Roata de foc
"De atunci a trecut multă vreme şi întâmplarea pe care ţi-o spun e poate uitată. Eu o ştiu de pe când eram copilă, de la bunicul tău", îşi începe mama povestea. Demult, tare demult, să tot fie vreo trei sute de ani de atunci, s-a întâmplat într-o iarnă, în Dumitreşti, ceva cu totul nemaiîntâlnit pe pământ. În anul acela vechi, se lăsase o vreme grea, cu soare sticlos peste apa Râmnicului Sărat, iar dealurile şi satul gemeau de troiene. Era de Bobotează, şi oamenii tocmai ieşiseră la cioplit cruci malteze de gheaţă din sloiurile râului, după obiceiul locului, păstrat până azi. Loviturile de topor se auzeau până departe cu sunet de vioară şi de cristal. Păşeau cu grijă, puţin orbiţi de lucirea zăpezii. "Fraţilor", a strigat unul, "voi vedeţi ce văd eu, hăt, sus, peste dealuri?". Oamenii s-au oprit, privind cu uimire la cer. Deasupra dealului cel mare al Giurcarilor, se ivise ceva, o vedenie care s-a lăţit încet, peste tot satul, a acoperit cerul şi soarele care sta să asfinţească. Era o roată uriaşă, un cerc de aripi şi ochi şi de capete îmbrăcate în raze de foc, strălucind binecuvântător, fără seamăn. Se deschiseseră cerurile şi o roată uriaşă de îngeri cobora peste sat... Erau ca un nor care răspândea în toate părţile raze strălucitoare. De pe aripile îngerilor curgea foc, iar din foc ţâşneau fulgere.
- Dar cum s-au putut întâmpla toate astea? - am întrebat-o pe mama.
- Unii spun că îngerii aceia veniseră din apa unui lac ascuns în codrii care înconjurau Dumitreştiul. Lacul Alb, se chema. Se zicea că acolo era un hotar, hotarul dintre Pământ şi Înalt. De acolo s-ar fi ivit atunci îngerii care s-au înălţat peste dealuri. Eu cred că este adevărat. Pe vremea aceea oamenii erau mai aproape de Dumnezeu, iar îngerii îi vizitau aproape în fiecare zi... Pe urmă mama a tăcut o vreme, închisă poate şi ea în acest farmec vechi care a ţesut falduri magice între noi.
"În vremea asta, tot satul, cu mic cu mare, ieşise pe uliţe. Oamenii priveau împietriţi şi smeriţi, roata de aure îngereşti, care s-a rostogolit apoi, ca un abur sfânt, deşirându-se în zare. Dar tot atunci, în după amiaza aceea de Bobotează, o fată din sat a trăit întâmplarea ca pe-un mister. Locuia chiar pe dealul cel înalt al Giurcarilor. Locuia acolo cu părinţii ei, care erau albinari. Unii bătrâni din sat îi ştiau încă numele, păstrat peste ani, odată cu întâmplarea aceea: Irina. Ei, şi în toate clipele acelea în care îngerii s-au rostogolit peste sat, ea a fost cea mai aproape de ei. Şi chiar atunci, spun bătrânii, o aripă uriaşă din roata de foc a atins-o. Şi, deasupra ei, sus pe cer, un înger cu chip omenesc, de o frumuseţe fără de margini, i-a zâmbit. De atunci, Irina s-a îndrăgostit pe vecie de îngerul ei.
- Ce-a mai urmat? - am întrebat curios.
- A fost o dragoste plină de încercări şi de dibuiri. Căci e greu să iubeşti străfulgerarea unui înger şi, în tot acest timp, să îţi cauţi iubirea numai şi numai pe pământ, şi-a urmat mama istoria. Mereu cu icoana îngerului ei în suflet, Irina nu a putut să găsească pe placul ei nici un bărbat. Nici din satul ei, nici din cele din jur. A trăit aşa, multă vreme, chinuită de nefericire, iar apoi, într-o zi, s-a călugărit. Poate acesta să fi fost şi semnul adevărat pe care îl primise în după amiaza aceea veche, când a văzut îngerul. Atinsă de aripa lui, a luat drumul spre Dumnezeu. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte femei din neamul Irinei. Toate s-au călugărit, bucuroase şi împăcate, iar neamul lor s-a stins pentru totdeauna.
Întâmplări în casa învăţătorului
"În anii aceia dintre războaie, pe locul casei albinarilor din neamul Irinei, îşi ridicase gospodărie învăţătorul satului. Mie îmi plăcea să urc toată ziua pe colinele verzi şi să mă joc cu fetele învăţătorului. Erau vremuri blânde, iar satul dintre dealuri era un tăpşan rupt din Rai. Şi când ajungeam sus, locul acela mă atrăgea ca o peşteră magică. Şi au fost câteva întâmplări sau, poate mai degrabă, nişte stări greu de înţeles, pe care le-am trăit acolo. Iarba de pe păşunea din jurul casei, de pildă, creştea mai repede decât de obicei. Iar vitele care păşteau acolo dădeau un lapte mai bun şi mai gras. Încât, tot satul începuse să îşi aducă animalele pe păşunea întinsă pe coama dealului. În casa învăţătorului, însă, se petreceau fapte şi mai uimitoare. Se întâmpla adesea ca atunci când mă jucam cu fetele în salonul cel mare, să auzim paşi în pod. Erau zgomote uşoare, dar care nu ne înfricoşau. Păreau o fâlfâire fugară de aripă. Şi atunci când se auzea, toată odaia părea că se umple de o suflare ocrotitoare. O respiraţie caldă, a unui Duh bun. Iar când zgomotele încetau, noi, copiii, la fel ca şi adulţii din jur, ne simţeam, dintr-odată, mai plini de viaţă şi de bucurie.
Dar dintre toate întâmplările acelea miraculoase şi fericite pe care le-am trăit în copilărie la Dumitreşti, pe una, anume, nu o voi uita niciodată, şi-a continuat mama nemaiauzitele ei poveşti. Era tot iarna, într-o seară de Bobotează, şi tocmai urcasem cu tata dealul Giurcarilor, prin zăpada până la brâu. Duceam şi eu, în mână, o mică cruce de gheaţă, pe care mi-o cioplise cu pricepere mare. Începuseră să bată clopotele şi atunci am văzut-o... Deasupra casei învăţătorului, apăruse şi se înălţa o nălucă albă şi fumuioasă. O femeie de abur şi ceaţă. Deasupra ei, fâlfâia o aripă uriaşă, îngerească. "E Irina!" - mi-a spus tata, abia şoptit. "Irina şi Îngerul ei, îngemănaţi, în sfârşit, pe vecie. Dar care se arată doar la Bobotează şi, uneori, de Paşti". Întâmplările acestea stranii care au bântuit multă vreme satul de pe valea Râmnicului Sărat astăzi au dispărut. Într-o zi, bunicul meu şi străbunicul tău, preotul Iordache Popescu, a ridicat o biserică pe dealul Giurcarilor. Ca prin minune, toate vedeniile acelea stranii au încetat. Îngerii s-au refugiat pentru totdeauna la umbra crucii, în pereţii pictaţi ai bisericii. "Şi am să-ţi mai spun un secret", mi-a zis mama în şoaptă. "Tu ştii că şi mie mi-a ales tata, numele de Irina. Nu voi şti niciodată dacă el s-a gândit la povestea fetei din sat, îndrăgostită cândva de un înger, sau mi l-a dat fiindcă i-a plăcut. Cert este că, într-un fel, am urmat şi eu soarta acelei fete, care şi-a căutat toată viaţa în iubire un ideal. Un ideal ca un înger sfânt. Şi pe care, pe căi mult mai sucite şi încurcate, ţi-l voi fi transmis şi ţie, băiete" - şi-a încheiat mama poveştile. Acum, când ea nu mai este, visez adesea că s-a mutat sus, pe dealul Giurcarilor, în vreo Roată de îngeri de foc.