Apa vie leac să-ți fie!

Cititor Formula AS
Puterile binefăcătoare ale apei limpezi, de izvor, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

În mitologia multor popoare, apa este un simbol al regenerării, tinereții și vigorii. Și în atât de frumoasele basme românești, pline de înțelep­ciune, eroii beneficiază mereu de proprie­tățile miraculoase ale lichidului binefăcător, pe care ni-l dăruiește cu generozitate natura. Apa vie din povești conferă tinerețe veșnică și putere, în timp ce apa moartă vindecă rănile și chiar îi rea­duce la viață pe Feții Frumoși învinși pe cale mișe­lească. Iar ceea ce, veacuri la rând, a fost doar po­veste, s-a demonstrat științific în secolul trecut.

O sursă nesecată de sănătate

Pe lângă faptul că ne potolește setea, apa e un excelent întăritor al sistemului imunitar și un foarte eficient detoxifiant: transportă în corp oxigen, nu­trienți și asigură eliminarea toxinelor și a celulelor moarte. Totodată, îmbunătățește remarcabil func­țiile cognitive, crește rezistența în fața stresului, combate stările de anxietate, ține la distanță de­presiile și are efect energizant pentru suflet și trup. În plus, previne și ameliorează o mulțime de afec­țiuni, despre care voi vorbi pe-ndelete puțin mai târziu. Și, nu în ultimul rând, apa contribuie la păstrarea aspectului tineresc al chipului și corpului, chiar la vârste înaintate. Este adevărat, așadar! Fru­musețea, sănătatea, tinerețea, inteligența, fericirea și viața lungă se regăsesc, toate, într-un pahar de apă!

Elixirul vitalității: apa de ploaie

Printre primii care au observat beneficiile, aproa­pe miraculoase, ale apei asupra trupului și su­fle­tului, au fost japonezii și indienii. Aceștia folo­seau apa în scop terapeutic, pentru prevenirea sau chiar tratarea anumitor boli. Leacul bun la toate era administrat pe stomacul gol, dimineața. Pe durata în­tregii zile se beau 4 pahare a 160 de ml de apă proaspătă.
Unul dintre pionierii descoperirilor ce aveau să se facă despre proprietățile apei a fost inginerul francez Marcel Violet. El a intuit existența a ceea ce se numește astăzi apă alcalină. În 1939, a ob­servat efectul uimitor al apei de ploaie asupra plan­telor. Și-a dat seama că, în zilele în care nu cădea strop de ploaie, plantele sale își pierdeau vitalitatea, cu toate că el le uda din belșug. Convins de calită­țile vindecătoare și energizante ale apei de ploaie, Violet a mers până într-acolo încât și-a administrat apă de ploaie ca tratament, pentru a se pune pe pi­cioare după un infarct. Mai exact, a băut, în scop terapeutic, un litru de apă de ploaie pe zi, timp de patru luni. Dacă apa este cea care i-a prelungit via­ța, nu putem ști cu exactitate. Cert este că Marcel Violet a trăit 87 de ani, într-o perioadă în care spe­ranța de viață la bărbați era de 60 de ani.

Apa vie și apa moartă

Un pas înainte în domeniu l-au făcut chi­miștii, care au descoperit că există, într-ade­văr, două tipuri de apă, ce se pot obține prin electroliză (proces de separare a ionilor pozi­tivi/negativi dintr-o substanță). Mai exact, apa vie - alcalină sau bazică - cu efect pozi­tiv și stimulator, ce se obține la polul negativ (catod), sau apa de ploaie a lui Violet, și apa moartă - acidă, cu efect negativ și distru­gător, ce se obține la polul pozitiv (anod). Și așa a apărut noțiunea de pH (potențialul de hi­drogen) - mărimea chimică ce măsoară caracterul acid (pH 0-7) sau bazic/alcalin (pH peste 9) sau neutru (pH 7) al apei. Vom vedea ime­diat și cum se poate prepara această apă vie, alca­lină, foarte simplu, acasă. Dar și apa acidă are be­neficiile ei, în anumite situații.

Ce boli se duc ca pe apă... cu apă

Apa cea bună la toate, lichidul inodor, incolor și insipid (fără gust), ce conține doar doi atomi de hidrogen și unul de oxi­gen și se găsește pe toate drumurile - desigur, da­că nu locuim în deșert - previne și chiar vindecă o mulțime de boli.
Iată cum se pot ame­liora cu apă doar câteva dintre cele mai frecvente și supă­ră­toare afecțiuni.
Infecții respiratorii
* Amigdalită, la­rin­gită - se face gargară de 5 ori pe zi cu apă aci­dă, apoi se bea apă al­ca­lină din belșug.
* Dureri în piept, cau­zate de răceală - se ma­sează zona dureroasă cu apă acidă, timp de 10 minute, apoi cu apă alcalină.
* Gripă. Răceală - se beau 200 de ml de apă al­calină seara, înainte de culcare, timp de câteva zile.
* Guturai de fân - se bea un litru de apă al­calină pe zi, până ce efectele supărătoare dispar.

Dureri

* Dureri ale încheieturilor - se beau 100 ml de apă acidă, timp de două zile, de 3 ori pe zi.
* Dureri de cap - se beau 100 de ml de apă acidă.
* Dureri de dinți - se clătește cavitatea bu­cală cu apă acidă.
* Dureri musculare - se bea apă alcalină, de câteva ori pe zi.
* Dureri cauzate de hemoroizi - se beau 250 ml de apă alcalină, din 4 în 4 ore.

Afecțiuni frecvente

* Constipație - se bea apă alcalină.
* Arsuri la stomac - se bea apă alcalină, câte 100 ml, de câteva ori pe zi.
* Diaree - se beau 200 ml de apă acidă, de două ori pe zi.
* Răni și zgârieturi - se spală zona afectată cu apă acidă.
* Alergii - se consumă un litru de apă alcalină pe zi.
* Arsuri - se pun comprese cu apă acidă și se lasă 10 minute pe locul afectat. Se spală apoi zona cu apă bazică.
* Prostată mărită - se beau 100 ml de apă alcalină, de 4 ori pe zi, timp de una-două săptămâni.

Afecțiuni mai grave

În cazul în care suferiți de una dintre următoarele boli, consumul regulat de apă alcalină poate aduce ameliorări semnificative ale stării de sănătate. Se va bea în cantități cât mai mari, de cel puțin 1-2 litri pe zi. Desigur, consumul de apă nu exclude, în niciun caz, tratamentul recomandat de medicul specialist!
Afecțiuni ale rinichilor, afecțiuni ale ficatului, artrită, hemoragii, hipertensiune, probleme circu­latorii, osteoporoză, psoriazis. Se spală zona afec­tată cu apă acidă și se bea apă alcalină. Diabet, boli degenerative (Alzheimer), cancer.

Afecțiuni ce știrbesc frumusețea

* Acnee - se spală fața cu apă acidă, apoi se clătește cu apă alcalină.
* Coșuri - se bea 1 litru de apă alcalină pe zi.
* Dermatită, inflamații - se clătește zona afectată cu apă acidă, apoi cu apă alcalină. În cazul infla­mațiilor, se pot pune comprese cu apă alcalină pe zona afectată.
* Pierderea părului - se clă­tește timp de 10 minute cu apă acidă, apoi 5 minute cu apă alcalină.
În plus, consumul regulat de apă menține pielea proaspătă, elastică, strălucitoare și previne îngrășarea. Totodată, atenuează retenția de apă în organism, ce provoacă, printre altele, neplăcutele pungi de sub ochi, vergeturile și celulita.

Cum prepari acasă apă vie (alcalină)

Apa alcalină se poate prepara acasă, simplu și rapid. Iată de ce aveți nevoie:
* o bandă pentru măsu­rarea pH-ului (se găsește în farmacii)
* 2 litri de apă. Dacă e de la robinet, trebuie în prealabil fiar­tă și răcită
* o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
* o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie
* o jumătate de linguriță de sare ne­iodată sau sare de Himalaya. Se gă­sesc în orice supermarket.
Mod de preparare: se amestecă ingre­di­en­tele. Se testează pH-ul cu banda special cum­părată pentru acest lucru. Dacă nu ajungeți de la început la pH 9, adăugați bicarbonat de sodiu până când apa devine alcalină. Apoi lăsați-o peste noapte la frigi­der. Se bea a doua zi, la temperatura camerei. Aten­ție! Apa tre­buie păstrată în sticlă, nu în recipiente din plastic!
În concluzie, apa nu ține locul tratamentului re­comandat de medic. Dar, consumată zilnic în cantități suficiente (1,5-2,5 litri pe zi), previne o serie de boli, ne menține o stare de bună-dispoziție și un aspect tineresc până la adânci bătrâneți.

OLIVIA ENE