Când râdem, pe fața noastră răsare soarele: ochii strălucesc, buzele se deschid, dinții își arată smalțul sclipitor. Însă aceasta este posibil numai dacă avem în cavitatea bucală o floră sănătoasă. Ea se compune din bacterii, ciuperci și viruși, care formează o peliculă invizibilă pe dinți, mucoase și limbă. Acest strat alcătuit din microorganisme nu este periculos, atâta vreme cât sistemul imunitar funcționează bine și avem în gură suficientă salivă care să spele dinții, păstrându-i mereu curați. Saliva mai are însă și rolul de a scoate substanțele nutritive din alimente. Căci procesul digestiei începe încă din gură. Glandele din cavitatea bucală produc zilnic între jumătate de litru și un litru și jumătate de salivă. Pentru a putea menține constantă această cantitate, trebuie să consumăm minimum un litru și jumătate de lichid în fiecare zi. Cele mai potrivite sunt apele minerale cu conținut bogat de calciu sau ceaiul de mentă neîndulcit, deoarece menta stimulează suplimentar producția de salivă.
Nu prea dulce, dar nici prea acru
O alimentație unilaterală, bogată în zahăr, ca și bolile cronice, cum ar fi diabetul, pot provoca dezechilibre ale florei bucale: în asemenea situații, bacteriile proliferează necontrolat și formează depuneri permanente pe dinți, așa-numita placă bacteriană, care se întărește, transformându-se în tartru. Bacteriile preferă să se plaseze mai ales în spațiile interdentare, deoarece acolo sunt deranjate mai rar. Cu cât stratul de tartru este mai gros, cu atât el reprezintă un pericol mai mare.
Anumite tulpini microbiene din placa bacteriană, în primul rând streptococii, produc carii: din descompunerea zahărului iau naștere acizi care scot mineralele (calciul, fosforul și fluorul) din smalțul dinților, astfel încât acesta devine poros. În plus, tartrul provoacă parodontoza, fiindcă bacteriile se fixează de preferință pe marginile coroanelor și ale punților dentare, unde irită gingia, care se inflamează și sângerează. Netratată, parodontoza poate duce la pierderea dinților.
Un alt pericol constă în faptul că bacteriile pătrund în vasele de sânge și, prin sistemul circulator, se răspândesc în tot organismul. Studiile clinice demonstrează că parodontoza poate face să crească riscul de infarct miocardic și de diabet.
Trei muschetari: ața, periuța și pasta de dinți
"Minimum o dată la 24 de ore, placa bacteriană trebuie îndepărtată complet, inclusiv dintre dinți. Însă ar fi mai bine să vă spălați pe dinți de două-trei ori pe zi, ne sfătuiesc medicii stomatologi. Dar curățarea danturii nu se face apăsând prea tare cu periuța, pentru a nu subția smalțul dinților. Se recomandă utilizarea unor paste care au efect antibacterian. Nișele dintre dinți se curăță cu ață specială sau cu o periuță interdentară de dimensiuni adecvate. Foarte utilă este și spatula pentru răzuirea limbii, deoarece în micile adâncituri de pe suprafața ei neregulată se adăpostesc circa 30% dintre bacterii.
Roșu, la acizii din fructe
Produsele din făină integrală, cerealele și legumele crude sunt sănătoase pentru dinți, fiincă mestecarea lor stimulează secreția de salivă. Fructele proaspete conțin acizi care înmoaie smalțul dinților - de aceea, după ce le-ați mâncat, clătiți-vă gura cu apă rece din abundență și abia după 30 de minute vă puteți spăla pe dinți. Pe cât posibil, consumați zilnic alimente cu conținut bogat de calciu, cum sunt lactatele sau migdalele și semințele de susan (neapărat măcinate).