"Tehnologii de ultimă oră"
- Domnule doctor, conduceţi un spital dermatologic, probabil primul de acest fel din ţară. Apariţia lui în peisajul medical era o necesitate?
- Acest spital de nişă e o noutate nu atât prin apariţia sa în sistem privat, ci prin modul în care a fost gândit şi realizat efectiv, astfel încât să le putem oferi pacienţilor noştri servicii medicale de calitate, de la faza de diagnostic, la cea de tratament, prin diverse tehnici medicale moderne. Bioderm Hospital nu poate fi comparat nici cu secţiile de dermatologie din spitalele de stat, nici cu serviciile dermatologice oferite în clinicile private. Am investit foarte mult în tehnologii de ultimă oră, care până de curând erau disponibile doar în ţările occidentale, şi le-am pus la dispoziţia medicilor, în folosul pacienţilor care se confruntă cu diverse afecţiuni dermatologice. Medicii români sunt foarte buni profesionişti, au specializări în tehnici performante şi acces la cele mai noi informaţii din domeniul dermatologiei, însă nu dispuneau de aparatură modernă, atât de necesară pentru un act medical de calitate, cu durată scurtă de vindecare şi fără efecte secundare nedorite. Din acest punct de vedere, pot spune că, într-adevăr, apariţia acestui spital era o necesitate! În primul rând, pentru că patologia dermatologică este extrem de diversă (de la acnee, infecţii fungice şi bacteriene, la tumori benigne şi maligne), iar fiecare problemă are o altă cale de rezolvare. Din fericire, la Bioderm Hospital avem multe aparate de diagnostic, inclusiv o unitate modernă de dermatoscopie digitală şi peste 20 de tipuri de lasere, fiecare cu o indicaţie terapeutică precisă - de la lasere cu acţiune antiinflamatoare, până la lasere chirurgicale performante. Marele avantaj al laserului chirurgical este că reduce timpul de excizie de la jumătate de oră la 4-6 minute, fără sângerare, fără fire de sutură şi posibile infecţii postoperatorii. De asemenea, avem un laborator modern de investigaţii, cu multiple specialităţi: bacteriologie, parazitologie, micologie, anatomie patologică.
Apoi, de mare importanţă a fost investiţia noastră în oameni - avem o echipă de 40 de medici specialişti în domeniu, ce acoperă, practic, toată gama de proceduri dermatologice, un exemplu fiind d-na dr. Dorina Giurcăneanu, unul dintre cei mai buni dermatologi oncologi din România.
Campania anti-melanom
- Pentru că tot aţi amintit de dermatologia oncologică, ştiu că aţi susţinut ani la rând o campanie de prevenţie a cancerului de piele. La ce rezultate aţi ajuns?
- După patru ani în care am activat în "Melanoma MayDay" (o asociaţie nonprofit, al cărei scop este testarea populaţiei României cu o unitate mobilă de dermatoscopie, pentru depistarea precoce a cancerului de piele - melanomul), putem spune că avem, în sfârşit, un cerc închis, în care putem să şi tratăm pacienţii depistaţi cu această formă foarte agresivă de cancer. Important de amintit este faptul că din cele peste 10.000 de persoane testate, am descoperit melanoame la circa 4% dintre ele - un procent foarte ridicat, raportat la media europeană! Profit de această ocazie ca să atrag atenţia asupra necesităţii instituirii unui program naţional de screening, prin care se pot depista formele precursoare ale melanomului şi astfel se pot salva multe vieţi!
- Rezolvaţi formele depistate?
- Şi dacă tratamentul necesită o intervenţie prelungită?
- De regulă, preferăm să lucrăm în două etape. Dermatoscopia durează; planificarea - la fel; uneori, avem nevoie de un tratament premergător ori sunt necesare mai multe proceduri de tratament. Fiecare caz este unic, deci nu toate cazurile se rezolvă într-o singură zi!
Diferenţa dintre viaţă şi moarte: prevenţia
- Privind lucrurile din această perspectivă, n-ar fi bine să se încerce şi prevenirea apariţiei unor boli dermatologice grave, ca melanomul?
- Românii nu înţeleg că o simplă scanare prin dermatoscopie poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Acesta-i adevărul, mai ales în cazul celor care au diverse leziuni la nivelul pielii şi nu le bagă în seamă ani la rând, iar când ajung la medic, niciun tratament nu-i mai poate ajuta. Aici e o problemă de educaţie, de informare, iar factorii de decizie din Ministerul Sănătăţii ar trebui să pună mai mare accent pe prevenţie, pentru că - aşa cum ştim cu toţii - nu există mulţi bani pentru tratamente moderne, iar sistemul sanitar românesc n-o duce prea bine... Suntem zilnic afectaţi de radiaţiile ultraviolete, de sute de factori nocivi din aer şi apă, de alte sute de factori toxici din alimentaţie, chiar şi din ţesătura hainelor pe care le purtăm. Din ce în ce mai numeroşi, din ce în ce mai agresivi! Cum să-ţi păstrezi sănătatea, dacă nu ştii ce ai de făcut? Dacă nu ştii cum să te fereşti de toate aceste rele "invizibile"? Zilele trecute am auzit o vorbă care mi-a dat de gândit: "La tehnologia la care a ajuns medicina astăzi, este foarte puţin probabil să mai găseşti un om sănătos!". Am în spate 25 de ani de activitate ca medic şi ştiu că-i mult mai uşor să previi decât să tratezi. E un adevăr de netăgăduit! Aşadar, trebuie să ne controlăm mai des şi să ne informăm din surse credibile, dacă vrem să trăim sănătoşi!
- Ce ne puteţi spune despre preţurile serviciilor la Bioderm Hospital? Pare un spital de lux... Oamenii cu venituri mai mici îşi pot permite preţul tratamentelor moderne pe care le oferiţi?
- Desigur, pentru că nu am gândit acest spital ca o afacere, ci ca un spaţiu medical în care toată lumea, indiferent de venituri, să poată beneficia de terapii moderne şi eficiente. Orice locuitor al României se poate trata la Bioderm; funcţionăm în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ilfov, care decontează o parte din serviciile medicale de specialitate - cum ar fi biopsia şi intervenţiile chirurgicale, în funcţie de diagnosticul pacientului. Sper ca în curând să fie acoperite mai multe servicii, astfel încât să fim şi noi aliniaţi la standardele medicale ale U.E.
Din aprilie 2017, de când funcţionăm, am avut pacienţi din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Buzău, Piteşti, Ploieşti, Târgu-Mureş, Craiova, Galaţi, Iaşi, Constanţa, Braşov etc. Apropierea de pădurea Băneasa, de centura Bucureştiului şi de aeroport ne avantajează foarte mult. Am avut chiar şi pacienţi din afara ţării (Germania, Anglia, Polonia, Ungaria, Italia, chiar şi unul din SUA), în procent de circa 10%, ceea ce la început ne-a mirat, dar în acelaşi timp, ne-a dat garanţia că serviciile noastre sunt la nivelul celor din clinicile dermatologice occidentale.
- Puteţi trata gratuit toţi pacienţii care ajung la Bioderm Hospital sau sunteţi restricţionaţi de vreun barem al CJAS Ilfov?
- Când ne-am început activitatea şi am văzut plafonul alocat de CJAS Ilfov, am crezut că nu-l vom putea acoperi. Conform datelor statistice, în prezent acoperim bugetul alocat în circa două săptămâni, de aceea suntem nevoiţi să ne replanificăm pacienţii pentru luna următoare, ceea ce înseamnă că foarte mulţi români au probleme dermatologice. De aceea, pun accent pe faptul că medicul nu trebuie să-şi piardă omenia - este un atribut esenţial al acestei profesii! Chiar dacă primim un pacient care nu se încadrează în baremurile de decontare ale CJAS, putem să-i dăm cel puţin un sfat medical. Îi facem o dermatoscopie şi îi recomandăm tratamentul adecvat fără să treacă pe la casierie pentru acest lucru. Medicul trebuie să fie omenos, nu să gândească întotdeauna în termeni economici!
BIODERM HOSPITAL funcţionează în loc. Pipera, Şos. Pipera - Tunari nr. 44, jud. Ilfov, tel. 021.267.42.25, 031.9101