Boală invalidantă, artroza începe cu un disconfort ce pare banal la început, pentru ca mai târziu să se manifeste prin dureri cronice, tumefieri, reducerea mobilităţii articulaţiilor şi anchilozarea lor. Ea este provocată de o multitudine de cauze, printre cele mai frecvente numărându-se uzura articulară apărută ca urmare a unei artrite (inflamaţie provocată, la rândul ei, fie de o infecţie microbiană, fie de o dereglare metabolică), dar şi de osteoporoză sau o suprasolicitare permanentă a articulaţiilor, din pricina greutăţii corporale exagerate.
În Europa se constată o înmulţire dramatică a cazurilor de artroză, deoarece supraponderalitatea este tot mai răspândită în rândurile unei populaţii a cărei speranţă de viaţă se află în continuă creştere, iar în SUA, se prognozează că, până în anul 2030, aproximativ 40% dintre adulţi vor suferi de o formă sau alta de artroză. În jur de un sfert din pacienţi au de suportat puternice dureri articulare, după cum reiese dintr-un sondaj efectuat de "Stanford University School of Medicine".
În căutarea disperată a unei soluţii, numeroşi bolnavi încearcă să obţină o ameliorare a simptomelor cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene, ca aspirina şi ibuprofenul. Din păcate, acestea irită mucoasa gastrică şi pot declanşa sângerări abundente în regiunea gastrointestinală. Fiind dificil de stopat, ele pun în pericol însăşi viaţa pacienţilor. Este frecvent citat un studiu ce dezvăluie faptul că hemoragiile interne provocate de administrarea antireumaticelor nesteroidiene au făcut 16.500 de victime în SUA, în anul 1999 - aşadar, mai multe decât SIDA.
În ultimul deceniu al secolului trecut, când şi-au făcut apariţia pe piaţă Celebrex şi alte "superanalgezice", producătorii lor pretindeau că ele ar fi mai puţin primejdioase decât medicamentele tradiţionale. Câteva studii recente conduc totuşi la concluzia că, pe lângă riscul pe care îl prezintă, în continuare, pentru stomac şi intestin, ele ar putea produce şi efecte secundare ce vizează inima.
Alimente de consumat cu prudenţă
Dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine" din cadrul University of Arizona din Tucson, avertizează că alimentele rafinate, procesate şi produse industrial pot accentua durerile artrozice, întrucât conţin multe grăsimi, carbohidraţi şi aditivi capabili să favorizeze procesele inflamatorii. În biscuiţi, diversele preparate din aluat şi gustările de tip fast-food se găsesc mari cantităţi de acizi graşi Omega-6, mai ales dacă la pregătirea lor s-a folosit ulei rafinat de soia. De asemenea, la nenumărate produse este adăugat un sirop de glucoză şi fructoză, obţinut din amidon de porumb. E vorba de un carbohidrat care se digeră rapid şi dezechilibrează metabolismul, facilitând apariţia unor substanţe ce întreţin inflamaţiile.
Totodată, dr. Weil îi sfătuieşte pe pacienţii cu artroză să-şi restrângă consumul de proteine animale, în special de carne roşie şi de pui (din cauza acţiunii aminoacizilor prezenţi în ele) şi, în acelaşi timp, să evite pe cât posibil alimentele cu indice glicemic ridicat, cum sunt făina albă şi zahărul rafinat.
Alimente recomandate împotriva artrozei
Vă prezentăm mai jos o serie de alimente care vă pot fi de ajutor, atât în prevenirea artrozei, cât şi în tratarea durerilor cronice.
*** Ardeiul iute
În ardeii iuţi există nişte compuşi asemănători aspirinei (salicilaţii) şi o substanţă răşinoasă, cu gust iute, numită capsaicină. Aceasta stimulează secreţia de endorfine, cunoscute ca "hormoni ai fericirii", pentru proprietatea lor de a combate durerea, dând naştere unei stări generale de bine. Aplicată extern, capsaicina anihilează temporar aşa-numita substanţă P, responsabilă pentru transmiterea senzaţiei de durere în sistemul nervos central. În absenţa substanţei P, neuronii nu pot comunica percepţia durerii. Zeci de studii atestă capacitatea capsaicinei de a atenua pentru o anumită perioadă de timp durerile cronice, printre altele şi pe cele care îi supun la chinuri pe suferinzii de artroză.
Reţete
Puteţi căuta în comerţ creme cu un anumit procent de capsaicină (0,025% până la 0,075%), dar la fel de bine puteţi pasa cu mixerul o teacă de ardei iute, pentru ca apoi s-o întindeţi direct pe piele. Sau o veţi amesteca într-o cremă, la alegerea dvs.
La primele aplicaţii cu capsaicină veţi avea, probabil, o senzaţie de arsură, care cedează de obicei, pe măsură ce vă obişnuiţi cu procedura respectivă. Reţineţi însă că este neapărat necesar să vă spălaţi pe mâini după aplicarea cremei, fiindcă se poate să duceţi degetele din neatenţie la ochi, nas sau gură, provocându-vă astfel nişte usturimi cumplite, aproape la fel de chinuitoare ca durerile din încheieturi.
* Capsaicina se utilizează de preferinţă extern, dar în completare, vă poate fi de folos să mâncaţi mai mulţi ardei iuţi, sosuri condimentate cu ei, precum şi piper Cayenne măcinat.
* O altă posibilitate ar fi să luaţi de trei ori pe zi o tinctură de Cayenne (0,3 până la 1 mililitru).
* Puteţi prepara şi o infuzie: puneţi 2,5 - 5 grame (între o jumătate de linguriţă şi una întreagă) de piper Cayenne măcinat, într-un sfert de litru de apă clocotită, amestecaţi bine şi lăsaţi la infuzat timp de 10 minute. Se ia câte o linguriţă, diluată în puţină apă, de trei-patru ori pe zi.
Iată şi o reţetă despre care cei ce au încercat-o spun că le-a permis să renunţe complet la analgezice. Se îndepărtează codiţele de la un sfert de kilogram de ardei iuţi, apoi tecile se trec printr-un blender, cu două căni de oţet de mere. Amestecul se lasă trei săptămâni la macerat, după care se strecoară printr-un tifon. Se administrează, o singură dată pe zi, 16 picături din acest lichid, puse în 3/4 de litru de ceai verde cu ginseng. Marea surpriză va fi că se pierde concomitent şi în greutate, deoarece capsaicina are un efect termogen, făcând ca organismul să ardă mai multe calorii.
*** Rodia
În antichitatea greacă, artroza era tratată cu rodii. Fructul a fost venerat vreme de secole, fiindcă reuşeşte să aducă alinare într-o serie întreagă de boli dintre cele mai diverse. Rodia conţine mulţi antioxidanţi, ca şi compuşi cu acţiune antiinflamatoare, iar în ultima perioadă, specialiştii au adus dovezi de necontestat în sprijinul afirmaţiei că ea acţionează eficient în afecţiuni grave, cum sunt artroza, bolile de inimă, chiar şi cancerul. Deci se poate spune, fără teama de a greşi, că acest fruct exotic este un veritabil "super-aliment".
Cantitatea zilnică utilă pentru obţinerea efectului terapeutic urmărit s-ar ridica la un sfert de litru de suc de rodie nediluat. Există însă şi alte fructe cu conţinut bogat de antioxidanţi şi substanţe antiinflamatoare, de pildă ananasul, papaya, mandarinele sau cireşele. Vă îndemnăm să le consumaţi cu toată încrederea, sub formă de suc ori ca fructe întregi.
*** Ghimbirul
În ghimbir se află, în cantitate apreciabilă, o substanţă cu rol de reducere a inflamaţiilor, numită zingibaină. Este o enzimă proteolitică, despre care specialiştii spun că ar fi mai puternică decât bromelaina din ananas şi papaina din papaya. Dar nu numai atât. Ghimbirul conţine cel puţin patru inhibitori naturali ai ciclooxigenazei 2 (COX-2), o altă enzimă, care apare simultan cu inflamaţia, facilitând răspunsul inflamator. Rădăcina de ghimbir o blochează şi, spre deosebire de antiinflamatoarele de sinteză, precum Celebrex, nu produce efecte secundare de temut.
Nu este deloc greu să consumaţi suficient ghimbir, ca să vă asiguraţi doza necesară pentru calmarea durerilor. Ca din orice altă plantă, vă puteţi prepara şi din el un ceai, infuzând într-o cană de apă clocotită trei sau patru rondele tăiate dintr-o rădăcină proaspătă. Dr. Andrew Weil recomandă ghimbirul confiat, împreună cu câteva bucăţele de ciocolată amăruie. Doza zilnică terapeutică o puteţi obţine, de asemenea, presărând jumătate de linguriţă de ghimbir măcinat peste mâncarea din farfurie sau mâncând cam 30 grame (6 linguriţe) de rădăcină proaspătă.
În cadrul unui studiu realizat în India, cu participarea a 18 pacienţi cu artroză şi 28 cu poliartrită reumatoidă, voluntarii au primit zilnic între 1 1/2 şi 3 1/2 linguriţe de ghimbir. Peste 75% dintre bolnavi au prezentat o reducere vizibilă a tumefierilor şi senzaţiilor de durere, fără niciun fel de efecte secundare.
*** Ceaiul verde
Ceaiul verde conţine minimum şapte inhibitori de COX-2, de exemplu catechinele, care au proprietăţi antioxidante. Ele reduc inflamaţiile provocate de artroză şi pot chiar încetini procesul de deteriorare a cartilajului. După câte ştim, ceaiul protejează şi oasele, căci doamnele care obişnuiesc să-l bea se confruntă cu un risc de osteoporoză sensibil mai mic decât cele care-l dispreţuiesc. Antioxidanţii din ceaiul verde pot preveni numeroase probleme de sănătate, inclusiv unele tipuri de cancer. Dacă suferiţi de artroză, e indicat să beţi în jur de cinci căni de ceai pe zi.
*** Curcuma
Acest condiment, unul din principalele componente ale pulberii de curry, constituie o sursă excelentă din care ne putem aproviziona cu puternicul antioxidant curcumin, protejându-ne astfel împotriva acţiunii distructive a radicalilor liberi. În acelaşi timp, curcuminul e şi un inhibitor natural al COX-2, reuşind să ajute la calmarea durerilor şi, deci, oferind o alternativă lipsită de efecte secundare - şi, prin aceasta, cu atât mai atrăgătoare - la produsele farmaceutice. Curcuma reduce inflamaţiile prin scăderea nivelului histaminei şi stimulează glandele suprarenale, făcându-le să secrete mai mult cortizon - analgezicul natural al organismului. Dr. Weil ne îndeamnă să condimentăm supele şi alte mâncăruri cu o linguriţă de curcuma măcinată. Dar avem şi posibilitatea să ne preparăm o infuzie.
Dacă aveţi articulaţiile inflamate ori suferiţi de artroză şi vă gândiţi să încercaţi un tratament cu Celebrex, noi v-am propune să daţi mai întâi o şansă unei supe cu ţelină şi curcuma, care vă poate fi realmente de ajutor, întrucât cuprinde mai mult de doisprezece inhibitori naturali de COX-2. Puneţi într-o oală 4 până la 8 tulpini de ţelină (care conţin din belşug substanţa anticancerigenă numită apigenină), adăugaţi puţină varză tocată, arpagic, piper Cayenne, usturoi (după gust), frunze de viţă (fiindcă sunt bogate în resveratrol) sau câteva mlădiţe de troscot (în funcţie de preferinţă) şi ceapă (e o sursă minunată de quercitină). Turnaţi în vasul de gătit destulă apă ca să acoperiţi legumele şi condimentaţi cu curcuma, busuioc, ghimbir, rozmarin, salvie şi/sau cimbru şi cu un vârf de cuţit de piper negru proaspăt măcinat (piperina conţinută în el sporeşte biodisponibilitatea curcumei). Apoi fierbeţi întregul amestec.
După ce v-aţi delectat cu această supă, îi puteţi spori eficienţa terapeutică încheind masa cu o cană de ceai verde (pentru aportul său de catechine şi camferol) sau de muşeţel (o altă sursă bună de apigenină).
** Ananasul
Acest fruct conţine o serie de substanţe care pot fi de ajutor şi pacienţilor cu artroză. Dintre ele ar fi de amintit, în primul rând, bromelaina, o enzimă care descompune proteinele şi combate infecţiile şi tumefierile în numeroase afecţiuni ce includ în tabloul lor clinic procese inflamatorii dureroase.
Din păcate, cercetările efectuate în ultima vreme conduc la concluzia că bromelaina pe care ne-o pune la dispoziţie ananasul proaspăt (la fel ca şi papaina, o enzimă similară din papaya proaspătă) este insuficientă cantitativ pentru ameliorarea unei crize violente de artroză. De aceea, deşi nu e greşit să consumaţi fructele respective fie întregi, fie sub formă de suc, trebuie făcută totuşi precizarea că nu veţi putea să beneficiaţi de o doză cu reală eficacitate terapeutică decât apelând la suplimente nutriţionale. Specialiştii în terapii complementare prescriu câte 250-750 miligrame de bromelaină, luate de trei ori pe zi. Ei spun că se pot administra zilnic, fără riscuri, până la 2000 de miligrame.
Pe lângă aceasta, deliciosul fruct tropical de care vorbim mai conţine şi mari cantităţi de mangan şi de vitamina C, ambele indispensabile pentru sinteza colagenului, prezent în structura pielii, a oaselor şi cartilajelor. O cană de suc sau una plină cu bucăţele de ananas proaspăt vă livrează deja doza zilnică recomandată. Vitamina C are o importanţă decisivă în artroză. În anul 2005, cercetătorii de la Boston University au publicat un studiu efectuat pe parcursul unui deceniu, timp în care ţinuseră sub observaţie 149 de persoane suferinde de gonartroză. Rezultatele au arătat că distrugerea cartilajului se triplase la participanţii care primiseră mai puţin de 150 miligrame de vitamină C pe zi. Cea mai bogată în vitamina C este varietatea de ananas importată din Costa Rica.
** Grepfrutul
În grepfrut şi, mai ales, în cel cu miezul roşu - se găsesc trei inhibitori de COX-2 şi mulţi antioxidanţi puternici, ca de pildă licopina (de la ea provine culoarea roşie a fructului), naringina (un flavonoid) şi limonoide. Grepfrutul este şi una dintre cele mai bune surse de vitamina C, lucru deosebit de important pentru pacienţii cu artroză. Dintr-o cană cu bucăţi de grepfrut veţi obţine 88 miligrame de vitamina C.
** Oregano
Planta întrebuinţată în mod curent la prepararea pizzei face parte din familia labiatelor şi conţine zeci de compuşi cu efect antiinflamator şi analgezic, printre care opt inhibitori de COX-2: apigenină, acid cafeinic, eugenol, camferol, acid oleanolic, quercitină, acid ursolic şi acid rozmarinic. Dintre substanţele enumerate aici, cel mai puternic acţionează acidul rozmarinic, cu care pot fi combătute şi infecţiile microbiene sau virale. Şi alte plante din categoria labiatelor pot fi de folos în artroză, însă oregano se detaşează net de restul grupului, având cea mai puternică acţiune antioxidantă din cele o sută de labiate care au fost testate de specialişti în cadrul diverselor studii. Folosiţi-l cu generozitate în bucătărie, pentru a vă condimenta pizza şi orice alte mâncăruri mai doriţi.
Din cămara cu ierburi de leac
Puteţi încerca să vă calmaţi durerile provocate de artroză, utilizând una din plantele prezentate mai jos - sau chiar pe amândouă deodată.
Urzica (Urtica dioica)
Urzica are o îndelungată tradiţie ca remediu în tratarea artrozei. Aceasta se explică prin faptul că ea conţine multe principii active cu efect analgezic şi antiinflamator, cum sunt acidul cafeinic, acidul ferulic şi scopoletina. Urzica poate fi mâncată sau folosită prin aplicare pe piele. De la finele secolului trecut şi până astăzi, mai multe studii au dovedit că această plantă poate fi utilă în tratamentul artrozei, deoarece reduce cantitatea de substanţe inflamatoare produse de sistemul imunitar, ca factorul de necroză tumorală alfa sau interleukina 1-beta.
În cadrul unui studiu pilot, realizat cu concursul a 40 de pacienţi cu artroză, cercetătorii au comparat efectul administrării a 200 miligrame de Diclofenac (Voltaren), un preparat de sinteză prescris în mod obişnuit artrozicilor, cu acela al unei combinaţii ce constă din 50 miligrame de frunze de urzică fierte în aburi şi 50 miligrame din medicamentul amintit. La ambele grupuri testate, simptomele s-au ameliorat în aceeaşi măsură. Specialiştii au concluzionat că aceasta ar putea fi o cale de reducere cu aproximativ 75% a medicaţiei prescrise suferinzilor de artroză. Astfel s-ar limita pericolul unor hemoragii gastrointestinale şi riscurile potenţiale, descoperite recent, ale unor inhibitori de COX-2, riscuri printre care se numără, paradoxal, chiar şi nivelul crescut al factorului de necroză tumorală alfa, precum şi al interleukinei 1-beta.
Pycogenolul
Este un extract dintr-o specie de pin (Pinus maritima), originară din bazinul Mării Mediterane. El conţine numeroşi antioxidanţi şi inhibitori naturali de COX-2. În anul 2007, revista Nutrition Research a publicat rezultatele unui studiu desfăşurat de un colectiv compus din cercetători americani şi iranieni, care observaseră evoluţia a 35 de pacienţi cu gonartroză, dându-le fie 150 miligrame de pycogenol pe zi, fie un placebo. După trei luni, bolnavii care primiseră doar un placebo n-au prezentat ameliorări notabile. În schimb, în grupul celor trataţi cu pycogenol, durerile se reduseseră cu 43%, anchiloza articulară cu 35%, iar funcţionalitatea articulaţiilor se îmbunătăţise cu 52%. Totodată, aceşti pacienţi îşi scăzuseră doza de antiinflamatoare. Şi alte studii, printre care unul apărut în publicaţia de specialitate Journal of Inflammation, arată că pycogenolul are, într-adevăr, o acţiune eficientă de stopare a distrugerii articulaţiilor.