Ingrediente (pentru 8 bucăți): 70 g ciocolată amăruie, 2 linguri lapte, 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 170 g unt moale, 150 g zahăr brun, 3 ouă (bătute), 1 linguriță aromă de vanilie, ciocolată rasă pentru garnisit. * În plus: ulei sau unt topit pentru forme. * Crema: 225 g ciocolată amăruie, 250 g frișcă lichidă, 2 linguri rom.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180°. Se ung și se tapetează cu hârtie pentru copt 3 forme rotunde (diametrul: 18 cm). * Se topește ciocolata în lapte, la foc mic, fără să clocotească, se amestecă bine, ca să devină netedă, și se pune deoparte. * Se cern - într-un castron mare - făina și praful de copt, se adaugă untul, zahărul, ouăle și aroma de vanilie, se frământă aluatul și se încorporează ciocolata topită. * Se toarnă aluatul în forme, se netezește la suprafață, se dă la cuptor și se coace 20-25 de minute. * Se lasă să se răcească, circa 5 minute, în forme, după care se răstoarnă pe grilaje și se lasă să se răcească complet. * Pentru cremă: se pun pe foc, într-o crăticioară, ciocolata împreună cu frișca și romul și se lasă să se topească la foc mic. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească - până ce poate fi întinsă - amestecând din timp în timp. * Se ung blaturile cu 1/3 din cremă, se așează unul peste altul, "se îmbracă" cu crema rămasă, se presară cu ciocolată rasă și se lasă să se întărească.
Tort cu nucă și fructe uscate și confiate
Ingrediente (pentru 12 felii): 280 g făină (și încă puțină pentru formă), 1 lingură praf de copt, 1 linguriță mirodenii măcinate (scorțișoară, cuișoare), 170 g unt moale, 3 ouă (bătute), 1 linguriță aromă de vanilie, 2 linguri lapte, 300 g fructe uscate tăiate mărunt (mere, caise, pere...), 100 g sâmburi de nucă tăiați mărunt. * În plus: ulei sau unt topit pentru formă. * Pentru garnisit: 3 linguri miere (încălzită), 225 g fructe confiate (ananas, cireșe, portocale), 75 g sâmburi de nucă (întregi).
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 160°. Se unge o tavă rotundă (diametrul: 24 cm) și se tapetează cu hârtie pentru copt, peste care se presară puțină făină (scuturând surplusul). * Se cerne făina, împreună cu mirodeniile, într-un castron mare, se adaugă untul, zahărul, ouăle și aroma de vanilie, și se frământă un aluat neted. Se încorporează, apoi, laptele, fructele uscate și nucile. * Se toarnă aluatul în formă, se netezește la suprafață și se coace circa 60 de minute, până ce se rumenește frumos. * După ce s-a răcit 30 de minute în formă, se răstoarnă și se lasă să se răcească complet. * Se unge suprafața tortului cu puțină miere călduță, se presară fructele confiate și nucile, se ung și ele cu mierea rămasă și se lasă să se usuce.
Tort de Crăciun
Ingrediente (pentru 8 bucăți): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 1 linguriță mirodenii măcinate (cuișoare, scorțișoară), 170 g unt moale, 150 g zahăr brun, 3 ouă (bătute), 1 linguriță aromă de vanilie, coaja rasă (fin) a unei portocale, 2 linguri zeamă de portocală. * În plus: ulei sau unt topit pentru formă. * Pentru sirop: 70 g zahăr pudră, 120 ml vin roșu, 1 steluță de anason. * Pentru ornat: 10 boabe de coacăze roșii (proaspete), 10 frunze de dafin (verzi), 1 albuș, 3 linguri zahăr.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180° și se unge o formă de chec de 1,2 l. * Se cerne făina, împreună cu praful de copt și mirodeniile măcinate într-un castron mare, se adaugă untul, zahărul, ouăle și aroma de vanilie, se frământă un aluat neted, după care se încorporează coaja rasă și zeama de portocală. * Se toarnă aluatul în formă, se netezește la suprafață și se coace 40-50 de minute (e posibil să "se lase" puțin la mijloc). * Se lasă tortul să se răcească în formă. Pentru sirop, se pun pe foc, într-o cratiță, vinul, zahărul pudră și anasonul, se lasă să dea în clocot și se fierb, apoi, la foc potrivit, 2-3 minute, până ce se îngroașă puțin (anasonul se îndepărtează). * Se însiropează tortul, se lasă 30 de minute să se îmbibe bine și se scoate din formă. * Se ung cu albuș boabele de coacăze și frunzele de dafin, se "tăvălesc" prin zahăr, se lasă să se usuce bine și se decorează tortul.