Sănătate cu alimente - Înțepăturile și mușcăturile de insecte

Gilda Fildan
Oriunde v-ați afla, în Delta Dunării sau la dvs. în grădină, întâlniți insecte gata să vă înțepe sau să vă muște. Unele dintre ele, de exemplu țânțarii, căpușele, puricii și puricii de nisip, vă atacă fiindcă, din punctul lor de vedere, reprezentați o sursă de hrană. Altele, cum sunt al­binele, viespile, furnicile roșii și păianjenii, înțeapă sau mușcă pentru a se apăra.

Primele măsuri

* Indiferent de cauzele care au determinat in­secta să vă lezeze epiderma, îndată ce ați observat că ați fost înțepați sau mușcați, trebuie să luați în considerare faptul că remediul pe care îl alegeți va acționa cu atât mai eficient, cu cât îl veți folosi mai repede. După o înțepătură de albină, este impor­tant să eliminați mai întâi acul, deoa­rece, atâta vre­me cât se mai află în piele, el va con­tinua să pom­peze venin. Îndepărtați-l cu ajutorul unei lame de cuțit ceva mai tocite sau doar cu unghia degetului mare. Nu încercați cumva să-l apucați cu două de­gete, deoarece există pericolul să apăsați involuntar sacul cu venin, ceea ce va mări cantitatea de sub­stan­ță toxică pe care o primiți.
* Pentru început, apreciați cu realism cât de primej­dioasă este înțepătura. În cazul când ați fost mușcați de un păianjen veninos, de pildă Văduva neagră, sau ați fost înțepați de o albină și vă știți alergici, niciun aliment de pe lume nu vă poate ajuta. În această situație, este necesar să mergeți neîntârziat la medic. Prezentați-vă de urgență la ca­mera de gardă și atunci când, în urma înțepă­turii, apar senzații de leșin, vi se umflă gura sau gâtul, aveți dificultăți de respirație ori vă crește pulsul.
* Solicitați neapărat asistență medicală și în cazul când, la câteva săptămâni după o mușcătură de căpușă, aveți dureri musculare, febră, dureri de cap și/sau un așa-numit eritem migrator (o erupție cutanată roșietică, de formă circulară, plasată în jurul locului unde s-a produs mușcătura și care se extinde cu timpul, ocupând o suprafață de tegu­ment tot mai mare). Există posiblitatea să fi con­tractat boala Lyme.
Dacă nu vă găsiți în niciuna din aceste împre­jurări speciale, încercați plantele recomandate de noi mai jos. Sperăm să vă fie de ajutor.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva înțepăturilor și mușcăturilor de insecte

** Busuiocul
În India și Africa, localnicii obișnuiesc să-și fre­ce pielea cu frunze proaspete de busuioc, pentru a ține insectele la distanță. Și dvs. puteți face același lucru, dacă aveți la îndemână busuioc cultivat în grădină sau pe balcon, în ghivece. Fito­terapeuții întrebuințează, de preferință, busuioc indian (tulsi), de­oa­re­ce, pe lângă calitatea de a funcționa ca mij­loc de pro­tecție contra in­sec­telor, mai are și alte proprietăți curative: în­tărește sistemul imu­nitar, normalizează nive­lul colesterolului și al glicemiei, aju­tă sistemul respirator, împiedică deminera­lizarea oaselor și se spune chiar că îmbunătățește vederea. Poate fi procurat din magazinele naturiste, ca plan­tă uscată pentru ceai.

** Pulberea de frăgezit carnea
E un amestec de condimente măcinate, pe care îl găsiți în rafturile din supermarket-uri. Dar, în același timp, este și un remediu cu eficacitate dove­dită împotriva durerii resimțite în urma înțepătu­rilor sau mușcăturilor de insecte. Farma­cistul și terapeutul Jim LaValle spune că produsele de acest tip conțin papaină, o enzimă ce descom­pune atât veninul de insecte, cât și proteina care provoacă inflamația, calmând durerea și reducând dimen­siu­nea umflăturii. LaValle ne recomandă să ames­tecăm câteva linguri de pulbere cu puțină apă și, după ce am obținut o pastă, s-o aplicăm pe locul în­țe­păturii, unde trebuie lăsată să acționeze apro­ximativ o oră.

** Usturoiul
La înțepăturile și mușcăturile de insecte, ustu­roiul îndeplinește un dublu rol: de remediu, dar totodată și de protecție contra unor agresiuni viitoare. El poate fi utilizat atât extern, cât și in­tern. În cadrul unui studiu italian, participanții vo­luntari au fost bine protejați de insecte, prin apli­cațiile ex­terne cu usturoi. În acest scop, se poate în­trebuința uleiul, însă există și alternativa de a pu­ne pe locul afectat o cataplasmă cu căței de usturoi zdrobiți.

** Menta
Menta ne lasă în gură o senzație înviorătoare de răcorire - și același lucru se întâmplă și pe zona unde s-a produs înțepătura sau mușcătura. O pică­tură de ulei eteric de mentă va activa microcir­culația la locul lezat, grăbind astfel descom­pu­nerea veninului. Efectul răcoritor ameliorează durerea și mâncări­mile, reducând nevoia de a ne scărpina. Pentru atenuarea mâncărimilor, puteți, de aseme­nea, să vă preparați un unguent din frunze de mentă zdrobite, în­corporate în untură de porc, ceară de albine sau chiar ulei. Ori, mai simplu: aplicați puțină pastă de dinți mentolată pe porțiunea de piele în cauză.

** Cuișoarele
Cuișoarele (Syzygium aromati­cum) - reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace de apărare împo­tri­va insec­te­lor. Uleiul de cui­șoare, diluat sau combinat, poate descu­raja țânțarii, puricii și alte gâze sâcâitoare care ar vrea să se apro­pie de dvs. Iată cum puteți proceda: * diluați ule­iul cu alcool sanitar, vodcă sau ulei de măsline. Amestecați într-o sticlă bine în­chisă o parte ulei de cuișoare cu 10 părți de li­chid, agitați bine sticla și aplicați combinația direct pe piele. Repetați pro­cedura la fiecare două ore, atât timp cât vă aflați în aer liber, iar dacă trans­pirați, chiar mai des. După ce v-ați întors acasă, înde­părtați soluția de pe piele prin spălare. * Mai puteți folosi uleiul de cuișoare amestecându-l cu apă distilată în pro­porția 1:10. Puneți amestecul într-o sticlă cu pul­verizator și întrebuințați soluția pentru a pulveriza pe garduri, ca și pe instrumentele dvs. de grădinărit.

** Ceapa
Atunci când o tăiem, ceapa ne iri­tă ochii, dar dacă o punem di­rect pe lo­cul unei înțepături de insectă, ea reu­șește să reducă inflamația, cu toate că specialiștii n-au găsit încă o ex­plicație plauzibilă a acestui fe­no­men. Uneori, chiar și felurile de mân­care gă­tite cu ceapă ne aduc o anumită ușurare, ate­nuând simptomele neplăcute, ivite ca o consecință a înțepăturii sau mușcăturii de insectă.
Cojile cepei au un puternic efect dezinflamator, datorită conținutului bogat de quercitină, o sub­stan­ță cu acțiune antialergică. La prepararea unei supe, puteți pune în ea, pe lângă ceapa tăiată, și cojile (eventual introduse într-un infuzor din cele folosite pentru ceai). Zeama se va colora în maro­niu, iar dvs. vă veți asigura o doză consistentă de querci­tină. Bineînțeles că, înainte de a turna supa în far­furie, va trebui să îndepărtați cojile.

* Oțetul de mere
Imediat după ce ați înlăturat acul, tratați locul iritat cu oțet de mere rece, pentru a reduce cât mai mult posibil roșeața și tumefierea, care sunt ine­vitabile. În funcție de zona unde este plasat locul înțepăturii, cufundați porțiunea de piele în oțet sau îmbibați cu el un tampon de vată, puneți-l acolo unde s-a produs înțepătura și fixați-l cu un plasture.

* Gheața
Poate părea o soluție simplistă, dar dacă tampo­nați înțepătura de insectă cu un cub de gheață, du­rerea și inflamația se vor atenua. Țineți gheață pen­tru zece minute pe locul dureros, apoi faceți o pau­ză de câteva minute și repetați procedura. Dacă în­fășurați cubul de gheață într-o cârpă curată sau într-un mic șervet de bucătărie, puteți lăsa această compresă pe piele până la 20 de minute. În cazul când nu suportați contactul cu gheața, înlocuiți-o cu o cârpă înmuiată în apă foarte rece.

* Fulgii de ovăz
S-au dovedit utili la amelio­rarea simptomelor vărsatului de vânt și sunt cum nu se poate mai po­triviți pentru o cataplasmă care combate senza­țiile de mâncărime provocate de înțepăturile sau muș­că­turile de insecte. Fierbeți o can­titate de fulgi de ovăz, lăsați ter­ciul să se răcească și întindeți-l pe un șervet de bumbac. Puneți cataplasma pe locul iri­tat, acoperiți-o cu un prosop uscat și așezați dea­supra o buiotă umplută cu apă bine încălzită, totuși nu prea fierbinte.

* Bicarbonatul de sodiu
O pastă de bicarbonat de sodiu poate reduce inflamația cauzată de o înțepătură sau muș­cătură de insectă. Terapeuții ne sfătuiesc să dizolvăm 1 linguriță de bicarbonat într-o cană de apă, să îm­bibăm cu lichidul obținut un tampon de vată sau o bucată de pânză și să lăsăm 20 de minute compresa pe locul afectat.

* Pătrunjelul
Mestecați puțin pătrunjel pentru a vă împros­păta respirația, după ce ați mâncat usturoi - și fre­cați-vă pielea cu el, dacă ați avut ghinionul să fiți înțepați sau mușcați de o insectă. Medicina po­pu­lară a folosit dintotdeauna pătrunjelul ca leac la în­țepăturile de insecte.

* Scorțișoara
În prevenirea înțepăturilor de insecte, scorți­șoa­ra are o dublă acțiune. Pe de-o parte, omoară lar­ve­le de țânțari și, pe de alta, oferă protecție îm­po­triva insectelor în general. Ca să vă apărați de ele, amestecați puțin ulei de scorțișoară în crema pe care o întrebuințați de obicei și aplicați-o, înainte de fiecare ieșire în aer liber. Câteva picături vor fi de ajuns, căci aroma de scorțișoară trebuie să ră­mână dis­cretă.

Alimente de consumat cu prudență

Dr. Janet Maccaro, autoarea cărții "Natural Health Remedies A-Z", ne avertizează că un con­sum excesiv de zahăr și de alcool atrage insectele. Dacă nu vreți să deveniți ținta agresiunii lor, ar trebui să beți cu măsură și să renunțați la alimentele care conțin mult zahăr.