Guvernul a prevăzut aceste măsuri într-un proiect de ordonanţă publicat marţi, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. "Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local", se arată în nota de fundamentare a iniţiatorilor ordonanţei. "Agricultura şi dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare". Astfel, "prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie să devină un motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural", ne asigură guvernanţii.
Practic, prin această măsură, Guvernul Tudose le dă o mână de ajutor proprietarilor de terenuri, care chiar fac agricultură, şi încearcă să dea o lovitură celor care lasă "pârloagă" prin ţară, precum şi celor care au achiziţionat terenuri agricole în scop speculativ. În acest moment, pentru un teren arabil situat în extravilan, se plăteşte o sumă rezultată din înmulţirea sumei de 50 lei/hectar cu un coeficient între 1 şi 8, în funcţie de rangul localităţii. În plus, potrivit aceluiaşi proiect de ordonanţă, vor fi exceptate de la impozitul pe mijloacele de transport - tractoarele, utilajele agricole şi alte mijloace de transport, utilizate efectiv în domeniul agricol.
Alături de scutirea impozitului pe venit pentru medici şi eliminarea impozitului pe dividende, din 2018, măsurile de stimulare a producţiei agricole sunt printre puţinele veşti bune pregătite de guvern, în domeniul fiscalităţii. Există, însă, un dar... Incapabil să îşi pună în practică promisiunile electorale şi confruntat cu un deficit bugetar îngrijorător, guvernul propune, în acelaşi act normativ, câteva măsuri, pe cât de haotice, pe atât de disperate. Vestea cea mai proastă este ideea creşterii accizei la carburanţi, cu aproape 23% la "benzina fără plumb" şi cu 25% la motorină. Prevederea privind creşterea accizelor este singura modificare care ar urma să se aplice de la 1 septembrie 2017. Noua măsură vine la doar 8 luni după ce guvernul PSD eliminase aşa-numita supraacciză de 7 eurocenţi pe litru, introdusă în 2014... Încă o dovadă a degringoladei de la guvernare.