Răspuns pentru LIDIANA - Sinaia, F. AS nr. 620 - "Am dureri de sân și metroanexită"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Stimată doamnă,
Metroanexita reprezintă inflamația mușchiului uterin și a anexelor, cauzată de microbi ca: stafilo­coci, streptococi, gonococi, colibacili, care acționea­ză separat sau asociați. Simptomatologia constă de obicei în apariția febrei, dureri în fosele iliace, dureri percepute îndeosebi la palparea abdomenului infe­rior, menstre neregulate și dureroase etc. Deoarece nu răspundeți favorabil la tratamentul pe bază de antibiotice, încercați următoarea meto­dă terapeutică naturistă:
* Infuzie de coada-șoricelului (Achillea milefolium), 2-3 cești pe zi, cu rol antiinflamator.
2. Infuzie de salvie (Salvia Officinalis), o linguriță la 1/4 l de apă clocotită, cu acțiu­ne antibiotică, antioxidantă, es­tro­genică, bacteriostatică.
* Infuzie de urzică moartă galbenă (Samium galeobdolon), o linguriță plantă la 1/4 litru apă clocotită, 2-3 cești pe zi, cu rol antiinflamator, detoxifiant.
* Efectuați un automasaj de­licat pe bază de ulei de lavandă, în jurul ombilicului, cu 2-10 zile înainte de ciclul menstrual. Efec­tul este de reechilibrare emoțio­nală și reglare a fluxului men­strual.
Femeile care suferă de metro­anexită trebuie să-și maseze zilnic abdomenul și zona rinichilor cu un amestec de 4 picături ulei de lavan­dă, 2 picături ulei de trandafir sau salvie în 30 ml ulei de floarea-soarelui, cu rol adjuvant în echili­brarea hormonală.
Despre durerea de sân pe care o acuzați, în ab­sența formațiunilor nodulare, chistice, ganglionare, care nu s-au evidențiat în urma examenului imagistic, este posibilă afectarea musculaturii pectorale (vicii de poziție în timpul somnului) sau apariția unei nevralgii intercostale care implică un singur nerv intercostal și poate surveni în urma unor afecțiuni pulmonare sau pleurale, ori după un herpes zoster intercostal. Ca tratament în acest caz vă recomand aplicarea de comprese calde (zona dureroasă) cu infu­zie de soc (Flores sambuci) sau decoct din scoarță de ulm (Cortex Ulmus minor). Suplimentați potența sistemului imunitar cu vitamina C - 1000 mg pe zi, iar profilactic (pentru eliminarea riscului neo­plazic) luați câte o aspirină pe zi, diminuând astfel efectele proteinei NF Kappa B ce favorizează pro­liferarea celulelor tumorale. Vă doresc multă sănă­tate!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Insomnia mă chinuie zi și noapte"
(Răspuns pentru LAURA - Iași, F. AS nr. 1064)


Stimată doamnă, descrierea dumneavoastră este destul de sumară, lipsind vârsta pe care o aveți și durata insomniei. Este foarte puțin probabil că nu dormiți deloc. Totala lipsă de somn nu pare a fi com­patibilă cu viața. Adesea, mulți oameni trăiesc ceea ce se numește "microsomn" (microsleep), adică mici perioade, de la fracțiuni de secundă până la secunde întregi, în care ei "dorm", fără să-și dea seama. Aceste episoade pot fi periculoase în unele situații, cum ar fi șofatul.
Insomnia se definește ca fiind o dificultate în ini­țierea și menținerea somnului, precum și diminuarea lui în calitate. Ea poate fi acută (mai scurtă de o lună) sau cronică (mai lungă de o lună). Insomnia are multe cauze, printre care:
* Stres - grijile cotidiene, legate de muncă, fami­lie, școală, finanțe etc.
* Anxietate - micile temeri și fricile, dar mai ales problemele majore, cum ar fi evenimentele trauma­ti­zante emoțional.
* Tulburări mintale - bolile maniacale sau de­presive.
* "Igiena" proastă a somnului - "igienă" în­semnând obiceiurile legate de somn. Dormitorul tre­buie afectat exclusiv somnului și sexului. Nicidecum privitului la televizor sau altor activități.
* Bolile - obezitate, boli de plămâni, dureri cro­nice, gastrită cu reflux, boli de tiroidă, cancer și osteo­artrită.
* Medicamente - antidepresive, corticosteroizi, medicamente pentru inimă, unele droguri (amfe­tamine).
* Alcool - poate duce la tulburări ale somnului.
* Cofeina și nicotina - prezente în cafea, ceai negru și tutun, ele pot stimula tulburările somnului.
* Stilul de viață - călătoriile dese, trecând prin multe fusuri orare, munca în ture, exercițiile fizice făcute cu mai puțin de 5 ore înaintea somnului sau mâncatul în exces și prea aproape de ora de culcare.
* Menopauza - fiind asociată cu modificări în producerea hormonilor, provoacă, și ea, tulburări ale somnului.
Factori de risc:
* vârsta de peste 60 ani - oamenii tind să doarmă mai puțin și au un somn mai puțin o­dih­nitor odată cu înaintarea în vârstă;
* sexul feminin - din cauza schim­bărilor hormonale legate de menstrua­ție și de menopauză;
* boli asociate - boli mintale, tiroi­diene;
* stil de viață - în special cei care lu­crează în ture, calătoresc mult, cei se­den­tari sau cu un pro­gram de viață hao­tic;
* stres - muncă multă, pier­derea cuiva drag etc.
Insomnia afectează foarte multe persoane, costând casele de asigu­rări de sănătate în jurul a 14 miliarde de dolari pe an în SUA.
Posibile urmări:
* Performanță redusă la muncă sau la școală.
* Risc crescut de accidente de mașină sau de muncă, din cauza vitezei reduse de reacție.
* Nervozitate, depresie, anxietate.
* Risc crescut al unor boli, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau diabetul.
* Risc crescut de abuz de droguri.
Recomandări:
* Practicarea unei "bune igiene" a somnului - evitați cititul, privitul la televizor și alte activități în pat. De asemenea, pără­siți patul atunci când nu ador­miți sau nu aveți intenția să dormiți.
* Eliminarea stresului - este ceva imposibil de realizat, după părerea mea, căci stresul este provocat de un eveniment exterior. Se recomandă mai degrabă o atitudine pozitivă față de orice eveniment. Noi, oamenii, posedăm o voință liberă, ceea ce ne lasă să hotărâm direcția vieții noastre. Pe această cale ne vin toate experiențele pe care le trăim. Deci, niciun stres nu este "întâmplător", fără contribuția noastră. O ast­fel de recunoaștere este temelia reușitei de a face față oricărei experiențe a vieții, căci este vorba de ceva ce noi am semănat cândva, deci trebuie să ne luăm răspunderea și vom fi liniștiți.
* Contemplare și rugăciune - deși par un pic abstracte, sunt cât se poate de esențiale. Prin contem­plare, în cazul de față doresc să subliniez o constantă revizuire a vieților noastre, întrebându-ne zilnic dacă am adus un plus de valoare sau nu, ce ne-a mulțumit și ce nu. Cu cât practicăm mai des contemplarea, cu atât suntem în stare să facem față "stresurilor", căci le înțelegem. Și mai mult, cu cât putem "contabiliza" mai mult bine decât rău într-o zi (dar sincer, să nu fie o amăgire personală), cu atât dobândim acea pace sufletească ce ne permite să avem o noapte liniștită. Rugăciunea constă - în forma sa cea mai bună - în mul­țumire, mulțumire pentru tot ceea ce am trăit, indiferent dacă a fost plăcut sau neplăcut. E bine să realizăm că tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat spre învățătura noastră, deci spre binele nostru.
* Gimnastică - sedentarismul contribuie la in­som­nie. Mișcarea fizică, aprox. 30 de minute, cu 5-6 ore înaintea urcării în pat, ajută la un somn bun.
* Mâncare - de evitat mâncărurile grele, în cantități mari, înaintea somnului. Limitați lichidele, pentru a nu vă trezi des, spre a merge la toaletă.
* Verificați-vă medicamentele - unele medica­mente, cum ar fi cele pentru "deblocarea" nasului, con­țin substanțe stimulente, care ar putea diminua somnul.
* Programul somnului - păstrați și respectați un program regulat de somn, chiar și în weekend. În plus, evitați "puiul de somn" de după-amiază (deși e foarte lăudat), poate aduce mai greu somnul de noapte.
* Atmosfera dormitorului - aranjați dormitorul în așa manieră încât să aibă intimitatea și atmosfera liniștită necesare. Culorile să fie calme, spațiul să nu fie încărcat cu prea multe obiecte, radiouri, ceasuri, telefoane, televizor...
* Melatonina - este produsă și de corpul uman, în timpul zilei, spre seară. Poate ajuta în producerea somnului. Se găsește în farmacii.
* Plante medicinale - valeriana, levănțica, menta, teiul, passiflora sunt utile în pro­ducerea somnului.
* Unele exerciții - Tai Chi, Yoga sau simple exerciții de relaxare ar putea ajuta, împreună cu băi calde, seara.
* Homeopatie - unele medicamente homeopate cum ar fi Capsicum, Coffea Cruda, Passiflora, Natrium muriaticum, Nux vomica pot ajuta. Este, totuși, indi­cat să se folosească un tratament individualizat.
* Acupunctură - este excelentă pentru produce­rea somnului. Punctele se aleg în funcție de tulbura­rea energetică aflată la baza insomniei. Se pot folosi puncte din meridianele Rinichi, Vas Guvernator, Ve­zică Urinară, Ficat, Cord, Pericard, Vas de Concepție.
Înaintea abordării acestor metode este esențial să vă consultați medicul, pentru a verifica dacă nu suferiți de o boală de fond, care ar putea fi cauza însomniei.
Vă urez succes!