- Orice poveste frumoasă despre vindecare are în spate necruţătoarea istorie a bolii. Când aţi aflat că trebuie să convieţuiţi cu diagnosticul de Parkinson?
- Eram în facultate, în anul IV de Medicină. Totul a început după un meci de fotbal, în timpul căruia am primit un picior în genunchi. Am pus şchiopătatul care a apărut pe seama traumatismului. Dar fiindcă n-a cedat zile în şir, a început un du-te vino între ortopedie şi fizioterapie, cu oprire pe la neurologie. Iniţial, m-am trezit cu un diagnostic de sindrom piramidal, care m-a trimis direct la Bucureşti, pentru investigaţii amănunţite. Am stat luni în şir cu suspiciunea de scleroză multiplă, deasupra capului. Când, după multe eforturi, am reuşit să fac un RMN la Paris şi la Lausanne şi s-a confirmat că e Parkinson, am răsuflat uşurat, că dintre cele două rele groaznice, se nimerise ăla mai mic. Chiar şi aşa, când mi s-a pus diagnosticul, am simţit că s-a terminat totul. Am simţit, efectiv, că lumea mea s-a prăbuşit.
- Trebuie să fie cumplit să aştepţi o decizie, când ambele versiuni sunt la fel de sumbre. Vă mai amintiţi ziua diagnosticului?
- Da, se întâmpla acum 26 de ani. Eram la Spitalul Elias, în Bucureşti, internat de două săptămâni, cu nervii la pământ. Nici nu ştiam ce să fac şi cum să mă adun. Vă daţi seama, la 23 de ani, să te trezeşti că nu poţi merge, că abia te târâi, că eşti mai mereu dependent de un mijloc de transport, că sunt zile în care nici nu poţi sta în picioare, în timp ce prietenii merg la munte, la schi sau în altă parte! Noroc că am avut câţiva colegi care au fost alături de mine şi care m-au făcut să nu mă simt chiar atât de singur.
- Eraţi chiar la începutul carierei. De unde v-aţi mai găsit motivaţie să vă dedicaţi medicinii?
- Mi-am dat seama că nu mă mai pot baza pe capacităţile fizice şi atunci m-am concentrat pe abilităţile intelectuale. Îmi dorisem de mic să fac medicina, să-mi pot ajuta semenii. În facultate, am pendulat între dorinţa de a fi neurolog şi cea de a fi cardiolog. Dar după confirmarea diagnosticului, am rămas cu un gând prostesc: "Ce vor crede oamenii despre mine dacă eu, ca neurolog, nu mă pot ajuta?". Aşa că am rămas cu cardiologia. Îmi amintesc că unul dintre foştii colegi de facultate mi-a zis, după ce m-am îmbolnăvit: "Păi, tu ar trebui să te faci medic de laborator, nu vezi că abia te târâi, trebuie să te mulţumeşti cu asta." M-a deranjat ce mi-a spus şi am vrut să le arăt că pot face mai mult decât cred ei. După ce am terminat Medicina, am început Rezidenţiatul şi am intrat pe post de cercetător la Academia Română, în colectivul de cercetare în cardiologie, unde sunt şi acum. Suferinţa m-a ambiţionat. Aş fi putut realiza şi mai multe, dar ceea ce m-a ţinut în loc atâţia ani este faptul că aveam o părere foarte proastă despre mine.
"În fiecare zi mă trezeam cu gândul să am sabia mai lungă ca boala"
- Dar nu-i uşor să ai o părere bună despre tine, când eşti incapacitat de boală!
- Boala asta m-a făcut să mă îndepărtez de mine şi să vreau să fiu altfel decât eram în realitate. Şi asta m-a ţinut ani de zile prizonier. Mergeam şchiopătând, aşteptând mereu ziua de mâine, în speranţa că se va inventa un medicament salvator. În disperarea mea, am ajuns să testez tot felul de medicamente noi, dintre care unele au fost cât pe ce să mă ucidă la propriu. Dacă n-ar fi fost înţelepciunea soţiei mele, mi-ar fi distrus şi familia, atâtea tulburări de comportament mi-au adus ca efecte adverse. Am aşteptat, la fel cum aşteaptă atâţia bolnavi azi, ca medicina să mă vindece. Şi-n tot timpul ăsta am fost într-o luptă continuă. În fiecare zi mă trezeam cu gândul să fiu mai puternic ca boala, să am sabia mai lungă ca ea. Nu aveam nicio plăcere, nicio bucurie de la viaţă, în afară de meserie. Nu ştiam să trăiesc. Veneam acasă obosit, soţia la fel, fiindcă avea postul în Cluj şi făcea naveta 200 de km, mâncam şi ne culcam după acelaşi algoritm. Şi dimineaţa o luam de la capăt. Mi-au trebuit 20 de ani să înţeleg cum ajungi, de fapt, la vindecare.
- Şi se poate vorbi de vindecare în cazul unei boli precum Parkinsonul?
- Mă sună multă lume şi mă întreabă: "Cum, domnule, chiar v-aţi vindecat de Parkinson?". Lumea aşteaptă ca vindecarea să fie o restitutio ad integrum, să dispară toate leziunile. Ceea ce în unele boli cronice este absolut imposibil, unele lucruri sunt ireversibile. Dar vindecare, în viziunea mea, este găsirea unei căi, a unui drum care să-ţi permită o calitate a vieţii bună. Mă uit la starea mea de bine, la bucuria pe care o trăiesc acum, la dorinţa de a fi acasă cu familia mea, la faptul că nu mai sunt încrâncenat, că am zâmbetul pe buze, la felul în care schimbarea mea i-a schimbat şi pe cei din jur şi m-a făcut să mă înţeleg mai bine cu fiica mea şi, sincer, mă pot considera vindecat. Ce mă mai împiedică să fiu fericit? Sigur că uneori am momente în care nu mă pot mişca bine. Mi se întâmplă, de pildă, să nu pot ajunge la 8 dimineaţa la clinică, ajung la 8.30, dar nu e un capăt de ţară. Lucrurile astea nu mă mai înfurie. Înainte, când eram puţin rigid, parcă eram nebun. Fix atunci mă apuca să tund gazonul sau să fac cine ştie ce şi voiam să-mi demonstrez eu mie că pot. Era un consum energetic fantastic, o furie îndreptată împotriva mea, un fel de: "Lasă că îţi arăt eu că sunt mai tare ca tine, domnule Parkinson!". Mi-a luat mult să înţeleg că acceptarea e cheia spre vindecare. În momentul în care am deschis uşa şi am acceptat boala în viaţa mea, totul s-a schimbat.
"Virtuţile adormite"
- Aş vrea să le vorbiţi cititorilor noştri despre momentul acela al revelaţiei. Cum aţi ajuns să vedeţi totul altfel?
- La un moment dat, acum trei ani, simţeam intens că vine spre mine o schimbare. Şi-i tot spuneam Luminiţei, soţia mea: "Vine o schimbare!". "Ce schimbare să vină, Dane? Nu vezi că stai şapte ore pe zi în pat?". Pe atunci credeam, aşa cum specifică toate tratatele, că boala Parkinson e incurabilă. Nu citeam decât farmacologia bolii şi ghiduri terapeutice, căutam să găsesc o combinaţie de medicamente care să-i încetinească măcar evoluţia. Dar s-a întâmplat să particip la o conferinţă a pacienţilor cu boală Parkinson la Cluj, şi acolo un domn, căruia îi voi fi recunoscător toată viaţa, m-a întrebat dacă am auzit de programul lui Coleman. Aşa am aflat că John Coleman din Melbourne, diagnosticat cu Parkinson şi aflat în stadiul IV, că nu putea merge nici cinci metri, a reuşit să obţină regresia simptomelor, recunoscută şi de forurile medicale. A făcut asta printr-un program propriu, pe care l-am achiziţionat şi eu imediat. Încet, am mai aflat şi de alţii care au reuşit asta şi le-am citit cărţile. Şi am socotit: "Ce au oamenii ăştia în comun?". Am observat trei lucruri : că toţi au o relaţie foarte bună cu medicul lor, că absolut toţi au apelat la terapii alternative şi complementare şi că toţi şi-au schimbat modul de a gândi.
- În cartea pe care aţi scris-o despre vindecarea dvs., "Virtuţi adormite", vorbiţi mult despre schimbarea tiparului mental. Ce înseamnă de fapt asta?
"Ceea ce dai creierului tău devine destinul tău"
- Terapia prin acceptarea imaginii din oglindă e deja pusă în practică în cadrul Clubului Pacienţilor cu boală Parkinson, pe care îl coordonaţi la Târgu-Mureş. Este chiar atât de importantă acceptarea în vindecare?
- Da, dar să accepţi boala, să te accepţi aşa cum eşti, nu înseamnă să fii fatalist. Înseamnă să evaluezi şi să schimbi atitudinea faţă de tine. Înainte mă uitam în oglindă şi nu-mi plăcea de mine, mă găseam urât, îmi găseam o grămadă de defecte. Dar nu aveam niciun motiv să nu mă iubesc, fiindcă eram realizat profesional, aveam o familie minunată, o casă minunată. Mă găseam urât numai pentru că aveam o suferinţă. Când am conştientizat că oricum toţi oamenii au dizabilităţi într-o formă sau alta, că poate unul e incapabil să înveţe o limbă, că poate altul e incapabil să joace fotbal, am înţeles că simplul fapt că uneori nu pot să merg ca ei nu înseamnă că sunt diferit. Sunt la fel ca toată lumea. Mi-am repetat asta de o mie de ori şi a venit acceptarea. Iar azi, când mă uit în oglindă, văd un om pe care îl privesc cu drag, pe care îl iubesc, fără să fiu narcisist. Rezultatele pe care le-am avut cu mine m-au făcut să vreau să-i învăţ şi pe alţii. Îmi doresc să înfiinţăm un Centru Naţional de Educaţie pentru pacienţii cu boală Parkinson, aici, la Târgu-Mureş, să-i aducem mai aproape unii de alţii pe bolnavi, să-i scoatem din izolarea la care societatea contribuie, numindu-i handicapaţi. Eu nu mi-am făcut niciodată acte de handicapat. Creierul nostru e extrem de puternic. Am urmărit cu colegii mei anumiţi pacienţi care se căutau la medic, convinşi că suferă de unele boli. În timp, au ajuns să dezvolte chiar simptomele bolii de care se temeau. Şi atunci de ce să nu credem că şi reprogramarea pozitivă e posibilă? Ceea ce dai creierului tău devine destinul tău.
- Simt că aveţi un mare sprijin în soţia dumneavoastră, se vede cu ochiul liber că aveţi o căsnicie frumoasă. Nu e mai greu să întreţii o relaţie când suferi de o boală cronică?
- Luminiţa m-a acceptat de la bun început aşa cum sunt. Ea nu m-a cunoscut altfel, aveam deja diagnosticul pus. Am pornit împreună la drum, mergem împreună şi sunt un om norocos. Meritul familiei mele e că a înţeles că nu trebuie să sară să facă lucruri pe care le pot face eu. Din dorinţa de a-i proteja pe cei bolnavi de Parkinson, cei apropiaţi le sar excesiv în ajutor, să le deschidă nasturii, să le dezbrace haina, şi îi handicapează şi mai tare. Luminiţa ştie că atitudinea face muzica vieţii. Când sunt mai rigid, sunt şi mai nervos, şi în momentele alea, încearcă să mă detensioneze, să nu pună gaz pe foc. Nu i-a fost mereu uşor cu mine. Veneam acasă furios, nimic nu-mi convenea, ţipam la ea pentru te miri ce. Începuse chiar să-şi facă griji pentru viitorul familiei. Acum toate astea au dispărut. Am închis trecutul şi ne-am reinventat. E sprijinul meu total şi nu mi-a dat niciodată senzaţia că am un handicap.
"Nu mă bărbieresc de două ori la fel!"
- Unde lucraţi acum, domnule doctor?
- Sunt şeful Laboratorului de explorări funcţionale neinvazive, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, 80% din timp stau la Medicala 3, unde am un punct de lucru. Sunt şi lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie, am un cabinet privat, al meu, la care mă duc de 2, 3 ori pe săptămână. Şi mai dau consultaţii şi la Reghin. Programul meu de lucru este de 10-12 ore pe zi. Uneori lucrez chiar şi sâmbăta.
- Nu vă oboseşte?
- Oricât de rău m-am simţit, nu m-am lamentat niciodată, mi-am făcut gărzile, mi-am consultat bolnavii. Am bolnavi care nici nu ştiu că sufăr de Parkinson. Lăsând la o parte faptul că îmi place la nebunie ceea ce fac, că sunt pasionat de cardiologie, consider că munca e şi un demers înspre sănătatea mea. Îmi menţine creierul în stare de funcţionare. În zilele în care stau acasă şi lenevesc, sunt mult mai rigid decât în zilele în care merg la clinică. Rutina e unul din cei mai mari duşmani ai creierului. Am învăţat să sparg automatismele, să dau creierului de lucru. Nu mă bărbieresc de două ori la fel. Dacă într-o dimineaţă mă închei la cămaşă de sus în jos, cealaltă dimineaţă o fac de jos în sus.
"Nu răsplata contează, ci frumuseţea drumului"
- Cum privesc colegii medici demersul dumneavoastră de vindecare?
- Cam cu indiferenţă. Am vorbit la o conferinţă despre regresia simptomelor în boala Parkinson şi m-am izbit de încăpăţânare. Deşi e evident că n-aş putea fi aşa cum sunt azi, după 25 de ani de boală, dacă simptomele n-ar fi regresat, mi s-a răspuns: "Nu există regresie în Parkinson! Dan Fărcaş e un caz singular, deci nu e prelucrabil statistic!" (râde) Păi, dacă eu am reuşit, de ce n-ar mai putea şi alţii? Medicina clasică greşeşte enorm când îi spune pacientului că suferă de o boală incurabilă. Omoară în pacient toate posibilităţile de vindecare. Păcătuieşte mai ales pentru că nu ia în considerare decât corpul fizic, pe care îl tratează la nesfârşit, fără să ia în calcul psihicul, gândirea, emoţiile, spiritualitatea. Tratează simptomul, nu cauza. Dar simptomul e doar un mesager, un semn care te trage de mânecă, îţi spune că trebuie să schimbi ceva în viaţa ta. Nu trebuie să te arunci cu furie împotriva lui, trebuie să te bucuri când ţi se dă, să mulţumeşti că ţi se atrage atenţia, că nu eşti uitat de forţele universale, că Cineva de Sus s-a gândit la tine. Câţi medici au răbdare să stea cu pacientul, să-l întrebe ce e cu el, ce conflict interior are? Se grăbesc să dea medicamente, dar până ce boala ajunge la corp, ea s-a întâmplat deja în capul sau în sufletul nostru.
- Una dintre "virtuţile adormite" de care pomeniţi în carte e credinţa. Domnule doctor, a schimbat boala relaţia pe care o aveţi cu divinitatea?
- Nu am fost niciodată homo religiosus şi nici nu m-am dus duminică de duminică la biserică. Când încă eram la Spitalul Elias la Bucureşti, în aşteptarea unui diagnostic, doctorul Oşanu a avut curajul să-mi spună: "Măi, copile, nu ştim ce ai, du-te şi tu şi te caută la babe, la descântătoare, unde îi vedea cu ochii". Aşa am şi făcut. Am fost la călugărul care vede prin oameni, am fost la hipnoterapeuţi, la preoţi şi vraci. Am ţinut canoane, am înconjurat de trei ori biserica Hagigadar de lângă Suceava în genunchi şi în coate, rugându-mă, dar ştiu că nu m-am rugat cu sufletul, m-am rugat cu gura. M-am dus la Lourdes, zicându-mi că, dacă stau acolo şi fac baie în Izvorul Tămăduirii, o să fie bine, dar n-am avut suficientă credinţă interioară. Am înţeles târziu că nu am nevoie nici de cruci, nici de Biblie, ca să ştiu că este ceva mai presus de mine, care mă face să vreau să fiu mai bun şi mai curat. Toată cunoaşterea este în noi. Relaţia cu divinitatea stă în convingerile pe care le ai, în valorile în care crezi, în introspecţia pe care ţi-o faci. Când conştientizezi că eşti legat inextricabil de sursă, totul se schimbă. Faptul că îi iubesc pe cei de lângă mine, că mă plec în faţa lor, că-i ajut şi că încerc să dau lumina mai departe, e felul în care eu mă păstrez clipă de clipă în legătură directă cu Dumnezeu.
- După atâţia ani de medicină, aţi împlinit visul acela de tinereţe?
- Da, sunt convins că ajut oamenii. Regăsirea asta a mea m-a făcut să privesc altfel relaţia cu pacientul, să înţeleg altfel suferinţa. Nici doctoratul, nici titlurile universitare, nici diplomele, calificările şi masteratele nu m-au apropiat de semenii mei pe cât m-a apropiat experienţa prin care am trecut eu însumi.
- O să închei întrebându-vă care credeţi că este lecţia cea mai importantă cu care v-aţi ales, după două decenii şi jumătate de convieţuire cu boala?
- Am învăţat că răspunsul la întrebările noastre se găseşte în noi, că dacă facem toate demersurile să îl căutăm, cu siguranţă îl vom găsi. Şi că găsindu-l, vom găsi vindecarea, mântuirea şi desăvârşirea. Pentru că vindecare asta înseamnă: să accezi pe o treaptă superioară, să devii mai bun, mai curat, mai înţelept şi mai aproape de semenii tăi. Cine merge până la capăt, găseşte întotdeauna răsplata. Sunt convins că va veni o zi când, fiindcă lecţia va fi învăţată, o să mă despart de tot de Domnul Parkinson. Dar nu-mi mai bat capul. Nu răsplata contează, ci frumuseţea drumului.
Doctorul Dan M. Fărcaş va susţine o conferinţă despre vindecarea bolilor şi sensul vieţii şi va lansa cartea "Virtuţi adormite" pe data de 18 mai, la ora 18.00, la Sala Dalles din Bucureşti. Poate fi contactat prin email, pe adresa clubulparkinsonmures@ gmail.com sau la tel 0733/55.01.09, între orele 12.00 - 15.00.