Rețete vechi pentru neplăcerile verii

Natasa Galche
- În fiecare an, așteptăm cu nerăbdare venirea verii, concediul, plaja, marea, soarele, plimbările prin pădure, plecările la munte. Și tot în fiecare an, bucuria ne e umbrită de aceleași probleme: arsuri solare, insolație, transpirație excesivă, picioare umflate, înțepături de insecte, intoxicații alimentare. Din fericire, toate necazurile pot fi înlăturate cu invincibilele remedii ale tradiției populare -

ÎNȚEPĂTURILE DE INSECTE

Potrivit unei vechi legende slave, țânțarii au fost tri­miși pe pământ de zeul apelor, drept pedeap­să pen­tru bârfa unei femei. De aceea, chiar și în zilele noas­tre, în satele din Rusia, când o femeie vorbește de rău pe cineva, i se spune: "Pușchea pe limba ta, că aduci țânțărimea!" Din­colo de aceste povești, anti­patia pentru țânțari se bazează pe fapte reale: ei sunt printre cele mai periculoase insecte, purtători de boli dintre cele mai grave, chiar mortale.
Efectele mușcăturilor sunt diferite, va­riind de la um­flături mari, pline de lichid, până la pete mici, roșii. Indiferent de mări­mea lor, toate aduc discon­fort și pot fi cauza apariției unor boli netratabile.

Protecția împotriva țânțarilor
Țânțarii sunt sensibili la mirosurile de cuișoare, busuioc, anason și eucalipt. Se re­comandă folosirea ule­iurilor esențiale din aceste plante fie prin ungerea pielii pe zonele expuse, fie prin aprinderea unor can­dele. Mirosul de ulei de cedru respin­ge nu numai țânțarii, ci și muștele și gândacii. Pentru cei care lo­cuiesc la curte este recomandat ca în fața fe­res­trelor să se sădească câteva tufe de roșii, frunzele de tomate fiind adevărate arme împotriva țânțarilor.

Decoct împotriva țânțarilor
* Peste o jumătate de litru de apă ce clocotește se pune un pumn de rădăcină mărunțită de pelin. Se lasă să dea în clocot, se stinge focul, iar vasul se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească treptat. Se strecoară, apoi se tamponează corpul cu această fiertură, preparatul ținând la distanță țânțarii și alte insecte, timp de cel puțin două ore.
* Cinci grame de cuișoare și o cană de apă se pun la fiert timp de 15 minute. Vasul se trage de pe foc, se acoperă, se lasă la răcit, apoi corpul se unge cu acest decoct.

Pastile naturale
O lămâie tăiată în felii potrivit de groase se așea­ză pe o farfurie întinsă. În fiecare bucățică de lămâie se înfig cuișoare (condimente). Farfuria se pune lângă pat, fiind o sperietoare puternică pentru țânțari.

Tratamente împotriva mușcăturilor de țânțari
Pentru a combate mâncărimea și a reduce infla­mația apărute după înțepăturile de țânțari, se reco­mandă un decoct din următoarele ingrediente: frunze de mentă, scoarță de stejar tânăr, flori și frunze de sunătoare.
Mod de preparare: două sute de mililitri de apă se pun la fiert. Când apa clocotește, se adaugă câte o linguriță din fiecare ingredient și se lasă pe foc timp de 15 minute. Se trage vasul deoparte, se amestecă bine decoctul, se acoperă, și după ce preparatul s-a răcit, se strecoară. Se tamponează zonele afectate.
Zonele afectate de înțepături se pot unge și cu o soluție de bicarbonat de sodiu. Peste o lingură de bicarbonat se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă să se răcească și se tamponează zonele iritate.

Înțepăturile de viespi și albine
Înțepăturile de albine sunt dureroase, putând persista de la câteva ore, până la câteva zile. Dacă persoana afectată nu suferă de alergie, tratamentul nu necesită intervenție medicală. Dacă apar simp­tome precum stare de slăbiciune, difi­cultăți de respirație, umflarea gâtului sau a cavității bucale, trebuie de urgență con­sultat me­dicul!
Prim ajutor
* Îndepărtați cu grijă acul albinei, aju­tându-vă de unghii. Nu este indicat să stoarceți umflătura, întrucât astfel veni­nul se poate răspândi.
* Spălați imediat zona afectată cu apă și săpun sau alcool.
* Puneți un cub de gheață sau o compresă rece pe locul înțepăturii.

Remedii populare împotriva durerii și a roșeții provocate de înțepături

* Frunze proaspete de pătrunjel sau de coada-șoricelului, ameste­cate cu frunze de pătlagină se spală și se zdrobesc ușor. Se aplică pe zo­na afectată și se bandajează cu un tifon. Compresele se schimbă la fie­care două-trei ore, până ce durerea dispare complet.
* Se unge locul înțepăturii cu ulei de măsline presat la rece, apoi se aplică o frunză de dafin proaspătă sau o foaie de ceapă zdrobită, și se ban­dajează cu un tifon. Compresa se schimbă periodic, până ce durerea dispare.
* Tulpini de păpădie se spală și se zdrobesc până la apariția sevei. Se aplică pe locul afectat și se ban­dajează. Compresa trebuie schimbată la fiecare trei ore.
* Peste 100 de grame de frunze și flori de zmeură se toarnă 500 de mili­litri de apă. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se strecoară și se poate păstra la frigider timp de maximum două luni. Din acest preparat se aplică comprese pentru combaterea durerii și a umflăturii.
* Se face o pastă din doi căței de usturoi bine zdrobiți și o linguriță de miere de albine. Locul înțepăturii se unge din abundență cu această mixtură și se aplică un bandaj. Procedura trebuie repetată de două ori pe zi.
* Partea mai groasă dintr-o frunză de varză se taie și se opărește timp de un minut, în apă clocotită. După ce s-a răcorit, se unge cu mie­re și se aplică peste locul dure­ros. Compresa se fixează bine cu un bandaj și se lasă și peste noap­te. De regulă, după două pro­ce­duri de acest fel, durerea și ro­șea­ța vor dispărea.

INTOXICAȚIILE ALIMENTARE

Intoxicația alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme, bacterii patogene sau paraziți, ce se dezvoltă îndeosebi în zilele călduroase de vară. Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, diareea, greața, crampele intestinale. Remediile pe care vi le sugerăm sunt recomandate în cazurile ușoare. Dacă simptomele persistă pe durata mai multor zile, adre­sați-vă de urgență medicului!
* Peste o jumătate de litru de apă se adaugă două linguri de amestec din flori și frunze de nalbă. Se pune la fiert pentru 10-15 minute, se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de patru ore. Se strecoară și se bea câte o ceșcuță de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Tratamentul se ține timp de trei zile.
* Peste două linguri de afine, două linguri de frunze de mentă, două linguri de rădăcină pisată de iarba-șarpelui și trei linguri de flori de mușețel se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat minimum 45 de minute. Se bea ceaiul călduț, câte 100 de mililitri, de patru ori pe zi, înainte de a mânca, timp de maximum patru zile.
* Peste o linguriță de pulbere de scoarță de stejar se toarnă două căni de apă fiartă și răcită. Se lasă la infuzat opt ore, apoi se strecoară. Se bea cu înghițituri mici, pe parcursul unei zile. Tratamentul durează timp de trei zile. Nu este recomandat copiilor!
* Împotriva diareei se recomandă infuzia din coa­jă de rodie, care are proprietăți astringente și anti-mi­crobiene. Peste o lingură din coajă tocată și zdrobită de rodie se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat apro­ximativ 20 de minute, până ce apa devine roșiatică. Se bea deodată, o singură dată pe zi, timp de trei zile, consecutiv.
* Peste patru lin­gurițe de afine uscate se toarnă o cană de apă rece. Se lasă la infuzat timp de trei ore, apoi se bea cu înghițituri mici, pe parcursul întregii zile. Este recomandat a se consuma timp de trei zile. Remediul le este recomandat în special copiilor.

TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ

Pășești pe asfaltul încins și ai senzația că tălpile îți vor lua în curând foc. Totul în jurul tău dogorește de căldură, de parcă te-ai afla pe o planetă incandes­centă. Fruntea ți-e plină de broboane de su­doare, iar pe spate se preling șiroaie de apă. Pe timpul verii, pro­blema transpirației excesive pare a fi de ne­rezolvat. Reclamele la deodorante și antiperspirante promit izbăvirea completă de mirosurile neplăcute, însă, de cele mai multe ori, acestea nu reușesc să facă față excesului de transpirație și efectelor sale atât de nedorite. Și când nimic nu pare a te mai salva, în în­tâmpinarea ta vine o soluție atât de simplă! Medicina tradițională, născută din înțelepciunea populară, are ac și de cojocul acestui asupritor disconfort.
Pentru a ține transpirația sub control este bine să urmăm două reguli importante.

1. Dieta
Pe timpul verii, cafeaua și alimentele care conțin teobromină, o substanță care stimulează transpirația, ar trebui excluse din alimentație. Pe lista lor se află câ­­te­va condimente (piper, coriandru, ghimbir, sare), usturoiul, ketchup-ul, carnea roșie, în special cea de porc, leguminoasele, băuturile acidulate. Dieta reco­mandată împotriva transpirației ar trebui să fie bogată în calciu, cereale și legume. Cele mai indicate produ­se sunt brânza, iaurtul, hrișca, varza, conopida, mor­covii, salata verde, smochinele, germenii de grâu, droj­dia.

2. Normele de igienă
Este foarte indicat ca trupul să fie îmbăiat de două ori pe zi. După duș, îmbrăcați haine confortabile, rea­li­zate din fibre naturale (bumbac, in, mătase). Nu pur­tați haine din fibre sintetice, întrucât acestea nu numai că stimulează transpirația, dar vă pot provoca și di­verse boli de piele sau reacții alergice.
Transpirația excesivă sau hiperhidroza reprezintă o problemă serioasă, care apare, de obicei, la per­soanele cu un sistem nervos șubred, și poate fi un semn al unor boli. Transpirația este excesivă în cazu­rile de obezitate, de tuberculoză, de probleme ale sis­temului cardio-vascular sau endocrin, în bolile de ri­nichi.

Infuzii din plante

Hiperhidroză provocată de tulburările hormonale sau endocrine
Ingrediente: 100 de grame de flori uscate de mu­șețel, 100 de grame de sunătoare, 100 de grame de simi­noc și 100 de grame de muguri de mesteacăn.
Mod de preparare: ingredientele se toacă mărunt în râșnița de cafea și se depozitează într-o cutie închisă ermetic. Din această mixtură se pregătește o in­fuzie. Peste o jumătate de litru de apă în fierbere, se toarnă o lingură din pulberea de plante. Se acoperă, se trage de pe foc și se lasă la infuzat timp de 20 de mi­nute. Se strecoară, se lasă la răcit și se păstrează la frigider.
Se administrează de două ori pe zi, dimineața și seara, câte un pahar în care se poate adăuga o lin­guriță de miere.
Tratamentul durează până la consumul celor 400 de grame de pulbere. Tratamentul se face o singură dată pe an!

Hiperhidroză provocată de diabet
În astfel de situații se poate folosi următorul preparat din plante care ajută la reducerea glicemiei și diminuează producerea excesivă de transpirație.
Ingrediente: două părți frunze de afin, o parte frunze de salvie și o parte trifoi.
Mod de preparare: o lingură din această mixtură de plante se toarnă peste o cană de apă în clo­cot. Se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se ad­mi­nistrează câte o jumătate de ca­nă, de trei ori pe zi, înaintea me­selor principale. Schema de trata­ment nu trebuie aplicată mai mult de 12 zile.

Deodorante naturale
S-a demonstrat că majoritatea deodorantelor din comerț conțin săruri de aluminiu și ioni metalici care, odată ce pătrund în or­ga­nism, afectează rinichii, fica­tul, cre­ierul, sistemul gan­glionar și pot duce la apari­ția cance­rului mamar. De aceea este de preferat să se utilizeze deo­dorantele na­tu­rale care pot fi prepa­rate și în casă.
Ingrediente: o lingură și jumătate de ceară natu­rală de albine (galbenă de pre­ferat), o jumătate de lingu­ră de unt de cacao, o lin­gură de unt de cocos, 15 picături de ulei esențial de cimbru, 15 picături de ulei esențial de rozmarin, 25 picături de ulei esențial de lavandă și trei picături de ulei de ricin.
Mod de preparare: ceara se topește într-un reci­pient de sticlă pe baie de abur, se adaugă restul ingre­dien­telor și se amestecă bine până la încorporarea per­fectă. Pasta se toarnă caldă în cutii pentru cremă, bine sterilizate. După ce s-a răcit, se introduce la frigider și se utilizează după cel puțin 12 ore, aplicând-o, prin masare ușoară, pe zona axilelor.
Uleiurile esențiale recomandate în rețetă au pro­prie­tăți puternic antibacteriene, dar se pot înlocui cu altele, după placul fiecăruia.
* Oțetul de mere, diluat cu puțină apă caldă, este la fel de eficient.

Băi împotriva mirosului neplăcut al picioarelor

* La doi litri de apă fierbinte se adaugă șapte linguri de flori de mușețel. Se lasă la infuzat, și după o oră, se face baie la mâini și picioare, timp de 20 de minute. Este recomandabil ca procedura să se aplice seara, înainte de culcare. Dimineața, corpul poate fi pudrat cu talc.
* Băi la picioare din decoct de scoarță de stejar. Se fac de trei ori pe săptămână.
Peste un litru de apă se adaugă cinci linguri de scoarță de stejar măcinată. Se pune la foc, și când apa începe să clocotească, se fierbe timp de 8-10 minute. Se trage de pe foc, se strecoară și se diluează cu încă un litru de apă rece.
* Se pregătește un decoct din ur­mătoarele plante (câte două linguri din fiecare): salvie, levănțică, rosto­pas­că, mușețel, codița-șoricelului. Pes­te mix­tura de ierburi se toarnă cinci cești de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat. După 30 de minute, infuzia se toarnă într-un lighean și se completează cu un litru de apă caldă și 50 de grame de sare de mare. Pentru o piele delicată a picioarelor, se pot adă­uga trei-cinci picături de ulei esen­țial de rozmarin sau pin, după prefe­rin­ța fiecăruia. Se scu­fundă picioarele în această apă, timp de 10-15 minute.
* Se amestecă pulbere din salvie, urzică și mentă. Peste cinci linguri din acest amestec se toarnă un litru de apă cloco­tită. Se acoperă, se lasă la infu­zat timp de 30 de mi­nute, se strecoară, apoi se com­pletează cu încă un litru de apă caldă. Se fac băi la picioare preț de 15 minute, în fiecare seară, timp de două săptămâni.

Băi de picioare, calde și reci
Este recomandat ca această procedură să se facă dimineața. Se pregătesc două ligheane cu apă - unul cu apă foarte rece (se pot adăuga chiar câteva cuburi de gheață) și unul cu apă foarte caldă, în care se adaugă o lingură de sare de mare. Se intră cu picioarele în apa caldă timp de două minute, după care se mută brusc în apa rece, pentru 10-15 secunde. Se repetă procedura de patru-cinci ori. Aceste băi sunt eficiente nu numai pentru îndepăr­tarea mirosului urât, dar și pentru o bună circulație a sângelui, scăpând astfel de picioarele umflate.

Pudră pentru picioare
Seara, înainte de culcare, se pudrează bine pi­cioarele cu pulbere din scoarță de stejar, apoi se în­cal­ță șosete din bumbac. Dimineața, tălpile se spală cu apă călduță, fără săpun.

ARSURILE PROVOCATE DE RAZELE SOARELUI

Expunerea prelun­gită la soare, în condițiile exploziilor so­lare din ultima vreme, la ore nepotrivite și fără pro­tecție specială, poate duce la arsuri, pistrui și inso­lație.

Protecție solară naturală

Tinctură din semințe de castraveți
Peste un pumn de semințe de castraveți bine zdro­bite, se toarnă votcă sau alcool de 40 de grade, într-un raport de 1:10. Se pune apoi amestecul într-un reci­pient de sticlă și se lasă la macerat, timp de aproxi­mativ două săptămâni, până ce capătă o culoare ver­zuie. Se strecoară și se păstrează la frigider. Înainte de a utiliza tinctura, se diluează cu apă, în același ra­port de 1:10. Pentru a combate pigmentarea neuni­formă, pielea se unge, imediat după expunerea la soare, cu lapte acru sau cu suc de lămâie.

Arsuri solare
* Se curăță un cartof, se spală, se dă pe răză­toarea mică și apoi se stoarce bine într-un tifon pus în două-trei straturi. Sucul din cartof, aplicat pe pielea afectată, are un efect anti-inflamator, calmant.
* Peste 10 de grame de semințe de gutuie se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute, se agită foarte bine, după care se strecoară. Infuzia rezultată este re­co­­mandată împotriva arsurilor solare. Se tampo­nează ușor zona afectată de trei-patru ori, succesiv, la inter­vale de 15 minute. Procedura se repetă de două ori pe zi.
* Peste trei linguri de flori de sunătoare mărunțite se toarnă 200 de mililitri de ulei vegetal. Se lasă la macerat timp de două săp­tă­mâni, într-un recipient de sti­clă închis er­metic. Se a­gită periodic. Uleiul se stre­coară printr-un tifon și se con­servă la frigi­der. Se unge pielea afec­ta­tă, de câte ori sim­țiți ne­voia.
* Se a­mes­tecă trei lin­guri de brân­ză proas­pătă de vaci cu una-două linguri de lap­te de vacă. Se aplică pe zona arsă și se lasă timp de 30 de minute. Se clătește cu apă la temperatura camerei și se repetă procedura o dată.
Atenție! Remediile sugerate pot fi utilizate în ca­zurile arsurilor ușoare. În cazuri grave, adresați-vă imediat medicului!