Forza Italia! SANREMO - 66 de ani

Ruxandra Constantinescu
- Cinci seri pline de muzică, eleganță, și o româncă ovaționată la scenă deschisă, pentru frumusețea ei: Mădălina Ghenea -

Anul acesta, Festivalul de muzică ușoară de la Sanremo a împlinit 66 de ani, iar italie­nii au oferit, ca de obicei, un spectacol to­tal. Muzica este așa de dorită și de iubită în peninsulă, încât festivalul a atins un nivel de superlative de la care nu mai poate abdica. Ni­mic nu e lăsat la voia în­tâm­plării, bunul gust fiind prezent peste tot: în deco­ruri, culori, calitatea invitaților. Cât despre public... Bucuria italienilor de a face, de a asculta muzică și de a cânta este de fiecare dată molipsitoare, iar eu nu obo­sesc să-mi doresc spectacole de aceeași inten­sitate și efer­ves­cență, pe scenele românești. Oricum, telespectatorii români (nu puțini!), care au urmărit festivalul pe micul ecran, au avut un motiv în plus să se bu­cure, datorită prezenței strălu­citoare a unei românce superbe: Mădălina Ghenea, aleasă a fi unul dintre prezentatorii festi­valului.
S-o luăm, însă, pas cu pas, căci sunt multe de spus!
* Ziua 1 - Ora 21.45. Tea­trul Ariston, împodobit de gală, este gata să-și primească oas­peții. Prezentatorul și directorul ar­tis­tic al festivalului, Carlo Conti, un pro­fesionist desăvâr­șit, un adevărat monstru sacru al tele­viziunii italiene, realiza­tor ra­dio­fonic și prezen­tator al mul­tor show-uri tv, declară des­chi­să cea de-a 66-a ediție a Festivalului de muzică San­remo, sub deviza: "Tutti amano Sanremo". Mai întâi, spre aducere-aminte, sunt trecute în revistă, în viteză, pe un ecran uriaș, edițiile anteri­oare, ima­gini în alb și negru, și câteva acorduri ale melodiilor câștigătoare, lucru ce nu poate decât să sporească emoția. S-a dovedit ulterior că fiecare fragment de imagine poate constitui în sine o poveste... Nu cred să greșesc dacă spun că, prin fast și bună organizare, Sanremo este echi­valentul european al Osca­rului de din­colo de Ocean... Sunt prezentate apoi cele opt persoane ce alcătuiesc juriul (toți opt apar­țin lumii artistice italiene), din care nu lip­sește nici anul acesta văduva lui Pava­rotti, Nicoletta Mantovani, apoi cei trei colegi-prezentatori ai lui Carlo Conti: ac­torii Gabriel Garko și Virginia Raffaele, dar și modelul și actrița româncă Mădă­lina Ghe­nea. Fiecare va avea rolul său de înde­plinit...
Tema Festivalului Sanremo 2016 a fost toleranța, acceptarea celui de lângă tine fără discri­minări. Aproape toți concurenții și prezentatorii vor purta, ca simbol al acestui mesaj, fie un mănunchi de pan­glici colorate (mov, verde, galben, portocaliu) prins de microfon, de buzunar, fie - ca Mădălina Ghe­nea - sub formă de brățări, la încheietura mâinii.
* În ce privește cântăreții invitați, încă din prima sea­ră s-a remarcat Laura Pausini, socotită o icoană a muzicii italiene, și care - pentru prima oară în festi­val - va ridica lumea în picioare, cu noua ei melodie, "Simili". Sala a fost din nou în picioare, la intrarea în sce­nă a lui Elton John, deja o legendă vie a muzi­cii, care a cântat, acompa­ni­in­du-se la pian, trei melodii.
Invitat, și el, la festival, Eros Ramazzotti a stârnit un veritabil delir, când a spus: "Îți mulțumesc că e­xiști, San­remo!", dar a și sur­prins plăcut asis­tența, când și-a sărutat tânăra soție, pe Marica Pelle­grinelli, coborând, ală­turi de ea, în pu­blic... A interpretat melodiile lui renumite: "Terra promessa", "Adesso tu", "Una storia importante" și "Piu bella cosi"...
Prezența unor oaspeți speciali - formația I Pooh (mi-i amintesc de pe vremea școlii, când, la posturile noastre de radio, se mai difuza muzică, în special italienească), au stârnit și ei ovații în sala Ariston. Reîntâlnirea celor cinci, prilejuită de festi­val, a fost emo­ționantă. Au cântat prima oară la San­remo în 1966, au avut peste 3000 de concerte, cariera lor se întinde pe 50 de ani...
* Nu-l pot sări de pe lista invitaților festivalului pe balerinul Roberto Bolle, supranumit regele dansului (Nureyev, văzându-l dansând, i-a preves­tit că dansul va fi țelul vieții lui). Pe scena de la Ariston a dansat pe muzica lui Freddie Mercury, cu o sensi­bilitate și o expresivitate care l-au dus la granița perfecțiunii. În ce-i privește pe pre­zentatori, în ciuda emoției și a timi­dității ei înnăscute, Mădălina Ghe­nea a umbrit tot concursul, prin frumu­sețea ei debordantă, aplaudată la scenă deschisă de spectatori. Îmbrăcată în toale­te care-ți tăiau respira­ția, pe acordurile melodiei "Take me to church", a cântă­rețului irlandez Hozier (prezent și el ca oaspete, în festival), Mă­dălina și-a depășit ro­lul de prezentatoare a concurenților, vorbind cu multă emoție despre România și familia ei.
* În mod destul de neașteptat, trofeul Sanremo a fost câștigat, la categoria con­sacrați, de trupa Stadio, cu melodia "Un giorno mi dirai" ("Într-o zi o să-mi spui"), care a obținut premiul presei, premiul pen­tru cel mai bun aranjament muzical, pen­tru cea mai bună interpretare a unui cover ("La sera dei miracoli", a lui Lucio Dalla).
* Premiul criticii "Mia Martini" a fost atribuit, la secțiunea consacrați, lui Patty Pravo, pentru melodia "Cieli imensi".
* Premiul Noi propuneri: Francesco Gabbani pen­tru "Amen".
Finalul este apoteotic. Sunt aplaudate orchestra și nenumărații dirijori care s-au perindat la pupitru, bu­chete superbe de flori, mândria orașului Sanremo, le sunt oferite doamnelor care au prezentat festi­valul, iar Carlo Conti, care a condus impe­cabil uriașul spectacol, a mulțumit, în final, nu doar primarului din Sanremo, pentru reușita organizării, ci și forțelor de ordine care au păstrat liniștea în oraș, peste tot pe unde a fost nevoie. (Amintirea măcelului din Paris nu poate fi ștearsă așa de ușor.)

Din culisele festivalului

* Festivalul de la Sanremo a fost supranumit și... "mașina de făcut bani", și nu degeaba, dacă ne gândim - de exemplu - că în seara finalei, 15 secunde de pu­blicitate au costat nu mai puțin de 204.000 euro...
* Fiecare zi a festivalului a avut, în medie, 11 mi­lioane de spectatori, ceea ce reprezintă cea mai bună medie din ultimii 11 ani.
* Laura Pausini și-a întâlnit, după recital, la ieșirea din Ariston, un fan venit de la 1.600 de km distanță doar ca s-o vadă.
* Zilnic, după fiecare seară a fes­tivalului, în oraș a în­ceput "Sanremo după Sanremo", când în fiecare ho­tel sunt organizate spectacole, artiștii cân­tă, și astfel, Sanremo devine pentru câ­teva zile Orașul Muzicii.