Scrub cu zahăr şi grepfruit
Îndepărtarea stratului de piele "moartă" e un pas obligatoriu pentru îngrijirea mâinilor.
Ingrediente: 3 linguri zahăr, o lingură suc proaspăt de grepfruit.
Amestecaţi zahărul cu sucul de grepfruit, apoi masaţi preparatul cu mişcări circulare pe mâinile proaspăt spălate, până la "topirea" completă a zahărului. Clătiţi cu apă călduţă, apoi rece, şi aplicaţi o cremă nutritivă.
Mască reparatoare, cu morcovi
Ingrediente: un morcov fiert (de mărime medie), o lingură smântână, o linguriţă ulei de măsline.
Amestecaţi morcovul transformat în piure cu smântâna şi uleiul. Aplicaţi preparatul pe mâini, cu masaj uşor, lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră, apoi clătiţi cu apă călduţă.
Mască pentru albirea mâinilor, cu glicerină şi cartofi
Ingrediente: 2 cartofi fierţi, sucul unei lămâi, o linguriţă de glicerină.
Fierbeţi cartofii, pasaţi-i până se transformă în piure, adăugaţi sucul de lămâie, glicerina şi amestecaţi bine. Masaţi mâinile proaspăt spălate cu crema obţinută, pe care o lăsaţi să acţioneze 10-15 minute, apoi clătiţi.
Mască pentru mâini îmbătrânite, cu tărâţe şi miere
Ingrediente: 2 linguri tărâţe de ovăz sau grâu, 2 linguri miere polifloră, lapte.
Amestecaţi tărâţele şi mierea cu lapte până obţineţi o pastă moale, pe care o întindeţi pe mâini. După 20 de minute, clătiţi-vă cu apă rece.
Mască împotriva pistruilor şi petelor de pe mâini
Ingrediente: 2 linguri drojdie de bere, 3 linguri suc proaspăt de lămâie, 2 linguri făină de secară sau de grâu.
Amestecaţi drojdia, sucul de lămâie şi făina până obţineţi o pastă moale, pe care o întindeţi pe mâini. După 20 de minute, spălaţi-vă.
Ulei de porumb şi brânză de vaci pentru mâini cu piele sensibilă şi unghii casante
Ingrediente: 2 linguri ulei de porumb, 2 linguri brânză de vaci, o lingură miere.
Combinaţi ingredientele şi masaţi crema rezultată pe mâini, inclusiv pe unghii. După 20 de minute, clătiţi-vă cu apă călduţă, apoi rece.
Cremă nutritivă complexă
Ingrediente: o lingură şi jumătate ceară de albine (rasă), o lingură ulei de măsline, o lingură ulei de gălbenele, 2 linguri unt de cacao sau unt de shea, 5-6 picături ulei esenţial de lavandă, 2-3 picături vitamina E.
Topiţi pe baie de aburi ceara şi untul, apoi luaţi vasul de pe foc. Când s-a răcit, dar este încă moale, adăugaţi uleiul de măsline, de gălbenele, uleiul de lavandă, vitamina E, amestecând bine. Transferaţi imediat preparatul într-un bol de sticlă, închis ermetic. Se păstrează la rece nu mai mult de două luni. Se aplică de mai multe ori pe zi, atât pentru protejarea, cât şi pentru "repararea" pielii delicate a mâinilor de "daunele" produse de detergenţi, căldură, frig etc.