Digestie grea
Există câteva legume și fructe renumite pentru efectul lor de combatere a digestiilor lente: țelina - mâncată crudă, sub formă de salată (rasă) ori fiartă, cu lămâie și untdelemn; ramuri de țelină spălate bine și băgate în mixer dau o zeamă din care trebuie să se bea o jumătate de pahar de trei ori pe zi; varză acră crudă (tăiată foarte mărunt) două-trei linguri de supă pe zi; grapefruit - trei pahare de suc pe zi, dimineața, la prânz și seara, înainte de a mânca; ridiche neagră, unul din cei mai puternici stimulenți digestivi - se folosește crudă, sub formă de salată, ori suc proaspăt extras prin mixare (20-50 ml pe zi).
ARSENE DIMITROV - Tulcea
Coșuri pe picioare
Un tratament extern deosebit de eficient în tratarea diferitelor dermatoze (coșuri, abcese, antrax, furuncul, panarițiu) este argila. Amestecați două-trei linguri de argilă cu apă, până ce obțineți o pastă puțin mai groasă decât smântâna. Întindeți-o pe picioare și lăsați-o să se usuce. Apoi spălați-o cu apă călduță. Șase cataplasme de argilă aplicate pe ambele picioare de trei ori pe zi - dimineața, la prânz și seara - vă vor fi de mare ajutor. Dacă lucrați, așteptați sfârșitul de săptămână. Tratamentul extern trebuie dublat de un regim alimentar bazat pe fructe și legume și de administrarea de argilă pe care internă (o linguriță de argilă cernută fin la un pahar de apă). Se amestecă și se lasă peste noapte să se dizolve. A doua zi dimineață, se bea, înghițitură cu înghițitură, pe stomacul gol. Dacă apar constipații, se micșorează doza de argilă, sporind cantitatea de apă. Cura ține în prima lună trei săptămâni, apoi zece zile pe lună. Argila este incompatibilă cu alimentația grasă. Ea cere multe ceaiuri și lichide. Efectul ei antiinfecțios și bactericid este excepțional.
LUCIA VASILIU - Brașov
Dureri în gât
Durerile în gât se vindecă destul de repede făcând alternativ gargară cu ceai de salvie și ceai de pătrunjel. Atenție însă la modul de folosire: se ia mai întâi o lingură de ceai cu care se face gargară, apoi se scuipă; se ia o a doua lingură de ceai cu care se face gargară și-apoi se scuipă; cu a treia lingură de ceai se face din nou gargară, dar apoi conținutul se înghite. Pe zi, trebuie făcute trei gargare: dimineața, la prânz și seara, cu salvie și pătrunjel alternativ. Salvia se infuzează zece minute. Pătrunjelul se fierbe trei minute. Și într-un caz și în altul se pune câte o linguriță de plantă la o cană de apă.
Foarte eficientă este și împachetarea gâtului cu cartofi. Puneți trei cartofi (de mărimea unor ouă de găină) la fiert; când devin moi, împachetați-i într-un șervet și striviți-i; apoi puneți șervetul fierbinte de jur împrejurul gâtului și acoperiți-l cu un fular gros ori cu o blană. Culcați-vă pe spate, în pat, și acoperiți-vă. E important ca subsuorile și brațele să fie învelite. Cartofii trebuie lăsați pe gât circa două ore.
MARIA POP - Oradea
Varice
În combaterea varicelor, singura metodă de gimnastică eficientă este aceea preconizată de medicul german dr. Rudolf Breuss, pe care v-o recomand: culcați-vă pe spate pe podea; ridicați piciorul drept și țineți-l așa numărând până la opt; scuturați-l așa ridicat și numărați din nou până la opt; lăsați apoi piciorul pe podea și numărați până la opt. Ridicați apoi piciorul stâng și faceți aceleași mișcări de 3x8: sus, scuturat, sus, jos. Apoi repetați exercițiul, dar cu amândouă picioarele. După ce lăsați picioarele pe podea, ridicați-vă doar după ce simțiți că s-au umplut din nou cu sânge. Cu cât mai des se repetă exercițiul zilnic, cu atât mai repede dispar varicele. Explicația constă în faptul că golirea și umplerea cu sânge a venelor le întărește acestora pereții leneviți și pune sângele în mișcare.
ELEONORA CLUCERU - Constanța
Respectați ceasornicul biologic
Am fi mult mai fericiți și ne-am simți mult mai bine dacă ne-am asculta ceasornicul organismului, spun oamenii de știință englezi. Ceasul biologic al fiecăruia dintre noi prevede:
* Timpul cel mai bun pentru a mânca este dimineața, când corpul nostru depune cea mai puțină grăsime. Timpul cel mai nepotrivit pentru masă, în schimb, e seara, atunci când metabolismul e foarte scăzut.
* Timpul cel mai bun pentru un pahar de alcool e prima oră a serii. Simțim mai tare alcoolul, dar influența lui asupra noastră e mai mică decât la celelalte ore ale zilei.
* Ora cea mai bună pentru gimnastică se află la lăsarea serii, când dispunem de cea mai ridicată rezistență de peste zi.
* Ora cea mai bună pentru a merge la dentist este după-amiaza. Atunci suntem mult mai puțin sensibili la durere decât peste zi.
* Timpul cel mai bun pentru a trata afaceri financiare este dimineața la 11. Simțul nostru practic se află atunci în punctul maxim. Între 15 și 18 după-amiaza, cei mai mulți oameni nu se mai pot concentra.
GABRIEL ASOLTANEI - Botoșani
Somnolență
Iată câteva sfaturi de folos: dietă - suc de sfeclă roșie + suc de mere (ca să fie plăcut la gust) + drojdie de bere (o bucată de dimensiunea unei nuci la un litru de suc). Se beau trei pahare pe zi după mesele principale; lapte fortifiant: se pun într-un vas și se mixează: o jumătate de litru de lapte crud + 4 linguri de drojdie de bere + o ceașcă de lapte praf + o lingură de miere de albine. Se amestecă totul până când mierea s-a dizolvat complet. Atunci se mai adaugă o jumătate de litru de lapte nefiert, continuând amestecul. Se bea câte un pahar între mese și unul seara la culcare; urzici proaspete - infuzie, două căni pe zi, cu două linguri de bitter suedez adăugat în ceai; alergări - ar fi ideal dacă s-ar putea alerga dis-de-dimineață, 10 minute, într-un parc din apropierea casei, și după-amiaza; masaj rapid, pe tot corpul, cu un prosop înmuiat în apă rece și apoi stors; dușuri alternative - călduțe apoi reci; ceai verde (rusesc) sau negru, băut în doze "homeopatice" (înghițitură de înghițitură).
DANIELA PETRESCU - București
Dacă vreți să vă îngrășați...
De obicei, oamenii cer sfaturi ca să slăbească. Dar când ești slab, precum un schelet, ai face orice să pui pe oase câteva kilograme. Denutriția este cauzată adesea de boli: stenoza esofagului, stenoză pilorică, diaree cronică, boala Basedow, diabet etc. Dacă nu suferiți de nici una dintre ele, atunci puteți alege soluțiile pe care vi le prezint în continuare:
* Cura de supra-alimentație: vă aduce 3500 de calorii zilnic. Iată din ce se compune ea: proteine: 100-120 g carne, ficat, lapte, brânză, ouă; glucide: dulciuri, făinoase, pâine, fructe dulci - circa 500 g în 24 de ore; lipide - 120-150 g sub formă de unt, smântână, frișcă, ulei. Aportul de vitamine va fi asigurat prin fructe crude și legume.
* Apiterapie: polen - o lingură de supă rasă pe zi; miere de albine - între 90-150 g pe zi; drojdie de bere - 4 linguri de drojdie la o jumătate de litru de lapte, sucuri de fructe sau de legume.
* Fitoterapie: rădăcină de obligeană - o lingură de plantă se pune într-o cană de apă rece și se lasă să stea peste noapte. A doua zi se încălzește ușor, se strecoară; se beau trei căni pe zi.
* Gimnastică - preferați gimnastica suedeză, care sporește volumul mușchilor. Pentru picioare - faceți genuflexiuni zilnic (porniți de la 5 și ajungeți la 25, de trei ori pe zi), e cea mai complexă mișcare pentru coapse; pentru brațe - flexați antebrațele ținând în mâini greutăți (cărți groase), de 3 ori pe zi, câte 50 de grupe de exerciții.
IULIA POPA - Arad
Trichineloză
Tratamentul medicamentos al trichinelozei nu dă rezultate înainte de 2-3 luni de zile, iar durerile în mușchi rămân uneori pentru toată viața. Vă recomand două rețete, una germană, cealaltă franceză, aparținând unor celebri terapeuți naturiști: Maria Treben și Jean Valnet.
* Metoda germană: din antichitate, trichineloza se trata cu ajutorul semințelor de bostan. Luați zilnic 80-100 semințe de bostan neprăjite, curățite doar de coaja exterioară (cea groasă, pielița subțire care învelește sămânța trebuie să rămână), împărțiți-le în patru porții, pe care să le mâncați peste zi, mestecând semințele foarte bine, cam așa cum fac veverițele. Peste o oră luați o linguriță subțiată cu apă de ulei de ricin. În plus, purtați zilnic o mică compresă de bitter suedez, fixată cu leucoplast pe ombilic (să fie mereu umedă).
* Metoda franceză: se pisează 50 de semințe de bostan, se amestecă cu miere și se iau în trei prize, la distanță de o jumătate de oră. După o oră, se bea o infuzie purgativă pregătită în felul următor: o lingură de coajă de crușin la o ceașcă mare de apă. O dăm în clocot două sau trei minute. La urmă, se adaugă o lingură de siminic. Se lasă să stea 10 minute.
* Alimente recomandate în combaterea trichinelozei sunt: nuci (rase, adăugate în salate), morcov, varză, creson, pătrunjel, praz, năut, iarbă grasă, revent. Consumați-le proaspete, transformate în salate.
Contra durerilor musculare, vă recomand următoarea rețetă: tinctură de traista-ciobanului (se folosește planta întreagă, tăiată mărunt și băgată într-o sticlă, până la gât; deasupra se toarnă rachiu de secară sau de orice fel de fructe (38-40°), astfel ca planta să fie bine acoperită. Se lasă 14 zile la soare sau în bucătărie. Se frecționează zilnic zonele dureroase cu lichid. În plus, se beau obligatoriu patru căni de crețișoară pe zi. Puteți să puneți în ceai și câteva picături de tinctură de traista-ciobanului.
ZOLTAN SZILAGY - Sibiu
Psoriazis
Rețeta pe care v-o recomand aparține celebrului farmacist german Tobias Müller. Corespondența extrem de bogată care însoțește volumul său "Lumea plantelor și taina sa" atestă un număr impresionant de vindecări în cazuri "disperate" de psoriazis. Müller consideră că boala este cauzată de o defecțiune a funcțiilor ficatului și de aceea, în afara întrebuințării plantelor medicinale, el prescrie și o dietă alimentară severă, care exclude carnea de porc și toate derivatele ei, acrelile (oțet, must, vin, lămâie, portocale, grepfruit, mure, coacăze negre, mere verzi), cafeaua boabe, ciocolata, cacao, mierea de albine - acestea din urmă formând acizi pe care ficatul nu-i suportă. Interzise sunt și conservele de pește, peștele afumat, carnea din conserve, legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul și mazărea, precum și orice fel de alcool. Se permit laptele și derivatele lui, salatele de legume acrite cu iaurt, carnea de vițel, pui, carne fiartă de vită, pește proaspăt și, zilnic, ca înlocuitor pentru fructe, compot de mere.
Intern: 10 g coajă de stejar + 19 g coajă de salcie + 40 g barba-popii + 20 g fumărică + 20 g coajă de nucă + 30 g rostopască + 50 g urzică vie + 30 g șopârliță + 30 g gălbenele + 20 g coada-șoricelului. Toate plantele se amestecă bine. Pentru o cană de apă se ia o linguriță cu vârf de amestec, se fierb trei minute și se lasă să se infuzeze. Din acest ceai se bea în fiecare zi 1-2 litri, înghițitură de înghițitură.
Extern: în fiecare zi, pielea bolnavă trebuie unsă de două ori, dimineața și seara, cu untură de intestine de porc.
ELENA SLABU - Galați