1. FĂRĂ "PĂCATE"
Abandonaţi toate substanţele nocive, tutunul, excesul de alcool sau zahăr, tranchilizantele. Când "micile păcate" dau în dependenţă, psihoterapia, hipnoza sau acupunctura vă pot scăpa de ele.
2. ACUPUNCTURA
Reface energia aflată în declin, mai ales graţie moxelor, nişte mici conuri care încălzesc punctele de acupunctură.
3. MASAJELE
Practicate de 2-3 ori pe săptămână, sunt o adevărată igienă de viaţă. Pun sângele şi limfa în mişcare, tonifică muşchii şi energizează întreg organismul.
4. FIŢI CALMI
O mulţime de studii au confirmat efectele negative ale stresului asupra organismului şi a imunităţii exprimate prin îmbătrânire. Tehnici precum relaxarea sau coerenţa cardiacă (controlul respiraţiei) ajută la limitarea acestui impact. Când viaţa noastră este prinsă într-un vârtej greu de stăpânit, a venit vremea să ne iniţiem şi să luăm măsuri. Un alt remediu pentru a ne reechilibra sistemul nervos este folosirea uleiurilor esenţiale, precum lavanda fină sau portocala dulce (sau cea amară). Ele ne ajută să creăm un climat plăcut şi să ne destindem.
5. MULTE LICHIDE
Beţi, zi de zi şi ceas de ceas, fără să aşteptaţi să vă fie sete, cel puţin 1,5 litri de apă pe zi. Este o măsură esenţială foarte bună, care hrăneşte pielea şi o hidratează din interior, făcând în acelaşi timp bine la creier (compus 80% din apă) şi la rinichi. Un singur pahar de vin pe zi protejează vasele de sânge, dar sporeşte riscul de cancer la sân, la femei. Nu abuzaţi de sucurile de fructe: deseori au mai mult zahăr decât fructele de origine, sporind riscul creşterii în greutate şi al diabetului. Beţi apă plată, apă de izvor, apă minerală naturală, ceaiuri din plante şi sucuri de fructe diluate cu apă.
În 1761, Voltaire scria: "M-am hotărât să fiu fericit pentru că face bine sănătăţii". Emoţiile pozitive sunt recunoscute de către ştiinţă că vindecă şi sporesc longevitatea. Persoanele optimiste sunt mai puţin bolnave decât cele pesimiste. Alungaţi gândurile negre. Decât să vă concentraţi asupra problemelor neplăcute care vă aşteaptă, mai bine învăţaţi să vedeţi lucrurile frumoase, partea plină a paharului. Cu optimism, şi greutăţile se înving mai uşor.
7. SOMN SUFICIENT
Odată cu înaintarea în vârstă, nopţile sunt mai fracţionate şi un pic mai scurte. Importantă nu este însă durata somnului, ci calitatea lui. Să ne simţim odihniţi dimineaţa şi să fim în formă pe parcursul zilei. Pentru a trata problemele de somn apelaţi la plante (ceaiuri şi homeopatie).
8. NICI O ZI FĂRĂ SPORT
Alergarea, bicicleta, mersul rapid, înotul, cel puţin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână. Acesta este ritmul ideal. Sportul întreţine inima şi respiraţia, dar stimulează şi producţia de hormoni de creştere împotriva îmbătrânirii şi ajută creierul. Oxigenarea, care diminuează producţia de radicali liberi (şi de riduri) este cea mai eficientă în aer liber. Practicarea sportului într-un grup de prieteni este bună pentru moral, convivialitatea favorizează eliberarea endorfinelor. Trebuie să alegeţi o activitate care să vă placă, uşor de integrat în programul de zi cu zi şi care să nu vă epuizeze. Nu transformaţi sportul într-un duşman.
9. POLENUL ŞI PRODUSELE APICOLE
Sunt primele în lupta împotriva radicalilor liberi şi a inflamaţiilor. Propolisul acţionează ca un antibiotic natural, iar mierea este plină de oligoelemente şi de vitamine. Faceţi cure scurte, de doar 2-3 săptămâni, care or să vă dea în schimb foarte multă energie.
10. NU UITAŢI SOARELE
Ultravioletele sunt indispensabile sintezei vitaminei D, care ne asigură oase puternice, un moral ridicat şi o apărare imunitară solidă. Sunt recomandate aproximativ 15 minute de expunere cotidiană la soare, cu braţele şi picioarele goale. Iarna este necesară o suplimentare, din cauza frigului. Expunerea este mai eficientă dacă se face zilnic, decât o dată pe săptămână.
11. FAMILIA ŞI PRIETENII
Relaţiile sociale sunt şi ele foarte importante. Un studiu întreprins pe centenarii din insula Okinawa a demonstrat că întreţinerea permanentă a legăturilor familiale şi amicale puternice ne ajută să trăim mai mult.
12. MEMORIA
Dacă nu vă folosiţi de ea se uzează. Activităţile trebuie variate: şah şi cuvinte încrucişate, lectura şi vizitarea muzeelor, spectacole, jurnale de zi. De la vârsta de 50 de ani, jocurile de memorie sunt foarte bune.
13. MUNCA
Are până la sfârşitul vieţii un rol foarte important. A urma timp îndelungat o activitate profesională ne permite să rămânem "pa val", utili şi legaţi de societate. Dar trebuie să ne ferim de orele suplimentare în exces, pentru că ele sporesc riscul depresiei, al infarctului şi al atacului cerebral.