ÎNŢEPĂTURILE DE INSECTE
Potrivit unei vechi legende slave, ţânţarii au fost trimişi pe pământ de zeul apelor, drept pedeapsă pentru bârfa unei femei. De aceea, chiar şi în zilele noastre, în satele din Rusia, când o femeie vorbeşte de rău pe cineva, i se spune: "Puşchea pe limba ta, că aduci ţânţărimea!" Dincolo de aceste poveşti, antipatia pentru ţânţari se bazează pe fapte reale: ei sunt printre cele mai periculoase insecte, purtători de boli dintre cele mai grave, chiar mortale.
Efectele muşcăturilor sunt diferite, variind de la umflături mari, pline de lichid, până la pete mici, roşii. Indiferent de mărimea lor, toate aduc disconfort şi pot fi cauza apariţiei unor boli netratabile.
Protecţia împotriva ţânţarilor
Ţânţarii sunt sensibili la mirosurile de cuişoare, busuioc, anason şi eucalipt. Se recomandă folosirea uleiurilor esenţiale din aceste plante fie prin ungerea pielii pe zonele expuse, fie prin aprinderea unor candele. Mirosul de ulei de cedru respinge nu numai ţânţarii, ci şi muştele şi gândacii. Pentru cei care locuiesc la curte este recomandat ca în faţa ferestrelor să se sădească câteva tufe de roşii, frunzele de tomate fiind adevărate arme împotriva ţânţarilor.
Decoct împotriva ţânţarilor
* Peste o jumătate de litru de apă ce clocoteşte se pune un pumn de rădăcină mărunţită de pelin. Se lasă să dea în clocot, se stinge focul, iar vasul se acoperă cu un capac şi se lasă să se răcească treptat. Se strecoară, apoi se tamponează corpul cu această fiertură, preparatul ţinând la distanţă ţânţarii şi alte insecte, timp de cel puţin două ore.
* Cinci grame de cuişoare şi o cană de apă se pun la fiert timp de 15 minute. Vasul se trage de pe foc, se acoperă, se lasă la răcit, apoi corpul se unge cu acest decoct.
Pastile naturale
O lămâie tăiată în felii potrivit de groase se aşează pe o farfurie întinsă. În fiecare bucăţică de lămâie se înfig cuişoare (condimente). Farfuria se pune lângă pat, fiind o sperietoare puternică pentru ţânţari.
Tratamente împotriva muşcăturilor de ţânţari
Pentru a combate mâncărimea şi a reduce inflamaţia apărute după înţepăturile de ţânţari, se recomandă un decoct din următoarele ingrediente: frunze de mentă, scoarţă de stejar tânăr, flori şi frunze de sunătoare.
Mod de preparare: două sute de mililitri de apă se pun la fiert. Când apa clocoteşte, se adaugă câte o linguriţă din fiecare ingredient şi se lasă pe foc timp de 15 minute. Se trage vasul deoparte, se amestecă bine decoctul, se acoperă, şi după ce preparatul s-a răcit, se strecoară. Se tamponează zonele afectate.
Zonele afectate de înţepături se pot unge şi cu o soluţie de bicarbonat de sodiu. Peste o lingură de bicarbonat se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă să se răcească şi se tamponează zonele iritate.
Înţepăturile de viespi şi albine
Înţepăturile de albine sunt dureroase, putând persista de la câteva ore, până la câteva zile. Dacă persoana afectată nu suferă de alergie, tratamentul nu necesită intervenţie medicală. Dacă apar simptome precum stare de slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, umflarea gâtului sau a cavităţii bucale, trebuie de urgenţă consultat medicul!
Prim ajutor
* Îndepărtaţi cu grijă acul albinei, ajutându-vă de unghii. Nu este indicat să stoarceţi umflătura, întrucât astfel veninul se poate răspândi.
* Spălaţi imediat zona afectată cu apă şi săpun sau alcool.
* Puneţi un cub de gheaţă sau o compresă rece pe locul înţepăturii.
Remedii populare împotriva durerii şi a roşeţii provocate de înţepături
* Frunze proaspete de pătrunjel sau de coada-şoricelului, amestecate cu frunze de pătlagină se spală şi se zdrobesc uşor. Se aplică pe zona afectată şi se bandajează cu un tifon. Compresele se schimbă la fiecare două-trei ore, până ce durerea dispare complet.
* Se unge locul înţepăturii cu ulei de măsline presat la rece, apoi se aplică o frunză de dafin proaspătă sau o foaie de ceapă zdrobită, şi se bandajează cu un tifon. Compresa se schimbă periodic, până ce durerea dispare.
* Tulpini de păpădie se spală şi se zdrobesc până la apariţia sevei. Se aplică pe locul afectat şi se bandajează. Compresa trebuie schimbată la fiecare trei ore.
* Peste 100 de grame de frunze şi flori de zmeură se toarnă 500 de mililitri de apă. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se strecoară şi se poate păstra la frigider timp de maximum două luni. Din acest preparat se aplică comprese pentru combaterea durerii şi a umflăturii.
* Se face o pastă din doi căţei de usturoi bine zdrobiţi şi o linguriţă de miere de albine. Locul înţepăturii se unge din abundenţă cu această mixtură şi se aplică un bandaj. Procedura trebuie repetată de două ori pe zi.
* Partea mai groasă dintr-o frunză de varză se taie şi se opăreşte timp de un minut, în apă clocotită. După ce s-a răcorit, se unge cu miere şi se aplică peste locul dureros. Compresa se fixează bine cu un bandaj şi se lasă şi peste noapte. De regulă, după două proceduri de acest fel, durerea şi roşeaţa vor dispărea.
INTOXICAŢIILE ALIMENTARE
Intoxicaţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme, bacterii patogene sau paraziţi, ce se dezvoltă îndeosebi în zilele călduroase de vară. Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, diareea, greaţa, crampele intestinale. Remediile pe care vi le sugerăm sunt recomandate în cazurile uşoare. Dacă simptomele persistă pe durata mai multor zile, adresaţi-vă de urgenţă medicului!
* Peste o jumătate de litru de apă se adaugă două linguri de amestec din flori şi frunze de nalbă. Se pune la fiert pentru 10-15 minute, se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de patru ore. Se strecoară şi se bea câte o ceşcuţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Tratamentul se ţine timp de trei zile.
* Peste două linguri de afine, două linguri de frunze de mentă, două linguri de rădăcină pisată de iarba-şarpelui şi trei linguri de flori de muşeţel se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat minimum 45 de minute. Se bea ceaiul călduţ, câte 100 de mililitri, de patru ori pe zi, înainte de a mânca, timp de maximum patru zile.
* Peste o linguriţă de pulbere de scoarţă de stejar se toarnă două căni de apă fiartă şi răcită. Se lasă la infuzat opt ore, apoi se strecoară. Se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Tratamentul durează timp de trei zile. Nu este recomandat copiilor!
* Împotriva diareei se recomandă infuzia din coajă de rodie, care are proprietăţi astringente şi anti-microbiene. Peste o lingură din coajă tocată şi zdrobită de rodie se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat aproximativ 20 de minute, până ce apa devine roşiatică. Se bea deodată, o singură dată pe zi, timp de trei zile, consecutiv.
* Peste patru linguriţe de afine uscate se toarnă o cană de apă rece. Se lasă la infuzat timp de trei ore, apoi se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul întregii zile. Este recomandat a se consuma timp de trei zile. Remediul le este recomandat în special copiilor.
TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ
Păşeşti pe asfaltul încins şi ai senzaţia că tălpile îţi vor lua în curând foc. Totul în jurul tău dogoreşte de căldură, de parcă te-ai afla pe o planetă incandescentă. Fruntea ţi-e plină de broboane de sudoare, iar pe spate se preling şiroaie de apă. Pe timpul verii, problema transpiraţiei excesive pare a fi de nerezolvat. Reclamele la deodorante şi antiperspirante promit izbăvirea completă de mirosurile neplăcute, însă, de cele mai multe ori, acestea nu reuşesc să facă faţă excesului de transpiraţie şi efectelor sale atât de nedorite. Şi când nimic nu pare a te mai salva, în întâmpinarea ta vine o soluţie atât de simplă! Medicina tradiţională, născută din înţelepciunea populară, are ac şi de cojocul acestui asupritor disconfort.
Pentru a ţine transpiraţia sub control este bine să urmăm două reguli importante.
1. Dieta
Pe timpul verii, cafeaua şi alimentele care conţin teobromină, o substanţă care stimulează transpiraţia, ar trebui excluse din alimentaţie. Pe lista lor se află câteva condimente (piper, coriandru, ghimbir, sare), usturoiul, ketchup-ul, carnea roşie, în special cea de porc, leguminoasele, băuturile acidulate. Dieta recomandată împotriva transpiraţiei ar trebui să fie bogată în calciu, cereale şi legume. Cele mai indicate produse sunt brânza, iaurtul, hrişca, varza, conopida, morcovii, salata verde, smochinele, germenii de grâu, drojdia.
2. Normele de igienă
Este foarte indicat ca trupul să fie îmbăiat de două ori pe zi. După duş, îmbrăcaţi haine confortabile, realizate din fibre naturale (bumbac, in, mătase). Nu purtaţi haine din fibre sintetice, întrucât acestea nu numai că stimulează transpiraţia, dar vă pot provoca şi diverse boli de piele sau reacţii alergice.
Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza reprezintă o problemă serioasă, care apare, de obicei, la persoanele cu un sistem nervos şubred, şi poate fi un semn al unor boli. Transpiraţia este excesivă în cazurile de obezitate, de tuberculoză, de probleme ale sistemului cardio-vascular sau endocrin, în bolile de rinichi.
Infuzii din plante
Hiperhidroză provocată de tulburările hormonale sau endocrine
Ingrediente: 100 de grame de flori uscate de muşeţel, 100 de grame de sunătoare, 100 de grame de siminoc şi 100 de grame de muguri de mesteacăn.
Mod de preparare: ingredientele se toacă mărunt în râşniţa de cafea şi se depozitează într-o cutie închisă ermetic. Din această mixtură se pregăteşte o infuzie. Peste o jumătate de litru de apă în fierbere, se toarnă o lingură din pulberea de plante. Se acoperă, se trage de pe foc şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute. Se strecoară, se lasă la răcit şi se păstrează la frigider.
Se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte un pahar în care se poate adăuga o linguriţă de miere.
Tratamentul durează până la consumul celor 400 de grame de pulbere. Tratamentul se face o singură dată pe an!
Hiperhidroză provocată de diabet
În astfel de situaţii se poate folosi următorul preparat din plante care ajută la reducerea glicemiei şi diminuează producerea excesivă de transpiraţie.
Ingrediente: două părţi frunze de afin, o parte frunze de salvie şi o parte trifoi.
Mod de preparare: o lingură din această mixtură de plante se toarnă peste o cană de apă în clocot. Se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se administrează câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Schema de tratament nu trebuie aplicată mai mult de 12 zile.
Deodorante naturale
S-a demonstrat că majoritatea deodorantelor din comerţ conţin săruri de aluminiu şi ioni metalici care, odată ce pătrund în organism, afectează rinichii, ficatul, creierul, sistemul ganglionar şi pot duce la apariţia cancerului mamar. De aceea este de preferat să se utilizeze deodorantele naturale care pot fi preparate şi în casă.
Ingrediente: o lingură şi jumătate de ceară naturală de albine (galbenă de preferat), o jumătate de lingură de unt de cacao, o lingură de unt de cocos, 15 picături de ulei esenţial de cimbru, 15 picături de ulei esenţial de rozmarin, 25 picături de ulei esenţial de lavandă şi trei picături de ulei de ricin.
Mod de preparare: ceara se topeşte într-un recipient de sticlă pe baie de abur, se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă bine până la încorporarea perfectă. Pasta se toarnă caldă în cutii pentru cremă, bine sterilizate. După ce s-a răcit, se introduce la frigider şi se utilizează după cel puţin 12 ore, aplicând-o, prin masare uşoară, pe zona axilelor.
Uleiurile esenţiale recomandate în reţetă au proprietăţi puternic antibacteriene, dar se pot înlocui cu altele, după placul fiecăruia.
* Oţetul de mere, diluat cu puţină apă caldă, este la fel de eficient.
Băi împotriva mirosului neplăcut al picioarelor
* La doi litri de apă fierbinte se adaugă şapte linguri de flori de muşeţel. Se lasă la infuzat, şi după o oră, se face baie la mâini şi picioare, timp de 20 de minute. Este recomandabil ca procedura să se aplice seara, înainte de culcare. Dimineaţa, corpul poate fi pudrat cu talc.
* Băi la picioare din decoct de scoarţă de stejar. Se fac de trei ori pe săptămână.
Peste un litru de apă se adaugă cinci linguri de scoarţă de stejar măcinată. Se pune la foc, şi când apa începe să clocotească, se fierbe timp de 8-10 minute. Se trage de pe foc, se strecoară şi se diluează cu încă un litru de apă rece.
* Se pregăteşte un decoct din următoarele plante (câte două linguri din fiecare): salvie, levănţică, rostopască, muşeţel, codiţa-şoricelului. Peste mixtura de ierburi se toarnă cinci ceşti de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat. După 30 de minute, infuzia se toarnă într-un lighean şi se completează cu un litru de apă caldă şi 50 de grame de sare de mare. Pentru o piele delicată a picioarelor, se pot adăuga trei-cinci picături de ulei esenţial de rozmarin sau pin, după preferinţa fiecăruia. Se scufundă picioarele în această apă, timp de 10-15 minute.
* Se amestecă pulbere din salvie, urzică şi mentă. Peste cinci linguri din acest amestec se toarnă un litru de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 de minute, se strecoară, apoi se completează cu încă un litru de apă caldă. Se fac băi la picioare preţ de 15 minute, în fiecare seară, timp de două săptămâni.
Băi de picioare, calde şi reci
Este recomandat ca această procedură să se facă dimineaţa. Se pregătesc două ligheane cu apă - unul cu apă foarte rece (se pot adăuga chiar câteva cuburi de gheaţă) şi unul cu apă foarte caldă, în care se adaugă o lingură de sare de mare. Se intră cu picioarele în apa caldă timp de două minute, după care se mută brusc în apa rece, pentru 10-15 secunde. Se repetă procedura de patru-cinci ori. Aceste băi sunt eficiente nu numai pentru îndepărtarea mirosului urât, dar şi pentru o bună circulaţie a sângelui, scăpând astfel de picioarele umflate.
Pudră pentru picioare
Seara, înainte de culcare, se pudrează bine picioarele cu pulbere din scoarţă de stejar, apoi se încalţă şosete din bumbac. Dimineaţa, tălpile se spală cu apă călduţă, fără săpun.
ARSURILE PROVOCATE DE RAZELE SOARELUI
Expunerea prelungită la soare, în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, la ore nepotrivite şi fără protecţie specială, poate duce la arsuri, pistrui şi insolaţie.
Protecţie solară naturală
Tinctură din seminţe de castraveţi
Peste un pumn de seminţe de castraveţi bine zdrobite, se toarnă votcă sau alcool de 40 de grade, într-un raport de 1:10. Se pune apoi amestecul într-un recipient de sticlă şi se lasă la macerat, timp de aproximativ două săptămâni, până ce capătă o culoare verzuie. Se strecoară şi se păstrează la frigider. Înainte de a utiliza tinctura, se diluează cu apă, în acelaşi raport de 1:10. Pentru a combate pigmentarea neuniformă, pielea se unge, imediat după expunerea la soare, cu lapte acru sau cu suc de lămâie.
Arsuri solare
* Se curăţă un cartof, se spală, se dă pe răzătoarea mică şi apoi se stoarce bine într-un tifon pus în două-trei straturi. Sucul din cartof, aplicat pe pielea afectată, are un efect anti-inflamator, calmant.
* Peste 10 de grame de seminţe de gutuie se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute, se agită foarte bine, după care se strecoară. Infuzia rezultată este recomandată împotriva arsurilor solare. Se tamponează uşor zona afectată de trei-patru ori, succesiv, la intervale de 15 minute. Procedura se repetă de două ori pe zi.
* Peste trei linguri de flori de sunătoare mărunţite se toarnă 200 de mililitri de ulei vegetal. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un recipient de sticlă închis ermetic. Se agită periodic. Uleiul se strecoară printr-un tifon şi se conservă la frigider. Se unge pielea afectată, de câte ori simţiţi nevoia.
* Se amestecă trei linguri de brânză proaspătă de vaci cu una-două linguri de lapte de vacă. Se aplică pe zona arsă şi se lasă timp de 30 de minute. Se clăteşte cu apă la temperatura camerei şi se repetă procedura o dată.
Atenţie! Remediile sugerate pot fi utilizate în cazurile arsurilor uşoare. În cazuri grave, adresaţi-vă imediat medicului!