Elixirul profetului Mahomed
Legenda spune că în urmă cu sute de ani, la poalele Muntelui Elbrus, trăia un popor de oameni cu sufletele neîntinate. Atât erau de altruişti şi generoşi, de iubitori aceşti oameni, încât Mahomed, mesagerul lui Allah, a hotărât să îi răsplătească cu un dar divin, nepreţuit: le-a trimis din cer o băutură care le vindeca rănile şi le readucea tinereţea în trupurile vlăguite de ani. Secretul reţetei acestei miraculoase licori trebuia însă păzit cu sfinţenie, dezvăluirea tainei pregătirii ei atrăgând mânia lui Allah. Câteva secole mai târziu, se spune că mult tăinuita reţetă a băuturii a fost furată de un medic rus şi adusă în Imperiul Ţarist. Abia după Primul Război Mondial, reţeta kefirului s-a răspândit în întreaga lume. Coincidenţă sau nu, un lucru este cert: locuitorii de la poalele Munţilor Caucaz sunt şi astăzi cei mai longevivi de pe planetă!
Ce este kefirul şi ce proprietăţi are?
Având aspectul unui bucheţel de conopidă, ciuperca laptelui este o îmbinare de bacterii şi drojdii, o simbioză de microorganisme care cresc şi se reproduc împreună. Consumat cu regularitate, kefirul întăreşte sistemul imunitar, protejează flora intestinală, accelerează eliminarea toxinelor, acţionează ca agent antimicrobian şi antiinflamator, coleretic şi antiseptic, normalizează metabolismul, înlătură durerile de cap şi echilibrează tensiunea arterială. Studii recente au demonstrat că bacteriile acidului lactic ce se găsesc în kefir previn apariţia cancerului. Astfel, consumat zilnic, kefirul inhibă creşterea celulelor canceroase.
Obţinerea kefirului şi îngrijirea ciupercii laptelui
Pentru obţinerea kefirului acasă (mult mai sănătos şi mai sigur decât cel din comerţ), aveţi nevoie de o ciupercă a laptelui sănătoasă, ce se poate achiziţiona de pe internet sau de la magazinele specializate. Ciuperca este de culoare albă, asemănătoare ca aspect cu bucheţelele de conopidă. În locul ciupercii, se poate folosi şi kefir cumpărat din magazin (50 de ml), însă efectele nu sunt deloc aceleaşi.
Reţetă: Într-un borcan, peste două linguriţe de ciuperca laptelui se toarnă 200-250 de mililitri de lapte de vacă cu 3,5% grăsime, fiert şi răcit la temperatura camerei. Recipientul se acoperă apoi cu un tifon şi se lasă timp de 24 de ore într-un loc călduros, ferit de lumina soarelui. Pentru un kefir mai acrişor şi mai gros, se recomandă să se lase la fermentat timp de 48 de ore. După acest interval, se strecoară conţinutul într-un alt borcan, printr-un tifon sau o strecurătoare de plastic. Kefirul strecurat este numai bun de băut, iar ciuperca (rămasă în sită) se poate refolosi pentru prepararea unei noi porţii. Kefirul obţinut se păstrează la frigider, timp de maximum trei zile.
Pentru ca ciuperca să nu se îmbolnăvească, este obligatoriu ca toate ustensilele şi recipientele să fie din plastic sau sticlă. Ciuperca se clăteşte sub jet de apă rece, se introduce într-un borcan curat şi peste ea se toarnă iarăşi lapte, pentru a produce un nou kefir. Uimitor este faptul că ciuperca se înmulţeşte pe măsură ce preparăm kefirul, de fiecare dată mărindu-se, treptat, tot mai mult. Când dimensiunea ei ajunge la aproximativ cinci centimetri, puteţi să o separaţi în bucheţele şi să o folosiţi în mai multe recipiente sau să o oferiţi prietenilor. Dacă doriţi să faceţi o pauză de kefir, introduceţi ciuperca într-un borcan cu lapte şi conservaţi-o la frigider, timp de patru-cinci zile.
Kefirul, în uz intern
În majoritatea afecţiunilor, tratamentul cu kefir se ţine timp de un an, astfel: după 20 de zile de administrare a câte maximum un litru pe zi, se face o pauză de zece zile. În primele 10-14 zile de tratament, activitatea aparatului digestiv creşte semnificativ, scaunele pot fi mai frecvente şi, în unele cazuri, se pot produce acumulări de gaze intestinale. După această perioadă, însă, simptomele dispar, starea generală se îmbunătăţeşte, organismul se revigorează, bărbaţilor crescându-le apetitul sexual.
Curăţarea organismului
Se amestecă bine următoarele ingrediente: patru linguri de kefir, două pahare cu suc proaspăt de morcovi şi unul de sfeclă. Amestecul se introduce timp de două ore la frigider şi apoi se consumă pe parcursul unei zile, împărţit în cinci doze. Se bea încet, cu înghiţituri mici, cu o oră înainte de masă. Durata tratamentului este de zece zile.
Oboseală cronică
O jumătate de cană de miere se amestecă cu patru linguri de kefir. Se administrează câte două linguri din amestec, seara, înainte de culcare. Tratamentul se ţine timp de zece zile, se face o pauză de alte zece şi se reia.
Echilibrarea tensiunii arteriale
Se administrează kefir timp de două luni, câte un pahar, de trei ori pe zi, cu două ore înaintea meselor principale.
Combaterea constipaţiei
Într-un pahar de kefir se adaugă o lingură de ulei vegetal, de preferat de măsline. Amestecul se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de două săptămâni.
Într-o jumătate de pahar de kefir se adaugă trei linguri de miere. Se amestecă bine. Se iau câte două linguri de preparat seara, cu două ore înainte de culcare. Se administrează timp de două săptămâni, chiar dacă simptomele afecţiunii dispar înainte de terminarea tratamentului.
Combaterea tusei
Se amestecă trei linguri de kefir, două linguri de suc de ceapă, două linguri de miere şi trei de apă. Se pun la fiert, la foc foarte mic, timp de o oră. După ce s-a răcit, lichidul se toarnă într-un recipient de sticlă şi se astupă bine. Se păstrează la rece. Se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Preparatul li se poate da şi copiilor.
Rinoree (scurgeri nazale)
Un disc demachiant sau o bucăţică de tifon se îmbibă în kefir şi se introduce în fiecare nară, pe rând. Se ţine câte 30 de minute, se face o pauză de câteva ore, apoi procedura se repetă. Tratamentul poate fi ţinut atâtea zile cât este cazul, până ce simptomele dispar.
Pneumonie
Împotriva pneumoniei, se administrează câte 150 de mililitri de kefir de două ori pe zi, dimineaţa, cu o oră înainte de micul dejun, şi seara, cu două ore înainte de culcare. În cazul în care bolnavului i se administrează antibiotice, intervalul de timp dintre consumul de kefir şi ingerarea antibioticului este de cel puţin trei ore. Durata tratamentului este de două săptămâni.
Ateroscleroză
Săptămâna 1: Se bea zilnic câte o jumătate de pahar de kefir, seara, cu o oră înainte de culcare.
Săptămânile 2-4: Se consumă kefir de două ori pe zi: dimineaţa, cu o oră înaintea micului dejun, câte o jumătate de pahar, şi seara, cu două ore înainte de culcare, câte un pahar. Tratamentul trebuie ţinut timp de o lună. Se face o pauză de o lună şi se reia.
Diabet zaharat
Un litru de kefir se împarte în doze de câte 150 de mililitri. Se beau pe parcursul unei zile, din două în două ore, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Tratamentul durează 25 de zile. Se face o pauză de două săptămâni, apoi se reia.
Atenţie! Acest tratament este recomandat doar pacienţilor nedependenţi de insulină.
Alergii (febra fânului, dermatită atopică, rinită alergică)
Se administrează câte un pahar de kefir de trei ori pe zi, cu o oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o lună. Se face o pauză de două săptămâni, după care se poate relua. Este recomandat în special primăvara.
Dietă pentru scăderea în greutate (obezitate)
Se consumă astfel:
Ziua 1: 400 de grame de cartofi fierţi în coajă, fără sare, şi o jumătate de litru de kefir.
Ziua 2: 400 de grame de brânză de vaci degresată şi o jumătate de litru de kefir.
Ziua 3: 400 de grame de fructe (orice fructe, cu excepţia bananelor şi a strugurilor) şi o jumătate de litru de kefir.
Ziua 4: 400 de grame de piept de pui fiert, fără sare, şi o jumătate de litru de kefir.
După cele patru zile, se recomandă o alimentaţie echilibrată, bazată mai mult pe legume, din care se exclud prăjelile, alimentele bogate în amidon, mezelurile, alcoolul. De asemenea, este indicat să se bea câte un pahar de kefir zilnic, înaintea meselor principale.
Uz extern
Neurodermatită
Pentru reducerea simptomelor de prurit şi piele uscată se amestecă o jumătate de litru de kefir cu 100 mililitri de ulei de măsline. Amestecul se toarnă în apa pregătită pentru baie. Corpul se îmbăiază astfel, o dată pe săptămână.
Picioare grele, umflate, obosite
O jumătate de litru de kefir se toarnă peste trei litri de apă călduţă. Se scufundă picioarele în această apă, timp de 30 de minute. Apoi picioarele se clătesc cu apă călduţă.
Dureri reumatice
Se ung zonele afectate cu kefirul puţin încălzit, prin mişcări circulare, de şapte-opt ori pe zi, la intervale de o oră. Tratamentul se poate ţine fără restricţie, până ce durerile dispar.