Condimente fierbinți

Dana Ene
Ei bine, drăguța de iarnă a sosit!

După ce ne-am temut că a fost ștearsă din calendar, acum ne temem că a venit și încercăm să ne apărăm de ninsori și zăpezi, cu coduri roșii, galbene și portocalii. Speriați, stăm țintuiți în fața televizo­ru­lui, așteptând să vedem ce urmează... Dar chiar și iar­na are licențe poetice, mici abateri de la panica gene­rală, aparținând unor temerari. Iubitorii de muzică, de exemplu, marii amatori de concerte, pentru care nu exis­tă avertismente și coduri care să îi oprească să ia me­troul și să meargă în cluburi, ca să asculte ritmuri de rock sau jazz. Condimente muzicale fierbinți, pen­tru zile reci. Așa cum sunt și concertele pe care vi le pre­zentăm în continuare, pline de promisiuni între fier­binte și incendiar.

Jazz Compas Live

La Sala ArCuB din București, vineri, pe 31 ianuarie 2014, continuă seria de con­cer­te Jazz Compas Live. Iu­bi­torii acestui gen muzical vor avea parte de două spec­tacole, în aceeași sea­ră, în prețul unui bilet: Ele­na Mîndru Q-TET feat. Tuo­­mas J. Turunen (RO/FIN) și Că­tălin Milea - Ham­mond Trip (NL/RO).

Elena Mîndru Q-TET feat. Tuomas J. Turunen

Tânăra clujeancă de 26 de ani, Elena Mîndru, este câștigătoare a două premii la prestigiosul Festi­val de Jazz de la Montreux. Acolo a cu­cerit cu prezența și vo­cea ei atât pu­blicul, cât și juriul, prezidat de Quincy Jones, celebrul jazz­man, compozitor, aranjor și pro­ducător. Ea s-a clasat pe locul al II-lea, la "Jazz Voice Com­petition", și a mai câștigat și "Pre­miul Publicu­lui". Elena a început să studieze pianul și vioara încă din copilărie, continuând cu studii de com­poziție la Cluj, orașul ei natal, apoi la Arhus, Stockholm și Hel­sinki.
În prezent, talentata transilvăneancă este sta­bilită în Finlanda, la Helsinki. Aici a început colaborarea cu pianistul Tuomas Juhani Turu­nen, care va concerta și la București. Tuomas este absolvent al celebrei Academii Sibelius din Helsinki, iar colaborările sale ca pianist, aranjor sau compozitor in­clud proiecte precum Tribute to Ella, Nina Mya, The Fifth Avenue. Elena Mîndru Q-TET feat. Tuomas J. Tu­runen vor oferi un recital de poveste, spus în ritmuri de jazz și având drept cuvinte cheie: com­po­zi­ție, im­pro­vi­zație, atitudine și rafinament.

Cătălin Milea - Hammond Trip

Cel de-al doilea grup al serii este con­dus de saxo­fonistul Cătălin Milea, unul din cei mai creativi muzi­cieni ai generației sale. Stabilit în Olanda, la Amster­dam, el este activ pe scenele in­ter­naționale de jazz și muzică improvizată. A fost in­spi­rat în crea­țiile sale de întâlnirea și colaborările cu mu­­zi­cieni de top ai scenei mondiale de jazz, precum David Lieb­man, John Ruocco, Ari Hoenig, Dick Oatts, Eric Revis, Nasheet Waits, dar și de proiecte precum "Eu­ropean Big Band Academy" (Peter Herbolzhei­mer) sau European Con­tem­porary Orchestra (E.C.O.). Colaborarea cu orga­nistul Adi Stoenescu și bateristul Tavi Scurtu a pus bazele unui grup ce urmează o direc­ție proprie, în în­cer­carea de a descoperi sonorități noi ale orgii Ham­mond - instrument devenit celebru dato­rită lui Joey Dee Francesco, Jimmy Smith sau Larry Goldings. Mu­zica trioului aduce combinații sonore inedite, prin compozițiile și sound-urile individuale ale membrilor săi.
Cătălin Milea - Hammond Trip vă invită într-o călă­torie printr-un amalgam de jazz, funk, rock, muzi­că spectrală și noise, pentru a străbate teritoriile unei mu­zici originale.
(Cele două recitaluri vor avea loc tot pe 31 ianua­rie, la orele 20 și 21, pe scena Sălii ArCuB din Bucu­rești, str. Batiște, nr. 14 și vor fi urmate de un Jam Session PARTY, în foaierul Sălii ArCuB. Mai puteți găsi bilete la Sala ArCuB din București, cu prețuri cuprinse între 138 lei - Premium și 48 lei - Standard sau 38 lei pentru studenți.)

Dulce Pontes,
din nou la București


La începutul lunii februarie, pe data de 9, de la ora 20, revine pe scena Sălii Pa­la­tului din capi­tală Dulce Pon­tes, apreciata fa­distă por­tugheză. Demnă urmașă a Amáliei Rodrigues, Dulce José Silva Pontes s-a im­pus în noul val de cântărețe fado. În vârstă de 44 de ani, a câș­tigat numeroase dis­curi de platină și a cola­borat cu ar­tiști de prestigiu, precum José Carreras, Cesária Évo­ra și Andrea Bocelli, dar și cu legendarul compo­zitor ita­lian Ennio Morricone. Albu­mul ei, "Focus", din 2003, rodul colaborării cu acest mare compozitor, a înregis­trat vân­zări ce i-au adus so­lis­tei Dis­cul de Aur, în numai 20 de zile.
Chiar dacă în cei peste 22 de ani de carieră a co­chetat cu mai toate stilurile muzicale, cântând pop, rock, jazz și mu­zică clasică, Dulce s-a întors iar și iar la muzica tradițională de pe malurile lu­sitane - fado-ul.
După ce a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, îndrăgita artistă revine la noi pentru un concert ce va face inimile să tresară, însuflețite de inflexiunile răs­colitoare ale muzicii ei magice.
Regina fado-ului portughez va avea și un invitat special în concertul ei de la Sala Palatului, pe binecu­noscutul Marcel Pavel. Timbrul lui inconfundabil și amplitudinea vocală i-au creat o carte de vizită pe baza căreia a fost invitat să cânte în duet cu renumita Dulce Pontes.
(Biletele pentru concertul Dulce Pontes au prețuri cuprinse între 150 lei - categoria I și 50 lei - categoria a III-a și pot fi procurate online de pe myticket.ro sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.)