Pornind de la certitudinea că, netratată, displazia colului uterin poate duce la apariţia unui proces neoplazic, cred că este necesar să cunoaşteţi şi variantele de tratatament posibile în astfel de situaţii, chiar dacă vi s-a propus din start îndepărtarea unei porţiuni a colului uterin, prin conizaţie. Prin propunerea pe care v-o fac, supravegherea presupune o perioadă de timp în care se va vedea dacă organismul poate rezolva problema de unul singur.
* Cauterizarea cu ansă (excizia electrochirurgicală) presupune îndepărtarea ţesutului anormal, cu ajutorul unui fir subţire (ansă) prin care circulă un curent electric, atent controlat.
* Intervenţia cu laser - prin care ţesutul anormal este ars (vaporizat), cu ajutorul unei raze luminoase de mare energie. Această procedură afectează puţin sau deloc ţesuturile înconjurătoare.
* Conizaţia - intervenţia care vi se propune - presupune îndepărtarea unei porţiuni a colului uterin, şi este o procedură care se foloseşte în cazul displaziilor mai profunde şi mai îngrijorătoare. Sigur, rămâne la latitudinea dvs. să analizaţi aceste posibilităţi de abordare terapeutică şi să vă orientaţi spre conduita mai convenabilă şi, în acelaşi timp, mai puţin invazivă. Oricum, folosesc acest context pentru a atrage atenţia că orice femeie trebuie să ştie că mai multe tipuri de papilomavirus uman (HPV) sunt responsabile de cel puţin 95% din cazurile de cancer de col uterin. Atunci când este expus la HPV, sistemul imunitar reacţionează, la majoritatea femeilor, împiedicând virusul să producă vreun rău. Însă, în puţine cazuri virusul supravieţuieşte mai mulţi ani, înainte de a transforma celulele de la suprafaţa colului uterin în celule anormale.
Aşa cum era de aşteptat, şi medicina naturistă are un cuvânt de spus în combaterea infecţiei cu papilomavirus şi a leziunilor provocate de acesta la nivelul colului uterin. Se obţin bune rezultate în această privinţă, prin administrarea unor remedii capabile să anihileze şi să stopeze proliferarea virală, dar să şi acţioneze în scopul resorbţiei masei tumorale constituite. De la caz la caz, se pot utiliza remedii precum Citonat, Năpraznic, extract de pelin dulce (Artemisinin), Avemar, Resveratrol, Indol-3-carbinol, Gheara-mâţei, macerat de vâsc, Culevit şi, în special, ciupercile Cordyceps şi Coriolus, pentru proprietăţile lor puternic imunostimulante, antimitotice, antivirale şi antitumorale.
La fel de utile şi importante sunt şi irigaţiile profunde cu decoct de Mărul-lupului, la care se adaugă alcoolatura de Tuia şi Sovârvul.
Pentru precizarea unei scheme de tratament compatibilă cu cerinţele organismului dvs., mă puteţi consulta telefonic. Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, Clinica Medical ES, Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Polineuropatia diabetică îmi chinuie anii bătrâneţii"
(Răspuns pentru C. ACHIM - Ploieşti, F. AS nr. 1242)
Stimate domn,
Polineuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale diabetului şi poate apărea, uneori, odată cu înaintarea în vârstă. Ameliorarea se realizează în primul rând prin aprovizionarea cu complexul vitaminic de B-uri, ce ajută la refacerea celulei nervoase. Când cauza polineuropatiei este diabetul, trebuie acordată o importanţă maximă menţinerii unei glicemii măcar până în limita a 150 mg/dl. (Persoanele sănătoase au o glicemie capilară cu valori cuprinse între 75-110 mg/dl.) Păstrarea unor limite normale ale glicemiei se realizează în primul rând cu o dietă echilibrată, fără zaharuri simple. Chiar şi fructele trebuie cântărite, pentru a nu se depăşi limita de glucoză admisă zilnic, în cazul persoanelor cu diabet. Este important să se consume cereale, deoarece conţin atât fibre, cât şi polizaharide, ce ajută la o absorbţie încetinită a zahărului în sânge. Zahărul este important în organism, deoarece fără el, atât creierul, cât şi sistemul nervos îşi încetează activitatea, dar măsura în care se consumă trebuie supravegheată, pentru că excesul de zahăr duce la aciditate în sânge care, la rândul ei, determină apariţia radicalilor liberi. Aceştia au un efect de erodare şi distrugere celulară accelerată, apărând în acest mod distrugerea microcirculaţiei arteriale. De aici încep să apară complicaţii specifice acestei afecţiuni.
Toate neuropatiile (distrugeri ale ţesutului nervos), nefropatiile (distrugeri ale ţesutului renal), retinopatiile (distrugeri ale retinei, care pot conduce la pierderea vederii) sunt datorate afectării microcirculaţiei. Când acestea au loc la nivel de terminaţii nervoase, senzaţiile care le însoţesc sunt: furnicături, amorţeli, senzaţie de rece. Dar radicalii liberi oxidează şi grăsimile din sânge, astfel încât se accelerează şi ateroscleroza arterială. Ateroscleroza, la rândul ei, conduce la un risc mult mai mare de infarct la cei cu valori mari ale glicemiei.
De aceea, vă recomand ca, pe lângă dietă, să folosiţi unele suplimente ce au putere atât regeneratoare, cât şi protectoare, la nivelul tuturor ţesuturilor. Este vorba de o gamă de nutrienţi care dau rezultate, deoarece asigură o excepţională nutriţie celulară. Această calitate se datorează biocompatibilităţii nutrienţilor cu organismul uman, iar rezultatele nu întârzie să apară. În neuropatie, recomand, pe lângă alţi integratori alimentari, şi un produs numit Formula IV, care ajută foarte mult la refacerea sistemului nervos.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Soţul meu are sinuzită închistată maxilară"
(Răspuns pentru ANA MARIA - Bucureşti, F. AS nr. 1234)
Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavităţilor sinusale, din cauza unor pusee repetate de infecţie dentară sau rino-sinusală, cu blocaj-obstrucţie nazală (deviaţie de sept, hipertrofie de cornet etc.) şi de o fragilitate constituţională a mucoasei respiratorii (rinită alergică, tulburări de metabolism şi imunitate).
Rino-sinuzita cronică se manifestă cu rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau posterioare în faringe), obstrucţie nazală (nas înfundat), sensibilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, hiposmie (scăderea mirosului), cacosmie (miros urât), halenă fetidă, iritaţie faringiană şi disfonie (răguşeală) la trezirea din somn, subfebrilităţi etc.
Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) şi tratament chirurgical în formele complicate. Tratamentul iniţial constă în: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecţie după antibio-fungigramă, antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice şi imunomodulatoare (Imunorezistan Forte,/Imunostimulent,/ sau Ceai Imunitate Fares - cu extract din Echinacea herba). Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuţie când tratamentul medical corect efectuat a eşuat, după o perioadă de trei luni, şi urmăreşte îmbunătăţirea ventilaţiei şi drenajului sinusal.
Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:
* Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "OCNASEPT", o soluţie salină saturată, care se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluţie preparată (reţetă magistrală proprie).
* Instilaţiile nazale sunt urmate de 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (dexametazonă/ flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) şi inhalaţii cu uleiuri volatile aromatice.
Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 şedinţe/zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă cu "Ocnasept" spray (inhalaţii şi pulverizaţii seara, înainte de culcare).
"Ocnasept" este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel/fax: tel. 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com, www.san-med.ro
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Vreau un leac pentru ciupercă în talpă"
( Răspuns pentru DUMITRU ALUPOAIE, F. AS nr. 1240)
Pentru ciupercă în talpă, vă puteţi vindeca cu ajutorul unguentului POCO. Vă veţi unge peste toate locurile unde aveţi mâncărimi, inclusiv în toate crăpăturile din talpă, în care veţi introduce unguentul cu ajutorul unghiilor de la mâini, cu un uşor masaj. După ungere, încălţaţi ambele picioare cu şosete.
Ungerea tălpilor o veţi face în fiecare zi, preferabil seara, la culcare, timp de cel puţin 20 de zile. Veţi observa că mâncărimile încep să se rărească, iar în final vor dispărea.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greş.
POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.63 sau prin e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com.
Multă sănătate!