunea vindecătorilor din vremurile străvechi. Dr. Andreas Michalsen, primul medic recunoscut în Germania drept "specialist în medicina alternativă", pe care o practică în spitalul Charité din Berlin şi o predă şi la Facultatea de Medicină, spune că eficienţa postului alimentar este la fel de mare, indiferent dacă reducem doar pentru o anumită perioadă de timp numărul caloriilor ingerate, sau dacă ţinem post negru, sub îndrumarea unui specialist. "Orice formă de post are o acţiune benefică asupra sănătăţii, dovedită ştiinţific". Cel mai eficient, spune el, este, totuşi, postul terapeutic, fără nici un fel de proteine animale, echivalând cu maximum 500 de calorii pe zi. Postul de sănătate scade tensiunea arterială, realizează ameliorări în afecţiuni cronice, cum sunt reumatismul, migrenele, durerile de spate sau artrita, întinereşte celulele organismului şi se presupune că ar preveni demenţa senilă. S-a observat că şi un post cu durata de şapte până la zece zile, în care nu se depăşeşte nivelul de 500 de calorii zilnic, îmbunătăţeşte dispoziţia pacieţilor şi le reduce durerile, independent de modificarea greutăţii corporale. Medicul explică de ce: "Cercetările au pus în evidenţă faptul că perioadele de post reduc anumiţi markeri inflamatorii, prezenţi în sânge. Organismul îşi resetează metabolismul şi secretă neurotransmiţători care stimulează buna dispoziţie - endorfine, dopamină şi serotonină." Acest fenomen are la bază un mecanism ancestral, care le permitea strămoşilor noştri să nu se resemneze în situaţia când li se împuţinau resursele alimentare, ci să rămână în continuare activi, străduindu-se să-şi procure hrana necesară. Decisivă este şi calitatea alimentelor, legumele, fructele şi cerealele urmând să fie procurate de la producătorii particulari.
În special în Germania, Austria şi Elveţia, se remarcă în prezent o recrudescenţă a acestui tip de curăţire internă prin post, dedicat sănătăţii. În SUA, oamenii sunt interesaţi numai de posibilitatea de a scăpa de surplusul de greutate. Vedetele hollywoodiene mizează în ultima vreme pe dieta "Master Cleanse", care nu permite altceva decât apă cu zeamă de lămâie, piper şi sirop de arţar. Totuşi, sufletul nu-şi poate regăsi liniştea şi forţa printr-o simplă eliminare a toxinelor.
Euforia postului
Nu este mai puţin adevărat că, odată cu starea generală de sănătate dobândită prin post, intestinul modifică, într-o anumită măsură, şi dispoziţia persoanei respective. O alimentaţie nesănătoasă, adoptată pe termen lung, ne poate face nefericiţi şi chiar depresivi. "Poate că în viitor vom trata problemele psihiatrice nu doar la nivelul creierului, ci şi prin intermediul tractului digestiv", afirmă specialiştii. Bacteriile din flora intestinală ne influenţează starea de spirit, determinându-ne să acţionăm timid sau, dimpotrivă, cu curaj. Aşadar, consumul de carne, de făină albă ori zahăr îmbolnăveşte atât corpul, cât şi sufletul. În schimb, s-a observat că, după după câteva zile de pauză alimentară, şi în ciuda unor neplăceri iniţiale, cum ar fi durerile de cap, oboseala şi ameţelile, pacienţii devin, în scurt timp, mai relaxaţi şi mai veseli decât erau înainte. Ei trăiesc ceva ce s-ar putea numi o "euforie a postului". Şi nu puţini medici rămân uimiţi, văzând ce decizii ajung să ia pacienţii lor datorită acestei euforii. Unii pun capăt unor relaţii dezamăgitoare, ce trenau de ani de zile, alţii se hotărăsc să-şi îmbunătăţească viaţa, schimbându-şi locul de muncă. Acestea sunt cazuri extreme, dar comportamentul general se modifică, oricum, într-un sens pozitiv. Dr. Michalsen subliniază: "Cei ce renunţă la mâncare din proprie voinţă se încarcă în mod evident cu energie şi manifestă o spontaneitate de care nu dăduseră dovadă până în acel moment. Faptul că izbutesc să-şi învingă foamea în timpul pauzei alimentare îi întăreşte fizic şi psihic."
Postul intermitent
Mai ales din cea de-a treia zi de post apare sentimentul de claritate deosebită a gândirii, ca şi cum o perdea groasă s-ar trage brusc la o parte, îngăduind privirii să distingă limpede lucrurile cu adevărat importante. Acest sentiment face posibilă programarea unui stil de viaţă sănătos şi după încheierea perioadei de "asceză". Cea mai bună cale de remodelare a obişnuinţelor alimentare este formula postului intermitent. Prin aceasta se înţelege o renunţare la hrană, reluată la intervale regulate. Căci, luând în permanenţă trei mese plus două gustări pe zi, ne stresăm organismul. Pancreasul secretă întruna insulină, ceea ce contribuie la creşterea greutăţii corporale. Rezultatele recente ale cercetării ştiinţifice arată că nu numai meniul este important, ci şi momentul când mâncăm. "Celulele noastre au nevoie de un răgaz, pentru a se curăţa şi a se odihni după efortul digestiei, iar aceasta se poate face, în modul cel mai simplu, suprimând mesele", precizează Michalsen. El însuşi practică postul intermitent, astfel încât, după o cină luată împreună cu familia, va mânca din nou abia în ziua următoare, la prânz, sărind peste micul dejun.
Deja, după 14-16 ore de lipsă a hranei, în organism se declanşează o curăţare internă. În limbaj medical, acest fenomen poartă denumirea de autofagie. Studiile au atestat prezenţa lui la şoareci, animalele fiind împărţite în două grupuri: unora li s-a permis să mănânce în orice moment din zi şi din noapte, iar altora, numai zece ore din 24. Şoarecii din primul grup s-au îngrăşat şi au dezvoltat afecţiuni hepatice, pe când cei din grupul al doilea şi-au menţinut forma fizică intactă şi, introduşi în tamburul de alergare, au dat un randament dublu comparativ cu echipa mâncăcioşilor. Care este secretul acestei performanţe? În fazele cu un număr redus de calorii, organismul se comportă ca o instalaţie de reciclare a deşeurilor, obţinându-şi energia necesară din propriile celule uzate. Acest proces de curăţenie generală combate bacteriile şi viruşii, previne îmbătrânirea şi ajută creierul să funcţioneze la întreaga sa capacitate, şi după vârsta de 50 de ani.
Oamenii de ştiinţă sunt pe deplin convinşi că postul merită să fie practicat permanent. După ce pauza alimentară s-a încheiat, se poate mânca din nou normal, însă cu măsură - iar micile abateri sunt şi ele tolerate cu îngăduinţă. Chiar şi specialiştii de talia lui Andreas Michalsen îşi îngăduie, din când în când, câte o zi în care îşi iau libertatea "să se îndoape". El se justifică spunând că, la urma urmei, deprinderea permanentă este cea care te îmbolnăveşte, iar nu excepţia.
Postul digital
Doctorul Michalsen oferă şi seminare de detoxifiere digitală. În cele ce urmează, el ne explică rostul lor.
- Fiindcă suntem cu toţii suprasolicitaţi digital. Mulţi angajaţi se plâng de un stres declanşat de faptul că, în orice moment, pot fi sunaţi de la serviciu. Programul nostru zilnic este în permanenţă întrerupt de convorbirile pe mobil, ne-am dezvăţat să ne concentrăm. Ultimele noutăţi au devenit pentru noi un drog, suntem dependenţi de aparatul micuţ pe care îl purtăm în buzunar sau în geantă. Până acolo, încât unii dintre cursanţii noştri simt nevoia să-l scoată şi să se uite la el chiar şi fără motiv. Aceasta este o tulburare de atenţie agravată, care prejudiciază comunicarea cu cei din jur.
- Cum putem încerca detoxifierea digitală la noi acasă?
- Cel mai bine, cu paşi mici. Şi postul digital ar trebui să pornească dintr-o hotărâre chibzuită cu toată seriozitatea, altfel nu va da rezultate. În primul rând, vă îndemn să creaţi zone unde telefonul mobil să nu aibă acces, cum ar fi dormitorul. Cu o oră înainte de a merge la culcare, închideţi toate aparatele. Şi, ca să nu începeţi ziua direct online, cumpăraţi-vă un deşteptător clasic. Pe drum spre serviciu, observaţi oamenii din preajma dvs., fiţi prezenţi în lumea reală. În pauza de masă, ieşiţi din birou, deoarece, dacă rămâneţi acolo, există riscul să puneţi automat mâna pe telefonul mobil. Nu utilizaţi smartphone-ul pentru fotografiat, procuraţi-vă un aparat foto şi faceţi cu el, de fiecare dată, o singură fotografie. În felul acesta, veţi învăţa să nu vă disipaţi atenţia. Apoi: urmăriţi mesajele Whats App exclusiv pe calculator, timp de o săptămână, pentru a dezamorsa una din sursele de stres. Cine va reuşi să facă toate aceste lucruri va putea apoi să evite complet poluarea digitală, pentru o zi, două sau trei.
- Cum arată locul unde vă invitaţi participanţii la seminare?
- Cursanţii noştri se reunesc într-un hotel confortabil, cât mai apropiat de natură. Cum ajung acolo, îşi predau telefoanele mobile, pe care le vor primi înapoi doar la sfârşitul sejurului. În decurs de trei până la cinci zile de detoxifiere, ei învaţă să-şi redobândească propria creativitate şi productivitate. Iar seminarul se completează cu exerciţii de yoga şi meditaţie.
Cum ieşiţi biruitori în lupta cu foamea
1. Alegeţi scopuri realizabile
V-aţi propus ca, la sfârşitul postului, să cântăriţi cu câteva kilograme mai puţin şi să nu vă mai reapucaţi de fumat? Să folosiţi pauza alimentară ca pe un prilej de relaxare şi regăsire de sine? Să vă rezervaţi suficient timp pentru dvs., fără să vă neglijaţi familia? Specialiştii ne sfătuiesc să nu cerem chiar atât de multe de la noi. Aşadar, fiţi realişti. Înainte de a intra în acţiune, notaţi-vă pe o bucăţică de hârtie ce anume doriţi să obţineţi: o altă percepţie a propriului corp, o schimbare a vechilor deprinderi, sau aţi vrea ca postul să fie, în primul rând, un răgaz dedicat concentrării şi reflecţiei? Afişaţi bileţelul într-un loc unde sunteţi siguri că veţi da mereu cu ochii de el: lipiţi-l pe frigider sau, dacă aveţi un mic avizier destinat problemelor urgente, ataşaţi-l acolo, cu o pioneză. V-aţi fixat scopuri concrete pentru perioada ulterioară? Schiţaţi etapele realizării lor. Scrieţi în agendă: "Începând de astăzi, numai trei ţigări pe zi" etc.
2. Relaxaţi-vă
Filmele poliţiste sau de acţiune nu reprezintă destinderea ideală în post. În schimb, meditaţiile vă ajută să valorificaţi mai intens timpul pe care îl aveţi la dispoziţie şi să rezistaţi mai bine la orice tentaţii culinare. Chiar şi exerciţiile scurte vă sunt de folos, după cum o arată studiile. Închideţi ochii pentru cinci minute şi concentraţi-vă pe respiraţia dvs. urmărindu-i curgerea în plămâni. Rostiţi cu voce tare sau în gând următoarele afirmaţii, repetând-o pe fiecare de trei ori: "Corpul meu este liniştit şi relaxat", "Respiraţia mea este liniştită şi relaxată", "Mintea mea este liniştită şi relaxată". Când înghiţiţi ceva, faceţi-o fără grabă şi cu toată atenţia. De exemplu, nu beţi sucul sau ceaiul ca de obicei, ci introduceţi-l în gură pe îndelete, cu linguriţa.
3. Căutaţi-vă aliaţi
Postiţi împreună cu un prieten sau o prietenă - cu care veţi putea schimba impresii şi sfaturi, când simţiţi la un moment dat că vă aflaţi în impas. Dr. Andreas Michalsen recomandă chiar afilierea la un grup, dacă există această posibilitate. Discutaţi în prealabil modalităţile prin care aţi putea primi sprijin din partea familiei. În cazul când vă este greu să participaţi la mesele comune, explicaţi-le membrilor familiei (şi mai ales copiilor) motivul pentru care preferaţi să vă retrageţi.
4. Oferiţi-vă bucurii
Postul nu înseamnă renunţări, ci beneficii. Dispuneţi, dintr-o dată, de mai mult timp, fiindcă nu mai trebuie să gătiţi şi să mâncaţi. Întrebuinţaţi în avantajul dvs. aceste ceasuri primite în dar. De pildă, pentru a face lucruri dorite şi amânate de o veşnicie: să vorbiţi la telefon cu prieteni pe care nu i-aţi mai auzit de mult, să aranjaţi într-un album fotografiile celor dragi, să consemnaţi într-un jurnal întâmplările interesante petrecute peste zi. Şi câte şi mai câte.
5. Susţineţi-vă organismul
Uneori, apar uşoare neplăceri în timpul postului. Dacă aveţi dureri de cap, măriţi consumul de lichide. Şi uleiul de mentă aplicat pe tâmple dă o senzaţie de uşurare. La tulburări de circulaţie şi ameţeli vă ajută ceaiul de rozmarin sau de păducel. O linguriţă de miere vă înviorează. Şi vitamina C combate eficient stările de epuizare. Suplimentele cu minerale susţin echilibrul acido-bazic şi vă energizează. Contra balonărilor se recomandă infuziile de chimen, fenicul sau anason, o buiotă cu apă călduţă, precum şi masajele abdominale, executate blând, cu mişcări circulare. Repaosul, căldura şi pulberea de fibre vegetale contribuie la restabilirea activităţii normale a intestinului. Ca auxiliar în detoxifierea internă şi externă: luaţi de 3 ori pe zi argilă, cu 30 de minute înainte de masă, şi ţineţi o cataplasmă cu argilă pe ficat.