Ce s-ar alege de lumea asta, dacă n-ar exista albinele? Fizicianul Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel, spunea, încă din 1924: "Dacă albina va dispărea vreodată de pe pământ, omul mai are de trăit doar patru ani". Savanţii din zilele noastre îi dau dreptate, pentru că micile insecte (de doar 12 milimetri) polenizează peste 80% din pomii fructiferi şi din plantele de cultură de pe planetă, fiind, astfel, "regizorii" ecosistemului nostru.
Adevăraţi "dinozauri" printre insectele zburătoare - trăiesc pe Terra de o sută de milioane de ani - albinele sunt pentru oameni nişte "animale utilitare" şi din punct de vedere economic: cu produsele lor naturale, precum mierea, propolisul, lăptişorul de matcă etc., ele realizează o producţie anuală de circa 153 de miliarde de euro.
Dar pentru medicină, importanţa drăgălaşelor zumzăitoare nu se măsoară în bani. Noi şi noi studii atestă uriaşul efect terapeutic al remediilor naturale produse de ele. Apiterapia este denumirea medicală a folosirii produselor albinei melifere pentru combaterea bolilor şi pentru vindecarea rănilor. Produse al căror conţinut ridicat în substanţe active şi eficienţă a fost deja confirmat.
De fapt, apiterapia nu este deloc nouă, ci trece drept cea mai veche medicină, practicată de oameni încă de-acum 6000 de ani. "Mai ales mierea - pentru vindecarea rănilor, propolisul - ca antibiotic natural, dar şi înţepăturile de albină - ca formă a acupuncturii, sunt metode apiterapeutice străvechi", ne asigură specialiştii.
MIEREA
Imunitatea se dă în vânt după ea
Medicinii experimentale de odinioară i se adaugă, astăzi, noi şi noi descoperiri, care transformă apiterapia într-o ramură a medicinii bine fundamentată ştiinţific şi demnă de a fi luată în serios. Produselor de stup li se atribuie o "inteligenţă naturală", prin care acestea le sunt superioare unora dintre medicamentele sintetice. Dovezile apar în mai toate disciplinele medicale, dar mai cu seamă în imunologie, neurologie, chirurgie, dermatologie şi reumatologie. Majoritatea cercetărilor se ocupă cu cel mai cunoscut, îndrăgit şi gustos produs: mierea.
Studii efectuate în Austria arată că sistemul imunitar al oamenilor care mănâncă zilnic 50 g de miere naturală este cu 40% mai puţin afectat de o eventuală infecţie, iar calitatea somnului şi rezistenţa psihică sporesc cu 22 de procente. În plus, mierea de albine anihilează radicalii liberi. Numărul acestor molecule agresive, care îmbătrânesc celulele şi pot produce cancer, scade cu 40%. (Este bine de ştiut că mierea de flori are un potenţial de eficienţă mai mare decât mierea de pădure.)
Slăbiţi cu miere!
O veste bună: mierea influenţează atât de favorabil nivelul glicemiei şi producţia de insulină, încât nu apare senzaţia de foame puternică. 46% din subiecţii participanţi la acelaşi studiu austriac au scăzut, chiar, în greutate.
Reglează colesterolul
Alungă migrenele şi cârceii
Datorită triptofanului pe care-l conţine (circa 3,84 mg la 100 g), mierea poate stimula producerea serotoninei la nivelul creierului, ceea ce anulează toate "şansele" pentru dureri de cap şi migrene, iar psihicul devine mai rezistent la stres şi la fluctuaţiile de dispoziţie. Cu fiecare lingură de miere consumată, organismul primeşte şi mai mult magneziu, o binefacere pentru musculatura gambelor, care este afectată mai puţin (cam cu o treime) de cârceii care se produc noaptea sau după sport.
Cel mai bun dermatolog
Mierea poate fi considerată un "medic" natural de nădejde şi în dermatologie. Ea vindecă, adeseori fără probleme, zgârieturile superficiale, tăieturile profunde, arsurile şi chiar ulceraţiile pielii. Conform unui studiu realizat la University of Wales Institute din Cardiff, mierea distruge - uneori mai bine decât antibioticele - agenţii patogeni şi hrăneşte, în acelaşi timp, celulele nevătămate dimprejurul rănii. Diversele tipuri de zahăr din miere ajută, împreună cu enzimele, la curăţirea rănii, absorbind secreţiile parţial agresive şi stopând dezvoltarea bacteriilor. O recomandare practică de prim-ajutor la domiciliu: ungeţi o bucată de tifon cu un strat gros de miere, aplicaţi-o pe rană, lipiţi-o cu leucoplast şi înlocuiţi-o din şase în şase ore.
PROPOLISUL
Vindecă psoriazisul şi arsurile uşoare
"Povestea" de succes despre medicina albinelor bazată pe studii serioase continuă. Între timp, numărul dovezilor despre acţiunea propolisului a devenit impresionant. Cules de albine, acesta protejează florile şi mugurii firavi împotriva ciupercilor şi a bacteriilor. Acelaşi efect îl produce propolisul şi în medicina umană: este un produs terapeutic natural, de-a dreptul genial în cazul rănilor, al arsurilor uşoare, al pielii afectate de psoriazis, al rănilor din zona gingiilor, provocate de intervenţiile stomatologice etc. De asemenea, infecţiile perseverente ale mucoasei stomacale şi duodenale fac parte - şi ele - din nou-definitul indicator al afecţiunilor ce pot fi tratate cu propolis.
Împinge la suicid celulele canceroase
De-a dreptul impresionante sunt recentele rezultate ale experienţelor de laborator cu propolis pe animale: a fost descoperit efectul anti-tumoral (în cancer) al propolisului unor albine melifere din Brazilia. Acesta se bazează pe două mecanisme, care ajută, de fapt, organismul să se opună el însuşi cancerului. Substanţa activă artepilină C declanşează moartea biologică programată a celulelor canceroase, adică "programul sinucigaş" intracelular, şi tumora se micşorează. Şi blochează, în tumoră, formarea altor vase sanguine. Nefiind suficient irigată cu sânge, tumora "moare de foame". Studii asemănătoare legate de epilepsie, malarie, SIDA, Alzheimer, artrită şi astm sunt în curs de efectuare.
VENINUL DE ALBINE
Un alt produs despre care se vorbeşte mult în medicină este veninul de albine, numit de specialişti apitoxină, care se foloseşte direct ca înţepătură sau ca injecţie subcutanată. Se pare că ea alină mai ales durerile acute ale oaselor şi articulaţiilor care apar în cazul unor forme de reumatism, precum artrita, artroza, dar şi fibromialgia. Nivelul actual al studiilor este dătător de speranţă. Un as al apiterapiei româneşti, doctorul Ştefan Stângaciu, afirmă: "Apitoxina poate calma spectaculos durerile reumatice, iar în cazuri izolate le poate chiar vindeca definitiv". Chiar şi pentru reumatismul autoimunitar, vindecarea pare a fi posibilă, pentru că otrava de albină devine activă şi ca imunostimulator.
Nu este o noutate, dar este un "marş triumfal" al apiterapiei în medicina academică: persoanele alergice la veninul de albine se supun terapiei cu injectarea de... venin de albine. În cadrul acestei imunoterapii, numită şi hiposensibilizare, alergologul injectează doze crescânde, de până la 100 de micrograme, sub pielea pacientului (100 de micrograme = două înţepături de albină). Protecţia antialergică a acestei doze maxime poate fi conservată vreme de cinci ani, prin injectarea în continuare, lună de lună. Apicultorii alergici nu trebuie să meargă la doctor pentru hiposensibilizare: "injecţiile" le fac albinele lor harnice, "maltratându-i", uneori, cu până la 100 de înţepături pe sezon.
Şi totuşi...
Dar oricât de sănătoasă ar fi apiterapia, ea poate face "victime" printre persoanele sensibile. Făcând abstracţie de consumul de miere sau de plasturii aplicaţi pe răni, apiterapia trebuie să se afle în mâinile versate ale unor specialişti. Mai ales otrava de albine, dar şi polenul înghiţit pot provoca reacţii de şoc cu complicaţii extrem de serioase.