Contuzii şi inflamaţii
Sportul, căzăturile sau ciocnirile de obiecte tari sunt cele mai frecvente cauze pentru contuzii, luxaţii, entorse şi întinderi. În cazul unei luxaţii este vorba de un traumatism al capsulelor şi ligamentelor articulaţiei respective. O contuzie provoacă un hematom, care duce la umflarea încheieturii, ce devine dureroasă, sau la strivirea terminaţiilor nervoase. Toate au în comun faptul că produc tumefieri dureroase şi că trebuie tratate imediat.
Comprese cu arnică
Pe lângă aplicaţiile reci, obligatorii (săculeţe reci, perne, cuburi de gheaţă în pungi cu apă), o măsură rapidă de vindecare o reprezintă compresele cu arnică. Acţionează asupra vaselor de sânge, a ţesutului conjunctiv şi a muşchilor. Este stimulată irigarea sanguină, este stopată inflamaţia, sunt calmate durerile şi sunt "absorbite" hematoamele.
Mod de preparare:
Se opăresc 4 linguriţe de flori de arnică cu o ceaşcă de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 10 minute şi se strecoară. Se înmoaie în ceaiul cald un prosop de in, se aplică pe zona dureroasă şi se lasă să acţioneze 30 de minute. Procedeul se poate repeta de 3-4 ori pe zi. (La fel de eficientă este şi o compresă cu trifoi alb.)
Alifie cu brusture
Brusturele este o plantă cunoscută din timpuri străvechi, ale cărei extracte se regăsesc în multe preparate farmaceutice.
Ingrediente: 40 g rădăcină de brusture, 12 linguri ulei de floarea-soarelui, 60 g untură de cocos, 3-4 frunze de brusture, 20 g ceară de albine.
Mod de preparare:
Se spală rădăcina de brusture şi se taie mărunt. Se pune într-un borcan, se toarnă deasupra uleiul de floarea-soarelui, se închide cu capac şi se lasă 3-4 zile, într-un loc cald, să se pătrundă. Se topesc apoi untura de cocos şi ceara pe baie de apă, se taie mărunt frunzele de brusture, se amestecă toate cu rădăcina de brusture şi uleiul din borcan şi se încălzesc uşor. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se toarnă într-o cutie specială pentru cremă. Se păstrează la rece.
Efect:
Datorită alantoinei pe care o conţine, brusturele acţionează eficient în cazul rănilor uşoare: este antiinflamator, calmant şi dezinflamant.
Acetat de aluminiu
Este un remediu foarte folosit în caz de contuzii, mai ales dizolvat în oţet. Se găseşte în farmacii sub diferite forme - alifii, tincturi şi tablete.
Pentru forma clasică, lichidă, se procedează în felul următor: se înmoaie un prosop de in într-o soluţie de alcool (70%) şi acetat de aluminiu (3%) şi se aplică - cât mai ud - pe zona afectată.
Remediul bunicii
Extinderea unui hematom poate fi oprită cu ajutorul unei cataplasme cu hrean şi oţet de mere. Oţetul de mere are, în plus, un efect calmant, producând cedarea mult mai rapidă a durerilor.
Febră musculară, cârcei...
Clătite cu brusture
Din frunzele de brusture se pot prepara nişte clătite delicioase. Se înmoaie, pur şi simplu, cu codiţe cu tot într-un aluat subţire de clătite şi se prăjesc în mult ulei încins. Învelişul crocant şi miezul moale formează un contrast foarte plăcut.
Ceai de hrişcă
În caz de crampe musculare (cârcei), zona respectivă nu trebuie răcită, ci încălzită. Trebuie re-stimulată irigarea sanguină. Plantele folositoare în acest sens sunt: hrişca, ghimpele şi castanul sălbatic. Picioarele grele, obosite, se "tratează" pe durată lungă cu ceai de hrişcă. Se opăresc 2 linguriţe de plantă cu 1/4 l de apă clocotită, se lasă să se infuzeze 10 minute şi se strecoară ceaiul. Se beau 2-3 ceşti pe zi, vreme de 8 săptămâni.
Rachiu de vin pentru frecţii
Este un remediu arhicunoscut, folosit împotriva contracturilor şi a febrei musculare. Pentru frecţii, se încorporează în rachiul de 50-80% eter acetic, mentol şi diferite plante - de obicei arnică şi muşeţel.
După fricţionarea zonelor dureroase, datorită pielii iritate, la început apare o senzaţie de rece, după care urmează o încălzire plăcută, cu efect antiinflamator, calmant şi relaxant.
Atenţie!
Rădăcina de brusture conţine pirolizidină, un alcaloid, care, în cantitate mare, poate fi dăunător pentru ficat. De aceea, curele intense cu ceai de rădăcină de brusture ar trebui ţinute cu rezervă şi numai cu acordul unui expert.
Articulaţii dureroase
Instalarea durerilor în articulaţii, mai ales la nivelul şoldurilor şi al genunchilor, indică un fenomen de uzură a cartilajelor, proces de altfel normal, produs de îmbătrânire şi favorizat, în special, de supragreutate, de poziţii defectuoase ale picioarelor, de urmări ale unor accidente sau de suprasolicitări unilaterale extreme (muncă). Tendinţa de inflamare a articulaţiilor poate fi redusă cu ajutorul unor ceaiuri de urzică (rădăcină), de ţelină sau de gheara-diavolului.
Ceai de ţelină
Se taie ţelina bucăţele (circa 20 g), se toarnă deasupra 250 ml apă rece, se dau într-un clocot şi se lasă să se pătrundă circa 2 minute. Se strecoară ceaiul şi se beau 2-3 ceşti pe zi. Se poate îndulci - după gust - cu miere de albine.
Ceai de rădăcină de gheara-diavolului
Efectul medical al acestei plante ce provine din Kalahari (Namibia) în cazul unor afecţiuni precum artroza şi reumatismul este bine stabilit. Ceaiul se găseşte în farmacii şi se prepară în felul următor: se opăreşte o linguriţă de plantă uscată, mărunţită, cu circa 300 ml de apă clocotită, după care se lasă să se pătrundă 8 ore, la temperatura camerei. Se strecoară şi se împarte în 3 porţii, care se beau pe parcursul zilei.
Cataplasme cu varză albă
Varza albă, apreciată pentru efectul ei răcoritor şi detoxifiant, este recomandată pentru aplicaţii locale, sub formă de comprese. Se îndepărtează nervurile, se "zdrobesc" frunzele cu o sticlă sau cu o vergea, până ce încep să zemuiască, se aplică pe articulaţia inflamată şi se acoperă cu un prosop. Alternativ se poate folosi - în acelaşi mod - şi varza creaţă.
Comprese cu bitter suedez (Maria Treben)
Se aplică, zilnic, comprese cu bitter suedez pe zonele dureroase, lăsând să acţioneze 4 ore. Se unge, înainte, zona respectivă cu alifie de gălbenele, ca să nu usuce alcoolul pielea, după care se îmbibă o bucată mare de vată cu bitter suedez şi se pune pe încheietura bolnavă. Se acoperă cu o pânză uscată, pentru a menţine căldura, apoi cu o folie de plastic de protecţie şi se fixează cu un prosop curat.
După îndepărtarea compresei, se presară pudră de talc, pentru a evita eventuale mâncărimi.
Remediul bunicii
O cataplasmă cu brânză de vaci este binevenită pentru calmarea durerilor articulare. În funcţie de articulaţie, este nevoie de circa 250 g de brânză de vaci, care se întinde într-un strat gros de 1 cm. Brânza se amestecă cu puţin ulei de măsline şi se aplică foarte rece (de la frigider) pe încheietură. Se lasă să acţioneze 20 de minute.