Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Digestie grea

Există câteva legume și fructe renumite pentru efec­tul lor de combatere a digestiilor lente: țelina - mâncată crudă, sub formă de salată (rasă) ori fiartă, cu lămâie și untdelemn; ramuri de țelină spălate bine și băgate în mixer dau o zeamă din care trebuie să se bea o jumătate de pahar de trei ori pe zi; varză acră crudă (tăiată foarte mărunt) două-trei linguri de supă pe zi; grapefruit - trei pahare de suc pe zi, dimineața, la prânz și seara, înainte de a mânca; ridiche neagră, unul din cei mai puternici stimulenți digestivi - se folosește crudă, sub formă de salată, ori suc proaspăt extras prin mixare (20-50 ml pe zi).
ARSENE DIMITROV - Tulcea

Coșuri pe picioare

Un tratament extern deosebit de eficient în tratarea diferitelor dermatoze (coșuri, abcese, antrax, furuncul, panarițiu) este argila. Amestecați două-trei linguri de argilă cu apă, până ce obțineți o pastă puțin mai groasă decât smântâna. Întindeți-o pe picioare și lăsați-o să se usuce. Apoi spălați-o cu apă călduță. Șase cataplas­me de argilă aplicate pe ambele picioare de trei ori pe zi - dimineața, la prânz și seara - vă vor fi de mare aju­­tor. Dacă lucrați, așteptați sfârșitul de săptămână. Tra­tamentul extern trebuie dublat de un regim alimen­tar bazat pe fructe și legume și de administrarea de ar­gilă pe care internă (o linguriță de argilă cernută fin la un pahar de apă). Se amestecă și se lasă peste noap­te să se dizolve. A doua zi dimineață, se bea, înghi­țitură cu înghițitură, pe stomacul gol. Dacă apar con­stipații, se micșorează doza de argilă, sporind canti­tatea de apă. Cura ține în prima lună trei săptămâni, apoi zece zile pe lună. Argila este incompatibilă cu ali­mentația grasă. Ea cere multe ceaiuri și lichide. Efectul ei antiinfecțios și bactericid este excepțional.
LUCIA VASILIU - Brașov

Dureri în gât

Durerile în gât se vindecă destul de repede făcând alternativ gargară cu ceai de salvie și ceai de pătrun­jel. Atenție însă la modul de folosire: se ia mai întâi o lingură de ceai cu care se face gargară, apoi se scuipă; se ia o a doua lingură de ceai cu care se face gargară și-apoi se scuipă; cu a treia lingură de ceai se face din nou gargară, dar apoi conținutul se înghite. Pe zi, tre­buie făcute trei gargare: dimineața, la prânz și seara, cu salvie și pătrunjel alternativ. Salvia se infuzează zece minute. Pătrunjelul se fierbe trei minute. Și într-un caz și în altul se pune câte o linguriță de plantă la o cană de apă.
Foarte eficientă este și împachetarea gâtului cu cartofi. Puneți trei cartofi (de mărimea unor ouă de găină) la fiert; când devin moi, împachetați-i într-un șervet și striviți-i; apoi puneți șervetul fierbinte de jur împrejurul gâtului și acoperiți-l cu un fular gros ori cu o blană. Culcați-vă pe spate, în pat, și acoperiți-vă. E important ca subsuorile și brațele să fie învelite. Car­tofii trebuie lăsați pe gât circa două ore.
MARIA POP - Oradea

Varice

În combaterea varicelor, singura metodă de gim­nas­tică eficientă este aceea preconizată de medicul ger­man dr. Rudolf Breuss, pe care v-o recomand: cul­cați-vă pe spate pe podea; ridicați piciorul drept și țineți-l așa numărând până la opt; scuturați-l așa ridi­cat și numărați din nou până la opt; lăsați apoi piciorul pe podea și numărați până la opt. Ridicați apoi piciorul stâng și faceți aceleași mișcări de 3x8: sus, scuturat, sus, jos. Apoi repetați exercițiul, dar cu amândouă picioarele. După ce lăsați picioarele pe podea, ridica­ți-vă doar după ce simțiți că s-au umplut din nou cu sânge. Cu cât mai des se repetă exercițiul zilnic, cu atât mai repede dispar varicele. Explicația constă în fap­tul că golirea și umplerea cu sânge a venelor le în­tă­rește acestora pereții leneviți și pune sângele în mișcare.
ELEONORA CLUCERU - Constanța

Respectați ceasornicul biologic

Am fi mult mai fericiți și ne-am simți mult mai bine dacă ne-am asculta ceasornicul organismului, spun oamenii de știință englezi. Ceasul biologic al fie­căruia dintre noi prevede:
* Timpul cel mai bun pentru a mânca este dimi­nea­ța, când corpul nostru depune cea mai pu­țină gră­sime. Timpul cel mai nepotrivit pentru masă, în schimb, e seara, atunci când metabolismul e foarte scăzut.
* Timpul cel mai bun pentru un pahar de alcool e prima oră a serii. Simțim mai tare alcoolul, dar influ­ența lui asupra noastră e mai mică decât la celelalte ore ale zilei.
* Ora cea mai bună pentru gimnastică se află la lă­sarea serii, când dispunem de cea mai ridicată rezis­tență de peste zi.
* Ora cea mai bună pentru a merge la dentist este după-amiaza. Atunci suntem mult mai puțin sensibili la durere decât peste zi.
* Timpul cel mai bun pentru a trata afaceri finan­cia­re este dimineața la 11. Simțul nostru practic se află atunci în punctul maxim. Între 15 și 18 după-amiaza, cei mai mulți oameni nu se mai pot concentra.
GABRIEL ASOLTANEI - Botoșani

Somnolență

Iată câteva sfaturi de folos: dietă - suc de sfeclă roșie + suc de mere (ca să fie plăcut la gust) + drojdie de bere (o bucată de dimensiunea unei nuci la un litru de suc). Se beau trei pahare pe zi după mesele princi­pale; lapte fortifiant: se pun într-un vas și se mixează: o jumătate de litru de lapte crud + 4 linguri de drojdie de bere + o ceașcă de lapte praf + o lingură de miere de albine. Se amestecă totul până când mierea s-a di­zolvat complet. Atunci se mai adaugă o jumătate de litru de lapte nefiert, continuând amestecul. Se bea câte un pahar între mese și unul seara la culcare; urzici proaspete - infuzie, două căni pe zi, cu două linguri de bitter suedez adăugat în ceai; alergări - ar fi ideal dacă s-ar putea alerga dis-de-dimineață, 10 minute, într-un parc din apropierea casei, și după-amiaza; masaj rapid, pe tot corpul, cu un prosop înmuiat în apă rece și apoi stors; dușuri alterna­tive - călduțe apoi reci; ceai ver­de (rusesc) sau negru, băut în doze "homeopatice" (în­ghi­țitură de înghițitură).
DANIELA PETRESCU - București

Dacă vreți să vă îngrășați...

De obicei, oamenii cer sfa­turi ca să slăbească. Dar când ești slab, precum un schelet, ai face orice să pui pe oase câteva kilograme. De­nutriția este cau­zată ade­sea de boli: stenoza esofa­gu­lui, stenoză pilo­rică, diaree croni­că, boala Basedow, dia­bet etc. Dacă nu suferiți de nici una dintre ele, atunci pu­teți alege soluțiile pe care vi le prezint în continuare:
* Cura de supra-alimen­tație: vă aduce 3500 de calo­rii zilnic. Iată din ce se com­pune ea: proteine: 100-120 g carne, ficat, lapte, brân­ză, ouă; glucide: dulciuri, făinoase, pâine, fructe dulci - circa 500 g în 24 de ore; lipide - 120-150 g sub formă de unt, smântână, frișcă, ulei. Apor­tul de vitamine va fi asigurat prin fructe crude și legume.
* Apiterapie: polen - o lingură de supă rasă pe zi; miere de albine - între 90-150 g pe zi; drojdie de bere - 4 linguri de drojdie la o jumătate de litru de lapte, sucuri de fructe sau de legume.
* Fitoterapie: rădăcină de obligeană - o lingură de plantă se pune într-o cană de apă rece și se lasă să stea peste noapte. A doua zi se încălzește ușor, se stre­coară; se beau trei căni pe zi.
* Gimnastică - preferați gimnastica suedeză, care sporește volumul mușchilor. Pentru picioare - faceți genuflexiuni zilnic (porniți de la 5 și ajungeți la 25, de trei ori pe zi), e cea mai complexă mișcare pentru coapse; pentru brațe - flexați antebrațele ținând în mâini greutăți (cărți groase), de 3 ori pe zi, câte 50 de grupe de exerciții.
IULIA POPA - Arad

Trichineloză

Tratamentul medicamentos al trichinelozei nu dă rezultate înainte de 2-3 luni de zile, iar durerile în mușchi rămân uneori pentru toată viața. Vă recomand două rețete, una germană, cealaltă franceză, apar­ținând unor celebri terapeuți naturiști: Maria Treben și Jean Valnet.
* Metoda germană: din antichitate, trichineloza se trata cu ajutorul semințelor de bostan. Luați zilnic 80-100 semințe de bostan neprăjite, curățite doar de coa­ja exterioară (cea groasă, pielița subțire care înve­leș­te sămânța trebuie să rămână), împărțiți-le în patru porții, pe care să le mâncați peste zi, mestecând se­min­țele foarte bine, cam așa cum fac veverițele. Peste o oră luați o linguriță subțiată cu apă de ulei de ricin. În plus, purtați zilnic o mică compresă de bitter sue­dez, fixată cu leucoplast pe ombilic (să fie mereu umedă).
* Metoda franceză: se pisează 50 de semințe de bostan, se amestecă cu miere și se iau în trei prize, la distanță de o jumătate de oră. După o oră, se bea o infuzie purgativă pregătită în felul următor: o lingură de coajă de crușin la o ceașcă mare de apă. O dăm în clocot două sau trei mi­nute. La ur­mă, se adaugă o lin­gură de si­mi­nic. Se lasă să stea 10 minute.
* Alimente recomandate în com­­baterea trichine­lozei sunt: nuci (rase, adăugate în salate), mor­cov, varză, creson, pătrunjel, praz, năut, iarbă grasă, revent. Consu­mați-le proaspete, transfor­mate în salate.
Contra durerilor muscu­lare, vă recomand următoarea rețetă: tinc­tură de traista-cioba­nului (se folo­sește planta întreagă, tăiată mărunt și băgată într-o sti­clă, pâ­nă la gât; deasupra se toar­nă ra­chiu de secară sau de orice fel de fructe (38-40°), astfel ca plan­ta să fie bine acope­rită. Se lasă 14 zile la soare sau în bucă­tărie. Se frec­ționează zilnic zone­le dureroase cu lichid. În plus, se beau obliga­toriu patru căni de crețișoară pe zi. Puteți să puneți în ceai și câte­va picături de tinctură de traista-ciobanului.
ZOLTAN SZILAGY - Sibiu

Psoriazis

Rețeta pe care v-o recomand aparține celebrului farmacist german Tobias Müller. Corespondența ex­trem de bogată care însoțește volumul său "Lumea plan­telor și taina sa" atestă un număr impresionant de vindecări în cazuri "disperate" de psoriazis. Müller con­sideră că boala este cauzată de o defecțiune a func­țiilor ficatului și de aceea, în afara întrebuințării plan­telor medicinale, el prescrie și o dietă alimentară se­veră, care exclude carnea de porc și toate derivatele ei, acrelile (oțet, must, vin, lămâie, portocale, grep­fruit, mure, coacăze negre, mere verzi), cafeaua boa­be, ciocolata, cacao, mierea de albine - acestea din ur­mă formând acizi pe care ficatul nu-i suportă. Interzise sunt și conservele de pește, peștele afumat, carnea din conserve, legumele uscate ca fasolea, lintea, bobul și mazărea, precum și orice fel de alcool. Se permit lap­tele și derivatele lui, salatele de legume acrite cu iaurt, carnea de vițel, pui, carne fiartă de vită, pește proaspăt și, zilnic, ca înlocuitor pentru fructe, compot de mere.
Intern: 10 g coajă de stejar + 19 g coajă de salcie + 40 g barba-popii + 20 g fumărică + 20 g coajă de nucă + 30 g rostopască + 50 g urzică vie + 30 g șo­pârliță + 30 g gălbenele + 20 g coada-șoricelului. Toate plantele se amestecă bine. Pentru o cană de apă se ia o linguriță cu vârf de amestec, se fierb trei minute și se lasă să se infuzeze. Din acest ceai se bea în fie­care zi 1-2 litri, înghițitură de înghițitură.
Extern: în fiecare zi, pielea bolnavă trebuie unsă de două ori, dimineața și seara, cu untură de intestine de porc.
ELENA SLABU - Galați