Răceala şi gripa se manifestă ca infecţie a tractului respirator superior şi este produsă în ambele cazuri de viruşi. Principalele simptome ce apar în cazul gripei sau răcelii sunt: curgerea nasului, strănutul, durerile de gât, tusea şi uneori febra.
În Medicina Tradiţională Chineză există trei tipuri de răceală:
* De tip rece - apare frecvent iarna sau primăvara şi se manifestă prin: stări de febră uşoare, fără transpiraţie, mucus alb şi subţire, strănut, tuse, aversiune faţă de frig.
* De tip cald - apare la sfârşitul primăverii sau la începutul toamnei. Se manifestă prin febră, transpiraţie, gura şi nasul uscate, dureri în gât, tuse, mucus gălbui şi gros, curgerea abundentă a nasului.
* De tip umed - apare cel mai des pe timp de caniculă. Manifestările sunt: febră, senzaţie de greutate în corp, greaţă, senzaţie de umflare în piept sau în partea de jos a abdomenului.
Prevenţie:
* Beţi apă caldă spre fierbinte. Ajută ca toxinele să iasă din organism.
* Ceai de ghimbir şi curmale: aveţi nevoie de 10 curmale şi 5 felii de ghimbir. Se fierb împreună, timp de 10 minute. Acest amestec ajută foarte mult sistemul imunitar.
* Spălaţi-vă faţa cu apă rece.
* Ţineţi lângă pat coji de portocale sau ulei de mentă. Acest tratament este anti-viruşi şi acţionează cu succes pe parcursul întregii perioade de vindecare.
* Într-un colţ din casă ţineţi o ceapă. Alungă microbii şi viruşii. Nu îi desfaceţi coaja.
* Faceţi o pernă cu plante uscate, care să conţină frunze de dud şi flori de crizantemă.
* Ţineţi picioarele într-un lighean cu apă caldă, timp de jumătate de oră, în fiecare zi.
* Puneţi într-un ibric 50 ml oţet şi fierbeţi-l la foc mic. Închideţi toate geamurile şi lăsaţi aburul de la oţet să se împrăştie în casă. Acest lucru ajută la îndepărtarea viruşilor din atmosferă.
* Toamna este anotimpul în care clima este uscată. Uscăciunea loveşte puternic plămânul. Din acestă cauză toamna trebuie să păstrăm o alimentaţie uşoară. Fără prăjeli, numai mâncare proaspătă. În general, putem folosi următoarea alimentaţie: mult iaurt, multă vitamina D, pe care o luăm din legume verzi.
* Mâncaţi ridichi cu ceapă verde. Aveţi nevoie de 200 g ridichi, 3 cepe verzi (doar partea albă). Se fierb împreună cu 3 căni de apă, până ce lichidul dă în clocot. Se lasă la foc mic timp de 10 minute. Mâncaţi ridichile şi beţi zeamă, o dată pe zi.
Tratament cu ventuze
Tratamentul cu ventuze este o metodă veche, cunoscută în toată lumea. Ventuzele extrag răceala, lucrând prin meridianele ce străbat organismul uman. Ele îmbunătăţesc circulaţia sângelui. În medicina tradiţională chineză, se consideră că durerea se datorează circulaţiei sângelui care se înfundă. Cauza care duce la înfundarea circulaţiei este temperatura rece. Rugaţi pe cineva priceput să vă aplice ventuze pe spate. Metoda se practică şi la unele cabinete medicale.
Tratament prin moxibustie - terapie prin căldură
Deasupra punctelor de acupunctură se aprind moxe pentru a ajuta căldura să intre în meridian. Au rol de a regla Qi-ul şi sângele. Metoda poate fi folosită cu succes în tratarea răcelilor şi a gripei. Se practică la cabinetul nostru.
Acupunctura
Prin meridian se face echilibrul între Yin şi Yang al organismului, care întăreşte sistemul imunitar. Înlătură răceala şi gripa printre o multitudine de alte afecţiuni la care acupunctura poate fi folosită.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Fetiţei mele i-au căzut genele şi sprâncenele"
Întâlnită frecvent la copiii de vârstă şcolară şi adulţi tineri - pelada poate fi localizată în diverse regiuni corporale: pielea păroasă a capului, barbă, axile, zona pubiană, sprâncene, gene etc. Deci, plăcile peladice pot fi unice sau multiple. În cazul fetiţei, pelada poate fi asimilată cu alopecie areată, boală autoimună. Pelada decalvantă: cu suspiciune de prezenţa unui ectoparazit/endoparazit ce poate trăi în interiorul organismului gazdei (esofag, ficat, plămâni, rinichi), în alte ţesuturi (piele) etc.
Mecanismul patogen poate fi autoimun, însă frecvent boala apare la copiii hiperactivi (ADHD) sau în urma unui stres emoţional puternic. Activităţile şcolare superstresante, viaţa de familie tensionată sau funcţia hiperactivă a glandei tiroide, constituie alte cauze posibile ale peladei.
Tratament alopat - ţinând seama de localizare, tratamentul este foarte dificil. Se vor face cure lungi cu Dinitroclorbenzen, Prednison - aplicaţii săptămânale, iar după creşterea părului, aplicaţii lunare, numai la indicaţia medicului dermatolog.
Tratament naturist:
* Cu pleoapele închise se aplică cu un beţişor cu vată ulei de ricin, de două ori pe zi, pe locurile afectate.
* Frecaţi părţile bolnave, dimineaţa şi seara, cu sucul de la un căţel de usturoi. În vacanţe sau la prânz, ungeţi locurile cu suc proaspăt de aloe. La primăvară, frecaţi locurile bolnave, cu ochii închişi, cu suc din coajă verde de nucă.
Multă sănătate!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Clinica Medical ES, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr. 137, Bloc T1C, parter, tel. 0723/51.07.37
"Sora mea are colon iritabil şi paraziţi intestinali"
(Răspuns pentru RODICA - Deva, F. AS nr. 1249)
Stimată doamnă, din descrierea dvs. reiese că starea aparatului digestiv al surorii dvs. este foarte grav deteriorată. Faptul că slăbeşte arată că funcţia de absorbţie a intestinului este compromisă. Totodată, dacă parazitoza este confirmată, şi aceasta ar putea fi o cauză a stării generale nesatisfăcătoare. Primele măsuri care trebuie luate constau în trecerea la un regim alimentar corect, concomitent cu o cură de deparazitare. Regimul alimentar trebuie conceput astfel încât să fie îndeplinite două condiţii:
* să nu se creeze fermentaţie în organism
* să nu fie suprasolicitat aparatul digestiv.
Pentru aceasta, se vor consuma alimente ce pot fi fierte, pasate, şi mâncate în cantităţi moderate, la fiecare masă. Exemplu de astfel de alimente permise: supe, griş, ou fiert, rădăcinoase fierte etc.
Alimente nerecomandate: lactate, alimente prăjite în ulei, grăsimi, mezeluri, carne de porc, vită etc.
În această fază se trece la a doua etapă a tratamentului, care constă în recuperarea funcţiei digestive. Şi aceasta se face în două etape:
* în prima etapă se trece la dezinflamarea colonului, care este, cu siguranţă, iritat;
* în a doua etapă, trebuie refăcută flora intestinală. Pentru această fază a tratamentului, de mare ajutor sunt produsele naturale pe bază de extract de Aloe Vera, îmbunătăţită cu minerale şi plante medicinale cu efecte calmante şi regenerante, precum şi un produs pe bază de lactobacili, pentru refacerea florei intestinale. Ar mai trebui consumate şi un complex de vitamine şi minerale naturale, pentru refacerea şi reechilibrarea organismului, care cu siguranţă este slăbit, ca urmare a digestiei defectuoase pe parcursul mai multor săptămâni de suferinţă.
Pentru detalii şi un tratament personalizat, mă puteţi contacta la tel: 0723/51.07.37.
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Am necrobioză lipoidică. Pot spera la vindecare?"
(Răspuns pentru ALICE, F. AS nr. 1247)
Da! Vă puteţi vindeca. Vă veţi unge cu unguent POCO, cu un uşor masaj, peste rana de la picior. Ungerile vor fi efectuate cu predilecţie seara, la culcare, timp de cel puţin 20 de zile. Întrucât afecţiunea de care suferiţi poate fi cauzată şi de diabet, vă veţi face şi analizele necesare (glicemia) la un laborator de specialitate. În caz că diabetul se confirmă, vă recomand consultarea unui medic specialist. Acest tratament va fi urmat concomitent cu ungerea cu unguent POCO şi va grăbi vindecarea rănii de la picior.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri, în care alte tratamente au dat greş.
Unguentul POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau prin e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
Multă sănătate!