În mitologia multor popoare, apa este un simbol al regenerării, tinereţii şi vigorii. Şi în atât de frumoasele basme româneşti, pline de înţelepciune, eroii beneficiază mereu de proprietăţile miraculoase ale lichidului binefăcător, pe care ni-l dăruieşte cu generozitate natura. Apa vie din poveşti conferă tinereţe veşnică şi putere, în timp ce apa moartă vindecă rănile şi chiar îi readuce la viaţă pe Feţii Frumoşi învinşi pe cale mişelească. Iar ceea ce, veacuri la rând, a fost doar poveste, s-a demonstrat ştiinţific în secolul trecut.
O sursă nesecată de sănătate
Pe lângă faptul că ne potoleşte setea, apa e un excelent întăritor al sistemului imunitar şi un foarte eficient detoxifiant: transportă în corp oxigen, nutrienţi şi asigură eliminarea toxinelor şi a celulelor moarte. Totodată, îmbunătăţeşte remarcabil funcţiile cognitive, creşte rezistenţa în faţa stresului, combate stările de anxietate, ţine la distanţă depresiile şi are efect energizant pentru suflet şi trup. În plus, previne şi ameliorează o mulţime de afecţiuni, despre care voi vorbi pe-ndelete puţin mai târziu. Şi, nu în ultimul rând, apa contribuie la păstrarea aspectului tineresc al chipului şi corpului, chiar la vârste înaintate. Este adevărat, aşadar! Frumuseţea, sănătatea, tinereţea, inteligenţa, fericirea şi viaţa lungă se regăsesc, toate, într-un pahar de apă!
Elixirul vitalităţii: apa de ploaie
Printre primii care au observat beneficiile, aproape miraculoase, ale apei asupra trupului şi sufletului, au fost japonezii şi indienii. Aceştia foloseau apa în scop terapeutic, pentru prevenirea sau chiar tratarea anumitor boli. Leacul bun la toate era administrat pe stomacul gol, dimineaţa. Pe durata întregii zile se beau 4 pahare a 160 de ml de apă proaspătă.
Unul dintre pionierii descoperirilor ce aveau să se facă despre proprietăţile apei a fost inginerul francez Marcel Violet. El a intuit existenţa a ceea ce se numeşte astăzi apă alcalină. În 1939, a observat efectul uimitor al apei de ploaie asupra plantelor. Şi-a dat seama că, în zilele în care nu cădea strop de ploaie, plantele sale îşi pierdeau vitalitatea, cu toate că el le uda din belşug. Convins de calităţile vindecătoare şi energizante ale apei de ploaie, Violet a mers până într-acolo încât şi-a administrat apă de ploaie ca tratament, pentru a se pune pe picioare după un infarct. Mai exact, a băut, în scop terapeutic, un litru de apă de ploaie pe zi, timp de patru luni. Dacă apa este cea care i-a prelungit viaţa, nu putem şti cu exactitate. Cert este că Marcel Violet a trăit 87 de ani, într-o perioadă în care speranţa de viaţă la bărbaţi era de 60 de ani.
Apa vie şi apa moartă
Un pas înainte în domeniu l-au făcut chimiştii, care au descoperit că există, într-adevăr, două tipuri de apă, ce se pot obţine prin electroliză (proces de separare a ionilor pozitivi/negativi dintr-o substanţă). Mai exact, apa vie - alcalină sau bazică - cu efect pozitiv şi stimulator, ce se obţine la polul negativ (catod), sau apa de ploaie a lui Violet, şi apa moartă - acidă, cu efect negativ şi distrugător, ce se obţine la polul pozitiv (anod). Şi aşa a apărut noţiunea de pH (potenţialul de hidrogen) - mărimea chimică ce măsoară caracterul acid (pH 0-7) sau bazic/alcalin (pH peste 9) sau neutru (pH 7) al apei. Vom vedea imediat şi cum se poate prepara această apă vie, alcalină, foarte simplu, acasă. Dar şi apa acidă are beneficiile ei, în anumite situaţii.
Ce boli se duc ca pe apă... cu apă
Apa cea bună la toate, lichidul inodor, incolor şi insipid (fără gust), ce conţine doar doi atomi de hidrogen şi unul de oxigen şi se găseşte pe toate drumurile - desigur, dacă nu locuim în deşert - previne şi chiar vindecă o mulţime de boli.
Iată cum se pot ameliora cu apă doar câteva dintre cele mai frecvente şi supărătoare afecţiuni.
Infecţii respiratorii
* Amigdalită, laringită - se face gargară de 5 ori pe zi cu apă acidă, apoi se bea apă alcalină din belşug.
* Dureri în piept, cauzate de răceală - se masează zona dureroasă cu apă acidă, timp de 10 minute, apoi cu apă alcalină.
* Gripă. Răceală - se beau 200 de ml de apă alcalină seara, înainte de culcare, timp de câteva zile.
* Guturai de fân - se bea un litru de apă alcalină pe zi, până ce efectele supărătoare dispar.
Dureri
* Dureri ale încheieturilor - se beau 100 ml de apă acidă, timp de două zile, de 3 ori pe zi.
* Dureri de cap - se beau 100 de ml de apă acidă.
* Dureri de dinţi - se clăteşte cavitatea bucală cu apă acidă.
* Dureri cauzate de hemoroizi - se beau 250 ml de apă alcalină, din 4 în 4 ore.
Afecţiuni frecvente
* Constipaţie - se bea apă alcalină.
* Arsuri la stomac - se bea apă alcalină, câte 100 ml, de câteva ori pe zi.
* Diaree - se beau 200 ml de apă acidă, de două ori pe zi.
* Răni şi zgârieturi - se spală zona afectată cu apă acidă.
* Alergii - se consumă un litru de apă alcalină pe zi.
* Arsuri - se pun comprese cu apă acidă şi se lasă 10 minute pe locul afectat. Se spală apoi zona cu apă bazică.
* Prostată mărită - se beau 100 ml de apă alcalină, de 4 ori pe zi, timp de una-două săptămâni.
Afecţiuni mai grave
În cazul în care suferiţi de una dintre următoarele boli, consumul regulat de apă alcalină poate aduce ameliorări semnificative ale stării de sănătate. Se va bea în cantităţi cât mai mari, de cel puţin 1-2 litri pe zi. Desigur, consumul de apă nu exclude, în niciun caz, tratamentul recomandat de medicul specialist!
Afecţiuni ale rinichilor, afecţiuni ale ficatului, artrită, hemoragii, hipertensiune, probleme circulatorii, osteoporoză, psoriazis. Se spală zona afectată cu apă acidă şi se bea apă alcalină. Diabet, boli degenerative (Alzheimer), cancer.
Afecţiuni ce ştirbesc frumuseţea
* Acnee - se spală faţa cu apă acidă, apoi se clăteşte cu apă alcalină.
* Coşuri - se bea 1 litru de apă alcalină pe zi.
* Dermatită, inflamaţii - se clăteşte zona afectată cu apă acidă, apoi cu apă alcalină. În cazul inflamaţiilor, se pot pune comprese cu apă alcalină pe zona afectată.
* Pierderea părului - se clăteşte timp de 10 minute cu apă acidă, apoi 5 minute cu apă alcalină.
În plus, consumul regulat de apă menţine pielea proaspătă, elastică, strălucitoare şi previne îngrăşarea. Totodată, atenuează retenţia de apă în organism, ce provoacă, printre altele, neplăcutele pungi de sub ochi, vergeturile şi celulita.
Cum prepari acasă apă vie (alcalină)
Apa alcalină se poate prepara acasă, simplu şi rapid. Iată de ce aveţi nevoie:
* o bandă pentru măsurarea pH-ului (se găseşte în farmacii)
* 2 litri de apă. Dacă e de la robinet, trebuie în prealabil fiartă şi răcită
* o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu
* o jumătate de linguriţă de zeamă de lămâie
* o jumătate de linguriţă de sare neiodată sau sare de Himalaya. Se găsesc în orice supermarket.
Mod de preparare: se amestecă ingredientele. Se testează pH-ul cu banda special cumpărată pentru acest lucru. Dacă nu ajungeţi de la început la pH 9, adăugaţi bicarbonat de sodiu până când apa devine alcalină. Apoi lăsaţi-o peste noapte la frigider. Se bea a doua zi, la temperatura camerei. Atenţie! Apa trebuie păstrată în sticlă, nu în recipiente din plastic!
În concluzie, apa nu ţine locul tratamentului recomandat de medic. Dar, consumată zilnic în cantităţi suficiente (1,5-2,5 litri pe zi), previne o serie de boli, ne menţine o stare de bună-dispoziţie şi un aspect tineresc până la adânci bătrâneţi.
OLIVIA ENE