Aurul Orientului - Curcuma

Natasa Galche
Plantă originară din Asia Meridională, Curcuma (turmericul) nu este doar un condiment (ingre­dient principal al pulberii de curry), ci și un excelent antibiotic și antioxidant, îmbunătățind digestia și restabilind flora intestinală.

Pulberea din rădăcina aces­tei plante combate în mod eficient bolile cronice ale tractului gastro-intestinal, curăță sângele, ajutând la refacerea celulelor roșii, normalizează metabolismul, îmbunătățește activitatea ficatului.
Adusă în Europa de Marco Polo, într-una din călă­toriile sale în Orient, Curcuma a fost folosită la început drept materie primă pentru vopsit și ca tinctură galbe­nă, utilizată în miniaturi. Supranumită "Șofranul Ori­entului", s-a bucurat de succes și drept colorant în alimentație și preparate farmaceutice. Începând cu se­colul 16, Curcuma a devenit cunoscută și ca medica­ment, cu efecte de excepție în tratarea afecțiunilor ficatului, ale bilei și intestinelor, planta fiind inclusă în celebra "Libro delle Droghe", o veritabilă "biblie" a plantelor medicinale.
Boli gastro-intestinale - O linguriță de pulbere din curcuma se dizolvă într-un pahar de apă fiartă și răcită. Se administrează câte o jumătate de pahar, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de zece zile, se face o pauză de două săptămâni și se poate relua.
Anemie - O linguriță de miere și o jumătate de lin­guriță de curcuma se amestecă bine. Se adminis­trează dimi­neața, pe stomacul gol, timp de 21 de zile.
Normalizarea nivelului de zahăr din sânge - O jumătate de linguriță de pulbere din curcuma se amestecă într-un pahar de apă călduță. Se adminis­trează de trei ori pe zi, cu câteva minute înainte de masă. Durata tratamentului este de zece zile.
Gripă și răceală - Două grame de curcuma, două grame de ghimbir și două grame de ardei roșu se fierb în 250 ml de lapte timp de trei minute (nu mai mult!). Se adaugă o linguriță de miere și se consumă cald.
Dureri în gât - Într-un pahar cu apă călduță se dizolvă o linguriță de sare (de preferat de mare) și o lin­guriță de pulbere din curcuma. Se face gargară de cinci-șase ori pe zi, timp de minim trei zile.
În cure de slă­bire - Peste 500 ml de apă în clocot se adaugă două linguri de pulbere din curcu­ma, patru linguri de ceai negru, un vârf de lingură de scor­țișoară și două bucă­țele de ghimbir. Se acoperă și se lasă la infuzat până ce se răcește complet. Ceaiul se amestecă cu 500 de grame de chefir și se consumă dimineața, la micul dejun, sau seara, la cină.
Altă rețetă: Într-un vas emailat se toarnă 80 ml de apă, 170 ml de lapte și o lingură de curcuma. Se pune pe foc și se dă într-un clocot. Se lasă să se ră­corească puțin și se poate adăuga, după preferință, puțină miere. Se consumă cald, seara înainte de cul­care.
Pentru efecte maxime, preparatele din curcuma se introduc în dieta zilnică timp de cel puțin două săp­tămâni.
Afecțiuni inflamatorii oculare - O jumătate de litru de apă și două lingurițe de curcu­ma se pun pe foc într-un vas emailat. Lichidul se fierbe până ce scade la jumătate. Se acoperă, se lasă la infuzat până se răcește, apoi se strecoară. Se clătesc ochii cu această soluție de trei-patru ori pe zi. Proce­dura se urmează până ce simptomele dispar.
Hemoroizi - O linguriță de ulei de cocos se amestecă cu o jumă­tate de linguriță de pulbere din curcuma. Unguentul se aplică în zona afectată, seara, înainte de culcare.
Scapă de părul nedorit! Peste cinci linguri de pul­bere din curcuma se adau­gă apă rece până se for­mează o pastă. Se aplică o dată pe săptămână pe zonele de epilare și se lasă să acțio­neze timp de 20-30 de minute. Se clătește cu apă căl­duță. După aproximativ trei-patru luni, părul în zona res­pectivă va crește din ce în ce mai rar.