Crește până la înălțimea de 8 metri, fiind cultivat și în scopuri ornamentale, dar mai ales pentru fructele lui de formă oarecum ovală, semănând cu niște pere mari, galben-aurii și frumos mirositoare. Parfumul lor înmiresmează grădinile spre sfârșitul toamnei. Sunt recoltate târziu și se pot păstra mult timp. Depozitarea pe o perioadă mai îndelungată nu le dăunează ci, dimpotrivă, le îmbunătățește gustul ușor astringent. Așezate prin casă, parfumează încăperile cu aroma lor, trezind amintiri nostalgice din copilărie și evocând atmosfera tandră a Crăciunului.
Istorie și tradiții
Încă de acum 4.000 de ani, gutuiul a fost cultivat pe insula Creta, îndeosebi în regiunea din jurul orașului care se chema pe vremea aceea Cydon - de unde s-au inspirat și cei ce i-au ales denumirea științifică "Cydonia". În Grecia Antică i se spunea "chrysomela", adică "măr de aur" și era consacrat zeiței Afrodita.
Atunci, ca și mai târziu, i s-a atribuit semnificația de simbol al fertilității și al iubirii. La multe popoare, exista obiceiul de a oferi o gutuie tinerilor însurăței drept cadou de nuntă. Parfumul dulce simboliza momentele frumoase ale viitoarei căsnicii, în vreme ce gustul astringent voia să sugereze suferințele inevitabile ce se vor ivi de-a lungul vieții.
Și în zilele noastre se mai fac fumigații cu coji și flori uscate de gutui, pentru a purifica locuința după un eveniment dureros, însă și cu gândul de a atrage prosperitatea și darul neprețuit al fertilității.
Utilizări terapeutice
Principiile active din fructe și din sâmburii lor, dar și din frunzele și florile gutuiului au acțiune antiinflamatoare, astringentă, stimulatoare pentru stomac, ficat și pancreas, calmantă pentru piele și mucoase. Utilizările în medicina tradițională sunt numeroase și diverse. Vom aminti aici câteva.
* Răgușeala, tusea și bronșita se tratează cu un ceai preparat în 10-15 minute, din 1 linguriță de sâmburi și 200 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
* Pentru calmarea tusei convulsive se recomandă fie o infuzie din 30 g flori uscate, fie una din 50 g frunze uscate și mărunțite. În ambele variante, timpul de infuzare este același (20 minute), ca și cantitatea de apă fierbinte (1 litru) și modul de administrare (se consumă treptat, pe toată durata zilei).
* Ca tratament pentru diaree, dispepsii, peristaltism intestinal deficitar, vomă și hemoroizi sunt indicate consumul zilnic de gutui proaspete sau un decoct pregătit în felul următor: se dă pe răzătoare o gutuie și se fierbe în 1 litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Ceea ce a rămas se strecoară și se împarte în 2 sau 3 porții, care se beau în cursul zilei.
* Contra enteritelor acute, a insuficienței hepatice sau pancreatice, a hemoragiilor uterine și ca adjuvant în tratarea tuberculozei pulmonare: se taie în felii subțiri o gutuie cu tot cu coajă, se pune în 1 litru de apă și se fierbe, până când cantitatea de lichid se reduce la jumătate. Atunci se strecoară și se îndulcește cu 50 g de zahăr. Decoctul se va bea în 3 prize pe parcursul unei zile - dimineața, la prânz și seara.
Rețete cu gutui
Gel calmant pentru piele
Ingrediente: 1 parte sâmburi de gutuie, 5 părți infuzie din petale de trandafir (rece), 2 părți tinctură de plop balsamic (38%).
Cum se procedează: Turnați infuzia din petale de trandafir peste sâmburii de gutuie și lăsați-le deoparte pentru câteva ore. După aceea adăugați tinctura, amestecând pentru omogenizare, iar la sfârșit puneți gelul în borcănele mici.
Utilizare: Dacă aveți pielea deosebit de sensibilă sau dacă doriți să aplicați gelul în zona ochilor, renunțați la tinctură și folosiți 7 părți din infuzia de trandafir în loc de 5. Gelul trebuie consumat într-o singură zi, deoarece este foarte vulnerabil la acțiunea diverselor microorganisme. Există însă și posibilitatea de a-l turna într-o formă pentru cuburi de gheață, păstrându-l astfel în congelator.
Ulei de corp
Ingrediente: coaja unei gutui bine coapte, 45 ml ulei de migdale, 5 ml ulei de trandafir sălbatic, 4 picături de ulei eteric de cedru, 6 picături de ulei eteric de magnolie, 10 picături de ulei eteric de bergamotă.
Cum se procedează: Îndepărtați puful de la suprafața gutuii frecând-o cu un șervet, apoi curățați-o de coajă. Tăiați coaja mărunt, puneți peste ea uleiul de migdale și încălziți-le pe bain-marie aproximativ 30 de minute, după care strecurați. Uleiul de migdale îmbogățit cu gutuie se amestecă apoi cu celelalte uleiuri: de trandafir sălbatic, de cedru, de magnolie și de bergamotă.
Utilizare: Acest ulei catifelează pielea. Se aplică printr-un masaj ușor pe pielea încă umedă, după duș.
Ceai din fructe de toamnă
Ingrediente: câte 100 g coajă de gutuie, boabe de soc și măceșe.
Cum se procedează: Uscați toate ingredientele, apoi tăiați-le mărunt și amestecați-le. Păstrați-le într-o cutie. Puneți 2 linguri din amestecul de fructe în 500 ml apă și dați totul într-un clocot, după care lăsați să fiarbă la foc mic încă vreo 5 minute. Strecurați ceaiul și îndulciți-l cu miere după gust.
Peltea de gutui
Ingrediente: 1 kg gutui, puțină pulbere de scorțișoară și cuișoare, 500 g zahăr gelifiant, 1 lămâie bio, zahăr tos, zahăr vanilat.
Cum se procedează:
1. Tăiați gutuile în sferturi, puneți-le în apă cu tot cu coajă și cu locașul semințelor împreună cu mirodeniile, zeama stoarsă din lămâie și zahărul vanilat - și fierbeți-le înăbușit, până se înmoaie. Pasați-le printr-o sită sau dați-le într-un blender, iar pasta de gutui o veți fierbe la foc mic cu zahărul gelifiant, amestecând mereu, pentru a obține o masă vâscoasă.
2. Întindeți masa gelatinoasă într-un strat gros cam de 1 centimetru într-o tavă de copt pe care ați căptușit-o în prealabil cu o folie de plastic. Lăsați-o să se răcească la temperatura camerei și apoi să se usuce, timp de câteva zile. Tăiați pelteaua de gutui în cubulețe, tăvăliți-le prin zahărul tos și așteptați să se usuce bine. Bucățelele se țin de preferință într-o cutie al cărei capac se închide etanș.
Lichior de gutui
Ingrediente: 2 gutui, 3 linguri de zahăr candel, 1/2 baton de vanilie, 2 cuișoare, puțin cardamom, 700 ml votcă (38%), zeamă de lămâie.
Cum se procedează:
1. Tăiați mărunt gutuile și puneți-le într-un borcan mare cu capac. Mărunțiți într-o piuliță (sau mojar) zahărul candel, cuișoarele, cardamomul și vanilia și introduceți-le în borcan, împreună cu votca.
2. Adăugați zeama de lămâie și înșurubați capacul borcanului, apoi așezați-l pentru 6 săptămâni într-un loc călduț. Agitați-l la intervale regulate. Când lichiorul va fi gata, filtrați-l și puneți-l în sticle mai mici.
Spray de cameră
Ingrediente: coji de gutui, 1 praf de sare, 3 picături de ulei de arbore de ceai lămâios.
Cum se procedează: Turnați apă caldă peste cojile de gutui, adăugați sarea, acoperiți vasul și lăsați-l deoparte pentru 2-3 ore. După aceea strecurați, ca să îndepărtați cojile, iar apa puneți-o într-o sticlă cu pulverizator. La 50 ml apă de gutui se adaugă 3 picături din uleiul de arbore de ceai lămâios.