Mituri despre slăbit și îngrășat

Iulia Vlad
Se întâmplă adesea: dieta pe care o urmăm întârzie să dea rezultate sau ele nu sunt cele pe care le așteptam. Sau ne îngrășăm pe zi ce trece, deși am dori să ne păstrăm silueta. De ce? Pen­tru că, auzite în jurul nostru și trecute de la o per­soană la alta, multe dintre sfaturile legate de diete s-au trans­format în mituri, care nu fac altceva decât ori să ne îngrașe mai mult, ori să ne împiedice să slăbim, atunci când e cazul. Iată câteva clarificări făcute de nu­­tri­ționiști, menite să ne ajute în lupta cu kilogra­mele.

* E normal să mă îngraș, odată cu înaintarea în vârstă...
Deși este adevărat că, odată cu vârsta, metabolis­mul încetinește (cu 5-10 la sută pe deceniu, începând cu vârsta de 25 de ani), asta nu înseamnă că înaintarea în vârstă cere, obligatoriu, kilograme în plus. Un stu­diu realizat pe parcursul mai multor ani, care a urmărit viața de zi cu zi a unor femei cu vârste cuprinse între 50-75 de ani care s-au îngrășat, dar și-au menținut greutatea sau chiar au slăbit, a constatat că succesul lor a avut de-a face mai mult cu obi­ceiurile din viața de zi cu zi, decât cu vârsta. Astfel, femei­le care au luat cel puțin 3 mese pe zi, re­duse cantitativ, s-au men­ținut sau au slăbit, compa­ra­tiv cu cele care au sărit peste mese. Iată la ce concluzie au ajuns nutrițio­niștii: greutatea și vârsta sunt doar numere. Ceea ce influențează modul în care arătăm și ne simțim este modul cum trăim în fiecare zi.

* Eu mă îngraș... genetic...
Nu se poate nega că există și o componentă eredi­tară în cazul obezității, dar cercetările efectuate de nutriționiști au arătat că adolescenții sau copiii cu părinți supraponderali, duși la vreme la doctor, au devenit adulți cu greutate normală. Un alt studiu recent a arătat că persoane cu "gene de grăsime”, care au avut un regim alimentar controlat și au inclus exercițiul fizic regulat în programul lor, au redus ris­cul de obezitate cu 40 la sută.
În concluzie: indiferent de "moștenirea” genetică, obiceiurile de zi cu zi au o mare influență asupra greu­tății noastre.

* Dacă merg la sală, pot mânca oricât...
Luați în considerare: dacă mâncați două prăjituri mijlocii, acestea vă aduc aproximativ 400 de calorii. Pentru a arde 400 de calorii, o persoană trebuie să mear­gă pe jos 3 km ori să stea o oră sau mai mult pe banda de alergat. Dar dacă dintr-un motiv oarecare nu ajungeți la sala de sport în mod regulat, puteți să vă mențineți sau să slăbiți doar cu ajuto­rul dietei. Un studiu recent a arătat că persoanele care consideră că dieta este cheia menținerii siluetei cântă­resc mai puțin decât cei care atribuie kilogramele în plus lipsei de exercițiu. În concluzie: dacă nu aveți un pro­gram de exerciții fizice asemănător cu cel al unui atlet olimpic, pentru a slăbi sau a vă menține greuta­tea va trebui să păstrați aportul de calorii sub control.

* Dacă mănânc "bio”, nu mă îngraș...
Pâinea sau pastele din grâu integral au la fel de multe calorii ca cele obișnuite. Același lucru este vala­bil și pentru orez brun sau orez alb. Avocado, nucile, uleiul de măsline au grăsimi excelente pentru sănăta­tea inimii, dar au și multe calorii. Vinul roșu și cioco­lata neagră sunt pline de antioxidanți, dar dacă vă răsfățați zilnic cu ele, fără să vă uitați la cantitate, e foar­te probabil să vă îngrășați. "Sănătos”, "bio” sau "na­tural” nu înseamnă și calorii puține. Eticheta arată "conținut redus de grăsimi”, "fără grăsimi vegetale hidrogenate” sau "fără aditivi alimentari”, dar nu spu­ne nimic despre calorii, adică exact de ceea ce trebuie să țineți cont dacă vreți să slăbiți sau să vă păstrați greutatea.

* Beau multă apă și alte lichide ca să slăbesc...
Câteodată, un pahar de apă poate stopa pofta de a "ronțăi” ceva nepotrivit. De asemenea, hidratarea e esențială pentru o stare de sănă­tate și de bunăstare fizică. Însă, deși creșteți consumul de apă, dar nu vă limitați porțiile de alimen­te, veți lua același număr de calorii. În afară de apă și ceaiuri de plante neîndulcite, pentru ce­le­lalte lichide trebuie să fiți atenți, pentru că altfel "beți ca­lo­rii”. Corpurile noastre nu "simt” caloriile din lichide. Studiile au arătat că persoanele care au crescut aportul de băuturi îndulcite cu zahăr au adăugat și kilograme. Pentru că și băuturile conside­rate inofensive pot fi înșelătoare, citiți cu atenție eti­chetele și calculați porțiile. Chiar și sucurile de fructe preparate acasă, foarte sănătoase, de altfel, trebuie evitate sau consumate în cantități foarte mici, pentru că zaharoza și fructoza care se află în ele au un aport caloric ridicat.

* Mănânc multe legume și fructe ca să slăbesc...
Fructele și legumele sunt foarte sănătoase, dar dacă aruncăm o privire pe statistici, vedem că odată cu creșterea consumului lor, a crescut, în același timp, și rata obezității. Ce înseamnă aceasta? Că trebuie să înlocuiți substanțial alte alimente cu fructe și legume, în loc să completați, să adăugați.

* Un mod rapid și ușor de a pierde kilograme e să sar peste mese...
Studiile au arătat că persoanele care sar peste mese - micul dejun în special - sunt supraponderale. Moti­vul? Săritul peste mese duce la încetinirea metabolis­mului, oboseală, în niciun caz la slăbit. De asemenea, va fi mult mai probabil ca din cauza foamei să vă "aruncați” la următoarea masă pe alimente bogate în zahăr și grăsimi, sau să mâncați mai mult decât tre­buie, ceea ce duce, în final, la kilograme în plus. Patru-cinci mese mici pe zi vă ajută să vă controlați pofta de mâncare și să evitați gustările nesănătoase.

* Nu am nicio problemă ca, de câte ori "pun pe mine” câteva kilograme, să le "dau jos”...
Pierderea în greutate necesită un efort mare, susți­nut zi cu zi, pe o perioadă lungă de timp. Vă puteți îngrășa și slăbi de multe ori, însă, repetat, lucrurile se complică și slăbitul se va produce din ce în ce mai greu, pentru că metabolismul înceti­nește și organismul face, de fiecare dată, eforturi să se adapteze la noua greutate.

* Pentru a slăbi, trebuie să tai carbohidrații din dieta mea...
Excesul de calorii din orice sursă, nu doar din carbohidrați, va fi stocat sub formă de grăsime corporală. Însă ei sunt o sursă esențială de energie, iar dacă ne privăm de ei pe termen lung, ne afectăm starea de să­nă­tate. Pentru a slăbi, alegeți și consumați în cantitate mică cereale integrale sau preparate din ele, care conțin carbohidrați, sunt extrem de sănătoase și satură repede.

* Alimentele cu "conținut scăzut de grăsime” (low fat) sau "fără grăsime” (0 fat) mă ajută să slăbesc...
Unele dintre aceste alimente sunt sărace în gră­simi, dar bogate în calorii. Când grăsimea este elimi­nată dintr-un produs, trebuie adăugat altceva, pentru a-i menține consistența. De multe ori, un produs cu conținut scăzut în grăsime este încărcat cu zahăr, făi­nă, amidon sau agenți de îngroșare, iar aceste ingre­diente aduc un număr important de calorii. De aceea, citiți cu atenție etichetele acestor produse și consu­mați-le în porții mici.

* Grăsimile mă fac gras...
Grăsimile conțin multe calorii, dar avem nevoie de ele în dieta noastră, ca sursă de energie și pentru buna funcționare a organismului. Pentru a slăbi, a vă men­ține greutatea și sănătatea, consumați grăsimi sănătoa­se, în cantități mici. Acestea sunt grăsimile nesaturate și se găsesc în nuci, alune, migdale, semințe neprăjite, măsline, uleiuri presate la rece (de măsline, de floarea-soa­relui etc.), avocado, pește.