Când mergi, primăvara devreme, la cules de urzici, îți trebuie un pic de răbdare și de atenție, ca să le distingi tulpinițele fragede, ascunse sub frunzișul uscat al pădurii. Frigul le sperie. Abia când soarele începe să încălzească ușor pământul, poporul cel numeros al urzicilor năvălește în lume, ocupând-o până la capătul orizontului. De la primele semne adevărate de primăvară, din rizomii întinși ca o rețea uriașă pe sub pământ, ies la iveală primele frunzulițe de un verde deschis și fraged, care se culeg împreună cu tulpina pe care cresc. O pungă mare de urzici este suficientă pentru o cură de o săptămână. Se ține la frigider, fără a-și pierde prospețimea. Dar să vedem cum le putem folosi.
Un depozit de clorofilă
Urzica vie este printre plantele cele mai bogate în clorofilă, un agent de detoxifiere fenomenal, dar și un foarte bun alcalinizant al sângelui, al urinei și al altor fluide corporale. Apoi, urzica are în compoziția sa cantități importante de potasiu, fier și magneziu, fiind, așadar, un remineralizant excelent. Foarte importante sunt și substanțele volatile, ce dau aroma specifică urzicilor de primăvară, și care au un foarte intens efect antibiotic și diuretic. Nu trebuie uitat că în frunzele verzi și înțepătoare există nu mai puțin de zece vitamine, între care: B1 și B2, care protejează sistemul nervos; vitamina C, care este antialergică și imunostimulentă; vitamina A, care protejează ochii și întărește membrana celulelor sănătoase. Cu un asemenea arsenal vindecător, nici nu e de mirare că această plantă are o multitudine de recomandări terapeutice. Înainte de a vorbi despre ele, să aflăm cum se pot prepara.
Remedii din urzici
Salata
Două mâini de frunze și tulpini fragede se curăță bine de frunzele uscate și de alte impurități, care se strecoară atunci când culegem urzica, iar apoi se clătesc bine în mai multe ape. După spălare, frunzele și tulpinile se toacă fin pe o planșetă de lemn, se adaugă puțină sare și se frământă bine, cu mâna protejată de o mănușă de cauciuc (pentru că și atunci când e tânără, urzica înțeapă foarte tare). La tocătura obținută se adaugă puțin suc de lămâie și ulei de măsline, și salata e gata. Pișcătura dispare. Salata de urzică se consumă de regulă dimineața, pe stomacul gol. Ca să fie eficientă, o cură trebuie să dureze minimum 7 zile. Limite pentru tratamentul cu urzică nu există. Cu cât cura de salată va fi mai lungă, cu atât efectele sale vor fi mai puternice.
Sucul de urzici
În vasul mixerului electric se pune o mână de urzici proaspete, bine spălate și curățate, și un pahar (200 ml) de apă plată sau apă de izvor. Se lasă la malaxat circa 2 minute, după care se adaugă imediat 1-2 lingurițe de suc de lămâie, atât pentru gust, cât și pentru prevenirea oxidării principiilor active. Sucul se bea nefiltrat, cât mai repede, ca să-și păstreze maximul de proprietăți curative.
Fiertura de urzici
Se recomandă atunci când din cauza sensibilității gastro-intestinale, nu putem consuma urzicile proaspete. Se obține astfel: trei-patru mâini de urzici se curăță și apoi se spală în mai multe ape, după care se pun la fiert la foc iute, în apă cât să le cuprindă. După 25-30 de minute, când tulpinile s-au înmuiat, zeama rezultată în urma fierberii se scurge într-o cană, iar în urzicile strecurate se adaugă sare după gust, puțin ulei de măsline și suc de lămâie. Se consumă calde. Zeama se poate bea, la două ore după masă.
Efecte terapeutice ale urzicilor de primăvară
* Anemie, tulburări de coagulare - se face o cură de minimum 14 zile cu salată de urzici, consumată de două ori pe zi. Datorită bogăției sale în vitamina K și în fier, dar și efectelor sale de stimulare a producerii elementelor figurate ale sângelui, urzica ajută la ameliorarea bolilor sângelui, indiferent de origine. De asemenea, este un excelent reglator al reacțiilor sistemului imunitar, fiind recomandată inclusiv în bolile sângelui cu o componentă auto-imună.
* Intoxicații cu metale grele, xenoestrogeni - clorofila conținută din abundență de către frunzele urzicii este un adevărat magnet pentru substanțele nocive ajunse în organism prin alimente, apă, aer, produse cosmetice, detergenți etc. În primul rând, urzica proaspătă extrage din țesuturi excesul de metale toxice, cum ar fi plumbul, cesiul, cadmiul, aluminiul, stronțiul etc. Apoi, blochează într-o anumită măsură efectele unor substanțe sintetice cu efecte hormonale pe cât de puternice, pe atât de nocive, cum ar fi: ftalații (din balsamul de rufe, detergenți), bisfenolul A (din peturile de plastic), parabenii (din cosmetice), anumite pesticide etc.
* Colon iritabil - sucul de urzică obținut prin mixarea frunzelor cu apă este un adevărat elixir pentru tubul digestiv, în general, și pentru intestine, în special. Are efecte cicatrizante și calmante, ajută la refacerea țesuturilor de protecție din tubul digestiv, lezate sau distruse de procesele infecțioase, de substanțele toxice din alimente sau din băuturi. Persoanele care nu suportă urzica în stare crudă, vor consuma urzica fiartă, atât zeama cât și planta ca atare. Are aceleași efecte calmante și, în plus, normalizează tranzitul intestinal.
* Bronșită cronică, astm bronșic - salata și sucul de urzici proaspete au un efect imunoreglator extraordinar, fiind de mare ajutor în bolile respiratorii cu substrat alergic, printre care și astmul. Se face o cură de lungă durată, din martie și până la sfârșit de aprilie, timp în care se va consuma câte un pahar de suc de urzică, de două ori pe zi, dimineața și seara. Acest tratament ameliorează reacțiile alergice, ajută la decongestionarea căilor respiratorii de secreții și previne apariția crizelor de sufocare specifice astmului. Toți copiii care suferă de bronșită recidivantă, dar și adulții care fumează sau care lucrează în medii toxice ar trebui să urmeze această cură cu urzică proaspătă.
* Alergii - histaminele sunt niște substanțe eliberate de către celulele sistemului imunitar "scăpat de sub control" în timpul alergiilor produse de polen, praf ori diverse substanțe chimice. Din cauza lor, apare urticaria, ne curge nasul ori ne mănâncă ochii atunci când intrăm în contact cu un alergen. Ei bine, în frunzele urzicii întâlnim aceleași histamine (cu o compoziție chimică modificată față de histaminele din corpul uman), care sunt secretate de perișorii ei. Un medic american a observat că tratamentul intern cu frunze de urzică ajută la desensibilizarea alergică a organismului, cu efecte extrem de favorabile în eczeme cutanate, rinite și sinuzite. Simplificat spus, el a observat că histaminele din urzică fac receptorii specifici din organism să fie mult mai puțin susceptibili la stimulii din aer (praf, polen, pulberi etc.) care produc alergii.
* Hipertensiune și boli de inimă - frunzele de urzică, fie ele proaspete sau fierte, ajută la eliminarea apei acumulate în organism, elimină surplusul de sodiu și relaxează musculatura netedă a vaselor de sânge, reglând astfel tensiunea arterială într-un mod natural. Apoi, s-a observat că pacienții care consumă frunze de urzică își reglează ritmul cardiac, sunt mai puțin predispuși la crize de inimă dureroase și își măresc capacitatea de efort.
* Adjuvant în colagenoze și boli auto-imune - se ține o cură de opt săptămâni cu urzică proaspătă, sub formă de suc, din care se beau câte trei pahare zilnic. Este un tratament depurativ foarte puternic, care reglează reacțiile sistemului imunitar, ajutând la ameliorarea semnificativă a bolilor auto-imune de tot felul. Același tratament ajută și la refacerea țesutului elastic afectat de aceste boli, eliminând, într-o anumită măsură, distrugerile cauzate de ele și îmbunătățind semnificativ starea generală a pacientului. Mecanismele prin care urzica acționează asupra imunității sunt încă prea puțin cunoscute, dar în practica medicală s-a observat o îmbunătățire aproape miraculoasă a stării de sănătate a bolnavilor cu colagenoză, în urma curei cu urzici.
* Reumatism - mai multe cercetări au demonstrat faptul că administrarea frunzelor de urzică în stare proaspătă are efect antiinflamator articular. La pacienții reumatici care au ținut cura cu urzică s-a remarcat o diminuare sensibilă a durerii și a inflamațiilor. Efectul a apărut după 3-4 săptămâni de cură cu suc proaspăt, consumat în cantitate de 0,5 - 0,75 litri pe zi. Acest efect antireumatic este explicat de oamenii de știință prin faptul că principiile active din urzică inhibă producția substanțelor implicate în apariția inflamațiilor articulare și a durerii.