Mâini de catifea

Iulia Vlad
Deși îmbătrânesc repede, adesea înaintea obrazului, mâinile nu sunt băgate în seamă de majoritatea femeilor, care consideră că frumusețea în­seamnă ten. Greșeală de neiertat! Cel mai bine îngrijit obraz e dat de rușine de pielea aspră și încrețită a mâinilor. Și cum primăvara este aproape și soa­rele ei scoate cel mai mic amănunt la iveală, fie el frumos sau urât, ar fi cazul să vă prețuiți mâinile, nu doar pentru munca pe care o fac, ci și pentru înfățișarea lor. Rețetele alăturate repre­zintă un prim ajutor.

Scrub cu zahăr și grepfruit

Îndepărtarea stratului de piele "moartă" e un pas obligatoriu pentru îngrijirea mâinilor.
Ingrediente: 3 linguri zahăr, o lin­gură suc proaspăt de grepfruit.
Amestecați zahărul cu sucul de grepfruit, apoi masați preparatul cu mișcări circulare pe mâinile proaspăt spălate, până la "topirea" completă a zahărului. Clătiți cu apă călduță, apoi rece, și aplicați o cremă nutritivă.

Mască reparatoare, cu morcovi

Ingrediente: un morcov fiert (de mărime medie), o lingură smântână, o linguriță ulei de măsline.
Amestecați morcovul transformat în piure cu smântâna și uleiul. Apli­cați preparatul pe mâini, cu masaj ușor, lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă călduță.

Mască pentru albirea mâinilor, cu glicerină și cartofi

Ingrediente: 2 cartofi fierți, sucul unei lămâi, o linguriță de glicerină.
Fierbeți cartofii, pasați-i până se transformă în piure, adăugați sucul de lămâie, glicerina și amestecați bine. Masați mâinile proaspăt spălate cu cre­ma obținută, pe care o lăsați să ac­țio­neze 10-15 minute, apoi clătiți.

Mască pentru mâini îmbătrânite, cu tărâțe și miere

Ingrediente: 2 linguri tărâțe de ovăz sau grâu, 2 linguri miere poli­floră, lapte.
Amestecați tărâțele și mierea cu lapte până obțineți o pastă moale, pe care o întindeți pe mâini. După 20 de minute, clătiți-vă cu apă rece.

Mască împotriva pistruilor și petelor de pe mâini

Ingrediente: 2 linguri drojdie de bere, 3 linguri suc proaspăt de lămâie, 2 linguri făină de secară sau de grâu.
Amestecați drojdia, sucul de lămâie și făina până obțineți o pastă moale, pe care o întindeți pe mâini. După 20 de minute, spălați-vă.

Ulei de porumb și brânză de vaci pentru mâini cu piele sensibilă și unghii casante

Ingrediente: 2 linguri ulei de porumb, 2 linguri brânză de vaci, o lingură miere.
Combinați ingredien­te­le și masați crema rezultată pe mâini, inclusiv pe un­ghii. După 20 de minute, clătiți-vă cu apă călduță, apoi rece.

Cremă nutritivă complexă

Ingrediente: o lingură și jumătate ceară de albine (rasă), o lingură ulei de măsline, o lingură ulei de gălbe­nele, 2 linguri unt de cacao sau unt de shea, 5-6 picături ulei esențial de la­vandă, 2-3 picături vitamina E.
Topiți pe baie de aburi ceara și un­tul, apoi luați vasul de pe foc. Când s-a răcit, dar este încă moale, adăugați uleiul de măsline, de gălbenele, uleiul de lavandă, vitamina E, amestecând bine. Transferați imediat preparatul într-un bol de sticlă, închis ermetic. Se păstrează la rece nu mai mult de două luni. Se aplică de mai multe ori pe zi, atât pentru protejarea, cât și pentru "re­pararea" pielii delicate a mâinilor de "daunele" produse de detergenți, căl­dură, frig etc.