- Puneți-vă fantezia la lucru. Alegeți fructele și legumele care vă plac, cât mai colorate posibil. Luați un blender și pasați-le. Rezultatul: mici aventuri culinare, doldora de vitamine - faimoasele smoothie-uri, aromate și apetisante -
Până când omul și-a dat seama că fructele și legumele îl pot apăra de boli, scorbutul a omorât nenumărați navigatori. Și nici la sfârșitul secolului 18, când exploratorul englez James Cook a încărcat la bord lămâi și varză murată, pe lângă proviziile obișnuite de carne uscată și pesmeți marinărești, reușind să se întoarcă acasă cu echipajul sănătos și aproape complet, nimeni nu s-a dumirit cărui ingredient magic i se datora această performanță incredibilă. Abia prin descoperirea vitaminei C, cam 150 de ani mai târziu, lumea a izbutit să se apropie de dezlegarea enigmei.
Efectul benefic al fructelor și legumelor li se datorează enzimelor. Variantele de opțiuni sunt inepuizabile - și cu atât mai eficiente, cu cât se amestecă mai multe culori, deoarece fiecare aliment vegetal posedă spectrul său inconfundabil de nutrienți. De aceea, salatele mixte și supele reprezintă o alegere optimă. Dar mai simplu de preparat sunt shake-urile, imbatabilele băuturi cremoase grație cărora se pot consuma cu ușurință cantități apreciabile de fructe și legume. Rețetele pe care vi le propunem astăzi sunt inedite. Ingredientele folosite la shake-uri au fost combinate în funcție de culori - o idee ce oferă nu numai avantaje optice. Ea are și un efect subsidiar motivant: acela că știi ce ajutor anume îi dai organismului tău în momentul respectiv.
De pildă, tot ce e verde conține glucozinolate, substanțe capabile să prevină anumite forme de cancer. Legumele și frunzele verzi aduc în plus și un aport consistent de fier, acid folic și vitamină C. Nuanța discretă de galben adăugată verdelui - ca în avocado sau în pepenele galben - provine de la luteină și zeaxantină, care se acumulează la nivelul retinei, reducând riscul de apariție a unor afecțiuni oculare legate de înaintarea în vârstă. Tonurile de roșu semnalează prezența licopinei, un carotenoid cu puternică acțiune antioxidantă, căruia i se atribuie proprietatea de a încetini procesele de îmbătrânire a pielii, ca și a sistemului cardiovascular. Când roșul bate în violet, așa cum se întâmplă la struguri, este vorba de antociani, de asemenea un grup de antioxidanți valoroși pentru menținerea sănătății. În fructele și legumele galbene se află în acțiune carotenoidele care, în calitate de precursori ai vitaminei A, participă la protecția celulară și la formarea secrețiilor hormonale. Portocaliul anunță un conținut bogat de flavonoide, cărora le revine rolul de combatere a infecțiilor și totodată de prevenire a deteriorării nervilor și vaselor de sânge.
Dar mai bine să ne oprim aici cu teoria și cu termenii de specialitate. Abandonați-vă culorilor și urmați-vă apetitul. Dacă, alături de fructe și legume, veți mai pune în blender și câteva nuci ori semințe, polen, curcuma sau pulbere de alge, veți obține cât ai clipi o băutură la fel de hrănitoare ca o masă, care vă va desfăta papilele gustative, vă va sătura și energiza. Și, nu în ultimul rând, vă va dărui o sănătate de invidiat.
VERDE
- Purifică și blochează cancerul -
1 tulpină de țelină cu tot cu frunze, tăiată în bucățele, 1 banană bine coaptă, fără coajă, 1 kiwi curățat de coajă, 1/2 avocado cojit, cu sâmburele scos, 1 lămâie verde, stoarsă, 1 linguriță de migdale măcinate sau lăsate câteva ore la înmuiat, 1 ceașcă de apă de cocos.
Ca deliciu suplimentar:1 linguriță de pulbere proteinică de cânepă (se găsește în magazinele naturiste).
Toate ingredientele se pasează împreună cu câteva cuburi de gheață, până se obține un shake cu consistență cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puțină apă.
ROȘU
- Efect de înviorare. Roșul stimulează simțurile și susține sistemul imunitar -
1 pumn de căpșuni congelate, 1 sfeclă roșie (dată pe răzătoare, dacă nu aveți un blender performant), 3 lingurițe de sâmburi de rodie, 2 curmale proaspete, fără sâmburi, 10 grame de ghimbir proaspăt sau 1/2 linguriță de pulbere de ghimbir, 1 praf de vanilie, 1 ceașcă de lapte vegetal, în funcție de preferință.
Ca deliciu suplimentar: 3 lingurițe de boabe uscate de goji (de la un magazin naturist).
Toate ingredientele se pasează împreună cu câteva cuburi de gheață, până se obține un shake cu consistență cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puțină apă.
GALBEN
- Îmbunătățește starea de spirit, protejează celulele și vă aduce un crâmpei din soarele de care vă era dor -
1 mango curățat de coajă, fără sâmbure, 1/2 portocală fără coajă, 1 morcov crud (ras, în cazul când nu aveți un blender suficient de puternic), 1 pumn de nuci caju înmuiate în apă, 1 linguriță de curcuma, 1/2 ceașcă lapte de cocos, 1/2 ceașcă apă.
Ca deliciu suplimentar: 1 linguriță de polen și 1 linguriță de pulbere de măceșe (de la un magazin naturist).
Toate ingredientele se pasează împreună cu câteva cuburi de gheață, până se obține un shake cu consistență cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puțină apă.