Energie de primăvară

Gilda Fildan
- Băuturi proaspete din fructe și legume -

- Puneți-vă fantezia la lucru. Alegeți fructele și legumele care vă plac, cât mai colorate posibil. Luați un blender și pasați-le. Rezultatul: mici aventuri culinare, doldora de vitamine - faimoasele smoothie-uri, aromate și apetisante -

Până când omul și-a dat seama că fructele și legumele îl pot apăra de boli, scorbutul a omo­rât nenumărați navigatori. Și nici la sfâr­șitul secolului 18, când exploratorul englez James Cook a încărcat la bord lămâi și varză murată, pe lân­gă proviziile obișnuite de carne uscată și pesmeți ma­ri­nărești, reușind să se întoarcă acasă cu echipajul să­nătos și aproape complet, nimeni nu s-a dumirit cărui ingredient magic i se datora această performanță in­cre­dibilă. Abia prin descoperirea vitaminei C, cam 150 de ani mai târziu, lumea a izbutit să se apropie de dezlegarea enigmei.
Efectul benefic al fructelor și legumelor li se dato­rează enzimelor. Variantele de opțiuni sunt inepui­zabile - și cu atât mai eficiente, cu cât se amestecă mai multe culori, deoarece fiecare aliment vegetal posedă spectrul său inconfundabil de nutrienți. De aceea, salatele mixte și supele reprezintă o alegere optimă. Dar mai simplu de preparat sunt shake-urile, imbatabilele băuturi cremoase grație cărora se pot consuma cu ușurință cantități apreciabile de fructe și legume. Rețetele pe care vi le propunem astăzi sunt inedite. Ingredientele folosite la shake-uri au fost combinate în funcție de culori - o idee ce oferă nu nu­mai avantaje optice. Ea are și un efect subsidiar mo­tivant: acela că știi ce ajutor anume îi dai organismului tău în momentul respectiv.
De pildă, tot ce e verde conține glucozinolate, sub­stanțe capabile să prevină anumite forme de cancer. Le­gumele și frunzele verzi aduc în plus și un aport consis­tent de fier, acid folic și vitamină C. Nuanța dis­cretă de galben adăugată verdelui - ca în avocado sau în pe­penele galben - provine de la luteină și zeaxan­tină, care se acumulează la nivelul retinei, reducând riscul de apariție a unor afecțiuni oculare legate de înainta­rea în vârstă. Tonurile de roșu semnalează pre­zența li­co­pinei, un carotenoid cu puternică acțiune an­ti­oxi­dan­tă, căruia i se atribuie proprietatea de a în­ce­tini procesele de îmbătrânire a pielii, ca și a sistemului cardiovascular. Când roșul bate în violet, așa cum se întâmplă la struguri, este vorba de antociani, de ase­me­­nea un grup de antioxidanți valoroși pentru men­ți­nerea sănătății. În fructele și legumele galbene se află în acțiune carotenoidele care, în calitate de pre­cur­sori ai vitaminei A, participă la protecția celulară și la for­marea secrețiilor hormonale. Portocaliul anunță un conținut bogat de flavonoide, cărora le revine rolul de combatere a infecțiilor și totodată de prevenire a de­teriorării nervilor și vaselor de sânge.
Dar mai bine să ne oprim aici cu teoria și cu ter­menii de specialitate. Abandonați-vă culorilor și ur­mați-vă apetitul. Dacă, alături de fructe și legume, veți mai pune în blender și câteva nuci ori semințe, polen, curcuma sau pulbere de alge, veți obține cât ai clipi o băutură la fel de hrănitoare ca o masă, care vă va des­făta papilele gustative, vă va sătura și energiza. Și, nu în ultimul rând, vă va dărui o sănătate de invidiat.

VERDE

- Purifică și blochează cancerul -


1 tulpină de țelină cu tot cu frunze, tăiată în bucățele, 1 banană bine coaptă, fără coajă, 1 kiwi curățat de coajă, 1/2 avocado cojit, cu sâm­burele scos, 1 lămâie ver­de, stoarsă, 1 linguriță de migdale măcinate sau lă­sate câteva ore la înmuiat, 1 ceașcă de apă de cocos.
Ca deliciu suplimen­tar:1 linguriță de pulbere pro­teinică de cânepă (se găsește în ma­gazinele na­turiste).
Toate ingredientele se pa­sează împreună cu câ­te­va cu­buri de gheață, pâ­nă se obține un shake cu consistență cremoasă. Da­că e prea gros, se adaugă puțină apă.

ROȘU

- Efect de înviorare. Roșul stimulează simțurile și susține sistemul imunitar -


1 pumn de căpșuni conge­late, 1 sfeclă roșie (dată pe răză­toare, da­că nu aveți un blender performant), 3 lingurițe de sâm­buri de rodie, 2 curmale proas­pe­te, fără sâmburi, 10 grame de ghimbir proaspăt sau 1/2 lingu­riță de pulbere de ghim­bir, 1 praf de vanilie, 1 ceașcă de lap­­te vegetal, în funcție de pre­fe­rință.
Ca deliciu suplimentar: 3 lin­gurițe de boabe uscate de goji (de la un magazin natu­rist).
Toate ingredientele se pa­sea­ză împreună cu câteva cu­buri de gheață, până se obține un shake cu consistență cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puțină apă.

GALBEN

- Îmbunătățește starea de spirit, protejează celulele și vă aduce un crâmpei din soarele de care vă era dor -


1 mango curățat de coajă, fără sâmbure, 1/2 portocală fără coa­jă, 1 morcov crud (ras, în cazul când nu aveți un blender sufi­cient de pu­ternic), 1 pumn de nuci caju înmu­iate în apă, 1 linguriță de curcuma, 1/2 ceașcă lap­te de cocos, 1/2 ceașcă apă.
Ca deliciu suplimen­tar: 1 linguriță de polen și 1 linguriță de pulbere de măceșe (de la un ma­gazin naturist).
Toate ingredientele se pasează împre­ună cu câteva cuburi de gheață, până se obține un shake cu consistență cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puțină apă.