Picioare umflate
La sfârşitul zilei, simţiţi că pantofii vă strâng. Fără îndoială, picioarele dumneavoastră s-au umflat din cauza căldurii, fie de la prea mult mers, fie de la faptul că aţi stat jos prea mult timp.
Sfatul medicului. Umflăturile sunt de cele mai multe ori legate de o insuficienţă circulatorie. Unele vene ale picioarelor sunt dilatate, iar sistemul de valve care facilitează întoarcerea sângelui nu funcţionează perfect. Pentru a rezolva acest lucru, există câteva soluţii. În primul rând, practicarea duşului scoţian pe picioare şi pe glezne (alternarea apei calde cu cea rece), sfârşind totdeauna cu apă rece, cel puţin un minut. Mai apoi masarea picioarelor, de jos în sus, spre direcţia inimii, folosind o cremă răcoritoare, cu mentol. În sfârşit, faceţi o baie de picioare, punând în apă un pumn de sare marină. În plus, puteţi purta ciorapi compresibili până pe pulpa piciorului (trei sferturi), dacă îi suportaţi pe timpul verii.
Călcâie uscate şi crăpate
Aveţi pielea de pe călcâie aşa de uscată, încât se transformă într-o crustă ce seamănă cu o copită? În general, problema este legată de nişte microtraumatisme repetate, atunci când piciorul, susţinut prost, se loveşte de încălţăminte.
Sfatul medicului. Alegeţi-vă bine încălţările! Dacă purtaţi sandale, ele trebuie să fie bine legate de laba piciorului prin barete, iar călcâiul să fie acoperit. Hidrataţi-vă bine pielea: veţi face o cură de 10 zile, în care veţi aplica o cremă grasă în fiecare seară. Călcâiele pot fi unse şi cu vaselină simplă, după care vă încălţaţi cu şosete înainte de a vă culca. Dacă există o bătătură dureroasă, cel mai bine este să mergeţi la un medic, pentru că se poate infecta.
Micoza piciorului
Foarte des întâlnite, ciupercile responsabile de micoze pot să se instaleze şi între degetele picioarelor, pe piele sau pe unghii. Ba chiar pot diferi în funcţie de zona atinsă. Se iau uşor, când picioarele stau în umezeală: la piscină, la duşuri sau în sala de sport ori când transpiraţi mult. În practică, diagnosticul nu este prea uşor de pus. Dar dacă mâncărimea este puternică, pielea se cojeşte şi se înroşeşte, unghia se îngălbeneşte, mirosul este neplăcut, este vorba desigur despre o micoză.
Sfatul medicului. Dacă micoza atinge unghia, în loc să cumpăraţi un medicament fără efect din farmacie, cel mai bine este să mergeţi la medic. Doctorul va prelua o probă a zonei cu pricina ce va fi examinată în laborator. Obiectivul este un diagnostic cât mai precis, pentru a putea fi prescris un tratament cât mai bun. Recomandat în mod frecvent, tratamentul sub formă de ojă este lung, durând cam 6 luni, timp în care unghia îşi revine complet. Trebuie să aveţi grijă să nu folosiţi oja şi la unghiile sănătoase.
Dacă micoza se stabileşte între degetele de la picioare, ea trebuie tratată rapid, pentru că altfel se întinde. Duceţi-vă la medic, care vă prescrie un antifungic. Picioarele trebuie spălate cu săpun şi şterse între degete cu un prosop folosit doar în acest scop. Trebuie evitată şi transpiraţia excesivă şi încălţările din materiale sintetice. Fiţi atenţi, recidivele sunt frecvente.
Tratarea unei băşici
Băşica este o arsură de gradul întâi, datorată frecării repetate a piciorului în timpul mersului, în general, deasupra călcâiului sau pe degete. Ea este provocată de cele mai multe ori de purtarea unor încălţări prea strâmte sau noi.
Sfatul medicului. Dacă nu se sparge singură, este recomandat să spargeţi dvs. băşica cu un ac de seringă steril, lăsând pielea desprinsă deasupra, ca să nu rămână carne vie. Locul trebuie dezinfectat şi pansat.