După ce ne-am temut că a fost ştearsă din calendar, acum ne temem că a venit şi încercăm să ne apărăm de ninsori şi zăpezi, cu coduri roşii, galbene şi portocalii. Speriaţi, stăm ţintuiţi în faţa televizorului, aşteptând să vedem ce urmează... Dar chiar şi iarna are licenţe poetice, mici abateri de la panica generală, aparţinând unor temerari. Iubitorii de muzică, de exemplu, marii amatori de concerte, pentru care nu există avertismente şi coduri care să îi oprească să ia metroul şi să meargă în cluburi, ca să asculte ritmuri de rock sau jazz. Condimente muzicale fierbinţi, pentru zile reci. Aşa cum sunt şi concertele pe care vi le prezentăm în continuare, pline de promisiuni între fierbinte şi incendiar.
Jazz Compas Live
La Sala ArCuB din Bucureşti, vineri, pe 31 ianuarie 2014, continuă seria de concerte Jazz Compas Live. Iubitorii acestui gen muzical vor avea parte de două spectacole, în aceeaşi seară, în preţul unui bilet: Elena Mîndru Q-TET feat. Tuomas J. Turunen (RO/FIN) şi Cătălin Milea - Hammond Trip (NL/RO).
Elena Mîndru Q-TET feat. Tuomas J. Turunen
Tânăra clujeancă de 26 de ani, Elena Mîndru, este câştigătoare a două premii la prestigiosul Festival de Jazz de la Montreux. Acolo a cucerit cu prezenţa şi vocea ei atât publicul, cât şi juriul, prezidat de Quincy Jones, celebrul jazzman, compozitor, aranjor şi producător. Ea s-a clasat pe locul al II-lea, la "Jazz Voice Competition", şi a mai câştigat şi "Premiul Publicului". Elena a început să studieze pianul şi vioara încă din copilărie, continuând cu studii de compoziţie la Cluj, oraşul ei natal, apoi la Arhus, Stockholm şi Helsinki.
În prezent, talentata transilvăneancă este stabilită în Finlanda, la Helsinki. Aici a început colaborarea cu pianistul Tuomas Juhani Turunen, care va concerta şi la Bucureşti. Tuomas este absolvent al celebrei Academii Sibelius din Helsinki, iar colaborările sale ca pianist, aranjor sau compozitor includ proiecte precum Tribute to Ella, Nina Mya, The Fifth Avenue. Elena Mîndru Q-TET feat. Tuomas J. Turunen vor oferi un recital de poveste, spus în ritmuri de jazz şi având drept cuvinte cheie: compoziţie, improvizaţie, atitudine şi rafinament.
Cătălin Milea - Hammond Trip
Cel de-al doilea grup al serii este condus de saxofonistul Cătălin Milea, unul din cei mai creativi muzicieni ai generaţiei sale. Stabilit în Olanda, la Amsterdam, el este activ pe scenele internaţionale de jazz şi muzică improvizată. A fost inspirat în creaţiile sale de întâlnirea şi colaborările cu muzicieni de top ai scenei mondiale de jazz, precum David Liebman, John Ruocco, Ari Hoenig, Dick Oatts, Eric Revis, Nasheet Waits, dar şi de proiecte precum "European Big Band Academy" (Peter Herbolzheimer) sau European Contemporary Orchestra (E.C.O.). Colaborarea cu organistul Adi Stoenescu şi bateristul Tavi Scurtu a pus bazele unui grup ce urmează o direcţie proprie, în încercarea de a descoperi sonorităţi noi ale orgii Hammond - instrument devenit celebru datorită lui Joey Dee Francesco, Jimmy Smith sau Larry Goldings. Muzica trioului aduce combinaţii sonore inedite, prin compoziţiile şi sound-urile individuale ale membrilor săi.
Cătălin Milea - Hammond Trip vă invită într-o călătorie printr-un amalgam de jazz, funk, rock, muzică spectrală şi noise, pentru a străbate teritoriile unei muzici originale.
Dulce Pontes,
din nou la Bucureşti
La începutul lunii februarie, pe data de 9, de la ora 20, revine pe scena Sălii Palatului din capitală Dulce Pontes, apreciata fadistă portugheză. Demnă urmaşă a Amáliei Rodrigues, Dulce José Silva Pontes s-a impus în noul val de cântăreţe fado. În vârstă de 44 de ani, a câştigat numeroase discuri de platină şi a colaborat cu artişti de prestigiu, precum José Carreras, Cesária Évora şi Andrea Bocelli, dar şi cu legendarul compozitor italian Ennio Morricone. Albumul ei, "Focus", din 2003, rodul colaborării cu acest mare compozitor, a înregistrat vânzări ce i-au adus solistei Discul de Aur, în numai 20 de zile.
Chiar dacă în cei peste 22 de ani de carieră a cochetat cu mai toate stilurile muzicale, cântând pop, rock, jazz şi muzică clasică, Dulce s-a întors iar şi iar la muzica tradiţională de pe malurile lusitane - fado-ul.
După ce a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, îndrăgita artistă revine la noi pentru un concert ce va face inimile să tresară, însufleţite de inflexiunile răscolitoare ale muzicii ei magice.
Regina fado-ului portughez va avea şi un invitat special în concertul ei de la Sala Palatului, pe binecunoscutul Marcel Pavel. Timbrul lui inconfundabil şi amplitudinea vocală i-au creat o carte de vizită pe baza căreia a fost invitat să cânte în duet cu renumita Dulce Pontes.
(Biletele pentru concertul Dulce Pontes au preţuri cuprinse între 150 lei - categoria I şi 50 lei - categoria a III-a şi pot fi procurate online de pe myticket.ro sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.)