Afecțiunile colonului - DIVERTICULITA

Gilda Fildan
- Hrana înaintașilor noștri conținea o mare cantitate de fibre și, de aceea, ei aveau un intestin sănătos. Însă de la începutul secolului 20, populația din țările cu economie avansată s-a orientat tot mai mult spre alimentele procesate industrial, astfel încât consumul de fibre s-a redus drastic și prevenirea tulburărilor digestive, printre care se numără și diverticulita, este tot mai dificilă -

Prin diverticuloză se înțelege o afecțiune a colonului, întâlnită frecvent la persoanele vârst­nice, mai exact la circa 50% dintre oa­menii trecuți de 70 de ani. Ea se manifestă prin con­stituirea unor diverticuli: niște cavități de forma unor săculeți sau degete de mănușă, un fel de "buzunărașe" de mucoasă ieșite în exterior, prin peretele intesti­nului. În ele se pot aduna resturi de alimente digerate ori semințe mărunte. Când înăuntrul acestor cavități apar inflamații sau chiar o infecție, avem de-a face cu cel de-al doilea stadiu al bolii, și anume diverticulita. Spre deosebire de diverticuloză, care poate trece mult timp neobservată și e descoperită de obicei întâmplă­tor, de exemplu cu ocazia unei colonoscopii, diverti­cu­lita provoacă o serie întreagă de simptome neplă­cute, care obligă pacientul să se prezinte la medic: pri­ntre altele, dureri cronice în abdomenul inferior, balonări, crampe și o alternanță de constipație și dia­ree. Merită reținut faptul că această boală - prezentă frecvent în țările europene și mai ales în vestul conti­nentului, se întâlnește rarisim în acele regiuni ale glo­bului unde oamenii continuă să consume alimente bo­gate în fibre, așa cum se întâmplă în Africa și Asia.

Buzunărașele cu dureri

Cum se ajunge la formarea acestor săculeți în mucoasa intestinală? Medicii acuză fără drept de apel deprinderile alimentare greșite ale pacienților. Dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine" din cadrul Universității Arizona din Tucson, este de pă­rere că majoritatea suferinzilor de diverticulită au un stil de viață nesănătos. Ei ingerează de regulă prea pu­ține fibre, suferă deseori de constipație, deci au probleme cu defecația, scaunul lor fiind uscat și dur. Efortul și "presiunea" la care sunt supuși pe scaunul de toaletă slăbesc, în cele din urmă, pereții intesti­nului gros. Apar diverticulii, în interiorul cărora se depozitează resturi de alimente care fermentează, se descompun și creează probleme pe tubul digestiv.
Vestea bună este că diverticulita poate fi evitată relativ ușor, pur și simplu adoptând o alimentație corectă. Secretul unui intestin sănătos îl reprezintă hrana cu un conținut ridicat de fibre. Tot ce aveți de făcut este să mâncați cât mai multe legume, fructe, legu­minoase, cereale integrale și pâine din făină inte­grală. Apoi, este nevoie să beți suficiente lichide, pen­tru ca fibrele să poată aluneca fără dificultate prin intes­tin. Nu uitați: combătând constipația, preveniți și diverticulita. Dar atenție! La o diverticulită acută va fi necesar, dimpotrivă, să micșorați cantitatea de fibre, astfel încât să dați intestinului răgazul de a se vindeca. Timp de câteva zile, încercați să vă rezumați la mâncăruri sărace în fibre și să beți lichide care nu au aspect tulbure. Apoi reintroduceți progresiv fibrele în meniu, suplimentându-le aportul cu câte 5-15 grame zilnic. În acest mod, veți permite intestinului să se obișnuiască din nou cu ele.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva diverticulitei

** Merele
Un măr mâncat în fiecare zi ar putea să vă scu­tească de o vizită la doctor. Consumul de fibre solu­bile și insolubile (un măr de mărime medie cuprinde aproximativ 3 grame de fibre) asigură o desfășurare normală a procesului digestiei, prevenind atât con­stipația, cât și consecințele ei, inclusiv diverticulita. În cartea sa "The Color Code" ("Codul culo­rilor"), medicul american James Joseph ne sfătuiește să alegem mere de diverse culori.

** Semințele de cânepă
Cantitatea recomandată zilnic, de 2 linguri de se­mințe decorticate de cânepă (19 grame), conține 5.360 miligrame de acizi grași Omega-6, 1.500 mili­grame de acizi grași Omega-3 și 3 miligrame de acid gamma-linolenic. Semințele de cânepă dau gust bun diferitelor combinații de musli, ca și salatelor și su­pelor. Chiar dacă nu sunt foarte ieftine, ele rămân, to­tuși, o sursă de Omega-3 mai convenabilă ca preț de­cât capsulele cu ulei de somon, de pildă. Le găsiți în magazinele naturiste, ca și pe internet, la diverși dis­tri­buitori.

** Mușețelul
În limba spaniolă, mușețelului i se mai spune și "manzanilla", adică "măr mic". Într-adevăr, el degajă o aromă de măr și s-ar putea să vă fie de tot atâta folos ca și fructul. Fitotera­peuții Simon Mills și Kerry Bone îl recomandă în lucrarea lor "Prin­ciples and Prac­tices of Phytotherapy" ("Prin­cipii și prac­tici de fito­terapie"), însă, mai curând, în scop profilactic, de­cât cu­rativ.
Terapeutul ame­rican Da­vid Hoffman, care a stu­diat metodele de trata­ment natural cu plante în Marea Bri­tanie, propune ca re­mediu antiinflamator pentru problemele in­testinale ceaiuri de mușețel sau mentă, băute pe întreaga du­rată a zilei, precizând totodată că menta are și un efect de neutra­lizare a acidului gas­tric (antiacid). S-ar crede că salicilații din mușețel (similari cu cei din tabletele de aspirină) ar fi con­traindicați la diverticulită, dar Hoff­man afirmă că această plantă medicinală este deosebit de eficientă la afecțiunile intestinale în general, iar la diverticulita acută în special, fiindcă poate ameliora durerile datorită apigeninei (un puternic inhibitor al enzimei COX-2) și mai multor compuși cu acțiune calmantă pe care îi conține. Odată ajuns în intestin, cea­iul eliberează uleiuri cu efect antiinflamator. Rețeta lui David Hoffman arată astfel: se toarnă apă clocotită peste 2 lingurițe de mușețel, se lasă la infu­zat 5-10 minute, apoi se strecoară și se bea la sfârșitul meselor.

** Curcuma
Oricât ar părea de ciudată ideea că mâncărurile indiene iuți vă pot fi de ajutor în diverticulită, ea co­res­punde, totuși, adevărului. Curcuma este principalul ingredient din pulberea de curry, are o puternică ac­țiune antiinflamatoare și și-a cucerit locul în medicina tradițională, deja cu milenii în urmă. Terapeuții in­dieni ayurveda o întrebuințau contra inflamațiilor de orice fel. Ea are multiple indicații terapeutice pentru problemele aparatului digestiv și poate, printre altele, să reducă inflamația la nivelul diverticulilor.
Cea mai importantă substanță bioactivă din curcu­ma este curcuminul, care posedă proprietăți tămădui­toare ieșite din comun. Dr. Jonny Bowden, specialist în nutriție, autorul volumului "The Most Effective Na­tural Cures on Earth" ("Cele mai eficiente trata­men­te naturiste din lume") elogiază extraordinarele efecte antiinflamatoare ale curcumei, recomandând-o ca pe un remediu salvator pentru diverticulii inflamați și infectați. Dacă suferiți de diverticulită, ați putea încer­ca să preluați în meniul dvs. feluri de mâncare asezo­nate cu curry. O soluție mai blândă ar fi să presărați pulbere de curcuma peste legumele fierte din farfurie. Sau să luați capsule cu curcumin.

** Semințele de in
În cartea lor superb ilustrată "Natural Geogra­phic Desk Reference to Nature's Medicine", Steven Foster și Rebecca L. Johnson recomandă semințele de in ca pe un laxativ neagresiv și lipsit de riscuri, util în constipația cronică, diverticulită și sindro­mul colo­nului iritabil. Pentru tra­tarea di­ver­ticulitei este indi­cat să se ia una, până la trei lin­guri de semin­țe de in măcinate, de 2-3 ori pe zi, cu multă apă. Nu înghițiți semin­țele întregi, fiindcă vă pot rămâne în diver­ticuli. Semințele de in sunt foar­te bogate în fibre, iar aces­tea reprezintă condiția de bază pen­tru a avea un intestin să­nătos. Totodată, mai conțin și acid alfa-linolenic, unul din acizii grași nesaturați Omega-3.
În cartea doctorului Donald O. Ru­din, intitulată "The Ome­ga-3 Phe­nomenon" ("Feno­me­nul O­me­ga-3"), ca și într-o serie de articole publicate ulte­rior, se arată că, atunci când se află într-o proporție corectă cu Omega-6, acizii grași Omega-3 pot fi de ajutor în peste cincizeci de afec­țiuni, printre care și diverti­culita. Din păcate, în organismul majo­rității oamenilor, Omega-3 și Omega-6 sunt prezenți într-o pro­porție nefavorabilă. Când echilibrul se re­sta­bilește, Omega-3 are un efect antiin­flamator dovedit, așadar poate contribui la evitarea apariției unor complicații de natură inflamatorie sau infecți­oasă la diverticuli. Alte surse bune de acid alfa-lino­lenic sunt cânepa, chia și nucile.

** Menta
Nu există până în prezent un studiu care să confirme acțiunea benefică a mentei la diverticulită, însă ea este un remediu clasic, întrebuințat cu rezul­tate excelente la felurite tulburări digestive. Frunzele ei conțin câteva substanțe carminative (care favori­zea­ză evacuarea gazelor din intestin) și peste o duzină de compuși cu efect antiinflamator, calmant și analge­zic. Acest conținut de substanțe vegetale secundare o recomandă de la sine. Iar unii terapeuți - ca de pildă David Hoffman, pe care l-am menționat anterior - consideră că infuzia de mentă este foarte utilă contra diverticulitei.

** Cimbrul
Cimbrul este o sursă bună de fibre și, pe lângă ele, mai cuprinde un mare număr de compuși cu rol anti­spastic, antiinflamator și analgezic. Îl puteți include cu încredere, ca pe o armă eficientă, în arsenalul dvs. de luptă contra diverticulitei. Folosiți-l pentru a îm­bunătăți gustul sosurilor, al supelor și salatelor.

** Prunele uscate
Sunt foarte bogate în fibre și au fost privite dintotdeauna ca remediul cel mai eficient împotriva constipației, care este principalul factor de risc al di­verticulitei. De asemenea, conțin dihidroxifenil-isatin, o substanță care stimulează contracțiile intes­tinului, necesare pentru a avea scaune regulate. În prunele uscate se mai găsește și sorbitol, un zahăr na­tural care, asemenea fibrelor, atrage mari cantități de apă în tubul digestiv, făcând astfel posibilă deplasarea con­tinuă a conținutului intestinal.

** Tărâțele de grâu
În opinia medicilor și a nutriționiștilor, tărâțele de grâu sunt cea mai sigură, mai eficace și mai ieftină modalitate de evitare și combatere a constipației - deci, implicit, și a diverticulitei. Medicul britanic Neil Painter a fost cel dintâi care a afirmat, în concluziile îndrăznețului său studiu din anul 1972, că diver­ticulita ar putea fi cauzată de cantitatea insuficientă de fibre din alimentație. Potrivit estimărilor sale, în tărâțele de grâu se găsesc de cinci ori mai multe fibre decât în pâinea integrală, ceea ce face din ele o ade­vărată "bombă" de fibre. Cu tărâțele de grâu n-aveți cum să dați greș.
Vă putem sugera o combinație care va fi și foarte bună la gust. Puneți într-un vas un pumn de scoarță de ulm roșu și doi pumni de frunze proaspete de mentă, turnând deasupra atâta apă, cât este nevoie ca să le acopere. Fierbeți-le puțin la foc mic, apoi luați vasul deoparte și îngroșați amestecul cu miere, așa încât să capete consistența unui sirop. Păstrați-l la rece. Luați din el cât doriți să mâncați, adăugându-i tărâțe sau fulgi de grâu.

O formulă specială

La o diverticulită acută, vă puteți ameliora simp­tomele folosind câteva plante emoliente. Ele căptu­șesc pereții colonului cu un strat protector, îl cal­mează și ajută la vindecarea țesutului inflamat și iritat. În America, se întrebuințează în asemenea cazuri un amestec de plante cunoscut sub denumirea "Robert's Formula" ("Formula lui Robert"). El se compune din ulm-roșu, nalbă-mare și pălăria-cu­cului. Uneori se mai adaugă echinacea și gențiană, pentru întărirea sistemului imunitar.

Alimente de consumat cu prudență

Semințele, ca și fructele și legumele care au se­mințe și sâmburi riscă să provoace mari neplăceri pa­cienților cu diverticulită, în special în faza acută a bolii. Ele pot rămâne în diverticuli, iritând intestinul. De aceea, ar fi indicat să evitați următoarele alimente.
Semințe: mac, susan, floarea soarelui.
Fructe și legume cu sâmburi: căpșuni, rodii, zmeură, roșii.
Pop-corn-ul poate să creeze aceleași probleme, de aceea ar fi mai bine să renunțați la el.

Din cămara cu ierburi de leac

Rădăcina de ignamă sălbatică
reduce infla­mația și ameliorează spasmele dureroase, fiind din acest motiv un remediu foarte util în tratarea afecțiunilor gastrointestinale, deci și a diverti­culitei. Efectul ei calmant la sindromul colonului iritabil este de asemenea susținut cu dovezi știin­țifice.
Vorbim aici despre o plantă perenă din flora spon­tană a Americii Centrale și de Sud, care crește în zone umede și împădurite. Nu trebuie confun­dată cu ignama vândută uneori în supermarketuri, care face parte din familia cartofilor dulci. Diosco­rea villosa, ignama sălbatică, se comercializează numai prin magazinele naturiste.
Fitoterapeuta californiană Kathi Kevill, autoa­rea cărții "The Illustrated Herb Ency­clo­pedia" ("Enciclopedia ilustrată a plantelor") ne pro­pune o re­țetă ce merită încer­cată: 2 părți rădăcină de igna­mă sălbatică (antispastică și an­tiinfla­matoa­re), 1 parte valeria­nă (relaxează și liniștește tubul digestiv), 1 parte călin ame­rican - Vibur­num pru­nifolium (antispastic), 1 parte mentă (antispastică și anti­inflama­toare).
Suferinzilor de diverticulită li se recomandă să dea într-un clocot un litru de apă cu câteva linguri din acest amestec de plante.