Farmacia verde: Vremea urzicilor!

Ilie Tudor
- La început de primăvară, când organismul are nevoie de reîmprospătare mai mult ca oricând, urzicile fragede, culese de pe pământul reavăn-înmiresmat al lui Martie, sunt un adevărat medicament. Consumate crude, ele sunt un agent de curățare pentru sistemul digestiv, sânge și rinichi -

Când mergi, primăvara devreme, la cules de urzici, îți trebuie un pic de răbdare și de atenție, ca să le distingi tulpinițele fragede, ascunse sub frunzișul uscat al pădurii. Frigul le sperie. Abia când soarele începe să încălzească ușor pămân­tul, poporul cel numeros al urzicilor năvălește în lume, ocupând-o până la capătul orizontului. De la primele semne adevărate de primăvară, din rizomii întinși ca o rețea uriașă pe sub pământ, ies la iveală primele frunzulițe de un verde deschis și fraged, care se culeg împreună cu tulpina pe care cresc. O pungă mare de urzici este suficientă pentru o cură de o săptămână. Se ține la frigider, fără a-și pierde prospețimea. Dar să vedem cum le putem folosi.

Un depozit de clorofilă

Urzica vie este printre plantele cele mai bogate în clorofilă, un agent de detoxifiere fenomenal, dar și un foarte bun alcalinizant al sângelui, al urinei și al altor fluide corporale. Apoi, urzica are în compoziția sa cantități importante de potasiu, fier și magneziu, fiind, așadar, un remineralizant excelent. Foarte importante sunt și substanțele volatile, ce dau aroma specifică urzicilor de primăvară, și care au un foarte intens efect antibiotic și diuretic. Nu trebuie uitat că în frunzele verzi și înțepătoare există nu mai puțin de zece vita­mine, între care: B1 și B2, care protejează sistemul nervos; vitamina C, care este antialergică și imunosti­mulentă; vitamina A, care protejează ochii și întărește membrana celulelor sănătoase. Cu un asemenea arse­nal vindecător, nici nu e de mirare că această plantă are o multitudine de recomandări terapeutice. Îna­inte de a vorbi despre ele, să aflăm cum se pot prepara.

Remedii din urzici

Salata

Două mâini de frunze și tulpini fragede se curăță bine de frunzele uscate și de alte impurități, care se stre­coară atunci când culegem urzica, iar apoi se clătesc bine în mai multe ape. După spălare, frunzele și tulpinile se toacă fin pe o planșetă de lemn, se adaugă puțină sare și se frământă bine, cu mâna pro­tejată de o mănușă de cauciuc (pentru că și atunci când e tânără, urzica înțeapă foarte tare). La tocătura obți­nută se adaugă puțin suc de lămâie și ulei de măsline, și salata e gata. Pișcătura dispare. Salata de urzică se consumă de regulă dimineața, pe stomacul gol. Ca să fie efi­cientă, o cură trebuie să dureze minimum 7 zile. Li­mite pentru tratamentul cu urzică nu există. Cu cât cura de salată va fi mai lungă, cu atât efectele sale vor fi mai puternice.

Sucul de urzici

În vasul mixerului electric se pune o mână de ur­zici proaspete, bine spălate și curățate, și un pahar (200 ml) de apă plată sau apă de izvor. Se lasă la mala­xat circa 2 minute, după care se adaugă imediat 1-2 lingurițe de suc de lămâie, atât pentru gust, cât și pen­tru prevenirea oxidării principiilor active. Sucul se bea nefiltrat, cât mai repede, ca să-și păstreze maximul de proprietăți curative.

Fiertura de urzici

Se recomandă atunci când din cauza sen­sibili­tății gastro-intestinale, nu putem consu­ma urzicile proaspete. Se obține astfel: trei-patru mâini de urzici se curăță și apoi se spa­lă în mai multe ape, după care se pun la fiert la foc iute, în apă cât să le cuprindă. După 25-30 de minute, când tulpinile s-au înmuiat, zeama rezultată în urma fierberii se scurge într-o cană, iar în urzicile strecurate se adau­gă sare după gust, puțin ulei de măsline și suc de lă­mâie. Se consumă calde. Zeama se poate bea, la două ore după masă.

Efecte terapeutice ale urzicilor de primăvară


* Anemie, tulburări de coagulare - se face o cură de minimum 14 zile cu salată de urzici, consu­mată de două ori pe zi. Datorită bogăției sale în vita­mina K și în fier, dar și efectelor sale de stimulare a producerii elementelor figurate ale sângelui, ur­zica ajută la ameliorarea bolilor sângelui, indife­rent de origine. De ase­menea, este un excelent reglator al reacțiilor siste­mului imunitar, fiind recomandată inclusiv în bolile sânge­lui cu o com­ponentă auto-imună.
* Intoxicații cu metale grele, xeno­estrogeni - clorofila conținută din abundență de către frunzele urzicii este un adevărat magnet pentru sub­stanțele nocive ajunse în organism prin ali­mente, apă, aer, produse cos­metice, detergenți etc. În primul rând, urzica proaspătă extrage din țesuturi excesul de me­tale toxice, cum ar fi plum­bul, cesiul, cadmiul, alumi­niul, stronțiul etc. Apoi, blo­chează într-o anumită mă­sură efectele unor sub­stanțe sintetice cu efecte hor­mo­nale pe cât de puter­nice, pe atât de nocive, cum ar fi: ftalații (din balsamul de rufe, detergenți), bisfe­no­lul A (din peturile de plas­tic), pa­rabenii (din cosmetice), anumite pesti­cide etc.
* Colon iritabil - sucul de urzică obținut prin mixarea frunzelor cu apă este un adevărat elixir pentru tubul digestiv, în general, și pentru intestine, în spe­cial. Are efecte cicatrizante și calmante, ajută la refa­cerea țesuturilor de protecție din tubul digestiv, lezate sau distruse de procesele infecțioase, de substanțele toxice din ali­mente sau din băuturi. Persoanele care nu suportă urzica în stare crudă, vor consuma urzica fiartă, atât zeama cât și planta ca atare. Are aceleași efecte calmante și, în plus, normalizează tranzitul intestinal.
* Bronșită cronică, astm bronșic - salata și sucul de urzici proaspete au un efect imunoreglator extra­ordinar, fiind de mare ajutor în bolile respiratorii cu substrat alergic, printre care și astmul. Se face o cură de lungă durată, din martie și până la sfârșit de aprilie, timp în care se va consuma câte un pahar de suc de urzică, de două ori pe zi, dimineața și seara. Acest tratament amelio­rează reacțiile alergice, ajută la decon­ges­tionarea căilor respiratorii de secreții și previne apariția crize­lor de sufo­care specifice astmului. Toți copiii care suferă de bronșită recidivantă, dar și adulții care fumează sau care lucrează în medii toxice ar trebui să urmeze această cură cu urzică proaspătă.
* Alergii - histaminele sunt niște substanțe eliberate de către celulele sistemului imunitar "scăpat de sub control" în timpul alergiilor produse de polen, praf ori diverse substanțe chimice. Din cauza lor, apare urticaria, ne curge nasul ori ne mănâncă ochii atunci când intrăm în contact cu un alergen. Ei bine, în frunzele urzicii întâlnim aceleași hista­mine (cu o compoziție chimică modi­ficată față de histaminele din corpul uman), care sunt secretate de perișorii ei. Un medic american a observat că tratamentul intern cu frunze de urzică ajută la desensibilizarea alergică a organis­mului, cu efecte extrem de favorabile în eczeme cutanate, rinite și sinuzite. Simplificat spus, el a observat că his­taminele din urzică fac receptorii spe­cifici din organism să fie mult mai puțin susceptibili la stimulii din aer (praf, polen, pulberi etc.) care produc alergii.
* Hipertensiune și boli de ini­mă - frunzele de urzică, fie ele proas­pete sau fierte, ajută la eli­minarea apei acumu­late în organism, elimină surplu­sul de sodiu și rela­xează mus­culatura netedă a vase­lor de sânge, reglând astfel tensiunea arterială într-un mod natural. Apoi, s-a ob­servat că pacienții care consumă frunze de ur­zică își reglează ritmul car­diac, sunt mai puțin pre­dispuși la crize de inimă dureroase și își măresc capacitatea de efort.
* Adjuvant în colagenoze și boli auto-imune - se ține o cură de opt săptămâni cu urzică proaspătă, sub formă de suc, din care se beau câte trei pahare zil­nic. Este un tratament depurativ foarte puternic, care reglează reacțiile sis­temului imunitar, ajutând la ame­liorarea semnificativă a bolilor auto-imune de tot fe­lul. Același tratament ajută și la refacerea țesutului elas­tic afectat de aceste boli, eliminând, într-o anumită măsură, distrugerile cauzate de ele și îmbunătățind semnificativ starea generală a pacientului. Mecanis­mele prin care urzica acționează asupra imunității sunt încă prea puțin cunoscute, dar în practica medicală s-a observat o îmbunătățire aproape miraculoasă a stării de sănătate a bolnavilor cu colagenoză, în urma curei cu urzici.
* Reumatism - mai multe cercetări au demon­strat faptul că administrarea frunzelor de urzică în sta­re proaspătă are efect antiinflamator articular. La pa­cienții reumatici care au ținut cura cu urzică s-a remar­cat o diminuare sensibilă a durerii și a inflamațiilor. Efectul a apărut după 3-4 săptămâni de cură cu suc proaspăt, consumat în cantitate de 0,5 - 0,75 litri pe zi. Acest efect antireumatic este explicat de oame­nii de știință prin faptul că principiile active din urzică inhibă producția substanțelor implicate în apariția inflamațiilor articulare și a durerii.