Guvernatorul BNR va conduce, astfel, o structură nouă, un Comitet care va avertiza Guvernul ori de câte ori deciziile acestuia ar pune în pericol stabilitatea financiară a ţării. Nicio altă instituţie din România nu se va putea amesteca în activitatea noii autorităţi, în schimb, deciziile noii instituţii prezidate de Mugur Isărescu vor fi obligatorii pentru Guvern.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială va avea un consiliu general, format din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern. Preşedinte va fi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. "Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor, dacă nu sunt pretenţios - aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la Banca Naţională şi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR, pentru Digi24. Scopul Comitetului este identificarea eventualelor riscuri care ar putea duce la o criză financiară în România.
Analiştii explică faptul că acest comitet "nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale". Comitetul este independent: nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat. Pe de altă parte, recomandările făcute de Comitet, adresate BNR, ASF şi Guvern, sunt obligatorii, inclusiv prin emiterea de reglementări. Noul comitet apare ca urmare a recomandărilor Uniunii Europene potrivit cărora statele membre trebuie să aibă astfel de instituţii, cu atribuţii în domeniul gestionării riscurilor.
Legiferarea noului Comitet vine într-un moment în care guvernatorul Mugur Isărescu l-a atacat făţiş pe Victor Ponta, în privinţa prevederilor noului Cod Fiscal şi a altor măsuri de relaxare fiscală, promovate de acesta. Este interesant de văzut dacă guvernatorul BNR se va prevala imediat de noua sa postură, care îl pune deasupra premierului în aria politicilor macroeconomice, pentru a tempera elanul populist al lui Victor Ponta. În presa internaţională au apărut deja primele semnale de alarmă, legate de stabilitatea economică a României. Prestigiosul "Financial Times" atrage atenţia asupra riscurilor României, enumerând trei principale zone de îngrijorare: criza din Grecia, expirarea acordului cu FMI şi politica de relaxare fiscală a Guvernului Ponta. "Disputele politice, izul corupţiei, eşecul cu FMI şi relaxarea fiscală nu sunt ingredientele pentru o economie de piaţă supra-performantă. Se pare că semnalele negative încep să le depăşească pe cele pozitive în România". De azi, însă, Mugur Isărescu are ocazia - nu doar să critice în public aventurile fiscale ale Guvernului Ponta, ci şi pe aceea de a-i impune să-şi regăsească normalitatea, atunci când interesul ţării o cere!