Anul acesta, Festivalul de muzică uşoară de la Sanremo a împlinit 66 de ani, iar italienii au oferit, ca de obicei, un spectacol total. Muzica este aşa de dorită şi de iubită în peninsulă, încât festivalul a atins un nivel de superlative de la care nu mai poate abdica. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, bunul gust fiind prezent peste tot: în decoruri, culori, calitatea invitaţilor. Cât despre public... Bucuria italienilor de a face, de a asculta muzică şi de a cânta este de fiecare dată molipsitoare, iar eu nu obosesc să-mi doresc spectacole de aceeaşi intensitate şi efervescenţă, pe scenele româneşti. Oricum, telespectatorii români (nu puţini!), care au urmărit festivalul pe micul ecran, au avut un motiv în plus să se bucure, datorită prezenţei strălucitoare a unei românce superbe: Mădălina Ghenea, aleasă a fi unul dintre prezentatorii festivalului.
S-o luăm, însă, pas cu pas, căci sunt multe de spus!
* Ziua 1 - Ora 21.45. Teatrul Ariston, împodobit de gală, este gata să-şi primească oaspeţii. Prezentatorul şi directorul artistic al festivalului, Carlo Conti, un profesionist desăvârşit, un adevărat monstru sacru al televiziunii italiene, realizator radiofonic şi prezentator al multor show-uri tv, declară deschisă cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de muzică Sanremo, sub deviza: "Tutti amano Sanremo". Mai întâi, spre aducere-aminte, sunt trecute în revistă, în viteză, pe un ecran uriaş, ediţiile anterioare, imagini în alb şi negru, şi câteva acorduri ale melodiilor câştigătoare, lucru ce nu poate decât să sporească emoţia. S-a dovedit ulterior că fiecare fragment de imagine poate constitui în sine o poveste... Nu cred să greşesc dacă spun că, prin fast şi bună organizare, Sanremo este echivalentul european al Oscarului de dincolo de Ocean... Sunt prezentate apoi cele opt persoane ce alcătuiesc juriul (toţi opt aparţin lumii artistice italiene), din care nu lipseşte nici anul acesta văduva lui Pavarotti, Nicoletta Mantovani, apoi cei trei colegi-prezentatori ai lui Carlo Conti: actorii Gabriel Garko şi Virginia Raffaele, dar şi modelul şi actriţa româncă Mădălina Ghenea. Fiecare va avea rolul său de îndeplinit...
Tema Festivalului Sanremo 2016 a fost toleranţa, acceptarea celui de lângă tine fără discriminări. Aproape toţi concurenţii şi prezentatorii vor purta, ca simbol al acestui mesaj, fie un mănunchi de panglici colorate (mov, verde, galben, portocaliu) prins de microfon, de buzunar, fie - ca Mădălina Ghenea - sub formă de brăţări, la încheietura mâinii.
* În ce priveşte cântăreţii invitaţi, încă din prima seară s-a remarcat Laura Pausini, socotită o icoană a muzicii italiene, şi care - pentru prima oară în festival - va ridica lumea în picioare, cu noua ei melodie, "Simili". Sala a fost din nou în picioare, la intrarea în scenă a lui Elton John, deja o legendă vie a muzicii, care a cântat, acompaniindu-se la pian, trei melodii.
Invitat, şi el, la festival, Eros Ramazzotti a stârnit un veritabil delir, când a spus: "Îţi mulţumesc că exişti, Sanremo!", dar a şi surprins plăcut asistenţa, când şi-a sărutat tânăra soţie, pe Marica Pellegrinelli, coborând, alături de ea, în public... A interpretat melodiile lui renumite: "Terra promessa", "Adesso tu", "Una storia importante" şi "Piu bella cosi"...
Prezenţa unor oaspeţi speciali - formaţia I Pooh (mi-i amintesc de pe vremea şcolii, când, la posturile noastre de radio, se mai difuza muzică, în special italienească), au stârnit şi ei ovaţii în sala Ariston. Reîntâlnirea celor cinci, prilejuită de festival, a fost emoţionantă. Au cântat prima oară la Sanremo în 1966, au avut peste 3000 de concerte, cariera lor se întinde pe 50 de ani...
* Nu-l pot sări de pe lista invitaţilor festivalului pe balerinul Roberto Bolle, supranumit regele dansului (Nureyev, văzându-l dansând, i-a prevestit că dansul va fi ţelul vieţii lui). Pe scena de la Ariston a dansat pe muzica lui Freddie Mercury, cu o sensibilitate şi o expresivitate care l-au dus la graniţa perfecţiunii. În ce-i priveşte pe prezentatori, în ciuda emoţiei şi a timidităţii ei înnăscute, Mădălina Ghenea a umbrit tot concursul, prin frumuseţea ei debordantă, aplaudată la scenă deschisă de spectatori. Îmbrăcată în toalete care-ţi tăiau respiraţia, pe acordurile melodiei "Take me to church", a cântăreţului irlandez Hozier (prezent şi el ca oaspete, în festival), Mădălina şi-a depăşit rolul de prezentatoare a concurenţilor, vorbind cu multă emoţie despre România şi familia ei.
* În mod destul de neaşteptat, trofeul Sanremo a fost câştigat, la categoria consacraţi, de trupa Stadio, cu melodia "Un giorno mi dirai" ("Într-o zi o să-mi spui"), care a obţinut premiul presei, premiul pentru cel mai bun aranjament muzical, pentru cea mai bună interpretare a unui cover ("La sera dei miracoli", a lui Lucio Dalla).
* Premiul criticii "Mia Martini" a fost atribuit, la secţiunea consacraţi, lui Patty Pravo, pentru melodia "Cieli imensi".
* Premiul Noi propuneri: Francesco Gabbani pentru "Amen".
Finalul este apoteotic. Sunt aplaudate orchestra şi nenumăraţii dirijori care s-au perindat la pupitru, buchete superbe de flori, mândria oraşului Sanremo, le sunt oferite doamnelor care au prezentat festivalul, iar Carlo Conti, care a condus impecabil uriaşul spectacol, a mulţumit, în final, nu doar primarului din Sanremo, pentru reuşita organizării, ci şi forţelor de ordine care au păstrat liniştea în oraş, peste tot pe unde a fost nevoie. (Amintirea măcelului din Paris nu poate fi ştearsă aşa de uşor.)
Din culisele festivalului
* Fiecare zi a festivalului a avut, în medie, 11 milioane de spectatori, ceea ce reprezintă cea mai bună medie din ultimii 11 ani.
* Laura Pausini şi-a întâlnit, după recital, la ieşirea din Ariston, un fan venit de la 1.600 de km distanţă doar ca s-o vadă.
* Zilnic, după fiecare seară a festivalului, în oraş a început "Sanremo după Sanremo", când în fiecare hotel sunt organizate spectacole, artiştii cântă, şi astfel, Sanremo devine pentru câteva zile Oraşul Muzicii.