Stimată doamnă,
Metroanexita reprezintă inflamaţia muşchiului uterin şi a anexelor, cauzată de microbi ca: stafilococi, streptococi, gonococi, colibacili, care acţionează separat sau asociaţi. Simptomatologia constă de obicei în apariţia febrei, dureri în fosele iliace, dureri percepute îndeosebi la palparea abdomenului inferior, menstre neregulate şi dureroase etc. Deoarece nu răspundeţi favorabil la tratamentul pe bază de antibiotice, încercaţi următoarea metodă terapeutică naturistă:
* Infuzie de coada-şoricelului (Achillea milefolium), 2-3 ceşti pe zi, cu rol antiinflamator.
2. Infuzie de salvie (Salvia Officinalis), o linguriţă la 1/4 l de apă clocotită, cu acţiune antibiotică, antioxidantă, estrogenică, bacteriostatică.
* Infuzie de urzică moartă galbenă (Samium galeobdolon), o linguriţă plantă la 1/4 litru apă clocotită, 2-3 ceşti pe zi, cu rol antiinflamator, detoxifiant.
* Efectuaţi un automasaj delicat pe bază de ulei de lavandă, în jurul ombilicului, cu 2-10 zile înainte de ciclul menstrual. Efectul este de reechilibrare emoţională şi reglare a fluxului menstrual.
Femeile care suferă de metroanexită trebuie să-şi maseze zilnic abdomenul şi zona rinichilor cu un amestec de 4 picături ulei de lavandă, 2 picături ulei de trandafir sau salvie în 30 ml ulei de floarea-soarelui, cu rol adjuvant în echilibrarea hormonală.
Despre durerea de sân pe care o acuzaţi, în absenţa formaţiunilor nodulare, chistice, ganglionare, care nu s-au evidenţiat în urma examenului imagistic, este posibilă afectarea musculaturii pectorale (vicii de poziţie în timpul somnului) sau apariţia unei nevralgii intercostale care implică un singur nerv intercostal şi poate surveni în urma unor afecţiuni pulmonare sau pleurale, ori după un herpes zoster intercostal. Ca tratament în acest caz vă recomand aplicarea de comprese calde (zona dureroasă) cu infuzie de soc (Flores sambuci) sau decoct din scoarţă de ulm (Cortex Ulmus minor). Suplimentaţi potenţa sistemului imunitar cu vitamina C - 1000 mg pe zi, iar profilactic (pentru eliminarea riscului neoplazic) luaţi câte o aspirină pe zi, diminuând astfel efectele proteinei NF Kappa B ce favorizează proliferarea celulelor tumorale. Vă doresc multă sănătate!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Insomnia mă chinuie zi şi noapte"
(Răspuns pentru LAURA - Iaşi, F. AS nr. 1064)
Stimată doamnă, descrierea dumneavoastră este destul de sumară, lipsind vârsta pe care o aveţi şi durata insomniei. Este foarte puţin probabil că nu dormiţi deloc. Totala lipsă de somn nu pare a fi compatibilă cu viaţa. Adesea, mulţi oameni trăiesc ceea ce se numeşte "microsomn" (microsleep), adică mici perioade, de la fracţiuni de secundă până la secunde întregi, în care ei "dorm", fără să-şi dea seama. Aceste episoade pot fi periculoase în unele situaţii, cum ar fi şofatul.
Insomnia se defineşte ca fiind o dificultate în iniţierea şi menţinerea somnului, precum şi diminuarea lui în calitate. Ea poate fi acută (mai scurtă de o lună) sau cronică (mai lungă de o lună). Insomnia are multe cauze, printre care:
* Stres - grijile cotidiene, legate de muncă, familie, şcoală, finanţe etc.
* Anxietate - micile temeri şi fricile, dar mai ales problemele majore, cum ar fi evenimentele traumatizante emoţional.
* Tulburări mintale - bolile maniacale sau depresive.
* "Igiena" proastă a somnului - "igienă" însemnând obiceiurile legate de somn. Dormitorul trebuie afectat exclusiv somnului şi sexului. Nicidecum privitului la televizor sau altor activităţi.
* Bolile - obezitate, boli de plămâni, dureri cronice, gastrită cu reflux, boli de tiroidă, cancer şi osteoartrită.
* Medicamente - antidepresive, corticosteroizi, medicamente pentru inimă, unele droguri (amfetamine).
* Alcool - poate duce la tulburări ale somnului.
* Cofeina şi nicotina - prezente în cafea, ceai negru şi tutun, ele pot stimula tulburările somnului.
* Menopauza - fiind asociată cu modificări în producerea hormonilor, provoacă, şi ea, tulburări ale somnului.
Factori de risc:
* vârsta de peste 60 ani - oamenii tind să doarmă mai puţin şi au un somn mai puţin odihnitor odată cu înaintarea în vârstă;
* sexul feminin - din cauza schimbărilor hormonale legate de menstruaţie şi de menopauză;
* boli asociate - boli mintale, tiroidiene;
* stil de viaţă - în special cei care lucrează în ture, calătoresc mult, cei sedentari sau cu un program de viaţă haotic;
* stres - muncă multă, pierderea cuiva drag etc.
Insomnia afectează foarte multe persoane, costând casele de asigurări de sănătate în jurul a 14 miliarde de dolari pe an în SUA.
Posibile urmări:
* Performanţă redusă la muncă sau la şcoală.
* Risc crescut de accidente de maşină sau de muncă, din cauza vitezei reduse de reacţie.
* Nervozitate, depresie, anxietate.
* Risc crescut al unor boli, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau diabetul.
* Risc crescut de abuz de droguri.
Recomandări:
* Practicarea unei "bune igiene" a somnului - evitaţi cititul, privitul la televizor şi alte activităţi în pat. De asemenea, părăsiţi patul atunci când nu adormiţi sau nu aveţi intenţia să dormiţi.
* Eliminarea stresului - este ceva imposibil de realizat, după părerea mea, căci stresul este provocat de un eveniment exterior. Se recomandă mai degrabă o atitudine pozitivă faţă de orice eveniment. Noi, oamenii, posedăm o voinţă liberă, ceea ce ne lasă să hotărâm direcţia vieţii noastre. Pe această cale ne vin toate experienţele pe care le trăim. Deci, niciun stres nu este "întâmplător", fără contribuţia noastră. O astfel de recunoaştere este temelia reuşitei de a face faţă oricărei experienţe a vieţii, căci este vorba de ceva ce noi am semănat cândva, deci trebuie să ne luăm răspunderea şi vom fi liniştiţi.
* Contemplare şi rugăciune - deşi par un pic abstracte, sunt cât se poate de esenţiale. Prin contemplare, în cazul de faţă doresc să subliniez o constantă revizuire a vieţilor noastre, întrebându-ne zilnic dacă am adus un plus de valoare sau nu, ce ne-a mulţumit şi ce nu. Cu cât practicăm mai des contemplarea, cu atât suntem în stare să facem faţă "stresurilor", căci le înţelegem. Şi mai mult, cu cât putem "contabiliza" mai mult bine decât rău într-o zi (dar sincer, să nu fie o amăgire personală), cu atât dobândim acea pace sufletească ce ne permite să avem o noapte liniştită. Rugăciunea constă - în forma sa cea mai bună - în mulţumire, mulţumire pentru tot ceea ce am trăit, indiferent dacă a fost plăcut sau neplăcut. E bine să realizăm că tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat spre învăţătura noastră, deci spre binele nostru.
* Gimnastică - sedentarismul contribuie la insomnie. Mişcarea fizică, aprox. 30 de minute, cu 5-6 ore înaintea urcării în pat, ajută la un somn bun.
* Mâncare - de evitat mâncărurile grele, în cantităţi mari, înaintea somnului. Limitaţi lichidele, pentru a nu vă trezi des, spre a merge la toaletă.
* Verificaţi-vă medicamentele - unele medicamente, cum ar fi cele pentru "deblocarea" nasului, conţin substanţe stimulente, care ar putea diminua somnul.
* Programul somnului - păstraţi şi respectaţi un program regulat de somn, chiar şi în weekend. În plus, evitaţi "puiul de somn" de după-amiază (deşi e foarte lăudat), poate aduce mai greu somnul de noapte.
* Atmosfera dormitorului - aranjaţi dormitorul în aşa manieră încât să aibă intimitatea şi atmosfera liniştită necesare. Culorile să fie calme, spaţiul să nu fie încărcat cu prea multe obiecte, radiouri, ceasuri, telefoane, televizor...
* Melatonina - este produsă şi de corpul uman, în timpul zilei, spre seară. Poate ajuta în producerea somnului. Se găseşte în farmacii.
* Plante medicinale - valeriana, levănţica, menta, teiul, passiflora sunt utile în producerea somnului.
* Unele exerciţii - Tai Chi, Yoga sau simple exerciţii de relaxare ar putea ajuta, împreună cu băi calde, seara.
* Homeopatie - unele medicamente homeopate cum ar fi Capsicum, Coffea Cruda, Passiflora, Natrium muriaticum, Nux vomica pot ajuta. Este, totuşi, indicat să se folosească un tratament individualizat.
* Acupunctură - este excelentă pentru producerea somnului. Punctele se aleg în funcţie de tulburarea energetică aflată la baza insomniei. Se pot folosi puncte din meridianele Rinichi, Vas Guvernator, Vezică Urinară, Ficat, Cord, Pericard, Vas de Concepţie.
Înaintea abordării acestor metode este esenţial să vă consultaţi medicul, pentru a verifica dacă nu suferiţi de o boală de fond, care ar putea fi cauza însomniei.
Vă urez succes!