Zâmbetul are nevoie de dinți frumoși

Gilda Fildan
- Secretul unui zâmbet strălucitor sunt dinții frumoși. Dacă îi îngrijim corect, cariile și celelalte probleme nu vor avea nici o șansă -

Când râdem, pe fața noas­tră răsare soa­re­le: o­chii strălucesc, bu­zele se des­chid, dinții își arată smal­țul sclipitor. Însă a­ceasta este posi­bil numai dacă avem în cavitatea bu­cală o flo­ră sănătoasă. Ea se com­pune din bac­te­rii, ciu­perci și viruși, care for­mea­ză o peliculă invizi­bilă pe dinți, mu­coa­se și limbă. Acest strat al­cătuit din micro­organisme nu este pericu­los, atâta vreme cât sis­te­mul imunitar funcțio­nează bi­ne și avem în gură suficientă salivă care să spele dinții, păs­trându-i mereu curați. Saliva mai are însă și rolul de a scoate substanțele nutritive din alimente. Căci procesul digestiei începe încă din gură. Glandele din cavitatea bucală produc zilnic între jumătate de litru și un litru și jumătate de salivă. Pentru a putea menține constantă această canti­tate, trebuie să consumăm minimum un litru și jumă­tate de lichid în fiecare zi. Cele mai po­trivite sunt apele minerale cu conținut bogat de calciu sau ceaiul de mentă neîn­dulcit, deoarece menta sti­mulează supli­mentar produc­ția de salivă.

Nu prea dulce, dar nici prea acru

O alimentație unilaterală, bogată în zahăr, ca și bolile cronice, cum ar fi diabetul, pot provoca dezechi­libre ale florei bucale: în asemenea situații, bacteriile proliferează necontrolat și formează depuneri perma­nen­te pe dinți, așa-numita placă bacteriană, care se întărește, transformându-se în tartru. Bacteriile preferă să se plaseze mai ales în spațiile interdentare, deoarece acolo sunt deranjate mai rar. Cu cât stratul de tartru este mai gros, cu atât el reprezintă un pericol mai mare.
Anumite tulpini microbiene din placa bacteriană, în primul rând streptococii, produc carii: din descom­punerea zahărului iau naștere acizi care scot mineralele (calciul, fosforul și fluorul) din smalțul dinților, astfel încât acesta devine poros. În plus, tartrul provoacă parodontoza, fiindcă bacteriile se fixează de preferință pe marginile coroanelor și ale punților dentare, unde iri­tă gingia, care se inflamează și sângerează. Netra­tată, parodontoza poate duce la pierderea dinților.
Un alt pericol constă în faptul că bacteriile pătrund în vasele de sânge și, prin sistemul circulator, se răs­pân­desc în tot organismul. Studiile clinice demonstrea­ză că parodontoza poate face să crească riscul de in­farct miocardic și de diabet.

Trei muschetari: ața, periuța și pasta de dinți

"Minimum o dată la 24 de ore, placa bacteriană trebuie îndepărtată complet, inclusiv dintre dinți. Însă ar fi mai bine să vă spălați pe dinți de două-trei ori pe zi, ne sfătuiesc me­di­cii stomatologi. Dar curățarea dan­turii nu se face apă­sând prea tare cu periuța, pen­tru a nu subția smalțul dinților. Se recomandă uti­lizarea unor paste care au efect antibacterian. Nișele dintre dinți se curăță cu ață spe­cială sau cu o periuță interdentară de dimensiuni adecvate. Foarte utilă este și spatula pentru răzuirea limbii, deoa­rece în micile adâncituri de pe suprafața ei ne­regulată se adăpostesc circa 30% dintre bacterii.

Roșu, la acizii din fructe

Produsele din făină integrală, cerealele și legumele crude sunt sănătoase pentru dinți, fiincă mestecarea lor stimulează secreția de salivă. Fructele proaspete conțin acizi care înmoaie smalțul dinților - de aceea, după ce le-ați mâncat, clătiți-vă gura cu apă rece din abundență și abia după 30 de minute vă puteți spăla pe dinți. Pe cât posibil, consumați zilnic alimente cu conținut bo­gat de calciu, cum sunt lactatele sau migdalele și se­mințele de susan (neapărat măcinate).