Brian May, cofondator al legendarei trupe Queen, alături de Freddie Mercury şi de toboşarul Roger Taylor, este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai lumii, compozitor şi producător. De meserie astrofizician, are un doctorat în astrofizică, o pasiune la care n-a renunţat de dragul muzicii, deşi a compus unele dintre cele mai cunoscute piese ale trupei Queen: "We Will Rock You", "I Want It All", "Who Wants to Live Forever" sau "The Show Must Go On" şi a fost votat în 2003 drept "Cel mai bun al 25-lea chitarist al lumii", din topul 100 al Rolling Stone Magazine, cel de-al 7-lea chitarist al lumii, conform revistei "Planet Rock" şi, nu în ultimul rând, a fost poziţionat de către fanii revistei "Guitar World" pe locul al 2-lea în topul Celor mai buni chitarişti din toate timpurile. ?n 2005, a fost recompensat de Regina Angliei cu "Ordinul Imperiului Britanic", pentru serviciile aduse în domeniul muzical.
?n ceea ce priveşte cea de-a doua mare pasiune a artistului, astrofizica, el a reuşit, în 2007, să-şi termine studiile şi să obţină un doctorat. A colaborat, alături de Sir Patrick Moore şi Chris Lintott, la realizarea a două cărţi de referinţă în domeniu "Bang! - The Complete History of the Universe" - 2006 (Bang! Istoria Completă A Universului) şi "The Cosmic Tourist" - 2012 (Turistul Cosmic). ?n 2008, un asteroid a fost botezat chiar cu numele lui: 52665 Brianmay, iar din 2008 până în 2013, a fost rectorul Universităţii "John Moores" din Liverpool.
Tata şi chitara roşie
Brian Harold May s-a născut pe 19 iulie 1947, la Londra. Părinţii lui se cunoscuseră în timpul războiului, în cadrul Royal Air Force, unde amândoi îşi făcuseră datoria pentru ţară. Tatăl, Harold, era inginer electronist, iar mama, Ruth, visase cândva să devină chirurg. "Am fost singurul lor copil şi am avut o copilărie frumoasă şi fericită. Părinţii mei au încercat să mă ferească de toate relele vieţii. Nu mi-a lipsit niciodată nimic. Am avut mereu ce să mănânc şi cu ce să mă îmbrac şi nu am ştiut ce eforturi făceau ai mei pentru asta. Am realizat foarte târziu cât de săraci eram, de fapt", se confesa artistul într-un interviu. Atât dragostea pentru muzică, cât şi cea pentru matematică şi fizică, le-a moştenit de la tatăl lui. Harold l-a învăţat pe micuţul Brian, încă de la vârsta de 5 ani, să cânte la pian şi banjo. La 7 ani, părinţii îi fac cadou prima chitară acustică, pe care artistul o mai păstrează şi azi. Totuşi, în ochii lor, şcoala era pe primul loc, iar Brian a încercat să nu-i dezamăgească. Pentru că era elev de nota 10, i-au dat voie să îşi urmeze în paralel şi pasiunile muzicale. La 16 ani, alcătuia, alături de Tim Staffell (solist şi basist) şi toboşarul Roger Taylor (care avea să-i fie mai târziu coleg şi în trupa Queen), prima lui formaţie - Smile. "Aveam 16 ani şi-mi doream din tot sufletul o chitară «adevărată», electrică. Cu toate eforturile, ai mei nu îşi puteau permite aşa ceva. Aşa că tata a hotărât să mă ajute el să facem împreună una. Era extrem de priceput... Doi ani ne-a luat realizarea ei. Am folosit tot ce ne-a căzut în mână: o bucată de lemn dintr-un şemineu, suportul de la o şa de bicicletă, şi chiar vârful unei andrele de-a mamei. Aşa a luat naştere - «Red Special» (cum se numeşte chitara lui Brian, n.r.)", povestea el, la 50 de ani de la crearea chitarei ce avea să-l facă celebru în întreaga lume. Dar chiar dacă muzica îl ademenea din ce în ce mai tare, nu a renunţat cu una cu două la studii. A absolvit cu brio "Imperial College" din Londra, unde a obţinut licenţa în Matematică-Fizică. După 1970 se va dedica muzicii. ?mpreună cu Freddie Mercury şi Roger Taylor, Brian May avea să înfiinţeze una dintre cele mai cunoscute trupe ale zilelor noastre.
Queen
Farrokh Bulsara (cunoscut sub numele de scenă Freddie Mercury) s-a numărat de la început printre fanii trupei Smile, din care făceau parte Brian şi Roger. El li s-a alăturat în 1970 şi a venit şi cu ideea schimbării numelui formaţiei în Queen. Tot atunci şi-a schimbat şi propriul nume, în de acum celebrul Freddie Mercury, iar după ce, în 1971, trupa s-a întregit cu John Deacon, aveau să scrie împreună o parte din istoria muzicii moderne. Au scos nu mai puţin de15 albume de studio şi 9 live, primul dintre ele fiind "Keep Yourself Alive" (1973), şi au câştigat zeci de premii internaţionale. "Tata s-a înfuriat când a auzit că renunţ la studiile doctorale şi arunc pe geam anii grei de şcoală, în favoarea muzicii. Nu a fost de acord nici cu faptul că locuiam împreună cu o fată fără să mă fi căsătorit cu ea. Era vorba chiar de Chrissie, cea care mai târziu avea să devină prima mea soţie... Nu a vorbit cu mine timp de doi ani. Abia după ce l-am luat pe sus şi l-am dus la un concert de-al nostru în Madison Square Garden din New York, în 1977, a declarat că mă înţelege. Totuşi, am avut senzaţia, toată viaţa, că nu s-a împăcat niciodată prea bine cu ideea că am preferat să devin un star rock, în loc de fizician", se confesa Brian.
Au urmat anii buni pe culmile gloriei, iar din 1974 până în 1988, chitaristul a fost căsătorit cu Chrissie Mullen, cu care are şi trei copii, Jimmy (38 ani), Louisa (35 ani) şi Emily (29 ani). Dar căsnicia lor nu a rezistat până la "adânci bătrâneţi", căci în 1986, Brian avea să se îndrăgostească din nou, de data aceasta de o actriţă - Angie Watts - pe care a luat-o de soţie în 2000. Angie a fost cea care l-a ajutat să se lupte cu depresia, după ce, în 1991, artistul şi-a pierdut atât de mult iubitul tată, în urma unui cancer de plămâni, cât şi pe prietenul şi colegul de trupă, Freddie Mercury, care a murit la 45 de ani, în urma unor complicaţii cauzate de infectarea cu virusul HIV. Tot Angie este cea care l-a încurajat să îşi termine doctoratul început în urmă cu 37 de ani, iar în 2007, i-a stat alături la absolvire.
După moartea lui Freddie, Queen a intrat în declin, însă acest lucru nu i-a făcut pe Brian şi Roger să renunţe definitiv la visul lor. ?ntre anii 2004-2009, au cântat alături de Paul Rodgers, iar din 2011, au apărut alături de Adam Lambert, încercând să resusciteze fără prea mare succes formaţia. Totodată, Brian a început să mai lucreze şi cu alţi tineri artişti, precum Kerry Ellis (36 ani), alături de care vine la Bucureşti.
Pe lângă muzică şi astrofizică, Brian mai are şi alte preocupări, cum ar fi protejarea mediului. Este un activist convins împotriva vânătorii de vulpi şi bursuci şi are propria-i organizaţie de protecţie a animalelor, intitulată "Save Me" (Salvează-mă). Artistul este şi un vegetarian convins.
(Pentru concertul lui cu Kerry Ellis de la Bucureşti, mai puteţi găsi bilete în reţeaua Eventim. Au preţuri cuprinse între 136 şi 487 lei.)