E frustrant. Te chinui să-ţi impui mereu alte şi alte diete, îţi interzici cu stricteţe să ronţăi câte ceva între mese, iar seara plimbi fără chef furculiţa printr-o salată. Şi pentru ce toate astea? Numai ca să constaţi, după un promiţător succes iniţial, că acum cântăreşti chiar mai mult decât înainte: faimosul efect yo-yo a lovit din nou!
Care să fie cauza? "Cine reduce drastic porţiile de mâncare îşi transformă corpul într-un inamic personal", declară nutriţionistul britanic Tony Howell, de la Universitatea din Manchester. "Dacă dorim să fim supli, nu ne este permis să acţionăm împotriva naturii noastre. În schimb, putem folosi în avantajul nostru, în lupta cu kilogramele excedentare, anumite procese fiziologice proprii organismului, cum ar fi metabolismul". Specialistul ne explică ce strategii trebuie să aplicăm pentru a ne programa corpul astfel încât să-şi menţină supleţea pe termen lung.
"Fiecare dintre noi are posibilitatea să-şi influenţeze metabolismul, adoptând un comportament adecvat"
- De ce este atât de dificil să slăbim cu succes?
- Ca să înţelegem aceasta, e necesar să ştim ce se întâmplă cu alimentele introduse în organismul nostru. El prelucrează tot ce mâncăm şi bem. De aici îşi obţine energia, precum şi întreaga cantitate de "materiale de construcţie" de care are nevoie. Valorificarea substanţelor utile din hrana ingerată se face printr-o multitudine de procese complexe, care compun ceea ce noi numim metabolism. În fiecare din cele 60 de miliarde de celule din care este alcătuit corpul nostru se desfăşoară un asemenea metabolism. Datorită lui ne pulsează inima, putem respira, alerga sau râde, pe scurt, datorită lui suntem vii.
- Dar ce legătură au toate acestea cu supleţea?
- În funcţie de intensitatea cu care funcţionează metabolismul se ard calorii mai multe sau mai puţine. El hotărăşte dacă orice bucăţică de ciocolată merge imediat să se lipească pe şolduri sau nu.
- Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, bineînţeles că ne vom dori cu toţii un metabolism cât mai activ. Însă nu ne este el dat din naştere?
- Zestrea genetică joacă aici un rol secundar. Fiecare dintre noi are posibilitatea să-şi influenţeze metabolismul, adoptând un comportament adecvat. Aceasta este vestea bună.
- Şi cea proastă?
- Din nefericire, la multe persoane care au avut mereu variaţii semnificative de greutate de-a lungul anilor şi au ţinut nenumărate diete, metabolismul este complet dereglat. El nu reintră în ritm, e ca şi cum s-ar afla într-o somnolenţă fără sfârşit. Aşa li se întâmplă tuturor celor ce cad în capcana dietelor de slăbit.
- Concret, în ce constă această capcană a dietelor despre care auzim vorbindu-se atât de des?
- Dietele contravin naturii noastre. Pentru a fi capabil să funcţioneze la parametri optimi, organismul necesită zilnic un anumit număr de calorii - acesta este metabolismul bazal, cunoscut şi sub denumirea de metabolism de întreţinere. Numeroase diete nu asigură nici pe departe acest consum energetic minim, necesar menţinerii funcţiilor vitale. Atunci, în corpul nostru se dă alarma. Pentru a supravieţui, el se vede obligat să-şi restrângă necesarul zilnic. În consecinţă, trece într-un regim de economisire a energiei, reducând turaţia metabolismului.
"Cine vrea să slăbească eficient pe termen lung trebuie să mănânce suficient"
- Fiecare din zecile de miliarde de celule se teme de o eventuală nouă înfometare în viitor. De aceea, ele adună febril rezerve care să le garanteze supravieţuirea. Studiile clinice ne-au demonstrat că, după dietele prea severe sau prelungite, organismul rămâne până la douăsprezece luni în regim de economie.
- Cum poate fi evitat acest risc?
- Sună paradoxal, însă cine vrea să slăbească eficient pe termen lung trebuie să mănânce suficient. Cam 60-70 de procente din necesarul nostru zilnic de calorii ne sunt indispensabile ca să trăim. (Nu ca să lucrăm ori să facem sport!). Acest metabolism bazal trebuie să ni-l asigurăm, în scopul de a evita pericolul ca organismul să treacă în regim de avarie. La restul de 30-40 de procente putem renunţa.
- Cum poate fi repornit metabolismul?
- Nu e uşor, din păcate, însă, dacă am reuşit, metabolismul devine un veritabil motor de mare putere, care înghite, pe rând, kilogramele în plus, 24 de ore din 24.
- Ce trebuie făcut în mod concret?
- Mişcare. Să ne fortificăm masa musculară. Cu cât avem o musculatură mai dezvoltată, cu atât mai ridicată este valoarea metabolismului bazal, respectiv consumul zilnic de calorii - chiar şi în stare de repaos. Gândiţi-vă la o maşină. Cu cât sunt mai mari capacitatea cilindrică şi numărul de cai putere, cu atât maşina arde mai multă energie. Acelaşi lucru se întâmplă atunci când ne activăm metabolismul. Un kilogram de masă musculară arde aproximativ 50 de kilocalorii pe oră. Dacă, prin mişcare, dezvoltăm masa musculară, suplimentând metabolismul bazal cu 200 de calorii, organismul va arde într-un an cu zece kilograme de grăsime mai mult.
"Staţi cât mai mult în picioare"
- Cât sport ar fi nevoie să facem pentru a atinge un asemenea ţel ambiţios?
- De trei ori pe săptămână, câte o jumătate de oră de exerciţii pentru întărirea musculaturii (gimnastică) şi, obligatoriu, o plimbare în fiecare zi.
- Şi aşa vom continua până la sfârşitul vieţii?
- Se pare că e vorba de muncă, nu glumă!
- La început, da. Dar şi în viaţa de fiecare zi ne aflăm în numeroase situaţii în care putem influenţa pozitiv metabolismul, fără a depune un efort deosebit. Când stăm mult timp aşezaţi pe scaun, de exemplu la birou, metabolismul se află ca şi în comă. De aceea, din oră în oră, ar trebui să ne ridicăm. Putem merge să ne luăm un pahar cu apă sau măcar să telefonăm stând în picioare. Dacă vorbim la telefon 60 de minute stând jos, organismul arde aproximativ un gram de grăsime. Când facem acelaşi lucru stând în picioare, ajungem deja la două grame. Prin simpla schimbare a poziţiei corpului, muşchii sunt activaţi mai puternic şi se realizează un consum energetic sporit.
- Ce rol joacă pentru metabolismul nostru alegerea alimentelor?
- Important este să-i oferim metabolismului ceea ce-i face lui trebuinţă, la momentul oportun. Dimineaţa, el are nevoie de multă energie, deci îi putem da carbohidraţi sănătoşi şi puţină grăsime. Pentru prânz, este ideală o hrană variată, bogată în substanţe indispensabile organismului, aşadar peşte, multe legume şi fructe. Seara ar fi bine să renunţăm la carbohidraţi, mai ales dacă avem intenţia să slăbim. O cană cu supă caldă şi o farfurie de salată de legume ar fi suficient.
- Multă lume se mulţumeşte cu o cafea la micul dejun. E bine aşa?
- Fără micul dejun, metabolismul funcţionează în gol. În afară de aceasta, creierul nostru are nevoie de energie la începutul zilei, pentru a fi capabil să lucreze. Celor ce s-au obişnuit să sară peste masa de dimineaţă le recomand să se deprindă treptat cu ea, mâncând cereale, iaurt şi fructe cu conţinut bogat de carbohidraţi, cum ar fi bananele, sau bând sucuri de fructe. Stimularea intensă a metabolismului înseamnă pentru multe persoane o schimbare profundă a stilului de viaţă şi renunţarea la o rutină confortabilă. În schimb, nu vor mai avea nevoie să ţină vreo dietă niciodată în viaţa lor. Prin urmare, efortul merită făcut.
Cum vă puteţi ajuta metabolismul
Beţi suficiente lichide - Aveţi nevoie de 30 mililitri pe kilo-corp, pentru ca metabolismul dvs. să se desfăşoare în bune condiţii (de pildă, 2,1 litri la o greutate corporală de 70 kg).
Condimentele iuţi, cum sunt paprika, chilli şi piperul, stimulează secreţiile hormonale, implicit şi metabolismul.
Principiile amare impulsionează producţia de bilă, activând astfel digestia. Aşadar, aţi putea introduce mai des în meniu rucola, andive, păpădie şi anghinare. Curcuma are un efect similar, indiferent dacă o consumaţi proaspătă, ca infuzie pentru sănătatea ficatului şi a vezicii biliare, ori sub formă de capsule.
Merele conţin pectină, o substanţă organică vegetală ce constituie aşa-numitele fibre alimentare solubile, care ajută la îmbunătăţirea digestiei şi a valorificării hranei ingerate. Şi smochinele proaspete sunt bogate în pectină. De asemenea, din compoziţia lor mai face parte şi ficina, o enzimă care contribuie la un bun tranzit intestinal şi favorizează creşterea masei musculare.
Proteinele constituie materialul de bază din care se construiesc celulele organismului, în primul rând, cele ale muşchilor. Corpul nostru necesită zilnic circa 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală normală (înălţimea exprimată în centimetri minus 100). Alimente deosebit de bogate în proteine sunt peştele (ex. păstrăvul), carnea (ex. fileul de porc), brânza de vaci degresată şi nucile.
Ajutaţi-vă cu homeopatia - O combinaţie de mai multe remedii homeopate - şi anume Kalium sulfuricum (diluţie D6), Natrium chloratum (D6), Natrium phosphoricum (D6) şi Natrium sulfuricum (D6) - are rolul de a stimula principalele organe participante la metabolism: ficatul, intestinul şi rinichii. Cura durează opt săptămâni.
Exerciţii ajutătoare
- Cei ce decid consumul nostru zilnic de calorii sunt, înainte de toate, muşchii. În cazul când nu v-aţi stabilit până acum un program de gimnastică, cele opt exerciţii de mai jos, efectuate de trei ori pe săptămână, vă vor fortifica musculatura, activându-vă metabolismul -
1. Musculatura picioarelor
30 secunde, 2 serii
2. Musculatura braţelor şi a pieptului
12 repetări, 2 serii
3. Musculatura picioarelor şi a feselor
12-15 repetări, 2 serii
4. Musculatura abdomenului
10-15 repetări, 2 serii
5. Întărirea musculaturii feselor şi a zonei lombare
8-12 repetări, 2 serii
6. Musculatura abdomenului, spatelui, braţelor şi picioarelor
10 repetări cu fiecare picior, 2 serii
7. Antrenament pentru trunchi şi muşchii oblici ai abdomenului
Menţinerea poziţiei pe fiecare parte 20-40 secunde, 2 serii.
8. Musculatura spatelui, a feselor şi picioarelor
10 repetări pe fiecare parte, 2 serii