În afară de fumat şi consumul de alcool (factori principali de declanşare), există şi alte cauze posibile ale cancerului laringian, cum ar fi dieta bazată în special pe alimente prăjite sau intens procesate industrial, pe carne roşie, grăsimi animale şi, în acelaşi timp, săracă în legume sau fructe proaspete. Totodată, expunerea profesională la anumite substanţe poate favoriza apariţia acestui tip de cancer (gaze produse în timpul vopsirii, inhalarea de azbest, praf de cărbune, formaldehida sau nichel). Nu în ultimul rând, trebuie luată în calcul şi probabilitatea genetică, care poate reduce capacitatea laringelui de a repara ţesuturile afectate de agresiunea factorilor de mediu.
Este important să se ştie că, în mare măsură, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes dacă este depistat precoce, orice tergiversare sau ignorare a simptomelor definitorii (durere la înghiţire, tuse persistentă, respiraţie dificilă, modificarea timbrului vocii, scăderea ponderală inexplicabilă etc.) putând duce la răspândirea neoplasmului în alte regiuni ale gâtului sau chiar mai departe.
Acest tip de cancer se poate trata în mai multe moduri, dar alegerea tratamentului adecvat trebuie să ţină cont de stadiul în care se află boala (stadializarea TNM), etajul laringian în care s-a dezvoltat (supraglotic, glotic, subglotic) şi agresivitatea histologică. Chimioterapia, radioterapia, terapia biologică sau tratamentul chirurgical sunt metode consacrate în abordarea neoplasmului laringian, iar conduita terapeutică va fi stabilită de medicul oncolog în funcţie de particularităţile cazului în discuţie. Totuşi, trebuie menţionat că radioterapia este, de multe ori, singura terapie cu potenţial curativ pentru această condiţie patologică, mai ales dacă neoplasmul se găseşte în stadiul I sau II.
Chiar dacă, în urma tratamentului, cancerul a fost eradicat complet, posibilitatea unei recidive rămâne prezentă, mai ales în primii ani, astfel că monitorizarea periodică (examinare clinică, laringoscopie, teste imagistice) trebuie să fie frecventă în această perioadă.
Abordarea naturistă complementară a cancerului laringian şi a altor tipuri de neoplazii din sfera ORL trebuie să ţină cont de unele aspecte importante (stadiul evolutiv, antecedentele patologice, alte boli cronice în desfăşurare, medicaţia curentă etc.) şi, de aceea, tratamentul trebuie inividualizat şi adaptat organismului unchiului dvs.
Cu titlu informativ, vă recomand să abordaţi un protocol terapeutic bazat pe remedii ca Artemisinin, Arabinoxilan, vitamina B 17, gargarisme cu infuzie de mărul-lupului, Curcumina şi Avemar. Sigur, există şi alte combinaţii terapeutice naturiste, dar despre ele putem discuta telefonic. Să auzim numai de bine!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Mama mea are o formaţiune hepatică"
(Răspuns pentru CAMELIA - Bucureşti, F. AS nr. 1200)
La nivel mondial, cancerul hepatic este al cincilea ca frecvenţă, având şi o rată de apariţie din ce în ce mai mare. El poate să apară iniţial în ficat sau poate fi o metastază a cancerului renal, mamar, ovarian, pulmonar, pancreatic, de colon.
Posibilităţile de tratament disponibile în prezent sunt rezecţia chirurgicală a tumorii, transplantul hepatic, reducerea sau distrugerea tumorilor prin chimio şi radio-embolizare (reducerea vascularizării tumorii), crioterapia (distrugerea tumorii prin frig), electrorezecţia, chimioterapia, radioterapia, imunoterapia. Alegerea metodei de tratament este stabilită de medicul oncolog şi depinde de factori cum ar fi tipul, dimensiunea, numărul şi localizarea tumorilor, starea generală de sănătate a bolnavului (infecţiile cu virusuri hepatitice B şi/sau C, ciroză, diabetul, alcoolismul, excesul de fier sau cupru etc.). Un progres important în tratamentele oncologice a fost făcut prin descoperirea mecanismelor de apariţie şi multiplicare a celulelor tumorale cum ar fi apoptoza şi neoangiogeneza. Aceste descoperiri au dus la elaborarea unor medicamente care reduc mecanismele cancerului, numite "terapii moleculare ţintite" (acţionează asupra celulelor tumorale, fără toxicitate pe celulele sănătoase). Eficienţa tratamentelor oncologice, inclusiv a "terapiilor moleculare ţintite" poate fi îmbunătăţită prin asocierea acestora cu substanţe bioactive standardizate, extrase din plante. Aproximativ 80% din pacienţii cu cancer folosesc şi produse naturale pentru îmbunătăţirea capacităţii de vindecare a corpului. De exemplu, sulforafanul este o substanţă cu efect de îmbunătăţire a structurii şi a funcţiilor hepatice şi de protejare a structurii ADN-ului şi a diviziunii celulare sănătoase. Dintre legume, broccoli conţine sulforafan glucosinolat, dar acesta are eficienţă numai sub influenţa enzimei mirozinaza. Deci, nu orice produs care conţine extract uscat de broccoli oferă sulforafan, cauza fiind lipsa mirozinazei din aceste produse!
Vă reamintim că în Centrul de Medicină Integrativă Secom(R), programele de tratament natural sunt elaborate pe baza analizei holistice a fiecărui caz în parte, urmărindu-se: reducerea unora dintre mecanismele specifice implicate în creşterea şi progresia cancerului (ex. prin efect imunostimulator, antiviral, apoptotic); reducerea toxicităţii tratamentelor oncologice; susţinerea funcţiilor ficatului (hematopoieza, termoreglarea, metabolizarea proteinelor, lipidelor, glucidelor, stocarea sângelui, fierului, vitaminelor, detoxifierea, menţinerea echilibrului electrolitic); ameliorarea reacţiilor secundare ale tratamentelor alopate.
Evaluarea stării globale de sănătate a pacientului, etapa esenţială în elaborarea programului de tratament, se face pe baza analizelor medicale dar şi a testării EIS (electroscanarea interstiţială). Testarea prin EIS oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, înainte ca ele să poată fi evidenţiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite şi urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute prin administrarea tratamentului complementar adecvat. Abordarea integrativă a pacientului şi calitatea excepţională a produselor Secom(R) (peste 250 tipuri), care conţin extrase inovatoare din plante, sunt factori esenţiali pentru obţinerea unor rezultate favorabile şi în cazul mamei dvs. dar şi al altor bolnavi care solicită în paginile acestei reviste programe de tratament natural.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, ROMCLINIC Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Caut un remediu naturist pentru osteoporoză"
(Răspuns pentru IOANA V. - Galaţi, F. AS nr. 1199)
Osteoporoza este o boală metabolică cauzată de reducerea unor secreţii hormonale, dar şi o boală osoasă, prin efectele produse asupra oaselor, respectiv demineralizarea şi pierderea elasticităţii.
* Rezultate foarte bune în tratarea osteoporozei se obţin prin schimbarea alimentaţiei şi adăugarea de alimente ca: broccoli, citrice, lapte de soia, migdale, susan, tofu, lapte de vacă de ţară. Este necesară şi o dietă personalizată pentru a regla metabolismul şi pentru a vă întoarce la greutatea optimă.
* Un alt factor important este mişcarea în aer liber. Recomand mersul rapid cu ajutorul beţelor de drumeţie şi elongaţiile.
* Soarele este un alt element de bază în cadrul tratamentului, ale cărui efecte benefice sunt de necontestat. Este obligatoriu să staţi la soare în zilele însorite de iarnă, iar vara, plaja este foarte indicată. Activarea vitaminei D se realizează cel mai bine cu ajutorul ultravioletelor.
Nu trebuie uitat şi rolul suplimentelor, ce au o importanţă deosebită, ele aducând în organism substanţa activă, fără încărcătură glicemică şi fără calorii.
* În această patologie este indicat să încărcăm organismul cu un calciu în formă chelată, ce nu se depune în ţesuturile moi.
* Un alt supliment important este Vitamina C. Atenţie însă, pentru că există multe variante de vitamina C sintetică pe piaţă, versiuni care nu au efectele scontate. Mai mult, vitamina C nu se depozitează, iar timpul de metabolizare este foarte scurt, de aceea varianta cea mai bună este cea cu eliberare controlată.
Ar mai fi şi alte suplimente ce se pot adăuga în funcţie de patologia de bază a fiecărei persoane. La baza acestei afecţiuni pot sta atât hipotiroidia, cât şi un diabet zaharat. Profilul nutriţional se stabileşte cel mai bine în urma unui consult medical.