Sănătate și exotism - Therme București

Florentin Popa
- Un paradis al apelor și-al verdeții -

Deschis de curând, la numai câțiva kilometri de Capitală, Therme București este consi­derat unul dintre cele mai mari complexuri cu apă termală din Europa. Iar cifrele o confirmă: ocupă o suprafață totală de 250.000 m2, are 1800 de locuri de par­care (cea mai mare din România!) și poa­te găzdui simultan 4.000 de vizitatori, cărora le pune la dispoziție opt piscine, cu o suprafață totală de peste 3.000 m2. Clă­direa este acoperită cu 30.000 m2 de sti­clă specială, pen­tru a facilita iluminarea naturală, in­clusiv un acope­riș de sticlă retractabil, pentru peri­oada verii. Acoperi­șul zo­nei "The Palm", de exemplu, este un colos trans­parent de 230 de tone, cu o suprafață de 900 m2 - cel mai mare acoperiș retractabil montat vreo­dată într-o zonă seismi­că. (De altfel, întreaga struc­tură este proiec­tată și con­struită să reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter.) Întregul complex are un sistem spe­cial de ven­tilație, care îm­piedică aburirea suprafețelor din sticlă.
Thermele au o suprafață totală înverzită de 180.000 m2. Plantele au fost aduse de pe patru conti­nente și au fost plantate atât în interior, cât și în gră­dinile exteri­oare. Există peste 800.000 de plante în total (1.200 co­paci, 3.000 de arbuști, 500 de palmieri, peste 600.000 de flori și alte plante ornamentale), ceea ce-i aduce titlul de cea mai mare grădină botanică de interior și exterior din România. Necesarul de lumină al acestei grădini exotice este asigurat de spațiile vitrate, întinse pe trei fațade ale clădirii.
Încă de la prima vedere, se observă că nimic nu-i ostentativ și totul se îmbină perfect, în tiparul discret al ele­ganței și al bunului gust. Iar când a fost vorba de de­talii, investitorii nu s-au zgârcit deloc, după cum vedeți în poze.

Brățara fermecată

Vizitatorii primesc la intrarea în Therme o brățară care, prin intermediul unui cip, le asigură accesul în dife­rite zone, le monitorizează consumația în restau­ran­tele sau barurile complexului, urmând să o predea la ie­șire și să afle cât au de plătit. Aceeași brățară în­cuie și descuie vestiarul prin simpla apropiere de ușa acestuia. În interior, este voie doar în costum de baie, șlapi și pro­sop; restul lucrurilor personale rămân la vestiar, inclusiv banii sau cardurile. Fotografiatul în zona de piscine este interzis, din motive de intimitate.
Vă invit, acum, într-un tur complet al complexului, pentru a afla ce ne oferă.

"The Palm"

Numele zonei de relaxare pentru adulți vine, desi­gur, de la palmierii plantați în jurul piscinei imen­se, care se continuă și în exteriorul complexului. Cei 500 de palmieri din interior formează cea mai mare plantație de palmieri de pe continentul european. Au fost aduși din cinci țări și au trecut printr-un proces de aclima­tizare și îngrijire în Olanda, pe parcursul a 700 de zile. Aici întâlnim cel mai înalt palmier transportat și acli­matizat în Europa - Washingtonia Robusta, cu o înălțime de 14 metri, un exem­plar din specia Veitchia Winin, de 12 metri înălțime, dar și mul­te specii rare, precum Chyrto­stachis Renda - palmierul roșu (o plantă foarte pre­țioasă pentru colecționari) sau Chambeyronia Ma­cro­carpa - impresionantă prin culoarea maro-roșcat a frunzelor, care se deschid doar în anumite perioade ale anului. Dacă mai punem la socoteală și sutele de plante ornamentale și miile de orhidee albe și mov dispuse circular, într-o centură vegetală ce înconjoară piscina, e de înțeles cu ușurință de ce, în această zonă, te simți ca într-o pădure luxuriantă. Temperatura apei în întregul complex este de 33°C, iar în interior se păstrează în atmosferă 30°C, indiferent de anotimp. Piscina centrală, care se continuă și la exterior, are un bar cu acces direct din apă. În partea dreaptă sunt dispuse trei piscine mai mici, destinate aromaterapiei. Apele lor sunt îmbogățite cu minerale: una cu sare de la Marea Moartă - pentru fru­musețe, alta cu litiu - pentru bună dispoziție, iar ulti­ma cu calciu și magneziu - pentru sănătatea sistemului osos. Printre palmieri sunt risipite șezlonguri albe, care îmbie la relaxare. "Vedeta" vegetală a Thermelor este co­pacul Tree of Life (Ficus Religiosa), numit și "co­pacul înțelepciunii", care are o vechime de 120 ani și a fost adus din China. Se spune că prințul Siddharta s-a așezat și a meditat sub acest copac și și-a găsit "ilumi­narea", după care a devenit Buddha.
În zona "The Palm" mai găsim un restaurant cu auto­servire, un bar unde se prepară, pe loc, orice fresh de fructe și de legume, și un cabinet medical. Seara, odată cu aprinderea spoturilor luminoase din piscină, întregul spațiu este inundat în culori ireale.

"Galaxy"

După cum arată și numele, zona Galaxy este deco­rată cu imagini cosmice capturate de telescopul Hubble, în spațiu, printate la înaltă rezoluție, pe 600 m2 de sticlă. Practic, aici este zona de distracție, în care găsim o piscină de 560 m2, cu valuri artificiale (cele patru pro­grame care simulează valuri de inten­sitate și rapiditate total diferite) și 1,3 kilometri de tobogane acvatice ultra­moderne - unele care străpung acoperișul clădirii, altele în care se poate asculta mu­zică sau în care se proiectează jocuri de lumini. Dotate cu zone de plecare, la o înălțime de până la 14 metri, sunt concepute pentru a oferi multiple ocazii de dis­trac­ție, pentru toate vârs­tele. În zona "Galaxy", avem și tobogane "Racer", unde pot concura până la trei participanți simultan, precum și "Crazy River" - cu un volum de apă de peste 2.500m3/h. Toboganele au o capacitate de 6.500 de persoane pe oră.
Pentru că majoritatea copiilor preferă această zonă, iar piscina are o adâncime maximă de peste doi metri, este în permanență monitorizată de salvamari. În ace­eași arie este disponibilă și o piscină semi-olim­pică, cu patru culoare și adâncime cuprinsă între 1,2 și 1,6 metri.
Sub piscina cu valuri se află puțul cu apă geoter­mală care alimentează întregul complex - cel mai adânc foraj civil (3.100 m) realizat în România după 1989, la care săpăturile au durat circa 8 luni. La pom­parea apei se fo­losește o tehnică revoluționară, care îi păstrează toate ca­litățile fizice și chimice, până ajunge la suprafață. Apa captată are 85°C și ajunge la 33°C după ce circulă printr-un sistem de tubulatură care în­călzește aerul din interiorul întregului complex.
Apa Thermelor trece printr-un proces complex de tratare. Ultima etapă, înainte de utilizare, este trata­men­tul prin ozonificare (cel mai performant sistem de pu­rificare a apei existent la ora actuală, la nivel mon­dial). În plus, acest tratament modern al apei nu lasă reziduuri sau mirosuri neplăcute. Tratarea apei cu ozon este ex­trem de eficientă, deoarece oxidează ma­teriile organice din apă și are rol dezinfectant (distruge bacteriile, viru­șii și alte microorganisme). La fiecare patru ore, toată apa din bazine este recirculată și filtrată, astfel încât să fie mereu curată, iar complexul să-și asigure climati­zarea și autonomia energetică.

"Elysium"

Elysium este zona Spa & Wellness de lux a Ther­me­lor. Dispusă la etaj, adăpostește trei cabinete de masaj, o baie de aburi și șase saune, fiecare cu o tematică, un miros specific și un sistem sonor propriu. Sauna Hima­laya are la intrare blocuri masive de sare roz; sauna Alhambra este superb decorată, în stil maur; sauna Ama­zon este inundată vizual de vegetația din zona "The Palm"; în sauna Hollywood se pot urmări filme scurte, de circa 6-7 minute - durata maximă de timp recoman­dat pentru o repriză de saună; sauna Bavaria este făcută numai din lemn. Vizitatorii se pot bucura de ritualul de purificare Aufguss, realizat prin infuzarea unei soluții de uleiuri aromatice, pe pietrele vulcanice încinse din saună, care are efecte benefice asupra organismului, prin activarea circulației sangvine, hidratarea pielii și în­tă­rirea sistemului imunitar. 300 de clienți au posibi­li­tatea să se bucure simultan de această experiență!
Tot aici se află piscina cu apă îmbogățită cu seleniu și zinc, pentru o maximă relaxare, care are un bar în centru și vedere spre verdeața din zona "The Palm". În zona "Elysium" există o terasă de vară și restaurantul Colonial, cu meniu "a la carte", decorat cu ingenioși pereți vegetali, realizați dintr-o specie de licheni.

Prețuri

Prețurile sunt corecte, pentru ceea ce oferă Ther­mele. Există tarife diferite, în funcție de zona aleasă. Vizitatorii care plătesc intrarea într-o zonă mai scumpă au acces liber și în cele mai ieftine, iar cine se hotărăște să intre într-o zonă mai scumpă achită diferența la ieșire, la citirea cipului din brățară. Iată și câteva prețuri. * Zona Galaxy: copii (3-16 ani) = 25 lei/ 3,5 ore, 30 lei/ 4,5 ore, 40 lei/ o zi; adulți = 39 lei/ 3,5 ore, 44 lei/ 4,5 ore, 54 lei/ o zi; studenți și pensionari = 35 lei/ 3,5 ore, 40 lei/ 4,5 ore, 50 lei/ o zi. * Zona The Palm: adulți = 49 lei/ 3,5 ore, 54 lei/ 4,5 ore, 64 lei/ o zi; studenți și pen­sionari = 45 lei/ 3,5 ore, 50 lei/ 4,5 ore, 60 lei/ o zi. * Zona Elysium: adulți = 68 lei/ 3,5 ore, 73 lei/ 4,5 ore, 87 lei/ o zi. Tarifele de mai sus sunt valabile de luni până joi. Vinerea, sâmbăta și duminica, acestea cresc cu 5 lei de persoană, la zonele "Galaxy" și "The Palm", și cu 10 lei, la "Elysium".

***

Pentru vizitatorii care vin dinspre București, intrarea se face din DN1, vizavi de drumul spre Petrești - Cor­beanca. Nu o puteți rata. Se vede din șosea construcția imensă de sticlă, pe partea dreaptă. Cei care vin dinspre Ploiești, trebuie să intre în parcarea magazinului Horn­bach, să traverseze DN1 prin pasajul subteran și apoi s-o ia pe drumul de acces marcat, de la ieșirea din pasaj.