Ingrediente (pentru 8 bucăţi): 70 g ciocolată amăruie, 2 linguri lapte, 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 170 g unt moale, 150 g zahăr brun, 3 ouă (bătute), 1 linguriţă aromă de vanilie, ciocolată rasă pentru garnisit. * În plus: ulei sau unt topit pentru forme. * Crema: 225 g ciocolată amăruie, 250 g frişcă lichidă, 2 linguri rom.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180°. Se ung şi se tapetează cu hârtie pentru copt 3 forme rotunde (diametrul: 18 cm). * Se topeşte ciocolata în lapte, la foc mic, fără să clocotească, se amestecă bine, ca să devină netedă, şi se pune deoparte. * Se cern - într-un castron mare - făina şi praful de copt, se adaugă untul, zahărul, ouăle şi aroma de vanilie, se frământă aluatul şi se încorporează ciocolata topită. * Se toarnă aluatul în forme, se netezeşte la suprafaţă, se dă la cuptor şi se coace 20-25 de minute. * Se lasă să se răcească, circa 5 minute, în forme, după care se răstoarnă pe grilaje şi se lasă să se răcească complet. * Pentru cremă: se pun pe foc, într-o crăticioară, ciocolata împreună cu frişca şi romul şi se lasă să se topească la foc mic. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească - până ce poate fi întinsă - amestecând din timp în timp. * Se ung blaturile cu 1/3 din cremă, se aşează unul peste altul, "se îmbracă" cu crema rămasă, se presară cu ciocolată rasă şi se lasă să se întărească.
Tort cu nucă şi fructe uscate şi confiate
Ingrediente (pentru 12 felii): 280 g făină (şi încă puţină pentru formă), 1 lingură praf de copt, 1 linguriţă mirodenii măcinate (scorţişoară, cuişoare), 170 g unt moale, 3 ouă (bătute), 1 linguriţă aromă de vanilie, 2 linguri lapte, 300 g fructe uscate tăiate mărunt (mere, caise, pere...), 100 g sâmburi de nucă tăiaţi mărunt. * În plus: ulei sau unt topit pentru formă. * Pentru garnisit: 3 linguri miere (încălzită), 225 g fructe confiate (ananas, cireşe, portocale), 75 g sâmburi de nucă (întregi).
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 160°. Se unge o tavă rotundă (diametrul: 24 cm) şi se tapetează cu hârtie pentru copt, peste care se presară puţină făină (scuturând surplusul). * Se cerne făina, împreună cu mirodeniile, într-un castron mare, se adaugă untul, zahărul, ouăle şi aroma de vanilie, şi se frământă un aluat neted. Se încorporează, apoi, laptele, fructele uscate şi nucile. * Se toarnă aluatul în formă, se netezeşte la suprafaţă şi se coace circa 60 de minute, până ce se rumeneşte frumos. * După ce s-a răcit 30 de minute în formă, se răstoarnă şi se lasă să se răcească complet. * Se unge suprafaţa tortului cu puţină miere călduţă, se presară fructele confiate şi nucile, se ung şi ele cu mierea rămasă şi se lasă să se usuce.
Tort de Crăciun
Ingrediente (pentru 8 bucăţi): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 1 linguriţă mirodenii măcinate (cuişoare, scorţişoară), 170 g unt moale, 150 g zahăr brun, 3 ouă (bătute), 1 linguriţă aromă de vanilie, coaja rasă (fin) a unei portocale, 2 linguri zeamă de portocală. * În plus: ulei sau unt topit pentru formă. * Pentru sirop: 70 g zahăr pudră, 120 ml vin roşu, 1 steluţă de anason. * Pentru ornat: 10 boabe de coacăze roşii (proaspete), 10 frunze de dafin (verzi), 1 albuş, 3 linguri zahăr.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180° şi se unge o formă de chec de 1,2 l. * Se cerne făina, împreună cu praful de copt şi mirodeniile măcinate într-un castron mare, se adaugă untul, zahărul, ouăle şi aroma de vanilie, se frământă un aluat neted, după care se încorporează coaja rasă şi zeama de portocală. * Se toarnă aluatul în formă, se netezeşte la suprafaţă şi se coace 40-50 de minute (e posibil să "se lase" puţin la mijloc). * Se lasă tortul să se răcească în formă. Pentru sirop, se pun pe foc, într-o cratiţă, vinul, zahărul pudră şi anasonul, se lasă să dea în clocot şi se fierb, apoi, la foc potrivit, 2-3 minute, până ce se îngroaşă puţin (anasonul se îndepărtează). * Se însiropează tortul, se lasă 30 de minute să se îmbibe bine şi se scoate din formă. * Se ung cu albuş boabele de coacăze şi frunzele de dafin, se "tăvălesc" prin zahăr, se lasă să se usuce bine şi se decorează tortul.