Început de octombrie în "insula de smarald". Vânturile din vest, de la Ocean, se împletesc cu cele sărate din est, de la mare, într-un dans de troiene de frunze multicolore, de mirosuri tari şi nostalgice, pe melodii de ploi furioase.
Octombrie doare prin frumuseţea, măreţia şi tristeţea lui melancolică. Dealurile galbene, dichisite cu căpiţe de fân, livezi de meri şi vii parfumate, pădurile în nuanţe de miere şi foc îmi cutreieră gândurile, sufletul şi somnul cu un dor de casă care nu se poate reda în cuvinte. Un deceniu departe de toamna românească, de imaşurile şi munţii care se adâncesc în cer, departe de lanurile mirifice de floarea-soarelui, de teii noştri incredibili şi înţelepţi, de mustul rubiniu. Rana emigrării sângerează mai puternic toamna, iar cerul o spală cu miliarde de stropi grei de ploaie. Dar, oricât ar ploua, adâncul rănii nu se va umple nicioadată. Fântâna dorului şi a amintirilor nu se poate umple, cu toată ploaia pământului...
Dumnezeu, acolo unde este durere şi pustiu, aduce şi leac, şi bucurie. Iar miercuri seara, pe 8 octombrie, aici, în Dublin, mi s-a ostoit sufletul prin nectarul dumnezeiesc al artei. Pe scena Filarmonicii din Dublin (National Concert Hall), Orchestra Radio-Televiziunii irlandeze (The RTE Concert Orchestra) a prezentat şi acompaniat corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, condus de pr. Sorin Dobre. Ca invitaţi, au mai evoluat solista Rita Connoly, Lyan O'Flynn - cimpoi, Noel Eccles - percuţie, Gerry O'Beirne - chitară şi Călin Hăndăbuţ, la fluier şi oboi, precum şi corul femeiesc de la Societatea Corală "Dun Laoghaire". Concertul s-a intitulat "Vocile din Cimitirul Vesel" şi a constat într-o suită pentru orchestră, cor şi solişti a binecunoscutului compozitor irlandez Shaun Davey, care s-a inspirat din versurile epitafurilor de pe crucile de mormânt din Săpânţa.
Evenimentul a marcat începutul Zilelor Culturale Româneşti la Dublin, organizate în colaborare cu Ambasada României la Dublin şi Institutul Cultural Român din Londra. Sala Filarmonicii a fost plină. Oficialitaţi române şi irlandeze, păstorii sufletelor noastre, preoţii ortodocşi, în frunte cu Părintele Protopop Călin Florea, personalităţi politice şi culturale au onorat cu prezenţa acest spectacol extraordinar.
Am asistat la o îmbinare impresionantă a muzicii populare româneşti cu cea celtică, o împletire a două spiritualităţi bogate şi puternice. Piesele interpretate în limbile română, engleză şi irlandeză au fost de o sensibilitate unică, cucerind inimile românilor şi, mai ales, ale majorităţii irlandeze prezente în sală. Concertul, conceput desăvârşit, a echivalat cu o odă închinată bucuriei de a trăi, diversităţii, dar şi apropierii dintre oameni. Pe parcursul celor peste două ore de muzică sublimă, am făcut un drum prin istorie, cultură, tradiţie şi am învăţat încă o dată că dorul de a iubi frumosul şi credinţa creează miracole. Într-adevăr, toţi cei prezenţi au trăit un miracol! La final, toţi spectatorii erau transfiguraţi. Ultima piesă, interpretată de toţi cei de pe scenă, de cele două coruri, împreună cu orchestra şi toţi invitaţii, cântată pe versurile traduse în engleză ale poeziei eminesciene "Stelele-n cer" ne-a ridicat, literalmente, în înălţimile văzduhului, creând o conexiune, pe plan spiritual, a tuturor celor prezenţi.
Datorită acestei treziri spirituale, am simţit nevoia de a împărtăşi bucuria primită în dar cu toţi românii de pretutindeni, dar mai ales cu cei de Acasă.
Toamna este un anotimp al belşugului. Acum, în plină toamnă, sufletul meu e mult mai bogat, datorită unor oameni cu totul deosebiţi, talentaţi, pasionaţi - români şi irlandezi. Dorul de România îmi zâmbeşte acum. Este un dor fericit. S-a hrănit cu bucuria pe care numai arta şi dragostea ţi-o pot da. Sunt fericită că frumuseţea României a răsărit încă o dată, aici, în "insula de smarald".
ELENA URSACHE
P.S. Mulţumesc, "Formula AS"! Sunteţi un soare care ne încălzeşte sufletele, indiferent de anotimp.