Sănătate cu alimente - DIAREEA

Gilda Fildan
- Trecerea bruscă de la "marea crăpelniță" a iernii, plină de cărnuri și de grăsimi, la regimurile subțirele de primăvară, cu leurdă și urzicuțe ne pune, multora dintre noi, stomacul și intestinele la încercare. Tratată, adesea, cu indiferență, ca un sindrom neplăcut, dar minor, diareea ar trebui stopată din vreme, apelând la o medicație naturistă, care să evite calvarul antibioticelor, luate, adesea, în exces și în zadar -

Din când în când, fiecăruia dintre noi i se întâmplă să aibă câte un episod de dia­ree banală. Neplăcerile sunt provocate, de obicei, fie de pătrunderea unor bacterii și viruși în sistemul nostru digestiv, fie de faptul că ali­mentele înghițite nu sunt digerate complet și încep să fermenteze în interiorul colonului, fie de schim­barea bruscă a alimentației. Organismul reacționea­ză, trimițând mari cantități de lichid în intestin, ceea ce subțiază scaunul într-un mod neplăcut.
În majoritatea cazurilor, diareea dispare de la sine, după o zi sau două. Dacă se prelungește, cor­pul riscă să se deshidrateze și poate pierde nutrienți esențiali. Poate că vi s-a recomandat vreodată, când ați avut diaree, să beți sucuri de fructe, Cola trezită sau răcoritoare energizante pentru sportivi, prefera­bil diluate cu apă. Iată și explicația: aceste băuturi ajută la compensarea pierderilor de mine­rale și carbohidrați. Este necesar ca, după o diaree isto­vitoare, organismul să-și refacă rezervele.
Și încă un sfat util: până când intestinul se liniștește, mulțumiți-vă, pentru câteva zile, cu un meniu de cruțare, compus din alimente, poate nu atât de tentante, mai degrabă neutre ca gust, dar care vă vor menaja intestinul deja iritat. De exem­plu: banane, mere, biscuiți crocanți, orez fiert, pas­te, pâine albă. Aceste alimente neagresive conțin totodată și o mare cantitate de fibre, care se îmbibă cu lichid în colon, mărind volumul scau­nului.
Există o serie întreagă de remedii naturale pentru combaterea diareei. Toate conțin, cel puțin una (dacă nu chiar o combinație) din următoarele substanțe: taninuri, pectină și mucila­gii.
Datorită taninurilor, anumite ali­men­te produc un efect astringent, adică strâng țesuturile, aderă la mucoa­sele inflamate ale intestinului și scad secrețiile acestora, împiedică absorbția toxinelor și eventualele hemoragii capilare. Fibrele solubile de pectină fac să crească volumul conținutului intes­tinal și calmează tractul digestiv. O altă categorie importantă de fibre sunt mucila­giile. Mărindu-și considerabil dimensiunea prin înmagazinarea de lichid, ele formează un strat pro­tector pe pereții intestinului și reglează tranzitul, în ambele sensuri, deoarece fibrele alimentare au o acțiune duală: sporesc consistența unui scaun prea moale, dar în același timp, pot servi și ca remediu eficient contra constipației.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva diareei

Dacă vă aflați în situația de a lupta cu diareea, vă îndemnăm să căutați ajutor la alimentele pre­zentate mai jos.

*** Merele
Atât coaja, cât și pulpa fructelor sunt foarte bogate în pectină, pentru care motiv merele (mân­cate întregi sau rase) au fost dintotdeauna prezente în medicina populară, ca leac predilect pentru dia­ree. Însă pectina din mere este capabilă, în egală măsură, să vindece și constipația, deoa­rece înmoaie moderat scaunul. Se poate spune, fără exagerare, că un măr pe zi poate face minuni pentru digestia dvs., normalizându-vă tranzitul intestinal.

*** Ceaiul
Unul dintre remediile astringente bune de folosit în diaree este și ceaiul, comercializat în obișnuitele pliculețe. Data viitoare când veți avea tulburări digestive, încercați să ieșiți la liman cu o cană de ceai - simplu, fără niciun fel de adaos de alte plante sau mirodenii. El conține multe tani­nuri, care dau consistență conținutului intestinal și întâr­zie defecația.

** Carobul
Revista "Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition" a publicat rezultatele unui studiu realizat în anul 1989, cu 41 de copii care sufereau de o diaree provocată de bacterii sau viruși. La aceia dintre ei cărora li s-a administrat 1,5 g de carob (pulbere de roșco­ve) pe kilo/corp, simpto­mele au dispărut total, după numai două zile. Ca­robul a accelerat nor­­­malizarea scau­nu­lui, a tempe­raturii și greu­tății corporale și totodată a oprit vărsă­turile.

** Afinele
Micile boabe vineții vă ajută contra diareei, deoa­rece sunt foarte bogate în taninuri și pectină. Iar în situația dată, afinele uscate funcționează mai bine de­cât cele proaspete. Merită reținut și faptul că, potrivit unor studii, afinele pot reduce și riscul de apariție a cancerului de colon.

** Rodia
Acest fruct biblic este deseori întrebuințat pen­tru a trata diareea. Semințele cu sucul dulce-acrișor contribuie la legarea și formarea scaunului. Coaja se mănâncă foarte rar, ca atare, deși în ea se găsesc deosebit de multe taninuri, care de asemenea dau con­sistență conținutului intestinal. Este inclusă în unele sucuri de rodii și mere - n-ar fi rău să le căutați și să le beți.

** Morcovul
Morcovul fiert liniștește tractul digestiv și nor­malizează scaunul diareic. În același timp, el furni­zează organismului nutrienții pierduți în cursul bolii. Nu strică să-l folosiți și preventiv. De pildă, locuitorii din zona munților Apalași (Ca­nada) obișnuiesc să adauge întotdeauna un morcov în cratița în care își prepară o mâncare de fasole. Ast­fel, ei se asigură că nu vor avea de-a face cu urmă­rile mai puțin plăcute ale consumului de legu­mi­noase, cum sunt balonările și gazele intestinale.

** Usturoiul, ceapa și prazul
Legumele modeste numite mai sus vă oferă un aport prețios de prebiotice - substanțe care favori­zează înmulțirea bacteriilor "bune" din flora in­testinală, împiedicând astfel diareea. Pe lângă aceas­ta, prazul mai are și acțiune antiseptică. Iar stu­diile realizate de cercetătorii indieni au pus în evidență faptul că asocierea usturoiului cu un preparat pro­biotic (compus din culturi vii de bacterii "bune") ajută eficient digestia și îmbunătățește asimilarea mineralelor, ceea ce reprezintă un mare avantaj, mai ales după un episod grav de diaree.

Alimente de consumat cu prudență

Există și alimente care provoacă haos în intes­tin. Reduceți consumul sau eliminați-le complet din meniu, dacă vă confruntați cu o diaree cronică.
Lactatele - Derivatele din lapte conțin lac­toză, un zahăr natural pe care numeroase persoane sunt incapabile să-l digere normal. Totuși, chiar și cei care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt, fiindcă în el se găsește o cantitate minimă de lactoză, comparativ cu alte produse lactate.
Mâncărurile gata preparate - Da­că vă place să mergeți la restaurant, fiți atenți să nu comandați mâncăruri ca, de exemplu, "lasagna" sau "quiche", despre care știți că sunt pregătite încă de dimi­neață și reîncălzite în momentul când vi se aduc la masă. Ele sunt mai vulnerabile la atacul bacteriilor decât cele proaspăt pre­parate și servite fierbinți.
Sucurile de fructe și mierea - Pot pro­voca diaree și balonări, deoarece conțin fructo­ză care, înghițită în cantități prea mari, ajunge ne­di­gerată complet în colon, unde începe să fermen­teze.
Guma de mestecat și bomboanele fără za­hăr - Sorbitol, manitol, xilitol, eritrit, tagatose - aceștia sunt îndulcitorii sintetici care substituie de regulă zahărul în unele tipuri de gumă de mes­tecat și bomboane. Sunt greu digerabili și, la fel ca fructoza, pot fermenta în intestinul gros, cu con­secințele de rigoare. Dacă suferiți frecvent de diaree și v-ați deprins să folosiți gumă de mestecat "cu zero zahăr" și alte produse "light", ar fi mai prudent să reveniți la cele îndulcite tradițional.
Vitamina C - Ea aduce servicii incontestabile sănătății și, printre altele, protejează tractul diges­tiv, sporind capacitatea lui naturală de apărare con­tra bacteriilor patogene. Totuși, dozele mari - și în special administrarea regulată a unor supli­mente cu concentrații de 500-2.000 mg de vitamină C - pot provoca tulburări gastrointestinale.

Din cămara cu ierburi de leac

Iată câteva plante care vă pot fi de un real folos în prevenirea sau tratarea diareei.
* Schinduful (Trigonella foeum-graecum) - În proporție de până la 50%, semințele acestei plan­te se compun din mucilagii care, după ce au ajuns în intestin, absorb apă și își măresc volumul. Însă aveți grijă să nu luați mai mult de 2 lingurițe de schin­duf odată, fiindcă puteți avea dureri abdominale.
* Turița-mare (Agrimonia eupatoria) - Este valoroasă pentru conținutul ei ridicat de taninuri. Preparați-vă o infuzie din 2-3 lingurițe de frunze.
* Semințele de psyllium (Plantago ovata) - Și ele oferă o cantitate mare de mucilagii, care con­tribuie la tratamentul diareei prin mărirea de volum a scaunului. Dar atenție: alergicii și astma­ticii ar tre­bui să le întrebuințeze cu prudență.