MURELE - medicamentele toamnei

Ilie Tudor
- Boabele lor negre-strălucitoare, cu nuanțe roșietice și albăstrui, parcă mereu brumate, strălucesc în lumina soarelui de toamnă ca niște pietre prețioase. Au o aromă discretă, un gust plăcut, dulce-acrișor, și se mai găsesc acum, la început de octombrie, prin păduri, lunci de râu sau margini de fânețe. De-a lungul veacurilor, murele au exercitat o adevărată fascinație asupra oamenilor: culoarea lor, faptul că sunt ultimele fructe de pădure care apar în an și că - de regulă - cresc în locuri sălbatice, constituie o sursă de inspirație, deopotrivă pentru legende, vindecare și magie. Mai mult, însă, decât legendele pe care le-au inspirat, este foarte importantă capacitatea murelor de a preveni și de a vindeca bolile -

Carte de vizită

Denumirea științifică a murului este Ribes nigrum și se numără printre rudele foarte apropiate ale zmeu­rului, fiind însă mult mai viguros decât acesta și mai adaptabil. Crește din zonele de câmpie și până în zonele montane, fiind un adevărat cu­ceritor: oriunde este un loc sufi­cient de umed și cu sol fertil, rugii de mur se instalează, întinzându-se cu o viteză nemai­văzută. Vitalitatea murului este atât de mare, încât în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămâ­nând verzi sub ză­padă, chiar și la temperaturi de -20 de grade Celsius. Apoi, este printre puținii arbuști care rezistă la inunda­ții, în luncile râu­rilor, unde crește din abundență, da­torită solului fertil, rezistând zile în șir acoperit de apă. Ca înfățișare, este un arbust cu tulpini târâtoare, cu o lungime impresionantă - între 3 și 6 metri, fiind înre­gistrați însă și rugi de mur care măsoară nu mai puțin de 9 metri. În primul an, lujerii de mur cresc în lun­gime și dezvoltă doar frun­ze, pentru ca în următorul an să înflorească și să facă fructe - celebrele mure, care conțin foarte multe sub­stanțe nutritive, cu aju­torul cărora pot fi tratate boli dintre cele mai diverse.

Murele - o colecție de vitamine și minerale

În bobițele negre-roșiatice ale acestui fruct se ascund adevărate comori de sănătate. De pildă, murele conțin nu mai puțin de șapte vitamine, în cea mai mare parte din complexul B (practic tot complexul), dar și vitaminele E și C, la ultima dintre ele murul numărân­du-se printre campioni, din punctul de vedere al con­cen­trației. Apoi, aceste fructe conțin nenumărate mine­rale constitutive și oligoelemente, între care și fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul și fosforul. Ca și când nu ar fi fost de ajuns, în aceleași bobițe care cresc la margine de drum găsim un impresionant arsenal de alte medicamente naturale, de la derivații acidului salicilic (murele fiind o adevărată "aspirină de pă­dure"), la puternicii polifenoli, care au efecte antitu­morale și antivirale extrem de puternice. Să vedem, în continuare, cum putem beneficia la maximum de aces­te calități vindecătoare:

Ce fel de mure să folosim?

De ceva timp, în supermarket-urile noastre au apărut murele crescute la scară industrială și ambalate la caserole de plastic. Mura chimizată este mare și arătoasă, se păstrează proaspătă incredibil de mult (în timp ce mura din flora spontană ține maximum 48 de ore), dar gustul și aroma sa sunt doar o reflexie palidă a fructului pe care îl culegem de la marginea pădurii. Această "mură de expoziție" este din soiuri selecțio­nate, foarte productive, și a fost hrănită cu fertilizatori și recoltată ceva mai repede, așa încât să se coacă în cutie. În piețe și chiar la marginile drumurilor care tra­versează munții, găsim însă altfel de mure: dimensiu­nile lor sunt mici, au o culoare ceva mai închisă (ceea ce arată prezența unor pigmenți cu ac­țiune terapeutică foarte intensă), precum și un parfum discret, pe care surorile in­dustrializate și l-au pierdut de mult. Și gustul lor este de regulă o surpriză, pu­tând varia chiar și la două mure culese de pe aceeași tulpină, de la dulce discret la un acru puternic. Dar, rețineți, murele naturale nu sunt niciodată fade. Puține fructe se mai pot lăuda cu o asemenea valoare terapeutică precum aceste mure sălbatice. Mai întâi de toate, putem fi siguri că sunt "curate", fără nici un fel de îngrășământ chimic, pesticid sau sti­mulator de fructificație. Apoi, au ma­ximum de calități terapeutice, întrucât s-au copt natural, au sintetizat substanțe active, pentru a se apăra prin forțe pro­prii de dăunători, nu au fost depozitate mult timp și nu a fost stimulată creșterea lor, în detrimentul conținutului de sub­stanțe nutritive.

Preparate din mure

Cum spuneam, murele sunt o adevărată colecție de mine­rale, vitamine, pigmenți și acizi organici, cu efect puternic anti­oxidant. Trebuie spus, însă, că aceste substanțe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din fructul proaspăt și, într-o măsură ceva mai mică, din cel congelat, nu însă și din murele preparate termic. Ca atare, pentru a obține efec­te terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fruc­telor ca atare, prepa­ratele la foc neavând efectele terapeutice scontate. Să vedem în cele ce urmează câteva repere în acest sens:

Murele în consum
Doza minimă pentru a obține beneficii de pe urma administrării acestui fruct este de 150 de grame pe zi. De altfel, aceasta este și porția zil­nică minimă reco­mandată de nu­triționiști, fie că este vorba de mu­re, zmeură, coacăze negre, afine sau merișoare. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele de pre­venire a bolilor scontate. Pen­tru a vindeca, însă, anumite afecțiuni, este necesar să mărim mult doza și să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în con­tinuare:

Cura cu mure
Se consumă, înainte de fiecare masă, 150-300 g de fructe pe sto­ma­cul gol, vreme de 12 zile la rând. După adminis­trarea murelor, nu se mănâncă nici un alt aliment, vre­me de 15 minute, după care ar fi bine, însă, să mâncăm cât de curând, pentru că murele, mai ales cele nu foarte coapte (care au un gust acru pronunțat) sunt un sti­mu­lent digestiv remarcabil. Asocierea murelor cu mie­re diminuează parțial efectul lor tonic digestiv și de sti­mulare a apetitului alimentar.

Siropul de mure nefiert
Murele se spală foarte bine, se zdrobesc cu o fur­culiță, se pun într-un tifon cu ochiuri fine și se storc, ob­ținându-se un suc limpede. Peste acest suc se adaugă câteva frunze de mentă și miere - 3 pahare de miere la un pahar de suc - și se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se folosește ca atare, administrat cu lingurița, pentru tratarea dife­ritelor afec­țiuni sau diluat cu apă, ca băutură răco­ri­toare.

Ceaiul de frunze și fructe de mur
Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe cu câteva frunzulițe), făcându-se din ele mici buchețele care se pun în locuri foarte bine ventilate și aerisite. După uscare, se mărunțesc și se folosesc la obținerea unui ceai cu o ușoară aromă de fructe de pădure și cu pro­prietăți vindecătoare excepționale: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun într-o cană de apă clocotită și se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească și se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.

Murele și imunitatea

Murele, la fel ca și ruda lor apropiată, zmeura, sunt stimulatori excepționali ai imunității. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi din aceste fructe, în cure de 12 zile minimum. Ambele fructe conțin mari cantități de vitamina C (300 de grame asigură mai mult decât necesarul pentru o zi întreagă), dar și pigmenți anto­cianici, substanțe care stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele exis­tente. Copiii bolnăvicioși, care răcesc foarte ușor, au o sensibilitate foarte mare la infecții și un apetit alimen­tar capricios ar trebui neapărat să facă o cură cu aceste fructe. Pentru întărirea imunității, cura cu mure are efect maxim când e făcută direct la sursă, adică mân­când fructe culese direct din pădure, unde sunt cele mai proaspete și au efecte imunostimulente maxime. Apoi, însuși demersul de a merge toamna în pădure, pentru a le culege, are un efect extrem de tonic asupra capacității naturale de apărare a organismului.

Tratamente interne

* Răceli, afecțiuni infecțioase însoțite de febră - pigmenții care dau culoarea specifică murelor (anto­cianii) sunt un adevărat coșmar pentru virușii care pro­duc răceli și gripă. Pe lângă că stimulează imunita­tea, aceste principii active atacă virușii, împiedicând multi­plicarea acestora și infectarea celulelor sănătoa­se. Apoi, murele conțin compuși ai acidului salicilic, adică exact substanța activă regăsită în aspirină, care le dă un efect de scădere a febrei, de diminuare a dure­ri­lor de cap și musculare extrem de binevenit la per­soa­nele bolnave de gripă.
* Boala canceroasă, în general - aceiași pig­menți cu efecte antivirale de care vorbeam anterior au și un efect anticancerigen remarcabil, potențat de vita­minele și mineralele cu proprietăți puternic antioxi­dante din mure, cum ar fi vitaminele C și E sau sele­niul organic. Apoi, fibrele pe care le conțin din belșug murele prote­jează împotriva cancerului cu localizare digestivă, în timp ce polifenolii protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar și contra celor induse prin iradiere.
* Cancerul la sân și de col uterin - datorită con­ținutului ridicat de sub­stanțe naturale cu e­fect hormo­nal, murele sunt în mod special reco­mandate în afec­țiu­nile tu­morale de etiologie hor­mo­nală. Anumite sub­­stan­țe din compoziția murelor se fixează efec­tiv de receptorii hormo­ni­lor estrogeni din orga­nism, dând un semnal co­rect organismului și prevenind astfel proli­ferarea și recidiva cance­rului cu aceste localizări. Stu­dii preliminare arată că anumiți compuși naturali ai acidului salicilic prezenți în fructele de mur sunt to­xici pentru celulele canceroase din țesutul mamar.
* Cancer al cavității bucale - studiile știin­ți­fice de laborator au arătat faptul că o anumită categorie de substanțe conținute de către mure (polifenolii) au efecte antitumorale asupra celulelor canceroase din cavitatea bucală. În cadrul testelor făcute pe culturi de celule, extractul de mure reduce cu peste 40% dez­voltarea tumorilor maligne de origine bucală.
* Cancer de colon - murele sunt un excelent pro­filactic pentru cancerul cu această localizare. Un stu­diu de medicină experimentală făcut în China, în anul 2002, arată că administrarea murelor reduce consi­derabil riscul de a dezvolta cancer de co­lon. De "vină" pentru acest efect sunt sub­stanțele fenolice din acest fruct, despre care vorbeam anterior, care previn malig­nizarea celulelor normale și inhibă creșterea tumo­rilor deja existente. Și fibrele alimentare, în care murele sunt foarte bogate, care curăță sistematic tubul diges­tiv, sunt un factor activ în prevenirea cancerului de colon și de rect. Administrarea acestor fructe, câte 150-300 de grame pe zi, încetinește evoluția bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum și la menținerea tonu­sului fizic și psihic al bolnavului de cancer.
* Constipație - alături de zmeură, murele sunt fruc­tele cele mai bogate în fibre alimentare, care acțio­nează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici și zaharurile complexe din aceste fructe ajută normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu mure este unul din cele mai simple și cele mai eficiente mijloace pentru a scă­pa de constipație. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție consis­tentă (de minimum 100 de grame) de mure, eventual amestecate cu puțină miere lichidă și câteva linguri de iaurt Bi­fidus. Tratamentul durează măcar 10 zile și poate fi re­luat, după o pauză de 4 zile, dacă simțim nevoia.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face o cură cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat simplu, fără zahăr sau miere. În peri­oada de toamnă și primăvara, se va bea regulat ceaiul de mure (frunze și fructe), minimum două căni pe zi, frunzele de mur având efecte cicatrizante și an­tiacide foarte bune.
* Candidoză digestivă - un studiu finlandez făcut în anul 2000 arată că fructe cum ar fi murele, zmeura și coacăzele negre sunt un adevărat inamic pen­tru Candida albicans. Antocianii prezenți în ele inhibă dezvoltarea acestui fung și ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic un amestec (făcut în mixer) din 100 de grame de mure proaspete, 400 de grame de iaurt Bifidus și miere după gust. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înain­tea meselor principale. Este un tratament delicios ca gust și care restabilește echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. Această cură este un bun adjuvant și în candidoza genitală.
* Diabet - murele fac parte dintr-o categorie aparte de fructe, care deși conțin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor, în doze de 150-200 de grame zilnic, nu duce la creșteri notabile ale glicemiei. Mai mult, murele stabilizează glicemia, sti­mulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină), stimulează diureza și normalizează valorile colesterolului. Tratamentul cu zmeură este și mai efi­cient, mai ales pentru prevenirea complicațiilor cardio­vasculare ale diabetului, dacă se renunță la consumul de carne și se mănâncă preponderent legume și fructe.
* Alergie - murele sunt o sursă foarte bună de quer­citină, o substanță care diminuează reacția aler­gică, având efect antihistaminic și imunomodulator. Mai mult, murele conțin cantități foarte mari de vita­mina C, 300-400 de grame din acest fruct, administrate odată, aducând un aport masiv din această vitamină care reduce intensitatea alergiei.
* Ciclu men­stru­al neregulat, dureros ori cu hemoragie a­bundentă - ceaiul de frunze și fructe de mur face adevărate minuni în această categorie de afec­­țiuni. Personal, am văzut cazuri în care tul­burări grave de ciclu men­strual, care nu au răspuns la nici o altă for­mă de tratament, au fost stabilizate în câteva săp­tă­mâni, cu 3-4 căni de ceai de mur, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
* Degenerescență maculară - conținutul mare de antociani și de vitamine, în special vitamina C și vitaminele din complexul B, recomandă murele ca pe un excelent mijloc de prevenire a acestei afecțiuni degenerative. Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă mure și alte fructe de culoare neagră (ceea ce arată prezența anumitor pigmenți), de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescență maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe.
* Îmbătrânire prematură - mai multe studii au arătat că murele sunt ex­trem de bogate în substanțe cu efect anti­oxi­dant, fiind - se pare - printre cele mai puter­nice fructe în acest sens. Antioxidanții din mure protejează organismul de așa-nu­miții radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, dege­nerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni speci­fice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul anti­oxi­dant al murelor, tre­buie consumate zilnic 150 de grame din aceste fruc­te, în cure de măcar 7 zile. În pre­lungirea curei cu mure, se pot consuma și fructe usca­te, sub formă de macerat, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele negre, afinele sau cătina.
* Avitaminoză C - o doză de doar 300 de grame de mure asigură aproximativ 90% din necesarul de vita­mina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 de grame de mure, minimum, vreme de două săptămâni. Această "supradoză" de vitamina C este extrem de favorabilă în afecțiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele res­piratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație.

Precauții și contraindicații

Femeile gravide nu vor consuma mai mult de 100 de grame de mure pe zi.
Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudență aceste fructe, în doze mici la început, pen­tru a preveni eventualele deranjamente intes­tinale. Dacă apar probleme digestive, se va consuma ceaiul de frunze și fructe de mur, câte 2-3 căni pe zi.