Nu se cunosc cauzele exacte ale colitei colagenoase, însă bacteriile şi toxinele lor, sau o infecţie virală, pot fi responsabile pentru apariţia inflamaţiei şi leziunilor colonului. Mai mult, colita colagenoasă poate rezulta dintr-o reacţie autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar distruge celulele sănătoase ce alcătuiesc mucoasa colonică.
Semnele şi simptomele (diaree cronică, dureri abdominale, balonare, scăderea în greutate, greaţă, incontinenţă fecală, deshidratare) sunt prezente de multe ori, cu multe luni înainte ca boala să fie diagnosticată.
Tratamentul colitei colagenoase variază în funcţie de simptome şi de gravitatea cazului. Un prim pas în combaterea acestei patologii este modificarea stilului de viaţă, care include reducerea cantităţii de grăsimi din dietă, eliminarea alimentelor care conţin cafeină şi lactoză, dar şi evitarea unor medicamente care conţin ibuprofen sau aspirină. În cazul în care modificarea stilului de viaţă nu este suficient, unele medicamente pot fi folosite pentru a ajuta la controlul simptomelor. Se administrează, de obicei, antiinflamatorii, cum ar fi mesalamina (Rowasa sau Canasa) şi sulfasalazina (Azulfidine), în scopul de a reduce îngroşarea epiteliului colonic. Steroizii, inclusiv budesonida (Entocor) şi prednisonul sunt, de asemenea, utilizaţi pentru a reduce inflamaţia. Această clasă de medicamente este folosită doar pentru a controla un atac brusc de diaree. Utilizarea pe termen lung este evitată, din cauza efectelor secundare, cum ar fi pierderea de masă osoasă şi hipertensiunea arterială.
Medicamentele antidiareice, cum sunt Pepto Bismol, Lomotil şi Imodium oferă ajutor pe termen scurt.
Medicamentele imunosupresoare, cum ar fi azatioprina (Imuran) reduc inflamaţiile, dar sunt rareori necesare.
Pentru cazurile severe de colită colagenoasă, care nu răspund la medicaţie, intervenţia chirurgicală pentru eliminarea unei părţi a colonului poate fi necesară. Cu toate acestea, intervenţia chirurgicală este rar recomandată.
Totodată, este bine de ştiut că acestă boală nu creşte riscul unei persoane de a dezvolta un cancer de colon.
Ca tratament naturist complementar, recomand utilizarea unor remedii cu caracter antiinflamator, antidiareic şi regenerator al mucoasei colonice, cum ar fi Eridiarom, L-glutamina, Alfalfa (lucerna), vitamina D (2000-4000 U.I.), Boswellia sau Curcumina (efect puternic antiinflamator), pulberea de Răchitan (4-6 linguriţe/zi) şi consumul regulat de curmale (5-8 bucăţi zilnic).
Să auzim numai de bine!
Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21,
e-mail: dr.himovith@gmail.com
"Mama suferă de constipaţie"
Problema constipaţiei este o problemă a secolului în care trăim, o problemă a lipsei de dragoste pentru noi, o problemă a lipsei de educaţie care trebuie făcută încă din momentul în care învăţăm copiii să folosească oliţa, o problemă nu numai neplăcută, o problemă periculoasă. Bineînţeles că excludem persoanele la care, din nefericire, constipaţia se datorează anumitor afecţiuni grave.
Să nu uităm că organismul nostru are 4 sisteme de eliminare, dar cel mai important este colonul, pentru eliminarea materiilor fecale. De precizat, de asemenea, că alimentele cu care ne hrănim sunt cele care decid buna funcţionare şi îmbătrânirea mai rapidă sau mai înceată a sistemului nostru digestiv.
Dacă eliminarea materiilor fecale este un proces natural, care se întâmplă de la sine, făcând parte din sistemul nostru intern, care ştie să se golească, să se cureţe fără intervenţia nimănui, în realitate, din diferite şi variate motive, lucrurile nu se întâmplă aşa. Apar probleme având multiple cauze: o alimentaţie plină de chimicale, lipsită de fibre sau prea multe fibre, lipsa de răbdare când suntem la toaletă, stresul zilnic, statul îndelungat pe scaun sau lipsa de mişcare, iar mai târziu - o dată cu înaintarea în vârstă - încetinirea funcţionării sistemului digestiv, când numărul celulelor nervoase ale intestinelor noastre se reduc la jumătate. Lipsa de ocupaţie, sedentarismul şi medicamentele, care pentru mai mult de 75% dintre oamenii vârstei a doua fac parte integrantă a vieţii de zi cu zi, sunt alte cauze ale constipaţiei.
Când alimentele ajung în stomac prin esofag, stomacul le amestecă (el este un fel de maşină de spălat a organismului nostru), amestecă alimentele cu acizi şi le divizează în diverşi nutrienţi. Cu cât înaintăm în vârstă, se micşorează nu numai cantitatea de sucuri gastrice-digestive, dar şi sucul gastric conţine mai puţin acid. Pentru a reveni la o funcţionare normală a sistemului digestiv avem nevoie de timp, de la câteva săptămâni la câteva luni, chiar dacă marea majoritate a celor care suferă de o formă sau alta de constipaţie vor o rezolvare imediată, şi atunci folosesc laxative sau diferite medicamente, fără avizul medicului, fără să ştie că mai târziu, această imprudenţă poate să producă o afecţiune şi mai gravă. Este uşor să îi dai unui om laxative sau plante care produc purgaţia, trimiţându-l de 10 ori la toaletă, dar ce am rezolvat cu asta? Personal, dacă trebuie să recomand unei persoane care suferă de o constipaţie cronică, o metodă eficientă, nu mă gândesc întâi cum să o ajut să elimine fecalele, ci mă gândesc cum pot să repar ce s-a stricat în timp îndelungat. Produsul pe care îl recomand va fi un produs care să aibă acţiune asupra ficatului (pentru a mări cantitatea de săruri biliare); în acelaşi timp, vom avea în vedere sistemul nervos, pentru a întregi funcţionarea celulelor nervoase ale sistemului digestiv.
O altă parte care nu trebuie uitată, foarte importantă, este de îmbunătăţire a circulaţiei sanguine la nivelul ţesuturilor sistemului digestiv, pentru regenerarea lor şi, în special, a ţesuturilor colonului. Odată cu regenerarea ţesuturilor ajutăm şi la o regenerare a florei intestinale, cu rol important în tranzitul intestinal. Cum produsul nostru Digestton îndeplineşte toate calităţile de mai sus, vă recomandăm să-l folosiţi cu încredere şi cu răbdare. Fiind un produs din plante, acţiunea lui se vede în timp. Să nu uităm că plantele create de Dumnezeu urmăresc rezolvarea cauzei şi nu a simptomului, constipaţia fiind un simptom, o neglijenţă, într-un cuvânt ignoranţă.
Odată cu produsul menţionat mai sus, vă recomand să încercaţi să vă obişnuiţi ca din meniul dumneavoastră zilnic să nu lipsească fibrele şi apa, care în afară de faptul că măresc volumul bolului alimentar, îl ajută să poată trece repede prin intestine.
Pentru femei, cantitatea de fibre recomandată este de 25 g, iar la bărbaţi de 35 g. Le puteţi găsi în fructe, legume, cereale nedecorticate, fulgi de ovăz etc.
Nu uitaţi de mişcare, de relaxare, şi consumaţi alimente cât mai sănătoase!
Vă doresc succes, multă sănătate şi dragoste pentru propria persoană!
Pentru orice întrebări şi comenzi, puteţi suna la tel.: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21