Experienţa lui Jung
"Deci, suspinând, iarăşi, Iisus, întru Sine, a mers la mormânt. Şi era o peşteră şi o piatră era aşezată pe ea. Iisus a zis: «Ridicaţi piatra!». ... Şi zicând acestea, a strigat cu glas mare: «Lazăre, vino afară!». Şi a ieşit mortul, fiind legat la picioare şi la mâini cu fâşii de pânză şi faţa lui era înfăşurată cu mahramă. Iisus le-a zis: «Dezlegaţi-l şi lăsaţi-l să meargă»." (Evanghelia după Ioan, Capitolul 11).
Orice creştin cunoaşte povestea biblică din Noul Testament a învierii lui Lazăr de către Iisus Christos. Dar oare minunea învierii lui Lazăr este un miracol ce nu poate fi pătruns cu mintea umană, este o simplă "poveste", un mit inventat de Biserică, pentru a aduce oamenii mai aproape de credinţă, sau învierea din morţi este o realitate posibilă? Şi dacă, totuşi, povestea nu este decât o poveste, cum se explică faptul că în toată lumea există mii de cazuri de oameni care au murit şi au înviat, după ce toate funcţiile lor vitale încetaseră? Cum de oameni din culturi şi religii diferite, care au trăit experienţa morţii clinice, au povestit aproape aceleaşi lucruri, petrecute în aceeaşi ordine? Cum de oamenii care au trecut graniţa dintre viaţă şi moarte susţin cu tărie că sufletul este viu şi nemuritor?
Mai toată lumea a auzit de Carl Gustav Jung, celebrul psiholog şi psihiatru elveţian, fondator al psihologiei analitice (a fost preşedintele Centrului de Cercetare pentru psihologie aplicată, autor a numeroase studii de o valoare excepţională) dar nu toată lumea ştie că acest om a supravieţuit morţii! În anul 1944, Jung a căzut şi şi-a rupt piciorul, în acelaşi moment suferind şi un atac de cord. Experienţa sa uluitoare în viaţa de dincolo de moarte este relatată în cartea sa autobiografică "Amintiri, vise, reflecţii".
La început, s-a simţit ca şi cum ar fi plutit în spaţiul cosmic. În depărtare, sub el, se vedea Pământul albastru, cu mări, continente, deşerturi şi munţi. Apoi, lângă el, de asemenea plutind, a zărit un bloc imens de granit, care îi amintea de Templul Dintelui de pe insula Ceylon, pe care îl vizitase. Psihiatrul a avut simţământul foarte puternic că în acest templu poate obţine toate răspunsurile cu privire la soartă, la scopul şi sensul vieţii. Dar tot atunci, Jung a mai avut o viziune: "De jos, dinspre Europa, se ridica o imagine. Era
medicul meu - sau, mai curând, imaginea lui - încadrat de un lanţ de aur sau de o cunună aurită de lauri. Am realizat imediat: «Iată, ăsta-i medicul meu care m-a tratat»." Între cei doi a avut loc un soi de dialog tacit. Se pare că medicul fusese trimis să îl aducă înapoi la viaţă, căci celebrul psihiatru încă nu avea dreptul de a părăsi Pământul. Imediat după conştientizarea acestui mesaj, întreaga imagine a dispărut. După "trezire", Jung a căzut într-o depresie grea. Nu putea mânca nimic şi dorinţa de a mai trăi îi dispăruse complet. După întoarcerea din morţi, se simţea ca un prizonier într-o închisoare. Pe de altă parte, întoarcerea trupului său la viaţă i-a adus psihiatrului şi o abilitate deosebită: aceea a premoniţiei. Jung a înţeles văzându-l pe medicul său în lumea de dincolo, că acesta îşi închisese "cercul" vieţii pe pământ. A realizat în cel mai clar mod că medicul său avea să moară cât de curând. Dar, deşi a încercat să-l prevină de tragedia ce avea să se petreacă, Jung nu a reuşit să-i împiedice sfârşitul, aşa cum şi-ar fi dorit. În scurt timp, premoniţia lui s-a îndeplinit: medicul s-a îmbolnăvit brusc şi în câteva zile a decedat. După experienţa morţii clinice, Jung s-a schimbat covârşitor. Noile stări, presimţiri şi senzaţii care s-au născut în el, odată cu revenirea la viaţă, l-au marcat atât de profund, încât, pentru a le putea face faţă, psihiatrul s-a cufundat cu totul în munca sa de cercetare. Începând cu acel an, C. G. Jung a început să-şi scrie cele mai faimoase cărţi!
Călătorii în lumea de dincolo
Despre fenomenul de decorporalizare, de ieşire din trup a sufletului, a început să se vorbească în mod intens în cercurile ştiinţifice în anii '20 ai secolului trecut. Acest fapt s-a petrecut ca rezultat al progreselor medicinii, doctorii reuşind să resusciteze tot mai mulţi pacienţi aflaţi la graniţa cu moartea. Interesant este faptul că toţi aceşti oameni au avut "viziuni" aproape identice! Majoritatea celor care au trecut prin experienţa morţii clinice au asociat această stare cu o călătorie fabuloasă. Aproape toţi au mărturisit că au avut viziunea unui tunel semi-întunecat, la capătul căruia se putea vedea o lumină strălucitoare, pe care toţi o percepeau ca fiind o energie extrem de puternică şi de pozitivă. Cei care cred în Dumnezeu şi în Viaţa de Apoi sunt convinşi că acea lumină străbate de la porţile Raiului, unde începe viaţa viitoare, cea veşnică. Oamenii de ştiinţă, însă, explică împrejurarea mult mai pragmatic. Din punctul lor de vedere, moartea clinică este un fenomen fiziologic, biologic şi psihologic. De pildă, potrivit oamenilor de ştiinţă, lumina strălucitoare din tunel pe care o văd oamenii este cauzată de variaţia foarte puternică a tensiunii arteriale. Toate acestea, însă, nu sunt decât ipoteze.
Înviată, după trei zile
Alexei Pohabov, un vestit cercetător rus în domeniul paranormalului, şi-a dedicat întreaga activitate cercetării vieţii de după moarte: unde merg sufletele, în aşteptarea "marii judecăţi"? După ce a experimentat el însuşi moartea clinică, susţine cu tărie că sufletul există şi după moarte, că el porneşte într-o călătorie spre alte dimensiuni. "Sufletul este un fel de matrice care tot timpul renaşte. Moartea clinică este, de fapt, un somn în care nu se poate controla nimic. Oamenii credincioşi sunt convinşi că sufletul lor după moarte se duce în Rai sau în iad, în funcţie de viaţa pe care au trăit-o pe Pământ. Dar oare nu cumva Raiul şi iadul sunt nişte lumi paralele? Poate că Raiul este o lume cu o frecvenţă înaltă, iadul una cu o frecvenţă joasă, iar lumea pământeană este una de mijloc, între cele de sus şi cele de jos. Pentru a înţelege ideea, gândiţi-vă la gama de frecvenţă a sunetului. Să nimereşti în oricare dintre aceste lumi este, probabil, aleatoriu, nicidecum în funcţie de păcatele săvârşite în viaţa de muritor", afirma Pohabov într-un interviu acordat ziarului "Pravda".
În anul 1964, întreaga presă din regiunea Altaiului, nordul îndepărtat al Rusiei, vuia despre un caz miraculos: o femeie de 40 de ani, din oraşul Barnaul, murise şi înviase după trei zile! Klavdia Ustiujanina era o femeie simplă, ce avusese parte de o viaţă chinuită. În anul în care a împlinit vârsta de 40 de ani, femeia a fost lovită de o altă pedeapsă: i s-a pus un diagnostic crud - cancer avansat la pancreas. Medicii nu îi dădeau şanse mari de supravieţuire, însă Izrael Isaevici Neimark, un renumit medic chirurg şi un om excepţional, nu s-a lăsat "intimidat" de această afecţiune ucigătoare şi a hotărât ca pacienta să fie operată imediat, convocând pentru intervenţie câţiva colegi chirurgi cu o vastă experienţă. Când au deschis însă abdomenul pacientei, doctorii au realizat că femeia era un cadavru ambulant: toate organele interne erau "mâncate" de cancer! În timpul intervenţiei chirurgicale, inima pacientei s-a oprit
şi, cu toate eforturile, medicii nu au mai reuşit să o aducă la viaţă. Profesorul Neimark şi-a şters fruntea cuprinsă de sudoare şi a şoptit, stors de vlagă, înfrânt într-o bătălie nedreaptă: "Scoateţi de aici cadavrul!" Trupul neînsufleţit a fost dus la morga spitalului, unde a stat timp de trei zile, până ce rudele au venit să îl ridice pentru înmormântare. Şi atunci, s-a întâmplat incredibilul: infirmierii au constatat că femeia dă semne de viaţă. Sub privirile lor îngrozite, Klavdia a început să se mişte, a deschis ochii şi gura ei se străduia să articuleze ceva. Întreg spitalul s-a alertat şi medicii au demarat operaţiunea de resuscitare. Aşa ceva era de-a dreptul un miracol! Nu se mai pomenise ca un om să zacă timp de trei zile la morgă şi apoi să se întoarcă la viaţă! După ce Klavdia şi-a revenit complet în simţiri, a povestit tot ceea ce se petrecuse cu ea în timpul morţii. Mărturia ei a uluit atât familia, cât şi întreaga echipă de medici ai spitalului. "Când am murit, nu am simţit cum sufletul mi-a ieşit din trup, dar deodată, mi-am văzut corpul întins pe masa de operaţie. Ştiam că am murit şi asta nu mi-a trezit nicio emoţie, de parcă aş fi văzut un obiect oarecare şi nu trupul meu. Vedeam şi auzeam cum medicii se străduiesc din răsputeri să mă readucă în simţiri. Dintr-odată, m-am trezit într-o altă lume, unde nu existau nici case, nici oameni, nici animale, nimic din ceea ce mi-era familiar. O alee se întindea de-a lungul unui câmp cu iarbă de un verde crud, o alee nici largă, nici îngustă, al cărei capăt se pierdea în zare. Soare nu se vedea, însă totul era invadat de o lumină splendidă. Simţeam că nu sunt pe Pământ şi am fost cuprinsă de dorinţa covârşitoare de a descoperi unde mă aflu. În stânga mea se vedea o poartă imensă, strălucind ca un soare orbitor, ce-mi amintea de poarta bisericii de la mine din localitate. Când am întors privirea în dreapta, am văzut cum spre mine se îndreaptă o femeie înaltă, cu capul acoperit, cu o ţinută sobră, purtând o robă lungă, ca o haină monahală. Când picioarele ei atingeau pământul, iarba se unduia sub greutatea paşilor, însă când talpa se ridica, firele ierbii stăteau drepte, ca şi cum nimic nu le strivise. Acum ştiu că femeia aceea era îngerul meu păzitor. Ajungând în dreptul meu, a rostit deodată: «Doamne, unde o trimitem pe femeia aceasta?». O voce tunătoare, dar blândă, a umplut aerul: «Trebuie trimisă înapoi! Timpul ei nu a sosit încă!». Apoi, m-am trezit în trupul meu, la morgă."
Sufletul cântăreşte 21 de grame!
În anul 1906, medicul american Duncan MacDougall, în urma unui experiment neobişnuit, a reuşit să demonstreze că sufletul există şi că se desprinde de trup după moarte. Cu ajutorul unui pat special, care era totodată şi un cântar foarte sensibil, ce reuşea să măsoare chiar şi un gram, americanul a dovedit lumii întregi că sufletul cântăreşte aproximativ 21 de grame! Rezultatele experimentelor sale au fost publicate la vremea respectivă în revista ştiinţifică "American Medicine": "În primul meu studiu, am luat ca subiecţi bolnavi de tuberculoză în stadiu terminal. Această afecţiune mi s-a părut cea mai potrivită pentru experimentul meu, căci moartea cauzată de această boală nu este însoţită de spasme musculare necontrolate care ar putea afecta măsurarea exactă a greutăţii trupului muribundului, înainte şi după momentul decesului", afirma profesorul MacDougall.
După mai multe ore de monitorizare constantă a şase pacienţi aflaţi la limita morţii, bolnavii au decedat brusc şi, la fel de brusc, acul cântarului s-a mişcat, arătând o pierdere în greutate a cadavrelor de 21 de grame. Pierderea subită în greutate nu poate fi cauzată nici de evaporarea apei din organism prin transpiraţie, acest proces producându-se lent, şi nici de mişcarea organelor interne în momentul morţii, care ar putea exercita, de asemenea, un efect asupra greutăţii corporale. "Rezultatele de netăgăduit ale experimentelor efectuate cu participarea pacienţilor muribunzi demonstrează, în mod cert, că în momentul morţii, greutatea corporală scade brusc, din motive ce nu pot fi explicate ştiinţific. Oare, nu cumva această pierdere în greutate a trupului nu reprezintă decât ieşirea sufletului din organism? Noi credem că da! Potrivit ipotezei noastre, sufletul părăseşte trupul omului care moare! Şi acest suflet cântăreşte 21 de grame!", a concluzionat Duncan MacDougall.
Copilul care moare şi învie când vrea
De multe ori, moartea clinică acţionează asupra omului ca un catalizator, provocând într-o persoană absolut obişnuită transformări fenomenale. Există multe cazuri de oameni care au trecut prin experienţa morţii clinice şi, odată readuşi la viaţă, au descoperit în ei abilităţi pe care nu le deţineau, capacităţi supranaturale, paranormale, cum ar fi telepatia, darul premoniţiei sau al clarviziunii.
Wolf Messing este un om-legendă, cel mai mare telepat şi hipnotizator al secolului al XX-lea, un medium extraordinar! Capacităţile sale fenomenale au fost studiate de savanţi din întreaga lume, despre el s-au scris sute de cărţi si s-au turnat zeci de filme, dar puţini sunt cei care ştiu cum a dobândit Wolf Messing aceste superputeri. Pe vremea când avea 11 ani şi nu era decât un băieţel sărman, care îşi câştiga traiul lustruind pantofii trecătorilor, a leşinat, prăbuşindu-se de foame pe caldarâm. A fost dus de îndată la spital, dar medicii nu au reuşit decât să constate moartea. Băieţelul nu mai avea puls, inima sa nu mai bătea deloc. A doua zi, însă, unul dintre studenţi a constatat, absolut întâmplător, că inima micuţului pacient reîncepuse să bată. După o lună de la moartea sa clinică, fostul lustragiu devenise o celebritate a Berlinului. La circul oraşului, sub privirile a sute de oameni, băiatul-minune îşi oprea singur bătăile inimii, inducându-şi starea de catalepsie, asemănătoare morţii, în care reuşea să rămână minute în şir! Ce se întâmplase oare cu Wolf Messing în lumea morţilor, şi de unde se născuseră în el asemenea capacităţi senzaţionale?! Conform unor teorii, aceste abilităţi sunt de fapt prezente în om încă de la naştere, însă ele se dezvăluie abia după ce individul suferă o traumă gravă, după ce organismul său este supus unui şoc violent. Alţii susţin că în creierul uman apar modificări esenţiale, ca rezultat al experienţei morţii clinice. Oricare ar fi explicaţia, este cert că există oameni care, după ce s-au întors din morţi, au căpătat puteri nebănuite.
Aşa s-a petrecut şi cu Nazira Rustemova, femeia care a murit, a fost înmormântată şi, ca printr-o minune, a reuşit să supravieţuiască, trezindu-se din morţi. Deşi are 46 de ani, Nazirei îi place să se joace cu păpuşile, desenează şi îşi petrece mai tot timpul alături de fetiţa ei, în parcurile de joacă pentru copii, bucurându-se de farmecul copilăriei, ca şi când ar avea cinci-şase ani. Mult timp, Nazira i-a ascuns fetiţei sale că, în copilăria sa, nu s-a jucat niciodată alături de alţi copii. Pe vremea când avea patru anişori, a suferit o moarte clinică, a fost îngropată de vie şi apoi, revenindu-şi în simţiri, a fost dusă la spital, unde a intrat într-un somn letargic timp de...14 ani!
S-a născut într-un cătun din regiunea Turkistan, din Asia Centrală. Încă din primii ani de viaţă, Nazira era chinuită de dureri atroce de cap. Într-una din zilele în care o apucau migrenele, şi-a pierdut cunoştinţa. Deşi a fost dusă urgent la spital, Nazira nu a mai putut fi salvată şi medicii au constatat, neputincioşi, decesul copilului. A fost înmormântată la foarte scurt timp, după datinile strămoşeşti. Trupul i-a fost înfăşurat într-un giulgiu şi apoi aşezat în mormânt, fără sicriu. Conform religiei islamice, în groapa din pământ, largă doar cât pentru a încăpea trupul decedatului, cel trecut în nefiinţă este supus unui interogatoriu de către doi îngeri ai morţii. În aceeaşi seară, bunicul Nazirei a avut un vis: se făcea că nepoata lui nu a murit şi se răsuceşte de vie sub pământul ce o apasă greu. Dimineaţa, alertată de premoniţia bunicului, întreaga familie s-a dus la cimitir. Spre uluirea şi groaza tuturor, mormântul era răscolit şi pe marginea gropii zăcea trupul Nazirei, tresăltând în spasme. Copilul a fost iarăşi dus la spital, de data aceasta direct la Taşkent, în capitala Uzbekistanului. Deşi se afla sub supravegherea medicilor, fetiţa a căzut inertă, într-un somn letargic, care a durat 14 ani. Când nimeni nu mai credea că va reveni la viaţă, Nazira s-a trezit, brusc, când un telefon din camera infirmierelor a început să sune. Medicii erau de-a dreptul năuciţi! Era incredibil că cineva îşi poate reveni din comă, după atâta amar de ani.
Când şi-a revenit complet, a povestit că, în tot acest timp, ea nu dormise, ci trăise o adevărată viaţă, doar că într-o altă lume! "Am stat alături de strămoşii mei, a căror strănepoată sunt. Era tare linişte şi armonie în acea lume!" Dar cel mai uluitor era faptul că Nazira îşi păstrase nişte abilităţi fenomenale pe care, conform spuselor sale, le dobândise în cealaltă dimensiune, în care trăise 14 ani. Oamenilor de ştiinţă care au supus-o la diferite experimente şi studii nu le venea a crede: în faţa ochilor lor se afla un adevărat "superman"! "M-am trezit că înţeleg graiuri diferite despre care nici nu auzisem vreodată rusă, arabă, uzbekă, engleză, franceză. Puteam să levitez minute în şir, puteam să fiu în acelaşi timp în locuri diferite, aveam abilitatea de a vindeca boli doar prin atingere. Trupul meu nu resimte căldura sau frigul, atât iarna, cât şi vara umblu desculţă, doar în rochie", povesteşte Nazira Rustemova.
Dacă astăzi a fi "îngropat de viu" este mai mult un subiect de romane fantastice, în urmă cu doar o sută de ani, cazurile celor socotiţi morţi şi apoi aruncaţi în groapă de vii, dintr-o eroare, erau mult mai dese decât ne imaginăm! Se pare că aşa a fost şi în cazul scriitorului rus Nikolai Gogol, celebru pentru romanul "Suflete moarte". În 1839, marele prozator s-a îmbolnăvit de encefalită malarică, boală care îi provoca leşinuri periodice, urmate de un somn prelung. Din cauza acestor simptome, Gogol a ajuns să fie urmărit de o obsesie chinuitoare: aceea că va cădea într-un somn letargic şi va fi îngropat de viu. Se spune că de ce îţi este cel mai frică de aia nu scapi! Gogol a murit în martie, 1852, şi a fost înmormântat după cum şi-a dorit, în pământul unei mânăstiri, cea a Sfântului Daniil, din Moscova. La mijlocul veacului trecut, când mânăstirea a fost închisă de regimul sovietic, osemintele sale au fost deshumate pentru a fi reînhumate în cimitirul Novodevicii. Spre groaza groparilor care i-au scos la iveală rămăşiţele, craniul scriitorului era răsucit în mod straniu, într-o parte, şi fragmente din sicriul din lemn păreau a fi zgâriate, ca şi cum cineva din interior se străduise, în chinuri inimaginabile, să deschidă cufărul mortuar.
Medicul care ar putea învia morţii
Datorită progreselor revoluţionare din domeniul ştiinţei resuscitării, realizate cu precădere în ultimii 20 de ani, se pare că moartea nu mai este un proces ireversibil! Conform studiilor recente, omul poate fi readus la viaţă chiar la mai multe ore după ce inima sa a încetat sa bată şi creierul nu a mai avut activitate.
Sam Parnia este medic specialist în resuscitare, la Spitalul Universitar "Stony Brook" din New York, Statele Unite. Cei care suferă un atac de cord şi sunt duşi la spitalul unde lucrează doctorul Parnia au şanse în proporţie de 33% să fie readuşi la viaţă. În medie, în alte spitale americane, aceste şanse sunt mult mai mici, de aproximativ 18%, iar în cele din Europa, posibilitatea de resuscitare este şi mai mică, de 16%. Până de curând, medicii erau convinşi că, după 20 de minute de la ultimele bătăi ale inimii, creierul este ireversibil afectat şi organismul uman nu mai poate fi readus la viaţă. Conform teoriei lui Sam Parnia, dacă pacientului i se face la timp o anumită resuscitare, în nişte momente-cheie, aplicându-i-se pe piept apăsări de o anumită forţă, el poate fi reînviat. În cartea sa "Erasing Death" ("Anihilând moartea"), publicată în februarie anul trecut, specialistul în resuscitare susţine că, după ce moartea se instalează, teoretic, şi creierul nu mai primeşte cantitatea necesară de oxigen pentru funcţionare, acesta nu este afectat imediat, ci, în anumite condiţii, poate intra într-un fel de
proces de "hibernare", o modalitate prin care organismul se apără împotriva morţii. "Desigur, atunci când organismul este profund afectat de o boală cum este cancerul sau suferă un traumatism grav, este imposibil ca omul să fie readus la viaţă. Dar dacă omul a suferit un atac de cord, s-a înecat sau s-a sufocat, acesta poate fi readus dintre cei morţi, chiar după mai mult timp!", susţine Sam Parnia.
În medicina contemporană, deja se cunosc foarte multe lucruri despre procesul somnului letargic, despre comă sau despre fenomenul morţii clinice, dar încă rămâne un mister ce se petrece cu sufletul omului după trecerea lui în nefiinţă. Există, oare, viaţă dincolo de moarte?