Carte de vizită
Denumirea științifică a murului este Ribes nigrum și se numără printre rudele foarte apropiate ale zmeurului, fiind însă mult mai viguros decât acesta și mai adaptabil. Crește din zonele de câmpie și până în zonele montane, fiind un adevărat cuceritor: oriunde este un loc suficient de umed și cu sol fertil, rugii de mur se instalează, întinzându-se cu o viteză nemaivăzută. Vitalitatea murului este atât de mare, încât în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămânând verzi sub zăpadă, chiar și la temperaturi de -20 de grade Celsius. Apoi, este printre puținii arbuști care rezistă la inundații, în luncile râurilor, unde crește din abundență, datorită solului fertil, rezistând zile în șir acoperit de apă. Ca înfățișare, este un arbust cu tulpini târâtoare, cu o lungime impresionantă - între 3 și 6 metri, fiind înregistrați însă și rugi de mur care măsoară nu mai puțin de 9 metri. În primul an, lujerii de mur cresc în lungime și dezvoltă doar frunze, pentru ca în următorul an să înflorească și să facă fructe - celebrele mure, care conțin foarte multe substanțe nutritive, cu ajutorul cărora pot fi tratate boli dintre cele mai diverse.
Murele - o colecție de vitamine și minerale
În bobițele negre-roșiatice ale acestui fruct se ascund adevărate comori de sănătate. De pildă, murele conțin nu mai puțin de șapte vitamine, în cea mai mare parte din complexul B (practic tot complexul), dar și vitaminele E și C, la ultima dintre ele murul numărându-se printre campioni, din punctul de vedere al concentrației. Apoi, aceste fructe conțin nenumărate minerale constitutive și oligoelemente, între care și fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul și fosforul. Ca și când nu ar fi fost de ajuns, în aceleași bobițe care cresc la margine de drum găsim un impresionant arsenal de alte medicamente naturale, de la derivații acidului salicilic (murele fiind o adevărată "aspirină de pădure"), la puternicii polifenoli, care au efecte antitumorale și antivirale extrem de puternice. Să vedem, în continuare, cum putem beneficia la maximum de aceste calități vindecătoare:
Ce fel de mure să folosim?
De ceva timp, în supermarket-urile noastre au apărut murele crescute la scară industrială și ambalate la caserole de plastic. Mura chimizată este mare și arătoasă, se păstrează proaspătă incredibil de mult (în timp ce mura din flora spontană ține maximum 48 de ore), dar gustul și aroma sa sunt doar o reflexie palidă a fructului pe care îl culegem de la marginea pădurii. Această "mură de expoziție" este din soiuri selecționate, foarte productive, și a fost hrănită cu fertilizatori și recoltată ceva mai repede, așa încât să se coacă în cutie. În piețe și chiar la marginile drumurilor care traversează munții, găsim însă altfel de mure: dimensiunile lor sunt mici, au o culoare ceva mai închisă (ceea ce arată prezența unor pigmenți cu acțiune terapeutică foarte intensă), precum și un parfum discret, pe care surorile industrializate și l-au pierdut de mult. Și gustul lor este de regulă o surpriză, putând varia chiar și la două mure culese de pe aceeași tulpină, de la dulce discret la un acru puternic. Dar, rețineți, murele naturale nu sunt niciodată fade. Puține fructe se mai pot lăuda cu o asemenea valoare terapeutică precum aceste mure sălbatice. Mai întâi de toate, putem fi siguri că sunt "curate", fără nici un fel de îngrășământ chimic, pesticid sau stimulator de fructificație. Apoi, au maximum de calități terapeutice, întrucât s-au copt natural, au sintetizat substanțe active, pentru a se apăra prin forțe proprii de dăunători, nu au fost depozitate mult timp și nu a fost stimulată creșterea lor, în detrimentul conținutului de substanțe nutritive.
Preparate din mure
Cum spuneam, murele sunt o adevărată colecție de minerale, vitamine, pigmenți și acizi organici, cu efect puternic antioxidant. Trebuie spus, însă, că aceste substanțe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din fructul proaspăt și, într-o măsură ceva mai mică, din cel congelat, nu însă și din murele preparate termic. Ca atare, pentru a obține efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele la foc neavând efectele terapeutice scontate. Să vedem în cele ce urmează câteva repere în acest sens:
Murele în consum
Doza minimă pentru a obține beneficii de pe urma administrării acestui fruct este de 150 de grame pe zi. De altfel, aceasta este și porția zilnică minimă recomandată de nutriționiști, fie că este vorba de mure, zmeură, coacăze negre, afine sau merișoare. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele de prevenire a bolilor scontate. Pentru a vindeca, însă, anumite afecțiuni, este necesar să mărim mult doza și să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în continuare:
Cura cu mure
Se consumă, înainte de fiecare masă, 150-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rând. După administrarea murelor, nu se mănâncă nici un alt aliment, vreme de 15 minute, după care ar fi bine, însă, să mâncăm cât de curând, pentru că murele, mai ales cele nu foarte coapte (care au un gust acru pronunțat) sunt un stimulent digestiv remarcabil. Asocierea murelor cu miere diminuează parțial efectul lor tonic digestiv și de stimulare a apetitului alimentar.
Siropul de mure nefiert
Murele se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiță, se pun într-un tifon cu ochiuri fine și se storc, obținându-se un suc limpede. Peste acest suc se adaugă câteva frunze de mentă și miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc - și se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se folosește ca atare, administrat cu lingurița, pentru tratarea diferitelor afecțiuni sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.
Ceaiul de frunze și fructe de mur
Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe cu câteva frunzulițe), făcându-se din ele mici buchețele care se pun în locuri foarte bine ventilate și aerisite. După uscare, se mărunțesc și se folosesc la obținerea unui ceai cu o ușoară aromă de fructe de pădure și cu proprietăți vindecătoare excepționale: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun într-o cană de apă clocotită și se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească și se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Murele și imunitatea
Murele, la fel ca și ruda lor apropiată, zmeura, sunt stimulatori excepționali ai imunității. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi din aceste fructe, în cure de 12 zile minimum. Ambele fructe conțin mari cantități de vitamina C (300 de grame asigură mai mult decât necesarul pentru o zi întreagă), dar și pigmenți antocianici, substanțe care stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele existente. Copiii bolnăvicioși, care răcesc foarte ușor, au o sensibilitate foarte mare la infecții și un apetit alimentar capricios ar trebui neapărat să facă o cură cu aceste fructe. Pentru întărirea imunității, cura cu mure are efect maxim când e făcută direct la sursă, adică mâncând fructe culese direct din pădure, unde sunt cele mai proaspete și au efecte imunostimulente maxime. Apoi, însuși demersul de a merge toamna în pădure, pentru a le culege, are un efect extrem de tonic asupra capacității naturale de apărare a organismului.
Tratamente interne
* Răceli, afecțiuni infecțioase însoțite de febră - pigmenții care dau culoarea specifică murelor (antocianii) sunt un adevărat coșmar pentru virușii care produc răceli și gripă. Pe lângă că stimulează imunitatea, aceste principii active atacă virușii, împiedicând multiplicarea acestora și infectarea celulelor sănătoase. Apoi, murele conțin compuși ai acidului salicilic, adică exact substanța activă regăsită în aspirină, care le dă un efect de scădere a febrei, de diminuare a durerilor de cap și musculare extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripă.
* Boala canceroasă, în general - aceiași pigmenți cu efecte antivirale de care vorbeam anterior au și un efect anticancerigen remarcabil, potențat de vitaminele și mineralele cu proprietăți puternic antioxidante din mure, cum ar fi vitaminele C și E sau seleniul organic. Apoi, fibrele pe care le conțin din belșug murele protejează împotriva cancerului cu localizare digestivă, în timp ce polifenolii protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar și contra celor induse prin iradiere.
* Cancerul la sân și de col uterin - datorită conținutului ridicat de substanțe naturale cu efect hormonal, murele sunt în mod special recomandate în afecțiunile tumorale de etiologie hormonală. Anumite substanțe din compoziția murelor se fixează efectiv de receptorii hormonilor estrogeni din organism, dând un semnal corect organismului și prevenind astfel proliferarea și recidiva cancerului cu aceste localizări. Studii preliminare arată că anumiți compuși naturali ai acidului salicilic prezenți în fructele de mur sunt toxici pentru celulele canceroase din țesutul mamar.
* Cancer al cavității bucale - studiile științifice de laborator au arătat faptul că o anumită categorie de substanțe conținute de către mure (polifenolii) au efecte antitumorale asupra celulelor canceroase din cavitatea bucală. În cadrul testelor făcute pe culturi de celule, extractul de mure reduce cu peste 40% dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucală.
* Cancer de colon - murele sunt un excelent profilactic pentru cancerul cu această localizare. Un studiu de medicină experimentală făcut în China, în anul 2002, arată că administrarea murelor reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer de colon. De "vină" pentru acest efect sunt substanțele fenolice din acest fruct, despre care vorbeam anterior, care previn malignizarea celulelor normale și inhibă creșterea tumorilor deja existente. Și fibrele alimentare, în care murele sunt foarte bogate, care curăță sistematic tubul digestiv, sunt un factor activ în prevenirea cancerului de colon și de rect. Administrarea acestor fructe, câte 150-300 de grame pe zi, încetinește evoluția bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum și la menținerea tonusului fizic și psihic al bolnavului de cancer.
* Constipație - alături de zmeură, murele sunt fructele cele mai bogate în fibre alimentare, care acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici și zaharurile complexe din aceste fructe ajută normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu mure este unul din cele mai simple și cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție consistentă (de minimum 100 de grame) de mure, eventual amestecate cu puțină miere lichidă și câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul durează măcar 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simțim nevoia.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face o cură cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă și primăvara, se va bea regulat ceaiul de mure (frunze și fructe), minimum două căni pe zi, frunzele de mur având efecte cicatrizante și antiacide foarte bune.
* Candidoză digestivă - un studiu finlandez făcut în anul 2000 arată că fructe cum ar fi murele, zmeura și coacăzele negre sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans. Antocianii prezenți în ele inhibă dezvoltarea acestui fung și ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic un amestec (făcut în mixer) din 100 de grame de mure proaspete, 400 de grame de iaurt Bifidus și miere după gust. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înaintea meselor principale. Este un tratament delicios ca gust și care restabilește echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. Această cură este un bun adjuvant și în candidoza genitală.
* Diabet - murele fac parte dintr-o categorie aparte de fructe, care deși conțin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor, în doze de 150-200 de grame zilnic, nu duce la creșteri notabile ale glicemiei. Mai mult, murele stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină), stimulează diureza și normalizează valorile colesterolului. Tratamentul cu zmeură este și mai eficient, mai ales pentru prevenirea complicațiilor cardiovasculare ale diabetului, dacă se renunță la consumul de carne și se mănâncă preponderent legume și fructe.
* Alergie - murele sunt o sursă foarte bună de quercitină, o substanță care diminuează reacția alergică, având efect antihistaminic și imunomodulator. Mai mult, murele conțin cantități foarte mari de vitamina C, 300-400 de grame din acest fruct, administrate odată, aducând un aport masiv din această vitamină care reduce intensitatea alergiei.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze și fructe de mur face adevărate minuni în această categorie de afecțiuni. Personal, am văzut cazuri în care tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nici o altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni, cu 3-4 căni de ceai de mur, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
* Degenerescență maculară - conținutul mare de antociani și de vitamine, în special vitamina C și vitaminele din complexul B, recomandă murele ca pe un excelent mijloc de prevenire a acestei afecțiuni degenerative. Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă mure și alte fructe de culoare neagră (ceea ce arată prezența anumitor pigmenți), de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescență maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe.
* Îmbătrânire prematură - mai multe studii au arătat că murele sunt extrem de bogate în substanțe cu efect antioxidant, fiind - se pare - printre cele mai puternice fructe în acest sens. Antioxidanții din mure protejează organismul de așa-numiții radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al murelor, trebuie consumate zilnic 150 de grame din aceste fructe, în cure de măcar 7 zile. În prelungirea curei cu mure, se pot consuma și fructe uscate, sub formă de macerat, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele negre, afinele sau cătina.
* Avitaminoză C - o doză de doar 300 de grame de mure asigură aproximativ 90% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 de grame de mure, minimum, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecțiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație.
Precauții și contraindicații
Femeile gravide nu vor consuma mai mult de 100 de grame de mure pe zi.
Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudență aceste fructe, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme digestive, se va consuma ceaiul de frunze și fructe de mur, câte 2-3 căni pe zi.