Nu trebuie neapărat să ţineţi o broască în mână pentru a face negi şi nici nu este nevoie, cu excepţia unor cazuri speciale, să mergeţi la un doctor sau la dermatolog pentru a scăpa de ei. Farmaciile propun multe produse împotriva negilor, printre care şi spray-uri cu azot lichid. Dar în acest domeniu, remediile "de casă" sunt aşa de numeroase, încât ar fi păcat să nu le încercaţi.
Despre ce este vorba?
Dacă aveţi un neg, înseamnă că pielea v-a fost infectată cu papilomavirusul uman (HPV), o familie de viruşi care atacă pielea şi mucoasele. Unii negi apar izolat, în vreme ce alţii formează colonii. Negii se prezintă, în general, sub formă de excrescenţe rugoase. Există mai multe tipuri: negul vulgar, localizat pe mâini, coate, genunchi şi picioare, e rareori dureros. Negii plantari, situaţi pe talpa piciorului, sunt dureroşi, datorită greutăţii corpului, care apasă pe ei. Negii genitali (condiloame) sunt infecţii transmisibile sexual, foarte contagioşi şi care cresc riscul apariţiei cancerului de col uterin, la femei.
Banda adezivă
Acoperiţi negul cu o bucată mică de bandă adezivă din pânză. Conform unui studiu recent, această metodă ar fi şi mai eficientă decât tratamentul cu azot lichid. Tăiaţi o bucată de mărimea negului. Puneţi-o pe el şi lăsaţi-o să acţioneze timp de 6 zile. Apoi daţi la o parte banda şi înmuiaţi zona afectată, timp de câteva minute, în apă călduţă. Cu o pilă sau cu o piatră ponce, eliminaţi un strat de piele moartă. Lăsaţi negul neacoperit în timpul nopţii, iar apoi aplicaţi din nou banda adezivă. Repetaţi operaţiunea până ce negul a dispărut. Dacă el este situat pe faţă sau în zona genitală, cereţi sfatul medicului înainte de a aplica această metodă.
Produse iritante: usturoi şi oţet
Aplicaţi usturoi proaspăt ras peste neg şi acoperiţi-l cu un bandaj. Efectul caustic al usturoiului va provoca formarea unei băşici, care, într-o săptămână, va cădea, luând cu ea şi negul. Reînnoiţi aplicarea în fiecare zi, evitând cât se poate contactul cu pielea sănătoasă din jur (pe care o puteţi proteja cu vaselină). Pentru a întări efectul tratamentului, unii fitoterapeuţi recomandă să luaţi trei căţei de usturoi pe zi.
Aplicaţi pe neg o compresă sau o bucată de vată îmbibată în oţet şi acoperiţi-o cu leucoplast. Înnoiţi operaţiunea în fiecare zi, lăsând pansamentul să acţioneze timp de 1-2 ore.
Rupeţi o tulpină de rostopască şi lăsaţi sucul să curgă pe neg, în fiecare zi. Sucul galben al plantei provoacă o iritaţie uşoară, care încurajează sistemul imunitar să acţioneze. Dar evitaţi să culegeţi rostopasca dintr-o zonă tratată cu erbicide.
Aplicaţii acide
Pisaţi câteva comprimate de Vitamina C, adăugaţi un pic de apă şi amestecaţi până obtineţi o pastă pe care o veţi aplica pe neg. Acoperiţi totul cu un pansament adeziv. Această cataplasmă foarte acidă roade pielea şi combate direct virusul.
O bucată de scoarţă de mesteacăn, umezită cu apă şi aplicată pe neg cu partea sa din interior, are, de asemenea, efect rapid. Ea conţine salicilaţi, substanţe prezente în numeroase tratamente anti-negi.
În fiecare seară, înainte de culcare, aplicaţi pe neg o bucăţică de coajă de banană, astfel ca interiorul ei să intre în contact cu pielea. Acoperiţi-o cu un plasture. Coaja de banană conţine substanţe care dizolvă progresiv negul. Puteţi face acelaşi lucru şi cu coaja de lămâie, ea având acelaşi efect.
Papaya deţine o enzimă care digeră ţesuturile moarte. Faceţi nişte mici tăieturi la suprafaţa unui fruct care încă nu s-a copt şi adunaţi sucul ce iese. Aşteptaţi ca el să se limpezească şi diluaţi-l cu puţină apă. Aplicaţi-l în fiecare dimineaţă şi seara pe neg.
Zdrobiţi o frunză de busuioc proaspătă şi aplicaţi-o pe neg, fixată cu leucoplast. Busuiocul conţine substanţe virucide. Aplicaţi în fiecare zi, timp de o săptămână.
Medicina populară recomandă frecarea negului cu o felie zemoasă de cartof crud. Leacul are efect numai dacă restul cartofului e îngropat în pământ.Unguente
Aplicaţi de mai multe ori pe zi tinctură de hydrastis (Goldenseal). Această plantă conţine substanţe care atacă bacteriile şi viruşii.
Vitamina E este cunoscută pentru acţiunea ei împotriva negilor. Înţepaţi în fiecare zi câte o gelulă şi ungeţi negul cu uleiul din ea. Capsulele cu ulei din ficat de cod se pare că au acelaşi efect.
Dacă aveţi aloe vera, tăiaţi o frunză de la bază şi presaţi-o, pentru a scoate din ea un pic de pulpă, pe care o veţi aplica pe neg. Puteţi să utilizaţi şi un gel vândut în farmacii. Reînnoiţi operaţiunea în fiecare zi. În caz de iritaţie, diluaţi cu ulei vegetal şi protejaţi pielea din jur cu vaselină.
Hidroterapia picioarelor
Negii de pe picioare sunt sensibili la căldură şi pot să dispară în câteva săptămâni, dacă vă înmuiaţi picioarele în fiecare zi, timp de 15 minute, într-un lighean cu apă caldă. Această metodă, uitată de mult, a fost reabilitată de un medic francez într-o revistă medicală foarte serioasă, apărută în anii '60. Pentru şi mai multă eficacitate, adăugaţi o parte de oţet la patru părţi de apă.
Autosugestia
Puterea autosugestiei s-a dovedit foarte eficientă în dispariţia negilor. Câteva minute pe zi, imaginaţi-vă cum negii dvs. se resorb, dispărând, pur şi simplu, în piele. Metoda are efect mai rapid dacă instituiţi şi un mic ritual. De pildă, frecaţi negul cu o piatră, puneţi-o într-o cutiuţă şi îngropaţi-o în pământ. Imaginaţi-vă că piatra îngroapă cu ea şi negul. Veţi fi surprinşi de efect.
Mai bine să prevenim decât să vindecăm
Nu mergeţi niciodată desculţi pe lângă o piscină sau prin vestiar. Purtaţi sandale de plastic sau şlapi. Viruşii responsabili cu negii apreciază căldura şi umiditatea.
În caz de negi pe tălpi, uscaţi-vă bine picioarele după duş sau baie. Dacă aveţi un neg pe mână, ştergeţi-vă cu grijă până ce locul se usucă. Se pare că negii sunt mai contagioşi pe o piele udă.
Negii nu trebuie scărpinaţi sau rupţi, pentru că riscaţi să întindeţi infecţia.
Când trebuie să merg la medic?
Dacă aveţi o leziune cutanată de care nu sunteţi siguri că este un neg, cel mai bine este să mergeţi la medic, înainte de a încerca vreun tratament. Din acest punct de vedere, orice leziune cutanată proeminentă şi persistentă, orice schimbare de aspect a unei aluniţe, trebuie să ne ducă la un dermatolog, care va verifica dacă nu cumva este vorba despre o leziune canceroasă.