Sos "rapid" din plante spontane
Vine primăvara şi vreţi să vă puneţi "în mişcare" digestia şi metabolismul? Sosul de plante de mai jos este uşor de preparat şi are un gust delicios, combinat cu spaghete, sparanghel sau morcovi.
Ingrediente (pentru 2-4 porţii): 3-4 pumni de plante sălbatice proaspăt culese, amestec compus din frunze şi mlădiţe de urzică, leurdă, piciorul-caprei (Aegopodium podograria), răcovină, drăgaică de câmp, usturoiţă, plus cantităţi mici de peliniţă, coada-şoricelului şi iederă, 250 ml smântână pentru gătit (frişcă lichidă), coaja rasă a unei lămâi mici, 1 vârf de cuţit sare.
Mod de preparare:
* Se spală plantele şi se taie sau se rup bucăţele.
* Se pun pe foc împreună cu smântâna şi după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă circa 10 minute şi se mărunţesc în blender.
Supă de primăvară cu plante spontane
Plantele din flora spontană conţin o mulţime de vitamine şi de substanţe minerale şi stimulează metabolismul obosit după zile lungi de iarnă. Alungaţi iarna cu puterea verde a plantelor, care, cu gustul lor plăcut vă asigură, în plus, o digestie optimă.
Ingrediente (pentru o porţie): 1 pumn de frunze tinere de: talpa-ursului, leurdă, urzică, piciorul-caprei, usturoiţă, măcriş, pătlagină, drăgaică de câmp, troscot şi rocoină (Stellaria media), 1 cartof mic, puţin unt, circa 200 ml apă, 1 lingură smântână pentru gătit (frişcă lichidă), sare şi piper, părăluţe pentru ornat.
Mod de preparare:
* Se taie mărunt plantele şi cartoful curăţat de coajă.
* Se călesc puţin plantele în untul încins, se adaugă bucăţile de cartof şi se sting cu apă. Se lasă să fiarbă încet, la foc mic, 15-20 de minute.
* Se adaugă smântâna şi se mixează în blender.
* Se condimentează cu sare şi piper şi se ornează cu florile de părăluţă.
Vin de rădăcini pentru stomac
Mâncăm, uneori, prea mult şi prea gras şi urmările nu întârzie să se facă simţite: crampe şi dureri de stomac. Preveniţi-le cu ajutorul acestui vin preparat în casă. Un singur păhărel vă scapă de suferinţă.
Ingrediente (pentru 1 litru): 2 rădăcini proaspete de angelică, 2 rădăcini proaspete de păpădie, 1 lingură frunze proaspete de pelin, 1 baton de scorţişoară, 1 l de vin roşu curat.
Mod de preparare:
* Se curăţă bine rădăcinile de angelică şi păpădie, se taie bucăţele şi se pun într-un borcan (de 1 l, cu capac).
* Se adaugă frunzele de pelin tăiate mărunt şi batonul de scorţişoară rupt în bucăţi şi se toarnă peste ele vinul roşu.
* Se lasă să se pătrundă două săptămâni, agitând borcanul din timp în timp, după care se strecoară vinul printr-o sită deasă.
* Se bea câte un păhărel - mai ales persoanele cu probleme digestive - înainte sau după o masă copioasă.
Bine de ştiut: Cei ce apelează la vinul de rădăcini ar fi bine să renunţe la expunerea prelungită la soare şi raze ultraviolete. Furanocumarinele existente în angelică accentuează transparenţa pielii, expunând-o unui risc sporit de alergii. De aceea, chiar şi recoltarea rădăcinilor de angelică se face numai cu mănuşi.
Ceai pentru calmarea durerilor de stomac
Combinând utilizarea internă cu cea externă a muşeţelului, durerile de stomac dispar cât ai bate din palme.
Ingrediente (pentru 90 g de amestec de ceai): 30 g flori de muşeţel, 30 g frunze de coada-racului, 30 g frunze de roiniţă.
Mod de preparare:
* Pentru o ceaşcă de ceai, se opăreşte 1 lingură de plante (amestecate) cu apă clocotită, se acoperă, se lasă să se infuzeze 7 minute şi se strecoară.
* Se beau 3 ceşti de ceai pe zi.
Bitter suedez, formulă economică
Reţetele de bitter suedez sunt multe şi variate. Acest remediu atât de apreciat în zilele noastre a fost conceput, pare-se, de un medic suedez, pentru menţinerea sănătăţii detaşamentului său, în timpul Războiului de 30 de ani.
În vremurile de demult, amestecul de plante era numit "Theriak", un fel de "atoatevindecător" sau "elixir de viaţă lungă". Efectul lui benefic se bazează pe substanţele amare pe care le conţine.
Bitterul suedez revigorează, întăreşte, încălzeşte din interior, sprijină sistemul imunitar şi stimulează tractul digestiv.
Ingrediente (pentru 1,5 litri): 20 g rădăcină de angelică, 18 g obligeană, 10 g flori de gălbenele, 10 g rădăcină de genţiană, 5 g nucşoară, 5 g cardamom, 5 g scorţişoară (baton), 2 g sclipeţi, 1 1/4 l vodcă (de 40 de grade).
Mod de preparare:
* Se mărunţesc - în mojar - toate ingredientele.
* Se pun într-un borcan de 2 l împreună cu vodca şi se lasă să stea 14 zile, agitând zilnic borcanul.
* Se filtrează, apoi, printr-un tifon şi se toarnă în sticluţe cu dop picurător (care se etichetează).
* Se foloseşte intern de 2 ori pe zi, în cure de 3-6 săptămâni. Doza: 10-30 de picături, amestecate în apă sau ceai. Bitterul suedez stimulează întărirea generală a organismului.
Comprese împotriva durerilor de burtă
Muşeţelul se dovedeşte a fi un veritabil remediu universal, mai ales în cazul durerilor de burtă.
Ingrediente: 2 linguri de flori de muşeţel.
Mod de preparare şi aplicare:
* Se opăresc florile de muşeţel cu 250 ml apă clocotită şi se strecoară infuzia după 10 minute.
* Se împătureşte un prosop, în aşa fel încât să acopere tot abdomenul, se pune într-un lighean mic şi se toarnă peste el ceaiul de muşeţel.
* Se stoarce, până ce nu mai picură, se testează temperatura vreme de 1 minut pe propriul antebraţ şi se aplică direct pe abdomen. Se acoperă cu un prosop uscat şi pe urmă cu un fular de lână şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute. Pentru menţinerea căldurii, se poate pune peste fularul de lână şi o buiotă cu apă fierbinte.
Cum acţionează compresa: Căldura umedă provoacă o puternică irigare sanguină şi o încălzire a straturilor superioare ale pielii. Acest stimul local intens duce şi la o mai bună irigare cu sânge în straturile mai profunde ale ţesuturilor, ceea ce are un efect relaxant şi antispastic asupra musculaturii. La care se mai adaugă efectul calmant, specific tratamentului cu comprese.
Ceai gustos pentru digestie
Cele patru ingrediente sunt, fiecare în parte, extrem de eficiente, dar împreună formează o "echipă" de neînvins în prevenirea şi tratarea problemelor digestive.
Ingrediente (pentru un amestec de ceai de 100 g): 30 g coji uscate de portocală, 30 g seminţe de fenicul, 20 g frunze de mentă, 20 g frunze de roiniţă.
Mod de preparare:
* Pentru o ceaşcă de ceai se mărunţeşte, în mojar, o lingură de plante. Se opăresc, apoi, cu 250 ml apă clocotită, se acoperă, se lasă să se infuzeze 10 minute şi se strecoară.
* Se beau 3 ceşti de ceai pe zi, sau atunci când este nevoie.
Recomandare: Beţi ceaiul mai ales înainte sau după mici "păcate" alimentare.