Din când în când, fiecăruia dintre noi i se întâmplă să aibă câte un episod de diaree banală. Neplăcerile sunt provocate, de obicei, fie de pătrunderea unor bacterii și viruși în sistemul nostru digestiv, fie de faptul că alimentele înghițite nu sunt digerate complet și încep să fermenteze în interiorul colonului, fie de schimbarea bruscă a alimentației. Organismul reacționează, trimițând mari cantități de lichid în intestin, ceea ce subțiază scaunul într-un mod neplăcut.
În majoritatea cazurilor, diareea dispare de la sine, după o zi sau două. Dacă se prelungește, corpul riscă să se deshidrateze și poate pierde nutrienți esențiali. Poate că vi s-a recomandat vreodată, când ați avut diaree, să beți sucuri de fructe, Cola trezită sau răcoritoare energizante pentru sportivi, preferabil diluate cu apă. Iată și explicația: aceste băuturi ajută la compensarea pierderilor de minerale și carbohidrați. Este necesar ca, după o diaree istovitoare, organismul să-și refacă rezervele.
Și încă un sfat util: până când intestinul se liniștește, mulțumiți-vă, pentru câteva zile, cu un meniu de cruțare, compus din alimente, poate nu atât de tentante, mai degrabă neutre ca gust, dar care vă vor menaja intestinul deja iritat. De exemplu: banane, mere, biscuiți crocanți, orez fiert, paste, pâine albă. Aceste alimente neagresive conțin totodată și o mare cantitate de fibre, care se îmbibă cu lichid în colon, mărind volumul scaunului.
Există o serie întreagă de remedii naturale pentru combaterea diareei. Toate conțin, cel puțin una (dacă nu chiar o combinație) din următoarele substanțe: taninuri, pectină și mucilagii.
Datorită taninurilor, anumite alimente produc un efect astringent, adică strâng țesuturile, aderă la mucoasele inflamate ale intestinului și scad secrețiile acestora, împiedică absorbția toxinelor și eventualele hemoragii capilare. Fibrele solubile de pectină fac să crească volumul conținutului intestinal și calmează tractul digestiv. O altă categorie importantă de fibre sunt mucilagiile. Mărindu-și considerabil dimensiunea prin înmagazinarea de lichid, ele formează un strat protector pe pereții intestinului și reglează tranzitul, în ambele sensuri, deoarece fibrele alimentare au o acțiune duală: sporesc consistența unui scaun prea moale, dar în același timp, pot servi și ca remediu eficient contra constipației.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva diareei
Dacă vă aflați în situația de a lupta cu diareea, vă îndemnăm să căutați ajutor la alimentele prezentate mai jos.
*** Merele
Atât coaja, cât și pulpa fructelor sunt foarte bogate în pectină, pentru care motiv merele (mâncate întregi sau rase) au fost dintotdeauna prezente în medicina populară, ca leac predilect pentru diaree. Însă pectina din mere este capabilă, în egală măsură, să vindece și constipația, deoarece înmoaie moderat scaunul. Se poate spune, fără exagerare, că un măr pe zi poate face minuni pentru digestia dvs., normalizându-vă tranzitul intestinal.
*** Ceaiul
Unul dintre remediile astringente bune de folosit în diaree este și ceaiul, comercializat în obișnuitele pliculețe. Data viitoare când veți avea tulburări digestive, încercați să ieșiți la liman cu o cană de ceai - simplu, fără niciun fel de adaos de alte plante sau mirodenii. El conține multe taninuri, care dau consistență conținutului intestinal și întârzie defecația.
** Carobul
Revista "Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition" a publicat rezultatele unui studiu realizat în anul 1989, cu 41 de copii care sufereau de o diaree provocată de bacterii sau viruși. La aceia dintre ei cărora li s-a administrat 1,5 g de carob (pulbere de roșcove) pe kilo/corp, simptomele au dispărut total, după numai două zile. Carobul a accelerat normalizarea scaunului, a temperaturii și greutății corporale și totodată a oprit vărsăturile.
** Afinele
Micile boabe vineții vă ajută contra diareei, deoarece sunt foarte bogate în taninuri și pectină. Iar în situația dată, afinele uscate funcționează mai bine decât cele proaspete. Merită reținut și faptul că, potrivit unor studii, afinele pot reduce și riscul de apariție a cancerului de colon.
** Rodia
Acest fruct biblic este deseori întrebuințat pentru a trata diareea. Semințele cu sucul dulce-acrișor contribuie la legarea și formarea scaunului. Coaja se mănâncă foarte rar, ca atare, deși în ea se găsesc deosebit de multe taninuri, care de asemenea dau consistență conținutului intestinal. Este inclusă în unele sucuri de rodii și mere - n-ar fi rău să le căutați și să le beți.
** Morcovul
Morcovul fiert liniștește tractul digestiv și normalizează scaunul diareic. În același timp, el furnizează organismului nutrienții pierduți în cursul bolii. Nu strică să-l folosiți și preventiv. De pildă, locuitorii din zona munților Apalași (Canada) obișnuiesc să adauge întotdeauna un morcov în cratița în care își prepară o mâncare de fasole. Astfel, ei se asigură că nu vor avea de-a face cu urmările mai puțin plăcute ale consumului de leguminoase, cum sunt balonările și gazele intestinale.
** Usturoiul, ceapa și prazul
Legumele modeste numite mai sus vă oferă un aport prețios de prebiotice - substanțe care favorizează înmulțirea bacteriilor "bune" din flora intestinală, împiedicând astfel diareea. Pe lângă aceasta, prazul mai are și acțiune antiseptică. Iar studiile realizate de cercetătorii indieni au pus în evidență faptul că asocierea usturoiului cu un preparat probiotic (compus din culturi vii de bacterii "bune") ajută eficient digestia și îmbunătățește asimilarea mineralelor, ceea ce reprezintă un mare avantaj, mai ales după un episod grav de diaree.
Alimente de consumat cu prudență
Există și alimente care provoacă haos în intestin. Reduceți consumul sau eliminați-le complet din meniu, dacă vă confruntați cu o diaree cronică.
Lactatele - Derivatele din lapte conțin lactoză, un zahăr natural pe care numeroase persoane sunt incapabile să-l digere normal. Totuși, chiar și cei care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt, fiindcă în el se găsește o cantitate minimă de lactoză, comparativ cu alte produse lactate.
Mâncărurile gata preparate - Dacă vă place să mergeți la restaurant, fiți atenți să nu comandați mâncăruri ca, de exemplu, "lasagna" sau "quiche", despre care știți că sunt pregătite încă de dimineață și reîncălzite în momentul când vi se aduc la masă. Ele sunt mai vulnerabile la atacul bacteriilor decât cele proaspăt preparate și servite fierbinți.
Sucurile de fructe și mierea - Pot provoca diaree și balonări, deoarece conțin fructoză care, înghițită în cantități prea mari, ajunge nedigerată complet în colon, unde începe să fermenteze.
Guma de mestecat și bomboanele fără zahăr - Sorbitol, manitol, xilitol, eritrit, tagatose - aceștia sunt îndulcitorii sintetici care substituie de regulă zahărul în unele tipuri de gumă de mestecat și bomboane. Sunt greu digerabili și, la fel ca fructoza, pot fermenta în intestinul gros, cu consecințele de rigoare. Dacă suferiți frecvent de diaree și v-ați deprins să folosiți gumă de mestecat "cu zero zahăr" și alte produse "light", ar fi mai prudent să reveniți la cele îndulcite tradițional.
Vitamina C - Ea aduce servicii incontestabile sănătății și, printre altele, protejează tractul digestiv, sporind capacitatea lui naturală de apărare contra bacteriilor patogene. Totuși, dozele mari - și în special administrarea regulată a unor suplimente cu concentrații de 500-2.000 mg de vitamină C - pot provoca tulburări gastrointestinale.
Din cămara cu ierburi de leac
Iată câteva plante care vă pot fi de un real folos în prevenirea sau tratarea diareei.
* Schinduful (Trigonella foeum-graecum) - În proporție de până la 50%, semințele acestei plante se compun din mucilagii care, după ce au ajuns în intestin, absorb apă și își măresc volumul. Însă aveți grijă să nu luați mai mult de 2 lingurițe de schinduf odată, fiindcă puteți avea dureri abdominale.
* Turița-mare (Agrimonia eupatoria) - Este valoroasă pentru conținutul ei ridicat de taninuri. Preparați-vă o infuzie din 2-3 lingurițe de frunze.
* Semințele de psyllium (Plantago ovata) - Și ele oferă o cantitate mare de mucilagii, care contribuie la tratamentul diareei prin mărirea de volum a scaunului. Dar atenție: alergicii și astmaticii ar trebui să le întrebuințeze cu prudență.