O problemă tiroidiană
Când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni, duce la o încetinire generală a organismului. Somnolenţa poate fi însoţită de o creştere în greutate şi de oboseală cronică.
Soluţia: o alimentaţie bogată în iod (fructe de mare, sare îmbogăţită) şi consultarea doctorului, dacă situaţia nu se schimbă. Acesta va prescrie o analiză a sângelui.
Efectul secundar al unui medicament
Unele medicamente pentru bolile sistemului nervos central (anxiolitice, somnifere, antidepresive) şi decontractoare musculare pot duce la somnolenţă. Este şi cazul unor siropuri împotriva tusei şi a anumitor medicamente anti-alergice, din familia antihistaminicelor.
Soluţia: În primul rând, se va citi prospectul medicamentului respectiv, pentru a se vedea dacă somnolenţa este un efect secundar, şi se va aştepta o perioadă de timp. În general, corpul se obişnuieşte cu tratamentul după câteva zile. De aceea nu se va întrerupe fără sfatul medicului.
Un somn agitat
Apneea în timpul somnului, o problemă urinară cu micţiuni frecvente sau o depresie pot duce la treziri frecvente, de mai multe ori pe noapte. Somnul nu mai este reparator, iar oboseala se simte în timpul zilei.
Soluţia: nu se vor bea lichide înainte de culcare, dacă există o problemă urinară. Dacă adormiţi greu şi vă treziţi agitaţi, puteţi bea înainte de culcare un ceai de tei. Acţionează asupra hipofizei, stimulând o secreţie de hormoni ce favorizează somnul. Pe cât se poate, faceţi şi o siestă în timpul zilei. Douăzeci de minute ajung pentru a recupera somnul pierdut în noaptea precedentă. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc, mergeţi la doctor.
După o masă copioasă, organismul trebuie să îşi mobilizeze întreaga energie pentru a digera. În acest timp, celelalte funcţii ale sale sunt încetinite. De aceea, aveţi tendinţa să aţipiţi.
Soluţia: Trebuie să mâncaţi încet, mestecând bine alimentele înainte de a le înghiţi, pentru a uşura efortul stomacului. Evitaţi mesele prea bogate în grăsimi (mezeluri, brânză) şi în zahăr, alcoolul, preferând fibrele conţinute în fructe şi legume. Dacă simptomele persistă peste 15 zile, consultaţi un doctor.
Lipsa de zahăr
Când nu aţi mâncat suficient dimineaţa sau după un efort fizic, nivelul de zahăr din sânge scade. Rezultatele pot fi: tremurături, ameţeli, vedere neclară, transpiraţii reci şi somnolenţă.
Soluţia: Se poate încărca organismul cu zahăr rapid (un suc de fructe sau două bucăţi de zahăr) pentru a face să crească nivelul glicemiei. Mai apoi, veţi modifica micul dejun, adăugând zaharuri cu ardere lentă (pâine de orz) şi proteine (ouă, şuncă). Pot fi consumate şi fructe uscate sau banane. Dacă starea de rău nu trece în câteva zile, este mai bine să consultaţi un medic.